ЧАШКИ и СЛЪГОВЕ - представяне, видове, тестове

lynx

Редовен Потребител
Правил съм доста проби с моя ГейСтейт, баракудата си стреля добре и на 250 и на 300.
Всичко си е до цев, пробвай при теб как ще е.
Ако при един е добре, няма гаранция че и при другите ще е добре.
Учудващото е, че някои пружинки харесват много баракудите, въпреки че са доста тежки чашки.
 

Dimitrov

Новодошъл
H&N Crow Magnum 5.5. Дистанцията е 30метра,изтрелите са 5 при вятър.

Тук има тест и за експанзия. Стреляно е в шише пълно с мокри вестници,експанзията е ненормална... Идеални "ловни" чашки.
 

praetorian

Редовен Потребител
Искам да попитам притежателите на пушки калибър 9 мм, дали някой е пробвал/може да пробва използването ловни съчми 13/0 ??? ??? Доколко знам, калибъра май е същия/подобен...
 

andi

Редовен Потребител
Не, около 8,5мм са , ама много приблизително , има и 14 нули ама и те са "около" 9.2-3 . Зависи от производителя .
 

praetorian

Редовен Потребител
Е те 9,2-3 може и да станат.Като знам на биг- борето с какъв зор се натикваха топчетата на хорнади в цевта, като нищо бяха баят надкалибрени.
 

andi

Редовен Потребител
"Газифицирах" един колега с 9 мм (тип Бам 50) , ползваше оловни куршуми за револвер . Идвали под 20 стотинки с доставката .
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги,
нов съм във форума и може да се каже и в стрелбата с ВО. От скоро имам "Хасан"-чо АТ-44-10 РА, по който не съм пипал абсолютно нищо. Стрелям си както си дойде от магазина.
Тъй като все още експериментирам с боеприпаси, а и преди няколко дни се сдобих с хроно от МИТАКА (http://forum.airguns.bg/http://forum.airguns.bg/phpBB3/viewtopic.php?t=9), реших да направя малко замервания и статистика. Разполагах с една тестова кутийка с различни видове JSB, които уж трябваше да бъдат по 30 бройки от всеки вид, но се оказа, че не е така. И си мисля, че щом бройката не са могли да докарат точна, какво остава за грамажа и подкалибъра, но това е тема за друг разговор... :) От JUMBO 5,52 имах допълнителна кутийка, и затова там има повече изстрели в таблицата. Имах и 3 вида чашки на GAMO, но за съжаление за MATCH-a не ми остана време - стъмни се.
Таблицата в прикачения файл показва скоростите на чашките в групи по 10бр. (един барабан), а жълтите редове преди и след всяка група показват приблизително налягането в резервоара. Който е виждал манометъра на "Хасан"-чо, знае защо казвам "приблизително".
Ето и някои мои наблюдения и впечатления по време на стрелбата:
1. Най-гъсти бяха групите на по-леките чашки - JSB EXPRESS (0,930g.) и JSB RS (0,870g.), но трябва да си призная, че ме е срам да снимам мишените и да ги показвам тук. :-[
2. Много добро "плато" се получи с JSB JUMBO 5,52 и с тях успях да направя най-много изстрели с едно помпене. Може би и с 5,53 резулатът щеше да е подобен, ако имах повечко от тях, но за съжаление имах само тези от тестовата кутийка.
3. С JSB MONSTER (1,645g.) повечето пъти зареждането на чашките ставаше много трудно и след всяко едно такова трудно зареждане, чашката отхвърчаше по няколко сантиметра в различни посоки. Явно големият им размер възпрепятства нормалното втъкване в цевта и по-голямото усилие ги деформира.

Надявам се, че резултатите от моите измервания ще са полезни и на вас при избор на чашки. Знам, че този процес за всяка пушка е различен, но все пак...
А съвсем скоро ще се сдобия и с ел. везничка, и смятам да повторя част от тези измервания, но с прецизно претеглени чашки (а защо не и прецизно калибрирани ;) ), за да видя дали скоростите ще играят пак така в платото.
 

Attachments

  • PelletsTest.png
    PelletsTest.png
    103.3 KB · Прегледи: 129

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Трябва единствено като за начало да смени пружинката във бойния клапан с по-корава такава и съвсем леко да развие реглажния болт в ударника. Най-много оборот. После пак да мери плато с JSB 1.175..
 

amudjiev

Потребител
Ето и новите "чашки" ;) с които ще се стреля в бъдеще с една от нова въздушна пушка в Ямболската група.
:D :D :D

 

titanium

Потребител
Някой пробвал ли е чашките Crosman Premier Hollow Point? Интересува ме как групират на 20 30 40 метра! Благодаря!
 

lynx

Редовен Потребител
Аз бях купувал доста отдавна 1 кутия такива но в 4,5.
Бяха мнооого евтини, за стрелба на близки дистанции бяха супер.
Това са немски чашки, които се правят в завода на H&N и са брандирани като Norica.
 

lu-bo

Редовен Потребител
Една кутиика 250бр. 9,50лв. има и още един модел 1,15гр.ще взема и от тях.
Имам две ПП диана 350 и Гамо биг кат и двете стрелят лошо с JSB пробвах всички видове които намерих по магазините.Затова сега пробвам всичко каквото намеря.
 

lynx

Редовен Потребител
Аз бих пробвал и с ПроХънтър.
Едно време всички стреляха с тях с пружинките, когато нямаше хубави чашки по магазините.
Те са евтини и някои хора са постигали добри групи, а също може да се пробва и със сръбските.
Eдиния от моделите на сръбските се представяха доста добре с моя Рейнджър, а цената за кутия беше около 5 лева.
 

lu-bo

Редовен Потребител
При мен 7см с баракуда 1,37 стрелям от масичка със стенд за прострелка.
Утре ще сменя оптиката.
 
Нагоре