Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

didarai

Редовен Потребител
Маки,Нигири и Калифорния рол.Този път с нори , уасаби , мизкан , авокадо и всичките му мурафети.Рибите са пушена и маринована отново..........еми......по-добре от предния път,особено като престоя няколко часа,но.......следващия път като въртя рола с ориз , мисля да ги направя с "български" вкус.Японците да ги духа мусона,ще го направя на мен да ми е кеф.
 

Attachments

  • DSC01619 [1024x768].JPG
    DSC01619 [1024x768].JPG
    180 KB · Прегледи: 346
  • DSC01621 [1024x768].JPG
    DSC01621 [1024x768].JPG
    248.2 KB · Прегледи: 42

praetorian

Редовен Потребител
Тцтцтц...Ще ти довтасвам на гости..... ;)Ама, ако ще да ги правиш по български вкус, в средата не е лошо да завиваш по едно бутче от пиле, вместо парченце риба ;) ;) ;) ;)
 

lynx

Редовен Потребител
Бутче от пиле, но пушено и обезкостено ^-^ умирам за такова, въпреки че било адски вредно ги унищожавам по няколко накуп ;)
 

didarai

Редовен Потребител
;)
Ми заповядай.Само трябва да знам предварително та да съм в къщи.(имам да ти връщам) ;)
А иначе.........не си далеч от идеята ми.Поне едното ще е с пържено пилешко филе в средата,а и самият ориз ще е много по вкусен.По принцип за пълнеж на ролцата (маки) те използват много повече продукти(почти всичко),включително пиле,кайма и т.н. За нигири ползват и техния си омлет(tamago).Не ми се получи точно първия път ,но втория мисля ще го докарам.

@lynх
Купешките и на мен ми бяха любими едно време.Истината е обаче ,че бавно печено и опушвано на огън (показвал съм снимки,а и и Иводок също) е по вкусно.Но без приспособления като русенското е тегава работа :dazzed:
 

petkof

Редовен Потребител
До didarai,
страхотно изглежда, явно доста старание е паднало! :bravo:
Но вече от трети източник хапвал в Япония чувам, че техният и нашият вкус относно подправките силно се разминават.Също казват, че японците имали доста видове сосове, с които подправят неовкусените ястия, и си е почти наука гарнирането на ястията с подходящите сосове.Та смело другият път с български вкус!Наздраве! :cheers:
index.php
 

didarai

Редовен Потребител
petkof написа:
....
Но вече от трети източник хапвал в Япония чувам, че техният и нашият вкус относно подправките силно се разминават.Също казват, че японците имали доста видове сосове, с които подправят неовкусените ястия....
Аз в Япония не съм бил.Дядо ми и жената да, а шурея живее от 6-7 г. там.Жената като почне да ми описва японската кухня на вкус го прави така:
"- Ядох нещо,което не го разбрах какво беше и не прилича на нищо от нашите по вкус" ;).
Видяла "нещо развалено"(прилично на раз...ство) в хладилника на шурея и тръгнала да го изхвърля,а се оказало,че тва е някаква скъпа и любима за него храна. :lol:
За сосовете ползват основно соев сос с различни добавки и си топят в тях.Сега.... кой колко е вкусен не знам,но и в България (да не говорим в една къща даже) разлика от мусака до мусака бол.Едната вкусна.......другата за кофата.Коя от тях е "българска кухня" и вкусна ли тя (кухнята) или не.Зависи чужденеца от коя е опитал нали? ;) .
Иначе онези наистина се педанти от всякъде,а сосовете всъщност дават вкуса на болшинството ястия (и у нас).Хубав сос навсякъде по света се цени,а лично аз съм спасявал неспасяеми неща така.Например за едни закъснели работници не остана гъбен сос за пържолите а те взеха да си го търсят къде бил.Намерих им го...........в чая от закуската ;).Задушено в кр. масло брашно до златисто,малко пикантина,черен пипер + чай ,2-3 мин. и...........гъбения сос готов,само дето няма гъби в него.После дойдоха да ми кажат,че по-вкусен до сега не са яли :crazy:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
didarai трябва да вземем да помисли по срещите да дават и грамоти за най-добър готвач там сигурно ще вземеш грамота ;) ;) много готини работи показваш евала за старанието :cheers: чак и на мен ми се прияде, а е рано за обедната почивка.
 

anibis

Редовен Потребител
soundmax написа:
didarai трябва да вземем да помисли по срещите да дават и грамоти за най-добър готвач там сигурно ще вземеш грамота ;) ;) много готини работи показваш евала за старанието :cheers: чак и на мен ми се прияде, а е рано за обедната почивка.
Колегата наистина са е справел подобаващо. :yes: Бях по работа в Австрия-Грац и там влязох в Японски ресторант да обядваме еее на мен кухнята ми хареса и то много имаше над 20 вида ястия и можеше да си вкусиш каквото ти душа иска.Не е голяма скъпотия обяда ти излизаше около 10-15 евро НО тука бяха направили Японците така безалкохолното ти е от порядъка на 5 евро. По принцип не можеш без нещо безалкохолно защото техните ястия са много парливи и солени. ;) И един обяд ти излиза 30-40 евро :eek:
 

batnan

Редовен Потребител
Dejmos написа:
Ти си за ..... Унищожил си Киосера :eek:
Станалото станало,идеята беше че след две години острието се затъпява по скоро се начупва като се уголеми снимката се виждат праженията :) пък било то и Киосера. Когато го купувах в Бургас в Кауфланд в магазина ми казаха че имат машини за заточване и ми предлагаха някаква дъска да режа на нея от порядъка на 40-50 лева аз разбира се им отказах ;)
 

didarai

Редовен Потребител
Пробвах днес една японска салата на която отдавна се канех,че ми се струваше,че ще е добра.Прав се оказах..........перфектна беше.Има няколко варианта,но аз ще кажа точно как я направих.Снимката не е моя но е същата на вид.
pickA9xTL.jpg

Нарязана на много тънко охладена млада краставица(няколко де),малко зехтин,мизкан(без проблем се замества от оцет,захар и сол.....сладко-солено-кисело е , с мед сигурно ще е още по-добре),малко соев сос(да не се пресоли да се внимава),обилно с печен сусам(аз на тиган го пека) и семпло ръснато с кориандър.Може и джинджър да се ръсне,но моя беше свършил.Така приготвена е перфектна.Заради сусама,зехтина и соевия сос е идеалното мезе. ;)

Не съм почитател на смокините никак,но тези (от нашето дърво) този път ме впечатлиха.Може и да е не е чак толкова странно,но аз поне до сега не бях виждал по-големи и в големите вериги.До нея си е стандартна нектарина и кибрит за сравнение.Колкото круши са ???
 

Attachments

  • DSC02317.JPG
    DSC02317.JPG
    166.4 KB · Прегледи: 17
  • DSC02318.JPG
    DSC02318.JPG
    164.6 KB · Прегледи: 15

angelmr

Редовен Потребител
В къщи имаме подобна смокиня. Помня че като ученик разказвах какви смокини дава и съучениците мислеха че ги лъжа. Интересно, обаче последните 10-15 години в нашия регион поизчезнаха смокините от този сорт. А дори и неизсъхналите дървета започнаха да се израждат и да дават значително по-дребни смокини.
 

petkof

Редовен Потребител
Смокините дават плод два пъти през летния сезон.Първият плод е малоброен, но много едър и сочен заради запазилата се подпочвена влага от пролетно-летните дъждове.Вторият е многоброен, по-дребен от първия, и възсух в сравнение с него.Първите смокини са идеални за прясна консумация, а вторите перфектни за сладко, заради наситеният аромат,захарност и ниска влага.Това за смокините.Сега по същество. ;)
Днес в тая жега след плажа, хич не ми се ядеше лучена яхния, та реших да прибягна до вариянт за бързо реагиране. ;)
Веднага щом слязох от колата, запалих скарата с дървени въглища и след като се разгоря затворих всички клапи за въздух.Влязох в мазата и отрязах няколко филии от суровосушеният бут по Еленски, който веднага метнах на горещата чугунена скара.Докато соленото месо, гарнирано със сланина, вдигаше кълбета дим, и комшиите се провикваха да слагам още, че идват, аз си обелих два лука и измих три домата, които скъсах от оранжерията.Лука нарязах и сложих до месото на скарата, а доматите нарязах в чиния на резени.После скъсах и една люта чушка, че и малко чесън за разнообразие.Като се позатопли месото, изтичах до хладилника и си налях една каничка студен Варненски мискет и звъннах на комшията да идва.Седнахме под асмата и :cheers:
027826413-big.jpg
 

didarai

Редовен Потребител
Тва за смокините не го знаех,но аз и не ги ям въобще :-\ .Виж с бута.........добре сте се подготвили,но той никак не е подходящ за "отславащи" хора ;).Комбинацията с домат(само) е много вкусна и за мен,но...........без да е топлинно обратен.Така причервен като твоя е най-вкусен за мен с боб яхния. :yes:
Иначе демонстрираната комбинация още веднъж показва,че няма нужда задължително нещо да е супер извъртяно за да е много вкусно.Ако си откъснеш някой неща от собствената градина,а други "филетираш" от мазата си .......готвач и ресторант не ти трябват ;)
 

njatanasow

Редовен Потребител
Петко,ако и еленския бут растеше в гранината ,щеше да е сбъднат сън ;)
Да ти е сладко :cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Покрай РД на сина ми спретнах една шоколадова торта и една рибка.Тортата,.......торта... :pardon:...шоколадова ;),няма кво да и се възхищавам и обяснявам,но рибата за пръв път я пробвах в тази комбинация и се хванах да я направя аз,че предния път , приготвена така,жената я пекла 2 часа ;) (а рибоците бяха 2 пъти по-малки.)Този речен кефал беше 37 см дълъг макар и трудно да се преценява от снимките и въпреки,че не съм никак в период в който рибата ми харесва като "ядене за кеф" , мога да кажа,че това надмина очакванията ми и беше най-вкусната която съм приготвял и ял до сега.Та.......елементарно:
Намазано с олоио фолио,върху нея рибата с няколко прореза по гърба,поръсена добре(и вътре) с пикантина,вътре две скилидки чесън,зърна черен пипер(и вън няколко).......много важно........две добри парчета качествено краве масло ...и то в корема.Поръсена обилно с кориандър,стабилна връзка магданоз отвън + чушка и морков на ленти=>увиване във фолиото плътно.
Печене.....20-30(в случая) минути според дебелината на рибата,след като замирише във фурната.Аз след 30 мин я изключих и оставих вътре да се доприготвя.На финала имах риба която миришеше на печено агне,със сочно от кравето масло месо(мозък) и хрупкава кафява запечено-пържена коричка отвън. :exclaim: Това с лимон не се разваля. :stop:
Печените зеленчуци,освен аромата са и подходяща гарнитура.
Другото са просто едни мезета в допълнение към перфектния наш градински домат(Амати) в доказателство ,че по някога простото блюдо също носи наслада .
 

Attachments

  • DSC02323 [1024x768].JPG
    DSC02323 [1024x768].JPG
    248.4 KB · Прегледи: 18
  • DSC02331 [1024x768].JPG
    DSC02331 [1024x768].JPG
    235.5 KB · Прегледи: 44
  • Изображение0334 [1024x768].jpg
    Изображение0334 [1024x768].jpg
    115.4 KB · Прегледи: 36
  • DSC02321 [1024x768].JPG
    DSC02321 [1024x768].JPG
    176.3 KB · Прегледи: 38
A

Anonymous

Гост
Лелееее, това ако се направи с по-качествена речна риба какво ще бъде.... Аз кефала никак не го уважавам, вкусът му не е нищо особено, месото меко, много кости... И пак се облизвах, докато четях.
 

didarai

Редовен Потребител
Ако ти попадне такъв голям(т.е. още "по-некачествен") кефал(или друга хищна риба със сухо по начало месо)направи го така да видиш кво става.Мен рядко ме впечатлява нещо в готвенето еле пък риба.Печете го в тава на скара по средата(не на дъното) на фурната.
Бързо ,лесно ,вкусно......голям ефект :yes:.Аз я бях приготвил във фолиото няколко часа преди да дойдат гостите.После извадих от хладилника и право във фурната без да се свиня и омирисвам.Може повечко моркови да се сложат.Станаха перфектни.
 

zack

Потребител
Ако имате кефали и не ви кефят, пращайте ги насам ;) Аз мога да се мъча над тях с бира в ръка ;)
Не че не се намират и други нещица, над които да се мъча, ама уважавам всичко, което върви с бира,
хубаво домашно вино, или пък още по-хубава домашна ракия ;) ;) :cheers:


550435_378451108868924_922022678_n.jpg
 
A

Anonymous

Гост
Аз за суха речна риба ползвам друга рецепта.

Рибата се реже на дебели шайби и се изпържва до полуготовност. Нарежда се в тава и се залива със смес от доматен сок (цедени домати или разбити консервирани), нарязани магданоз, лук, чесън и маслини, посолява се, поръсва се с черен пипер и се пече, докато соса стане на лютеница. Количествата са на око и на вкус. Киселината на доматите омекотява костите, което е добре дошло за кефал или бяла мряна.

П.П. Зак, заменям твоя кефал за равно по тегло количество речен. Суров, изчистен.
 
Нагоре