angelmr
Редовен Потребител
Re: КАКВО ЯДЕМ И ПИЕМ ? Или за качеството на хранителните
За някои неща има логика в това което пише. За други нещо не е в час (прави генерални изводи само въз основа на едно единствено заболяване). Основната грешка в това което успях да прочета от теориите му е че той набляга на енергийните източници и пренебрегва микронутриентите. А това е нивото на хранителната наука някъде от 70-те или 80-те години на 20-ти век. Сегашната хранителна наука отдавна е надскочила това ниво. Знае се че мазнини белтъчини и въглехидрати(бавно усвояеми) трябва да са балансирани като прием и че енергийните нужди на организма са силно надценени в момента. В смисъл че поемаме повече калории от колкото са ни нужни. Но приема на по-голямото количество храна е за да се осигури нужния прием на микронутриенти, които са далеч по-важни от калориите. Ето тук си трябват растителните мазнини (зехтин да кажем, но да не пренебрегваме и олиото), плодове, зеленчуци, риба. Нужно е и излагане на слънчева светлина защото някои реакции се извършват само под въздействието на ултравиолетовата част от спектъра и. Така че точно месото може да бъде сведено до минимум в диетата ни. Основното с което се е характеризирала старата балканска диета е голямата консумация на ферментирали продукти (млечни, зеленчукови, зърнени), ниската консумация на месо, при това месото не се пече а се задушава в много зеленчуци, което предотвратява някои нежелани промени, ниската консумация на разтворими захари (до средата на миналия век са познавали само петмеза, който пък си е полезна храна), консумацията на вино вместо алкохолни концентрати (е да това го броим към ферментиралите храни). А и да не забравяме за по-генералния подход към животинските продукти (хапвали са си всичко а не като сега само месото). Няма нищо лошо в умереното количество сланинка, да не говорим за карантиите, които сега европейците искат да ни наложат да изхвърлим от менюто си. А е добре известно че именно нашия регион в миналото е бил известен като земята на столетниците. Така че има от какво да се поучим от миналото. Та не мисля че има защо да се притесняваме от хляба например (въпреки че е сериозен източник на въглехидрати и човека го анатемосва).
За някои неща има логика в това което пише. За други нещо не е в час (прави генерални изводи само въз основа на едно единствено заболяване). Основната грешка в това което успях да прочета от теориите му е че той набляга на енергийните източници и пренебрегва микронутриентите. А това е нивото на хранителната наука някъде от 70-те или 80-те години на 20-ти век. Сегашната хранителна наука отдавна е надскочила това ниво. Знае се че мазнини белтъчини и въглехидрати(бавно усвояеми) трябва да са балансирани като прием и че енергийните нужди на организма са силно надценени в момента. В смисъл че поемаме повече калории от колкото са ни нужни. Но приема на по-голямото количество храна е за да се осигури нужния прием на микронутриенти, които са далеч по-важни от калориите. Ето тук си трябват растителните мазнини (зехтин да кажем, но да не пренебрегваме и олиото), плодове, зеленчуци, риба. Нужно е и излагане на слънчева светлина защото някои реакции се извършват само под въздействието на ултравиолетовата част от спектъра и. Така че точно месото може да бъде сведено до минимум в диетата ни. Основното с което се е характеризирала старата балканска диета е голямата консумация на ферментирали продукти (млечни, зеленчукови, зърнени), ниската консумация на месо, при това месото не се пече а се задушава в много зеленчуци, което предотвратява някои нежелани промени, ниската консумация на разтворими захари (до средата на миналия век са познавали само петмеза, който пък си е полезна храна), консумацията на вино вместо алкохолни концентрати (е да това го броим към ферментиралите храни). А и да не забравяме за по-генералния подход към животинските продукти (хапвали са си всичко а не като сега само месото). Няма нищо лошо в умереното количество сланинка, да не говорим за карантиите, които сега европейците искат да ни наложат да изхвърлим от менюто си. А е добре известно че именно нашия регион в миналото е бил известен като земята на столетниците. Така че има от какво да се поучим от миналото. Та не мисля че има защо да се притесняваме от хляба например (въпреки че е сериозен източник на въглехидрати и човека го анатемосва).