Наскоро имаше дискусия за вътрешно полиране на цевите, затова пускам още една рецепта за:
Изработка на шок в домашни условия (или Поредния начин да си съсипем цевта)
Ще са ни нужни шомпул, чашки, голямо и здраво ментгеме и еднократна разходка до бай Стругар.
Сваляме цевта от пушката и измерваме много точно външния и диаметър.
От бай Стругар искаме да ни изработи детайл от шестостен около 40-50мм с отвор в средата.
Отворът трябва да е с 0.005мм до 0.01мм. по-широк от диаметъра на цевта и трябва да е
идеално полиран.
Широчината на детайла трябва да е между 15-20мм
След изработката, детайла се срязва с ножовка или циркуляр през средата.
Получават се 2 половинки като разрязана гайка, но без резба.
Поставяме двете черупки да са на една линия с челото на цевта и пристягаме в ментгемето
Нужно е доста сериозно стягане, затова малките домашни ментгемета не са подходящи и ще увредим резбата на винта.
При повечето цеви с шок, стеснението е в границите на няколко хилядни от милиметъра, но при избутване на чашка с шомпул през цевта, стеснението се усеща доста осезаемо.
След първоначалното притискане, развиваме леко натяга на ментгемето и избутваме чашка през цевта, от началото на цевта в посока към шока. Ако все още не се е получило стеснение, значи слабо сме натягали ментгемето и повтаряме операцията с по-голям натяг. Поставяме белег на дръжката на ментгемето, за да знаем до какво положение на натяг сме получили стесняването на цевта.
След това разхлабваме цевта и я завъртаме на 90 градуса, стягаме отново до белязаното.
Операцията със завъртането и пристягането се повтаря до достигане на 360 градуса (1 пълен оборот).
След края на интервенцията отново прекарваме чашка през цевта.
При преминаване през шока, чашката трябва да премине осезаемо по-плътно.
Ако е така, значи сме свършили добра работа и нашата безшокова цев вече се е сдобила с такъв.
За ползата от шока едва ли е нужно да пиша нещо и на повечето хора са ясни нещата.
Всеобщото мнение при сравнения на еднакви цеви с шок и без шок е, че
в общия случай шоковите са с подобрена точност и не са толкова претенциозни към различни видове чашки.
Успех на ентусиастите и умната!