Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

st_beer

Редовен Потребител
Като стана въпрос за рецепта с риби реших да пусна една която ми е страшно любима.
Ето и самата рецепта:
Изпържвате прясна речна риба по едри екземпляри каракуда,кефал,шаран и др. В олиото в което сте опържили рибата запържвате 3-4 супени лъжици брашно докато стане златист цвят. После започвате да добавяте в него топла вода и бъркате на котлона докато се получи каша с гъстотата на боза. Добавяте към кашичката няколко лъжици оцет 2-3 супени лъжици , една глава счукан чесън, сол на вкус и накълцан магданоз. С получилата се смес заливате изпържената риба и я оставяте да си поеме около час може и да се консумира топла веднага. Да ви е сладко и се надявам да ви хареса :cheers: :cheers: :cheers:

 
A

Anonymous

Гост
Dejmos написа:
Аз за суха речна риба ползвам друга рецепта.

Рибата се реже на дебели шайби и се изпържва до полуготовност. Нарежда се в тава и се залива със смес от доматен сок (цедени домати или разбити консервирани), нарязани магданоз, лук, чесън и маслини, посолява се, поръсва се с черен пипер и се пече, докато соса стане на лютеница. Количествата са на око и на вкус. Киселината на доматите омекотява костите, което е добре дошло за кефал или бяла мряна.

П.П. Зак, заменям твоя кефал за равно по тегло количество речен. Суров, изчистен.
С повече лук и да е запържен предварително :yahoo: :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Бира, интересна рецепта. Риба фрикасе. Не бях виждал нищо подобно. Предполагам оцетът може да се замени с лимон?
Орка, въпрос на вкус. Аз затова не съм давал точни пропорции. Запържването/задушаването на лука ще промени вкуса спрямо оригиналната рецепта, но вероятно ще е в положителна посока. Същото и за чесъна. Леко запърженият чесън дава невероятен вкус. Но трябва да се внимава - чесънът изгаря бързо.


И като казах чесън, се сетих две рецепти, встрани от рибената тема:

Първото не е точно рецепта, по-скоро хитрост. Като пържите картофи, слагайте по 2-3-4 скилидки обелен чесън в тигана. На всеки тиган. Вкусът се променя леко, но качествено.


Другото е доста стряскаща на пръв поглед рецепта:

Пиле печено в оцет

Едно пиле се нарязва на порции, може да се замени с подходящо количество пилешки бутчета, също оформени на порции. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. Поставят се в тава, между тях се слагат скилидки измит, необелен чесън. заливат се със смес от равни части 6% оцет и вода (сега си мисля, че и малко бира може да се сложи). Пекат се до готовност в средно силна фурна. Гледайте да остане малко количество от течността, да не се изпари всичко.
Рецептата наистина звучи плашещо с всичкия този оцет, но съм я правил нклк пъти, всеки път с добър резултат. Месото става много крехко, а останалият на дъното на тавата сос е ароматен и пикантен
 

lynx

Редовен Потребител
Вместо оцет, не е ли по-добре црвено вино?
То е почти същото, ама не съвсем ;)
 
A

Anonymous

Гост
Не е. Нужна е киселината на оцета. Разбирам резервите спрямо тази рецепта. Аз самият никога не бих я пробвал, ако първо не бях опитал готовото ястие.
 

st_beer

Редовен Потребител
Dejmos написа:
Бира, интересна рецепта. Риба фрикасе. Не бях виждал нищо подобно. Предполагам оцетът може да се замени с лимон?
Не съм провал с лимон и не мога да кажа дали ще е по добре. Ама както я правим с оцета си става приказно и много вкусно.Даже ако се добавят смлени орехи става още по готино :cheers: :cheers: :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Може да си спестим правенето. Ентусиазирани хора са избрали 100-те кръчми на България.
http://100tekrachmi.bg/
Според репортажа, един от критериите за избор е цена по джоба на средния турист.
А ентусиазирани клиенти ще могат да си събират печати от тези заведения, точно като печатите в туристическите книжки. :D
 

Д-р Най

Потребител
Малко продължение по темата за сафрида:
Сафрид на скара- в коремната кухина на изчистените рибки се полага едно стръкче копър и половин резенче лимон, затварят се рибките в скара и се полагат върху въглените:
028070921.jpg

И отклонение от сафрида- пържоли на Валандър:
028070974.jpg
 

didarai

Редовен Потребител
:bravo:
Добре изглеждат нещата.Всеки да си ги приготви както на него му е вкусно не е проблем,но ето два съвета от мен.Не ръгайте лимони в рибите.Никакъв смисъл няма.Единствено може да остане по-водна,което пък за риба не е препоръчително.Това е като да слагаш магданоз да се готви в манджи(въпреки ,че имаше в моята риба ;) ама аз го сложих да го отикам).И в двата случая е по-добре да се ползва след като е готово вече ястието и се "ръсват" пресни.Аз лимон ползвам само ако рибата не е твърде приятна на вкус и мирис или за панирана риба,където мога да кажа е задължителен дори.
Пържолите........ако ти се вижда,че е силен "огъня" .......намалява се температурата като се сложи.....мазнина(олио).Пърженето(а не печенето само) вече става при по-ниска температура,а и ще стане по-вкусно.
Това е само препоръчително.......... ,ако искате да пробвате,щото особено пък в готварството няма задължителни правила. :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Вчера попаднах на тази рецепта:
http://www.lady-of-rain.ru/post176498754/
Впечатли ме и преди малко направих тази снимка в кухнята си:


Спрямо рецептата има малка разлика - намазах срязаните места с разбит чесън и сложих заливката (майонеза, сметана, още от разбития чесън, нарязан копър, парченца моцарела отгоре) след 30-на минути печене:


Чакам резултата с нетърпение.

ЕДИТ///

След още 20-ина минути печене:


Вкусът е невероятен. Който обича патладжан, задължително трябва да пробва тази рецепта.
 

didarai

Редовен Потребител
Бишкотена торта.
Отдавна се канех да направя подобна.Скоро в кауфладският вестник имаше подобна,но аз набързо я префасонирах по мой вкус.Бързо,лесно,евтино и вкусно ;).Единственият проблем е,че тябва да се изчака 1 ден (поне половин) :pardon:
Бишкоти 4 пакета.........от тези за тирамису .Предвидете за 3 реда(т.е. по-малка тавичка).
Крема......1 кисело мляко "Бор чвор" и една заквасена сметана на същата марка (по-малко кисели са и са гъсти).Объркваме това заедно с 1 течна ванилия и пудра захар на вкус.Нарязваме отделно плодове от сладко(аз ползвах смокини).
Назваме дъното и редим,после отгоре пак мажем и слагаме сладкото.Следва 2-ри ред бишкоти.Мажем обилно отгоре.Последният ред трябва поне на 1/2 да се потопи в крема и остава за украса отгоре да се вижда.Така определя и порциите.
Чакаме 12-24 часа=>......аргасваме
Тва всеки може да го направи и ще мине за голям майстор ;)
 

Attachments

  • 44.JPG
    44.JPG
    716.6 KB · Прегледи: 37
  • 555.JPG
    555.JPG
    317.6 KB · Прегледи: 36
A

Anonymous

Гост
Тия бишкоти за тирамису са едни доста сухи, направо твърди, нали? А опаковката заквасена сметана Бор-Чвор е 200 гр?
 
A

Anonymous

Гост
Тези клипове съм ги гледал преди време. Правил съм си труда да пробвам. Не съм попадал на мляко, което да реагира на йода и да даде виолетов цвят. Но пък и гледам какво си купувам, вече са задължени да пишат всички съставки. Не купувам и млека, които съдържат сухо мляко, нищо че не е вредно по никакъв начин.
Преди малко тествах сметаната на Бор-Чвор, кисело мляко Верея 3,6% и плодово прясно мляко Фибела - нямат нишесте.
А тестът доказано работи - оцветява във виолетово нишесте, скорбяла, целулоза (не тествайте кисело мляко върху хартия, ще даде лъжлив резултат) и ако не бъркам - брашно.
 

didarai

Редовен Потребител
fatalen написа:
Понеже споменахте кисело мляко на определена фирма.......
Не случайно написах марка.Дадох него за пример при приготвянето на точно тази торта,защото Бор чвор е едно от най-"твърдите" млека и е слабо кисело.Сметаната може да е каква да е,но ако млякото е по-кисело или по-течно резултата няма да е към по-добро.А иначе колко е полезно или вредно не бих се наемал да коментирам.
Бишкотите наистина са твърди.За да омекнат трябва да престои тортата най-добре 24 ч .Сметаната беше в същата на височина кофичка като млякото.Не съм гледал колко грама я дават(може би 400 гр).
Т.е. като обем , мляко:сметана=1:1 .
Тва обаче е само примерна рецепта.Все пак тук има само да се забърка на око един крем за 2-3 мин.Всеки може да си го видоизменя.В оригинала се ползват 2 кофички кисело мляко(не го препоръчвам,за да не стане кисела попара),а отгоре се слагат разбити белтъци със захар.Аз обаче не си падам твърде по консумацията на сурови яйца,както и по безсмислените изпълнения(като вкус и ефект) и за тва не ги ползвах.
 

lynx

Редовен Потребител
Жената насила беше принудена да прави утре бишкотена торта ;)
Като видях снимките и не устоях ;)
 
A

Anonymous

Гост
Сметаната беше в същата на височина кофичка като млякото.Не съм гледал колко грама я дават(може би 400 гр)
Ахааа, ето защо кремът стана толкова рядък. Остава ми да се надявам, че като е по-малко като количество и бишкотите като поемат течната част, ще мога да го извадя от съда в що-годе приемлив вид. Нищо де, това е тест. След нклк дни ще правя парфе с подобна основа, но аз слагам и желатин в млякото. Исках да видя как ще е без него.
 
Нагоре