Пружинките на GАМО - Hunter -1250, Hunter - 440, CFX и др.

niki 67

Потребител
niki 67 написа:
Извинявам се за спама колеги, ама не се сдържах. Какво ще рече "болгарка"? Да разбирам ли,че в Русия сме станали синоним за некачествена и калпаво свършена работа?
Иначе доста образователно клипче, дава идеи за кое как се прави при тунинг на ПП.
 

g1905

Потребител
Здравейте,
Скоро си купих въздушна пушка Gamo CFX. Някога е била собственост на shooter и има газова пружина от ivodoc. Не съм се занимавал с въздушни пушки до сега и има нещо, което не знам дали е нормално за това ще питам. Спусъкът има луфтове във всички посоки. Направих едно клипче за да разберете по-добре.Има ли място за притеснение?http://youtu.be/LqlsyyvUmkg
 

mitaka101

Потребител
Ами то ясно, че не е нормално да се кандилка така спусъка. Отвори я и виж какво и защо. Поне приклада да беше свалил преди да заснемеш клипчето. Така се вижда, че се мърда спусъка заедно с предпазителя. А кутията на спусъка не се вижда и въобще не се вижда коя част на пушката се клати.
 

g1905

Потребител
Махнах приклада, но винта до спусъка не се разви, а се разви там, където е за гаечно ключе. Изпаднаха два чарка-една пластинка с чопче и втулката между спусъка и големия винт зад него, който остана към приклада. Не мога да го развия от приклада.
 

mitaka101

Потребител
Много картинно представяне :)
При спусъка на приклада има два винта - единия (дето не си го развил) държи спусковата скоба за приклада. Втулката, която е между спусъка и големия винт (този винт дето се развива с ключе) служи да фиксира спусъка да не се кандилка, а пластината с чопче трябва да е стегната ПОД големия винт и също подпира спусъка отзад. Има схеми на пушката - погледни и ще се ориентираш.
Та като ги наместиш (пластината и пластмасовата втулка) виж дали пак се кандилка спусъка. Ако се клати - значи има проблем и ще трябва да потърсиш помощ на живо, не по нета :)
 

g1905

Потребител
Благодаря, точно така са нещата. Първо ще трябва да се справя със задачата да отвия малкия винт от големия, този за гаечно ключе. До момента не съм го развил, не поддава въобще. Може да е мазано с осигурител. Не смея да нагрявам, че е пластмаса.

Благодаря отново, сега всичко си дойде на мястото. След няколко часа борба, излезе зелен осигурител в комбинация с развалена резба на винта. Не е истина направо. С нов винт всичко си дойде на мястото.
 

g1905

Потребител
Реших да си омекотя малко спусъка, че ме наболява пръста вече ;). Сложил съм втулка с размери 3,3/5/7мм, както е показано на първата снимка, но съм махнал и пружината с оста, която я държи -вижда се на следващата снимка, някъде четох, че и тя се маха. Правилно ли съм постъпил?
 

Attachments

  • 1741180.jpg
    1741180.jpg
    17.4 KB · Прегледи: 64
  • 1741182.jpg
    1741182.jpg
    19.9 KB · Прегледи: 69

didarai

Редовен Потребител
Махай я.Ако се клати свободно спусъка , сложи втулка с по-голям диаметър да обере луфта.
 

mildot

Новодошъл
Здравейте на всички , причината да пиша тук е, че си купих GAMO HUNTER 1250 5,5 . За тая пушка изчетох сума ти суперлативи и останах много разочарован. Може би трябва да спомена че последните 12 год стрелям със славия 631 и сигурно очакванията ми са завишени. Очаквах за тия пари мощна пушка с която да групирам в 10см на 50-60 м , а какво всъщност получих -
започвам с плюсовете : Пушката от кутията изглежда много добре , дървения приклад пасва идеално , малко е удебелен в ръкохватката - което за мен е ок щото имам големи ръце, предполагам за малки ръце въобще не е замислена тая пушка , понеже си трябва бая сила за да я заредиш. Освен това пушката е доволно мощна , не съм я мерил на хронограф но с голямата пружина спокойно дупчи ламарина , с гамо експандер експлодира картофи! С плюсовете до тук!
минуси :
1. Пушката е изключително неточна , факт ! С голямата пружина на 10 м ги събира в капачка от буркан. Това за мен е недопустимо , щото със славията, понякога на 10 м ги събирам в 1 дупка.Така или иначе след няколкостотин изстрела пружината се счупи и маншета сдаде багажа от дизел. Предполагам фабрично е било омазано в цилиндъра щото когато за пръв път я отварях да туря голямата пружина(в магазина я дават с малката) хич не извадих буталото да забърсвам вътре , щото ме беше страх да не надраскам маншета..както и да е смених маншета ...сложих малката пружина и вече карам с нея (което е като да си купиш породист бик и да го кастрираш).Гледах това
- помогна малко, поне точността се подобри и на 10 м ги събирам в капачка от бебешко бурканче.Стрелям с баракуди , може би трябват по-леки за малката пружина , не знам.
Чета тука некви газови пружини правят , за тая пушка дали ще помогне , как помага това нещо? , кой може да я сдела тая работа нз? аз съм от Бургас.
2. Спусъка сам по себе си е предпазител (щото за да го натиснеш трябва наистина ама наистина да го искаш , ама много да го искаш и да си свикнал да носиш торбичките от магазина само с показалеца !) сериозно тоя спусък прави пушката на дебело дървено магаре (може би на мен така ми се струва щото на славията ми спусъка е изключително лек) ! А болта за регулиране на спусъка е турен за красота , нищо не прави. Някой беше писал че си личала испанската прецизна изработка - нищо общо с качеството на славията. Спусъка на гамото са се опитали да го направят само от щампована ламарина . Нямам кураж сам да тръгна да го поправям щото сега поне не стреля сама , ако някой знае как се регулира такъв спусък , или се купува нов? Моля да ме открехнете.

Мисля сега да си купя пак една голяма телена пружина и да туря пак утежняващото джелезо , да взема едно кило баракуди да стрелям с новия излкючително лек захват (който ми е много непривичен , може би заради слабия откат на славията) докато се науча!Или да намеря отнякъде газова пружина какво ще ме посъветвате?
Искам и оптика да си купя , да видя как е ама пишат че много ги трошала... каква оптика се слага?

-Очаквах такива резултати като я купих , има ли кой да я тунингова цялостно в бургаско?
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Свържи се с бургаската група, някой може да ти помогне да направите пушка от Гамото.
Групата на 10 метра звучи плашещо, трябва да се види защо сее така чашките, може с по-хубави чашки да се пооправи.
Но никога няма да стане като Славията, а за спусъка съвсем, дори и куатро спусък да купите :wall:
 

sts1969

Редовен Потребител
Поздрави и честита пушка! :cheers: Тези три елемента: пружинна пушка, голяма сила и оптически мерник, не вървят ръка за ръка, можеш да си избереш два от трите :D Доста от колегите споменават че новото производство на Гамо не е качествено като едно време. За маншета си си виновен сам, трябвало е да я разконсервираш преди употреба тази пушка. За точни попадения на 50-60м. с това Гамо се изисква МНОГО търпение, тренировка и най-вече цевта да си познае чашките който и пасват най-добре. С газова пружина ще се подобри положението, влез в раздела за тунинговане и прочети малко за да ти се изяснят нещата първо на теб, за да знаеш какво точно искаш и да очакваш от пушката :cheers:
 

mildot

Новодошъл
С това "две от трите " направо ми уби мерака, значи за сега ще карам с металния мерник.Имам едно таско 3-7x20 което усещам че бързо ще сдаде багажа ако сложа голяма пружина , тъй че ще карам без него. Сега искам първо да купя една телена голяма пружина за да върна "силата" и да пробвам различни съчми и различни начини на стрелба и прикладване ,само че не знам дали може да объркам пружината. Т.е. счупената я мерих - 40 витки , 36см , 3.55мм Ф на тела, 15мм Ф на пружината , сега като ида в магазина тази информация достатъчна ли е за да взема нова ? или с други думи - може ли да има пружина с такива размери която да е калпава (по мека стомана примерно , или китайска ) , щото в магазина има много пружини наредени и ми казаха че тр да я измеря за да ми "изберат" някоя. Да не направя пак някоя беля от липса на информация, затова ви занимавам (да не сложа някоя прекалено силна пружина и да счупя пушката).Какви чашки да опитам?
 

lynx

Редовен Потребител
Ти хубаво "ще овладееш силата" и точноста ще стане още по-срамна.
Първо намери причината поради която пушката е толкова зле и тогава мисли за засилване.
С по-слабата пружина ще ти е по-лесно в експериментите, особено ако се налага многократно разглабяне и сглобяване.
 

mildot

Новодошъл
Можеш ли да ме насочиш откъде да започна? Да гледам групата как се мени на различни дистанций - няма много смисъл щото след 20 м вече съм извън мишената. Нямам високоскоростна камера да гледам на забавен каданс как мърда цевта .. нямам идей.
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравей, колега! Би трябвало освен суперлативите за този модел "Гамо", да си прочел и за недостатъците. Една от най-важните причини пушката да не е точна е, че шарнирното окачване на цевната кутия е осъществено посредством един елементарен щифт.Той не е в състояние да елиминира луфтовете, които възникват по време на изстрел по хоризонтала, т.е. цевта по време на изстрел играе вляво-вдясно, горе-долу. Хвани пушката и рязко я тръсни надолу по посока на отключване на цевта. Ще видиш, че цевта се отключва много лесно, т.е. нейната фиксация по вертикала е нестабилна. За да работи пушката ти добре, забравяш за телената пружина, хващаш някой да ти направи фиксиращи планки и ос-болт на цевната кутия, а след това и преработка на заключващия зъб и проблемите с точността ще отидат в миналото. Ако влезеш назад в темата, ще видиш как някога съм правил такива фиксиращи планки. За по-подробна информация относно така тунингованата пушка се обърни към колегата Петков от Варна. Неговото "Гамо" е с такива фиксиращи планки и преработен от мен заключващ зъб и въпреки телената пружина и то доста мощна - е изключително точно по време на стрелба по мишени. Така че темата е доста обширна, но на мен не ми се пише, затова се разрови из форума и донякъде , може би, ще ти стане ясно. Поздрави!
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
За начало аз бих пробвал с чашки JSB-1.03 със слабата пружина, да се види колко ще се подобри точноста, би трябвало да се пооправи.
Разбери, че на тази пушка нещо и куца и не е нормално да прави такива групи.
Преди години жена ми със същото Гамо-1250 с мощната пружина на тридесетина метра рядко не уцелваше 1л. шише от пластмасовите и стреляше от ръка, а жената тежи 43 кила :D
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Колегата ако свикнал със слаб захват, и с лек спусък и не стрелял до сега с подобни дрелки може би резултата е нормален до като увладее по стабилен захват подходящ за по-силна пушка, но със спусъка трябва да търси вариант да се оправи, че Гамо имат уникално скапани спусъци (може би с малки изключения) и си е жива мъка да се стреля с тях, и аз виждам много зор да направя нещо като група с подобни спусъци!
Разбира се дизела с заминалия маншет допринасят за хубавата картинка :D и повече не пренебрегвай чистенето от смазката. Обърни внимание разбира се какво са писали и другите колеги от там може да забележиш и изчистиш други проблеми - те поне са били и притежатели на такава пушка.
И за оптика мисли чак след отстраняването на всички проблеми, инак са си пари хвърлени в кофата ;)
Успех :cheers:
 

mildot

Новодошъл
Открих поредица от проблеми с пушката ! Днес я разглобих изцяло и открих следното :
1.Уплътнението между цевта и компресора (на слявията е о-пръстен , тука нз защо е цилиндрична гумичка) беше скъсано (надух цевта и чух как съска , после го видях:eek:).
2.Маншета беше здрав , но металното бутало е спукано , освен това като се опитах да развия коничния болт, който държи маншета на мястото му , той се скъса изключително лесно(предполагам е бил повреден от ударите:rambo:).Мисля че с пушката е стреляно празно , или въздухът е излизал прекалено бързо през скъсаното уплътнение и не е могъл да умекоти биенето на буталото в предната стена на цилиндъра (което може би обяснява гадният звук на пушката).Така или иначе трябва да търся бутало.
3. Коляното на щеката дето бута буталото назад при зареждане яко е надрало компресорния цилиндър отвън , изпилих браздите и шлайфах до шкуртка 2000 (като руснака от видеото по-горе) , утре мисля да си направя пластмасова подложка за коляното на тая щека (от стар маншет ) , та да се плъзга по-гладко.
Та като цяло допускам че ниската точност е била заради блъскане на буталото в цилиндъра...(отделно съм съгласен с
cilindura че цевта има конструктивна хлабина по хоризонтала и вертикала , но тя не е толкова че да ги събира в 10 см на 10 м)
Гадно че почна да се чупи преди да се разберем с тая пушка, сега ще я държа на части и ще поправям 1 по 1 всичко, докато я оправя изцяло...:wall:
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега, писал си ми, че си забелязал много лесното отключване на цевта при тръсване на пушката и че искаш да ти преработя заключващия зъб. Ама след като луфтовете по хоризонтала и вертикала не са от съществено значение, карай така. Тъкмо по-лоесно ще отключваш цевта и няма да те болят ръцете по време на зареждане.:D:D:D
 

mildot

Новодошъл
Аз много рядко пиша по форуми и още по - малко споря.
cilindura , съгласих се с тебе че пушката ми има хлабина и ти благодарих за информацията , щото сам нямаше да открия конструктивната недомислица и също така те питах как да я поправя , щото явно имаш опит.Може би трябваше да пиша директно в темата вместо на лично, да не си мислиш ,че пред теб говоря едно а пред хората друго. Но аз имам предвид точно каквото съм написал - да пушката има недомислица в шарнирното съединение и да- искам да я поправя и не- не съм съгласен че само това е причината да сее съчмите като ижовката на дядо ми.Освен това lynx по-горе обяснява че същата пушка е способна на по-добра точност:
Разбери, че на тази пушка нещо и куца и не е нормално да прави такива групи.
Преди години жена ми със същото Гамо-1250 с мощната пружина на тридесетина метра рядко не уцелваше 1л. шише от пластмасовите и стреляше от ръка, а жената тежи 43 кила :D

Тъй като знам че с тая пушка на 30 метра ще направя група колкото футболна топка, реших да послушам колегата lynx и да я разглобя , за да огледам внимателно преди да се спусна да тунинговам. Така успях да открия поредица от неизправности и повреди - скъсан уплътнителен пръстен и спукано бутало.... (за което благодаря на lynx , дето ми отвори очите, че конкретно моята пушката има проблем и не всяко гамо 1250 ги сее чак толкова) които повреди една по една ще поправям докато я върна в заводско положение и евентуално след това ще тунинговам пушката. Аз съм средно интелигентен , и не претендирам да съм експерт по пневматични оръжия , това е много далеч от нещата с които се занимавам професионално. Все пак имам някакво мнение и ако то да не е правилно - може да обясниш какво мислиш без да се засягаш. Нищо лично , аз съм просто човек който търси как да си оправи пушката... Пак благодаря за информацията защото без коментара на cilindura нямаше да се сетя ,че трябва да се преработва заключващия механизъм.
Жив и здрав и без лоши чувства!
 
Нагоре