БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ФИЙЛД ТАРГЕТ - ОРГАНИЗАЦИОННИ ВЪПРОСИ

A

Anonymous

Гост
Re: БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ФИЙЛД ТАРГЕТ - ОРГА

fatalen написа:
Dejmos написа:
...а на членове които имат и които нямат право да отидат на международно състезание. Има разлика, нали?
Абсолютно невярно!!!

Dejmos написа:
...на световните не могат да участват хора, които не са под шапката на такава организация.
Както и това!!!
Добре, нека да бъркам за второто. Съгласявам се с теб, все пак ти имаш опит. Но с такова впечатление ме остави написаното.

Но защо първото да не е вярно?!
Нали за международни състезания има ограничение до 16 дж.? Точно това спомена Акраба, на когото отговорих с цитираното (част) от теб.
 

ininia

Потребител
ФТКС
Приятели,
От всички постове до тук, единствения с който се съгласявам без условно е този от Братушка.
Моля ви прочетете го внимателно и помислете какво точно казва.Асоциацията е напълно доброволна за хора ентусиасти,които искат да направят нещо за обща полза и евентуално след време да извоюват някои права за своите членове.Естественото ограничение за участието в състезания ще дойде на базата на приетото ограничение от 16 дж (международно).Който иска да се състезава официално и регламентирано (вкл.и в чужбина), да си купи съответната пушка, да тренира и да участвува.За всички останали има неофициални състезания за кеф,свободни стрелби и много приятни моменти от срещи с приятели и колеги.Но очевидно е, че официални регламентирани състезания,още повече с гости от чужбина,без съдействието на Асоциацията няма как да станат. Лично мое мнение е, че понастоящем такива състезания ще имат много малко участници и ще бъдат малко на брой.С течение на времето те ще стават все повече и с повече участници. А за останалите (Такива като мен) - остават приятните мигове от срещи и разговори и естествено почерката и барбекюто. :)
 

братушка

Редовен Потребител
Предполагам, че не е забранено всеки желаещ да отиде на състезание в чужбина.
Но от тук нататък надявам се с помощта на Асоциация да улесняваме някои аспекти на такива пътувания за Членовете на Асоциация: централизирано уреждане на документи за оръжие, настаняване, закупуване на билети като за група и други такива. И кой знае, може да се намери и някой спонсор да подпомогне такива изяви финансово.
Освен това смятам, че не е редно "свободните стрелци" да се възползват от Логото и друга символика на Асоциация както и да се представят от нейното име, поне на международните изяви.
А който все пак иска да носи това Лого, правилният път е да подаде молбата за членство :)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Re: БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ФИЙЛД ТАРГЕТ - ОРГА

Dejmos написа:
...а на членове които имат и които нямат право да отидат на международно състезание. Има разлика, нали?
fatalen написа:
Абсолютно невярно!!!

Dejmos написа:
Акраба, това няма да ни раздели на членове и нечленове на асоциацията, а на членове които имат и които нямат право да отидат на международно състезание. Има разлика, нали?

Dejmos написа:
Но защо първото да не е вярно?!
Нали за международни състезания има ограничение до 16 дж.? Точно това спомена Акраба, на когото отговорих с цитираното (част) от теб.

Ето го целият цитат и от него аз разбирам (по това, което си написал), че някой, който не е член на асоциацията ще бъде възпрян от асоциацията (незнам с какво право и по кой "механизъм") да участва във международни състезания. Мисля, че това е в прерогативите единствено на организатора на съответното състезание или може би на Световната Федерация.
 

shooter

Потребител
Ще се опитам да отговоря по ред на въпросите които възникнаха в темата

По отношение Митака който смята, че нещо сме се разбързали
както и по изказванията на други колеги
- досега не съм видял някой някого да командва, нито съм си позволявал аз да правя това по отношение на колеги, така че това мнение е празнословно
- още в първото мнение в тази тема съм написал, че една от първите задачи на Асоциацията е да търси контакти със такива организации извън страната - това и правя.
- настоящото ръководство на Асоциацията е временно и това е написано в устава - до провеждане на първото Общо събрание - направете си труда да го прочетете /устава /, тогава ще броим на пръсти кой колко състезания е организирал и какви.
- който има желание да стане член на асоциацията може да го направи по всяко време
като попълни файла със заявлението / пак в началото на темата / и го изпрати на указания адрес.
- по въпроса за препоръките в заявлението за членство има дискусия пак в началото на тази тема / както и в предния форум/ и е написано, че става дума само за хора, които не познаваме в групите или от мероприятия и това изискване е във връзка с безопасността при боравенето с пн. оръжие
- разликата между МЕЖДУНАРОДНИТЕ правила и тези при които се провеждат състезанията в България до сега бяха, че международните такива определят време за стрелба по една минута на мишена, от последната русенска среща / за което бяхме обявени за всякъкви / това е на лице, други разлики няма, ако има такива и аз бъркам моля да се посочат конкретни текстове !
- по въпроса за класовете при състезанията на този етап разделението е ПЦП и пружинни пушки, това е така поради малкия брой участници с пушки до 16 J / ако трябва да сме точни четирима и още един, двама за които знам, но не са идвали на състезания още /, подобно е положението при дамите, клас джуниър, ветераните / като възраст говоря - над 50 год. /. На този етап опасността да се капсулираме като малка групичка е голяма и смятам, че трябва да популяризираме спорта с повече мероприятия и да търсим още съмишленици навсякъде в страната, въпреки, че по същество спорта е елитарен и малцина могат да си позволят фирмена пушка за ФТ на 16 джаула - знаем за какви разходи става дума. Това по същество е противоречието при нас - имаме желание да сме повече, а спорта изисква големи разходи, които не са по силите на всеки въпреки желанието. Така че на този етап ще се състезаваме кой с каквото има пък постепенно и класните пушки ще се увеличават. Това чужденците ще го разберат защото и те не са от Марс, аз навсякъде наблягам, че сме ентусиасти и от скоро сме в този спорт - къде са 3 къде 30 години. В този ред на мисли не смятам, че ще се изложим ако дойдат чужденци, ще видят това което е и ще разберат, че имаме желание да се развиваме - няма начин да кажем хоп и готово, нещата ще стават постепенно. До световно ФТ състезание в България има достатъчно време. Братушка много добре го е написал преди мене и не виждам смисъл да коментирам.
- същото е и по отношение на членове на Асоциацита и такива които все още не членуват в нея. Много сме малко за да слагаме черта помежду ни. Този форум е публичен и ще си остане такъв, нормално е да има различни мнения. Разбира се ще има разлика за членовете на асоциацията по отношение на такси и т.н. и това ще се уточни на Общото събрание.
- Деймос не е прав за това, че не може индивидуално да участваш в състезания извън страната, може разбира се, може и да си в националния отбор стига Асоциацията, която е член на СФТФ да е решила така
- за да приличат нашите състезания на международните от тук нататък трябва да се стараем да са с повече мишени 50 + и стриктно да спазваме времето за стрелба от 1 минута на мишена - за сега имаме слабост в това отношение


Но да се върнем на темата
в момента уточняваме спортния календар
 

ininia

Потребител
ФТКС
@Стефане,
Напълно съм съгласен с всичко,което си написал,защото аз с моята пружинка практически на повече от 30 м е безсмислено да стрелям.Дай Боже догодина до имам ПЦП,тогава ще мога на 50+,ама ще бъде над 16 дж. и пак няма да стане.
Все пак ще ми остане (до като мога) да идвам при приятелите на сладки приказки и свободна стрелба. А това не е малко.
 
A

Anonymous

Гост
Ясно, Деймос не е прав.
Просто ми изглеждаше, че международно състезание не е равно на Световно първенство по ФТ.
 

shooter

Потребител
Понеже нещата нещо се зациклиха
и градивните мнения липсват
обявявам за разискване следния спортен календар на БАФТ

Пролетна национална среща - последната събота и неделя на април със състезания по ФТ, бенчрест и пневматичен пистолет
Купа Ботев - специализирано състезание по бенчрест - последната събота и неделя на май
Есенна национална среща - последната събота и неделя на септември със състезания по ФТ, бенчрест и пневматичен пистолет

Регионални срещи през годината

София - последната събота и неделя на юни, състезание по ФТ
Русе - последната събота и неделя на август, състезание по ФТ

Окончателното решение ще се вземе на Общото събрание на асоциацията.

Предложение за:
Дневен ред на първото Общо събрание на БАФТ, което ще се проведе на есенната национална среща - Узана, 19-21.09.09г., датата, мястото, часа и дневния ред ще бъдат уповестени съгласно чл. 7 от устава на БАФТ

1. Прием на нови членове и избор на УС и разпределяне на длъжностите в него, избор на председател на УС
2. Приемане на правилник за провеждане на състезания по ФТ и определяне на коефициента му на сложност/трудност, пневматичен бенчрест и пневматичен пистолет
3. Приемане на правилник за безопасно боравене с пневматично оръжие на сбирките на групите, националните и регионални срещи и състезания
4. Вземане решение по размера на встъпителната вноска и годишния членски внос на БАФТ
5. Избор на регионални представители на Асоциацията
6. Приемане на спортен календар на БАФТ
7. Организация и провеждане на срещите залегнали в спортния календар на Асоциацията - координационен щаб, местни координатори.
8. Приемане на правила за национален рейтингов списък на състезателите на Асоциацията, правила за определяне на националния първенец за годината по ФТ, пневматичен бенчрест и пневматичен пистолет, както и на правила за съставяне на национален отбор по ФТ
9. Приемане на стратегия / програма / на БАФТ за следващите четири години
10. Одобряване на проекта за документ, удостоверяващ членството в БАФТ
11. Допълнения към устава на БАФТ
12. Избор на комисии към асоциацията по предложение на УС - по правилници и национален рейтингов списък / съдийска комисия /, по спортна етика.



Моля за номинации за УС и регионални представители
 

братушка

Редовен Потребител
"Есенна национална среща - предпоследната събота и неделя на септември / третата седмица на месеца /"
"Русе - последната събота и неделя на август, състезание по ФТ"

Между тези 2 събития се падат само 3 седмици, вижда ми се малко.
Преди говорихме за Есенната Среща да е последната седмица на септември или първата на октомври.
То е тази година направиха 26-ти работен, догодина сигурно няма да е така.
Остават празни и по-студените месеци: октомври-ноември и март. Но да чуем и варналиите: миналия път на Бункера през ноември те ни осигуриха приказно време :)

За правене на номинации е добре да знаем кои са членовете (кандидати). Че да не номинираме хората, които не мислят да се записват.
 

shooter

Потребител
akraba1 написа:
Имаше една идея състезанията по ФТ в София да станат всеки месец. Мъкар и да са с някакъв символичен награден фонд под формата само на грамоти ще се постараем да са ежемесечни. Естествено те ще са свободни /отворени/ за колеги от другите групи.
Но мисля, че първо трябва да се изясним ние в софийската група как ще ги провеждаме. И дали официалните резултати от състезанията да са за 16j. За сега ние се заформяме като групата на 16те ;) за сега броя към 8 човека с 16j

Това е похвална идея ,но вероятно ще съвпада и с други мероприятия от календара и ще се получи объркване сред колегите кой къде да ходи
За празните месеци от спортния календар няма проблем
 

shooter

Потребител
Относно членството в БАФТ
списъка към настоящия момент е следния:
Реда е произволен

1. Борислав Пенев Djboby
2. Стефан Романов Luft9waffe
3. Еран Калафатчиев Ero
4. Добромир Янков Poacher
5. Стефан Станчев Shooter
6. Тодор Жейнов Hobos
7. Янко Борисов Bor 1968
8. Милен Миладинов Milen m
9. Михаил Абрамов Братушка
10. Светлин Симеонов Cdman
11. Божидар Чудомиров Fatalen
12. Венцислав Василев Dgek
13. Огнян Панков Texo
14. Билян Кържовски Shield
15. Диан Димитров Ms Propar
16. Ивайло Иванов Dejmos
17. Иван Стоев Ininia

Това е списъка на колегите, които се записаха/ направиха списък с имената и подписите си / и дадоха по 20 лв. на есенната среща на Узана през 2008г., когато обсъждахме първия вариант на устава
С тези пари направих регистрацията на БАФТ и има остатък.

18. Михаил Иванов MIGE
19. Евгени Върбанов Принц Ойген
от основателите в Русе

Братушка и Иван Стоев са ми написали от заявленията за БАФТ след регистрацията

както и подали заявление на последната регионална среща в София:
20. Велимир Иванов Христoв Strong 94
21. Юлиян Георгиев Ненков Juli
22. Илиана Апостолова Кокошкарова Illy_yana
23. Даниел Иванов Начев Akraba 1
 

shooter

Потребител
akraba1 написа:
Интересува ме дали да търсим един наситен със събития календар
нещо от рода всеки месец - мероприятие / както е в САЩ например /
или да останем на принципа - две - три за годината, но като хората

Моля за мнения

Мое мнение е че трябва да се стремим към ежемесечни прояви.
Т.е. когато човек изпусне нещо като състезание ще може да се включи веднага след месец на следващото.
Винаги има колеги които не могат да вземат участие в проявите. Така няма да са много разочаровани.
[/quote]

Просто размисли в писменна форма

Да се провеждат официални състезания на Асоциацията ежемесечно
е загуба на време и ресурс, който няма да е по силите и. Все пак става дума за 20 тина човека, всеки от които има и други
- свързани с работата, семейни и прочия ангажименти.
Доколкото се касае за ФТ, който се практикува на открито
има месеци в които / имам предвид зимните / е трудно, да не кажа невъзможно да се провеждат такива състезания, освен всичко друго обстановката по пътищата на страната може да не позволи на желаещите да се придвижат до мястото на състезанието.
През лятото един месец е ангажиран с отпуски и семейството / пътувания извън страната, ремонти в дома и т.н. /
От казаното до тук става ясно, че 5 месеца в годината / четири зимни и един летен / не са подходящи за състезания, просто ще дойдат много малко колеги или само организаторите.

Остават 7 месеца. Три от тях са ангажирани - пролетна, есенна среща и купа Ботев.
Още 4 ри месеца са свободни . Тук идва ред на регионалните срещи.

Пиша срещи, защото по подразбиране имаме предвид и състезание.
Въпреки че, според мене срещата и възможността да се видиш и контактуваш с колеги, които знаеш само като никове от форума или вече си виждал е много по ценна, отколкото да направиш на две на три едно състезание за 3- 4 часа и след това всички на колите и бегом в къщи с грамоти.

Така - регионални срещи

Имаме една "западна" - София
Една "източна" - Русе / Варна
Добре е да има една "централна северна" - Габрово / В. Търново/ Плевен
и "централна южна" - Пловдив/ Ямбол/ Ст. Загора

Според мене това е нещо възможно, но вероятно няма да е по силите на всички от нас да ги посетят / говоря за време и/или пари /, независимо от желанието им.
Ще се посетят още една - две регионални, освен националните и купа Ботев.
Смятам, че трябва да сме реалисти.
 

mitaka101

Потребител
Чл. 10. (1) Спортните организации са юридически лица, които осъществяват тренировъчна, състезателна и организационно-административна дейност по един или няколко вида спорт и развиват и популяризират физическото възпитание и спорта.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2000 г.)Спортните организации са: спортни клубове, спортни федерации и национални спортни организации.

(3) Държавата поощрява създаването и функционирането на спортните организации.

(4) (Нова - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Спортните организации приемат и изпълняват програми за развитие на спорта, изготвени в съответствие с националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Спортните федерации и националните спортни организации в едномесечен срок от придобиване качеството на юридическо лице подават документи за лицензиране в Държавната агенция за младежта и спорта при условията и по реда, определени в този закон.
Чл. 59б. (Нов - ДВ, бр. 53 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Разпределените средства от постъпленията на Българския спортен тотализатор по чл. 9, ал. 3, т. 1 от Закона за хазарта, без средствата по чл. 57а, т. 1, се съхраняват и отчитат от Държавната агенция за младежта и спорта по реда на чл. 50 от Закона за устройството на държавния бюджет.
(2) Средствата по ал. 1 се предоставят за:
1. (доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) дейности на лицензирани спортни организации, спортни клубове, членове на лицензирани спортни организации;
Това са цитати от "ЗАКОН ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА". Публикувам ги на вниманието на ръководството на Федерацията.
Хубаво би било да се погрижат за вписването на федерацията, както и за финансирането и от ДАМС.
Ако намерят време и желание за това.
 

poacher

Потребител
Re: БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ФИЙЛД ТАРГЕТ - ОРГ&#1040

БАФТ не подлежи на задължително вписване в ДАМС освен ако не решим да ставаме спортна федерация... поне доколкото ми е известно ???
 

mitaka101

Потребител
Ами след като са финансирали БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ЙОГА и БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВИОМОДЕЛИЗЪМ с по 5000 лв за миналата година, а БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ЛОВНА СТРЕЛБА с 172 000лв, мисля си че могат да финансират и БАФТ, ако се подходи отговорно по въпроса.
Нещо междинно, като БФ ПО КОРАБОМОДЕЛИЗЪМ И КОРАБОМОДЕЛЕН СПОРТ, примерно - 9 000лв.
И няма да има търсене на спонсори и т.н. - пари ще има за всички състезания, за Морални и Материални награди, мишени, защо не и за заплащане на режийните на състезателите - храна и спане?
Ако не е прекомерно бреме за ръководството - защо не потърси държавно финансиране?
 
A

Anonymous

Гост
Звучи много примамливо да ни плащат за нещо, което правим за удоволствие.
Но дали няма да последват някои сериозни негативо от евентуалното ни поставяне под политическа шапка.
Спортните организации приемат и изпълняват програми за развитие на спорта, изготвени в съответствие с националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта
Значи най-малкото ще трябва да се съобразяваме с някаква "национална програма", в която пневматиката я фигурира, я не. И ако не, ще се окаже, че нашето не е спорт и пари няма. (за съжаление не намерих някакъв списък на различните видове спорт по смисъла на този закон)
И това може да е по-малкото зло, защото ако я има, кой знае какви смехотворни неща ще са заложени.

Държавното финансиране ще ни обвърже с правилници, лицензиране и др. зависимости...
Друго, което ми направи впечатление в закона
(2) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта признава статут на национални спортни организации на онези от тях, в които членуват най-малко две трети от спортните клубове и/или спортните федерации, осъществяващи дейност в съответната предметна област на системата за физическо възпитание, спорт и социален туризъм.
Това значи ли, че трябва да има поне 3 сдружения на пневматиците, като 2 от тях трябва да са в БАФТ? В цитираното от Митака, финансиране се полага на лицензираните спортни организации, а на лицензиране се подлагат националните такива.
Освен това
(2) Спортна лицензия се издава на организация по ал. 1, която отговаря на следните условия:
......
3. има приети правила за провеждане на състезанията, включени в държавния спортен календар по спорта или сходните видове спорт, който ще се развива и управлява;
Ето отново - трябва да сме в националния календар.
В закона се разглеждат два вида спортни сдружения - федерация и национална организация. Организацията е по-голямото и се състои от нклк федерации. А за федерациите има сериозни изисквания - проведени държавни първенства, наличие на треньори, спортни специалисти и съдии, изградени клубове, спортни услуги за гражданите (каквото и да значи това), откриване и подпомагане на млади спортни таланти...
От друга страна, има асоциации и федерации по какво ли не (дартс, билярд, ролери, Българска асоциация по селски спорт (WTF?!)), вкл. пейнтбол. Така че защо не и ние. Няма лицензирана федерация в нашата сфера. Но има много работа преди това.

П.П. БАФТ е юридическо лице, нали?
юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна спортна и младежка дейност чрез данъчни, кредитно-лихвени, митнически и други финансови и икономически облекчения, както и финансирания при условия и по ред, определени в съответните нормативни актове;
Данъци ще плащаме ли?
 

poacher

Потребител
БАФТ е ЮЛ - Сдружение с нестопанска цел в частна полза (,а не за общественополезна дейност).
 
A

Anonymous

Гост
Dejmos написа:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта признава статут на национални спортни организации на онези от тях, в които членуват най-малко две трети от спортните клубове и/или спортните федерации, осъществяващи дейност в съответната предметна област на системата за физическо възпитание, спорт и социален туризъм.
Това значи ли, че трябва да има поне 3 сдружения на пневматиците, като 2 от тях трябва да са в БАФТ?

Защо регионалните групи, не се регистрират като клубове?
 

poacher

Потребител
??? Май говорим на различни езици...
БАФТ беше регистрирана като сдружение с нестопанска цел в частна полза именно, за да се избегне нуждата от лиценз от ДАМС по закона за физ. възпитание и спорта.
Освен правата и облагите, които този лиценз носи, от него следват и куп задължения, за които повярвайте още не сме готови.

Нека БАФТ избере същински УС на следващата НС; нека започне да действа реално...
...пък после ако се види, че сме способни винаги може да станем лицензирана федерация.

(лично мнение)
 
Нагоре