ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

Kameno Karp

Редовен Потребител
Ти четеш и гледаш, а на мен работата ми е такава да съм с такава бутилка на гърба. Та и спецификации и характеристики и свойства са ми напълно ясни. Това което съм написал не съм го чул на спирката. ;)
 

38 special

Новодошъл
Благодаря за мненията.:cheers:.Надявам се да нямам проблем с пълненето в София.Все пак и Сотис продават такива бутилки.
 

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
Ти четеш и гледаш, а на мен работата ми е такава да съм с такава бутилка на гърба. Та и спецификации и характеристики и свойства са ми напълно ясни. Това което съм написал не съм го чул на спирката. ;)
Чудих се да ти отговоря или не...ама нещо надделя в мен:lol:
Това че я носиш на гръб и и знаеш всички характеристики и свойства не обясняват твърденията ти за безопасност и сигурност.
Карбоновите не гърмят,просто така са проектирани.
Карбоновите са по-безопасни.
Карбоновите не корозират.
Карбоновите имат в пъти по-малко топлоотдаване от стоманените.
Карбоновите са по-добрия избор.
Това че не гърмят..порови се из нета и ще откриеш че гърмят и то доста повече от стоманените такива...
Само да ти кажа,че спомена че я носиш на гръб.Предполагам си пожарникар или гражданска защита,та имам двама съученици пожарникари и са ги оборудвали от няколко години с такива карбонки...знаеш ли колко пъти са ми казвали как си искат старите Дрегери.
Всяко едно нещо коризира независимо дали е карбон или стомана...рано или късно
Въз основа на кое твърдиш че са по безопасни и по добрия избор не знам....на характеристики може би..
А в действителност дали е така?
Та ще те попитам ти виждал ли си стоманена водолазна бутилка или такава за въздушно да е гръмнала?
Аз не...или по точно съм чел за една във Америка някъде беше преди години...а карбонови поне за 15 -20 съм чел и виждал на живо два пъти как са гръмнали в коли на метан.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Благодаря за мненията.:cheers:.Надявам се да нямам проблем с пълненето в София.Все пак и Сотис продават такива бутилки.
Няколко колеги от София са с карбонови, не съм чул някой да са го върнали от компресора затова, че бутилката му е карбонова(освен ако не и е изтекъл живота).
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Ами газоспасител съм, от няколко години и пожарникар. Не те знам какви бутилки си гледал да гърмят, но сигурно са били "карбонови", може би някакви от Зрънчо са били. Карбонова бутилка не гърми. При свръх налягане оплетката да се разтваря и въздуха просто издиша. Не корозират защото от вътре материала е някакъв вид гума. Налягането върху крана е окло 7 пъти по-малко от колкото при стоманените. В темата се коментира бутилка за въздух, не метанова за автомобил. С тях не съм запознат. На нашите бутилки пише : но лимит лайф. Правени са тестове след 85 000 цикъла на пълнене и празнене и са минали теста. Това от завода производител. Още други неща но сега не ми е удобно да пиша.
 
  • Харесвам
Reactions: Sen

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
Карбонова бутилка не гърми. При свръх налягане оплетката да се разтваря и въздуха просто издиша
Ако искаш да кажеш че не се пръска на парчета,мога и да съглася,макар че и стоманините са направени със слабо място против пръскане.
А че си има звук като гръм ....всяко рязко излизане на въздух под наляга си има нещо такова като звук.
Налягането върху крана е окло 7 пъти по-малко от колкото при стоманените
Не разбирам много та да ми обясниш как налягането ще е по малко върху крана,налягането е едно и също и в двете бутилки върху крана...освен ако преди крана има нещо като редуктор който да смъква налягането преди него.
 

astra

Редовен Потребител
Налягането върху крана е окло 7 пъти по-малко от колкото при стоманените.
Стана ми интересно. Налягането се измерва с кгс/кв.см (килограм сила въху квадратен сантиметър). Как така при едно и също налягане на газа в бутилката, върху крана на карбоновата ще има 7 пъти по-малко налягане? Трябва да е със 7 пъти по-малка площ, иначе математиката не излиза...
@Kameno Karp Щом си специалист в тази област, моля да поясниш :)
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Нямам претенции за специалист, но това което казвам не съм го слушал по спирките. Астра, ти сам си отговорил на въпроса. Налягането е еднакво, остава площта. Довечера съм на работа и само да не забравя ще сваля един кран, да видиш как изглеждат, той и бутилката. Всъщност крана се развива на ръка. Със сигурност и това не го знаеш. Може би защото това не са неща които се коментират по спирките. И пак казвам : говоря за карбонови бутилки, не за такива извадени от Зрънчо!
П П. Това 7 пъти е на око. Не съм смятал площта.
П П П. Службата в която работя е частна. Няма нищо общо с държавните структури.
 

astra

Редовен Потребител
От снимката се вижда, че конструктивно площта на крана, върху която се получава натиска от налягането в бутилката е много малка - колкото е отвора за шибъра. Всъщност, площта съответна на диаметъра на резбата на крана е препречена конструктивно от малък отвор в гърлото на бутилката. Интересно решение - умно и практично.
Само това "non limited life" леко ме смущава, макар и да е made in Sweden ;) Също и test date 1997...
С въздух за дишане ли ги пълните тези карбонови шведки?
 
Последна промяна:

38 special

Новодошъл
Бутилката е чисто нова, тоест, не е зареждана с въздух досега.
Тестът е направен, защото е произведена преди няколко години(2016год.).
Продавачът е написал, че разполага с ограничени количества докато се изчерпят.
Ако ти харесва я взимай, изгодна е и е фирмена.
Въпреки, че сега ще се изредят сума народ да разправят, че карбоновите гърмяли и Бай Жечо със синята престилка не искал да ги пълни, щото били опасни.


Пътува вече :).Като дойде ще я видим.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
За разлика от сега, по него време пазарите се печелеха с КАЧЕСТВО! Сега с ниски цени. Та ако е имало и има нещо смущаващо, конкуренцията е нямало да пропусне тая възможност да ги пореже. Да, с въздух за дишане ги пълним.
Това non limited life е гаранцията дадена от Шведите. 1997 г е произведена бутилката и съответно тогава е минала тест. При нас бутилките се тестват на периода установен от Българското законодателство.
 
Последна промяна:

njatanasow

Редовен Потребител
Преди мноооого време пак имаше спор кои са най добри и безопасни бутилки за въздух и тяхната годност.Някои колеги ги нямаше май във форума тогава!
Аз също защитих карбоновите бутилки с гаранцията за 80 000 цикъла.Ай сетете се дали ще ви стигми живота за да използвате една нова такава бутилка. Визирах същите тези шведски бутилки,а информацията за тях имах от човека който ги пълнеше ежедневно за същата тази газоспасителна служба в която работи колегата!:cheers:
 

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
Бат Ники много те уважавам,ама ще ти отговоря и на теб и на Камено карп.
И двамата защитавате бутилки въз основа от чутото от някой дето ги пълни и това дето той уж знае всичко за тях.Ама явно човека отговаря за компресора и за пълненето,а не цял живот да се е занимавал със всякакви бутилки и не работи примерно във Висмар.
Та да кажа и за бутилките(тези от снимките на Камено карп)....толкова са хубави че никаде във нета не се намира почти нищо за тях.Малкото което намерих е че са поръчка и производство на Шведска фирма две партиди във два месеца през 1997 като има останали бройки извън поръчката който са пуснати на пазара,даже и описание намерих и не виждам 80000 цикъла вътре...макс 12000 и всички извесни производители слагат живот на такива бутилки макс 15 години тези незнам от какво са направени тия че нямат лимит.
https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw2-t9y0GbpUY-D7jw7kdPui
 

zograffa

Редовен Потребител
Има ли по-добра добра гаранция от опита и дългогодишното ползване?Едва ли има някъде в нашата страна по-качествени бутилки от тези, предвид факта за кого са поръчани.Друг въпрос е дали композитна бутилка купена сега от някъде се доближава поне малко до това качество.Вистамар няма да ги коментирам,че не ми се спори.

За протокола аз съм с бутилка от Пеко.
 
Нагоре