ЦЕВИ - видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

Dominus

Редовен Потребител
Патронника е тайвански и с него с лекота центровам с точност до 0.01мм. На предната фаска центроването беше около половин деление на индикатора. Добре ли е?
 

lynx

Редовен Потребител
В коментарите под клипа обясняват, че арабина иска да докаже предимствата на нормалната нарезна цев пред смуут-туйст цевите и по-специално при стрелба на по-далечни дистанции.
При нормалната нарезна цев се нанасяли по-малко наранявания на чашката при изстрел.
Не знам дали има истина в констатацийте на арабина, но поне това са написали ;)
 

old shatterhand

Потребител
Понеже от няколко дни ме занимават въпросите относно различните цеви и стана въпрос за смуут туист, тук попаднах на една много интересна тема по въпроса.
http://benchrest.com/showthread.php...eing-made-and-tested-by-Himself-Freedric-Axel
В общи линии заключението от практиката е,че трудно могат да се изтъкнат реални ползи и предимства спрямо конвенционалните, но и не са по-лоши от тях в никакъв случай.
Понеже проектилите с които ние стреляме са по-меки от нормалните ловни и бойни, според мен цевта трябва да оказва възможно най-малки поражения по чашката, за да се избегне нуждата от шок или поне той да е минимален, за да не оказва голямо влияние на скоростта,особено при по-дългите проектили , където и повърхността на триене е по-голяма.
 

Dominus

Редовен Потребител
Шока изобщо не оказва такова влияние на скороста на проектила, колкото ти се струва. Тук можеш да поекспериментираш доста и ще се изненадаш колко различно се държат цевите спрямо мислите ти.
 

methaa

Редовен Потребител
СТ цевите имат много малък туист което допринася за по-малки корекции по вертикала когато задуха вятъра, също така се цапат по-малко. Може би изобщо не се цапат.
Като цяло в състезанието преобладават FX пушките (възможно да е реклама), а калибъра е голям защото с него се стеля по-лесно на открито.
До колкото знам Босс е една от първите масови пушка в големия калибър.

В крайна сметка хубава цев си е хубава цев без значение дали е със стандартни нарези, полигонална или ст цев. В противен случай никой нямаше да ги купува.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ако пък погледнем резултатите тук, почти всички са с 30кал и smooth twist цеви...
http://www.extremebenchrest.com/extreme-benchrest-rules/
Казвал съм го и по повод на миналогодишното състезание.
Защо гледате кой с какво бил стрелял, от коя марка имало най-много, с какви цеви и т.н..
От статистическа гледна точка, това е извадка от участниците от няколко регионални клуба и няколко техни гости. Естествено е, най-разпространени да са най-застъпените марки, които се предлагат на тамошния пазар. Има си и спонсори състезанието, което всеки приветствува.
Но никой от вас не поглежда, че това е Мечтано Събитие за всички запалени по въздушното оръжие, без значение на възраст, пол, националност, марка и вид на оръжието. Всеки е стрелял с това с което му е кеф, в дисциплината която му е на сърце, стига да отговаря на условията за участие.
 

old shatterhand

Потребител
В професионалния клас, право на участие имат само победители от предварителни кръгове...не ми се рови сега за подробностите в правилата. Не казвам ,че класирането е представителна извадка за качеството на дадена цев или оръжие, но поне до някъде е показателно . За мен дистанцията и резултатите са впечатляващи, а калибъра повече от привлекателен, лошото е,че никъде няма информация за проектилите...
 

methaa

Редовен Потребител
лошото е,че никъде няма информация за проектилите...

http://www.extremebenchrest.com/extreme-benchrest-rules/
No solid slugs or cast bullets allowed due to range and safety restrictions (mass production diabolo pellets only).
Разрешени са само проектили с диаболо форма. Никакви лети и фабрични куршуми.
Ако съм те разбрал правилно.
 

old shatterhand

Потребител
Като цяло да, четох го това, но по-детайлно е интересно с какви точно. Предполагам е с exact, понеже няма охромно разнообразие в този калибър, но все пак .
 

lynx

Редовен Потребител
Не може да се твърди еднозначно, че СТ цевите превъзхождат стандартните нарезни или полигоналните.
В момента в който се появи нещо ново, което има явно превъзходство пред останалите, веднага повечето производители ще го изкопират и внедрят.
Аз очаквах СТ да навлезнат по-масово заради някои преимущества, но засега това не се случва.
Но това не ги прави несполучливи цеви, напротив, може да се окажат най-добрите но още не е показано и доказано.
 

old shatterhand

Потребител
Това е малко относително заради фактори като търговски практики, подмяна на оборудване, цена, а и в по-малките калибри, поради по-малката повърхност на триене е много спорен ефекта от типа на винта и цевта, по-скоро е важен шока и качеството...Доколкото успявам да се ориентирам, от 25и кал. вече има значение ,особено с по-дълги проектили ,какъв тип е цевта. За сега мисля да си поръчам една 30кал СТ, 25кал Хатсанска LW и вече няма да е лошо да направим едно сравнение ако има как с полигонална.
 

petkof

Редовен Потребител
Според мен за точността на една въздушна пушка по-важен фактор са проектилите, а не цевта.Това повечето от нас са го установили опитно и затова с качествени проектили почти всички пушки стрелят добре,а една и съща пушка стреля различно като точност с различни проектили.Най-важното качество на проектила според мен е центъра на тежестта му да съвпада или да е възможно най-близко до геометричният център разположен по централната му ос.Следващото по важност обстоятелство е пътят на проектила от кутията за съхранение,до положението му в цевта преди самият изстрел.По този път проектила понася различни механични натоварвания,които се отразяват на неговата геометрия и тегло,което пък се отразява на положението на центъра му на тежест спрямо геометричната му ос.Следва движението на така доставеният до цевта проектил в самата нея и съответно следването на нейната геометрична форма и център.Колкото по-близко се движат различните центри по продължение на изстрела, и колкото по-малко сили пречат на това съосие,толкова по-повторяеми ще са различните изстрели, съответно по-добра точност на пушката.Това е особено важно за нарезните цеви, защото е много трудно да се изработят такива с перфектна вътрешна геометрия на нарезите и тяхната стъпка по цялата им дължина.При гладките цеви геометрията е много по-проста/по разбираеми причини/,което увеличава точността на изработката им,и постигането на добра съостност с проектилите,което значително по-малко се отразява на първоначалната форма на проектилите.Това са мои изводи, до които стигам на база четене и проби.:)
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Не знам дали съм разбрал правилно, но от това което чета по чуждите форуми СмутТуйст цевите не се препоръчват за калибър .177 особено ако е под 16 джаула
 
Нагоре