Мнение за първа въздушна пушка.

didarai

Редовен Потребител
Тука стана страшно. От цялата работа, става ясно, че ако нов колега попита, каква пушка да си купи до около 400 лв, трябва да му отговорим: "Само не си купувай Комета!":D:D:D
:D:D:D
Много съжалявам , че форума не позволява емотикони по мненията , както е във ФБ , щото много от тях си плачат за такива . :D:D
То отговорът за пушката може да го синтезираме и до едни други 2 , ама нейсе .
От моя страна "страшно " няма .... ;)
Ма не съм съгласен да се пишат неистини , еле пък и намесвайки ме в тях .
 

sts1969

Редовен Потребител
На други метри, седнал, но си е класна пушка. Бие по точност дори Хайнела :)
Васко, ако драснеш за Бургас, свирни да дойда и аз, ще се изчакаме на Ст. Оряхово. Освен да пострелям, ще направя и малко снимки, все единият от двамата ще се опита да ми откупи "негативите".:D:D:D Обърнахме темата на чат, но на колегата май му стана ясно към какво да не се насочва. :pardon:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Обърнахме темата на чат
До това води липсата на срещи на живо с някои колеги, ама то пък като има дори един път в годината национални срещи никой не идва вече и си намира оправдание после из форума се надприкаваме в която тема сварим, големи сме шматки станали :D
но на колегата май му стана ясно към какво да не се насочва.
Дано!
Към всички нови, които се чудят какво става и какви са тия спорове, при нас е така - "в спора се ражда истината " и нагледно виждате, защо не можем да направим класация, за това писах малко по-рано, че няма как да се случи подобно нещо :cheers:
 

Ррааддоо

Новодошъл
Тука стана страшно. От цялата работа, става ясно, че ако нов колега попита, каква пушка да си купи до около 400 лв, трябва да му отговорим: "Само не си купувай Комета!":D:D:D
Вече е късно , купих я ! :D
 

t.marev

Редовен Потребител
Ееее, какво лошо че темата е послужила за повод за обсъждане?! то и от такива разговори има нужда.
Я да се обърнем към класиците.....

- Аз тия неща зная по-добре, защото съм учен човек, а твоя милост, байо Либене, и до днес пишеш на рабуш... Мене за каквото и да ме попиташ, то на всичко мога да ти отговоря, а ти не можеш, понеже и обаче ти си неучен и прост човек...

В това време хаджи Генчо се радвал като дете,защото щастието му е помогнало да наддума дяда Либена и ухилвал се твърде приятно, а дядо Либен се сърдил, както обикновено се сърдят всичките побеждени войнствени духове. Дълго време дядо Либен мислил и държал палеца си в устата, но изведнъж повдигнал главата си и с весело лице и с маслена ухилка рекъл:

- Повярвай ми, хаджи, че аз ти говоря истина и че ти си бъбриш на вятъра. Хайде де, кажи ми ти: у кого са пушките по-добри - у московците ли, или у турците?

- Аз мисля, че московските пушки и московски те сабли са по-добри, обаче московците са българи (християни), а турците са турци (мохамедани) - рекъл дядовият Либенов противник и мигнал с лявото око.

Дядо Либен се изкикотил и захванал да се плези на хаджи Генча, т. е. да му показва езика си.

- Не е то така, хаджи, не е то така! Хиляди пъти ти казвам, че това не е тъй - рекъл дядо Либен. - Аз видя, че ти от тия неща нищо не отбираш... Когато дохождаха московците, то аз с очите си видях как тия купуват турски сабли, купуваха и пушки. Вземат тия турската пушка в ръката си, повъртят я, повъртят я и рекат: "Харашо". А тая дума ще да рече на техния московски език хубаво.

- А аз ще да ти кажа, че това не е така. Истина е, че московците купуват турските пушки и турските сабли, но тия ги купуват не за това, защото са добри, а за да се похвалят пред роднините си и пред приятелите си: "Аз убих един турчин и вземах му пушката." Ето каква е работата!

И така дума след дума, а между приятелите се захваща кавга и всякакви псувни; а най-повече от това, че тия приятели са успели вече да се нарежат от старото винце и да развежат езиците си.

- Ти си джанабетин, хаджи Генчо!

- А твойта пушка за нищо нехела и твоите московци нехелат, не са добри хора... Крадат много.

- Ти си дявол, хаджи Генчо!

- Московските пушки са по-добри от турските, а твоят кон не е кон, а клепоуха свиня!

- Ахмак! - извикал дядо Либен и потреперал ог яд, като листо.

- Как! Аз съм ахмак? Аз, хаджи Генчо, ахмак? - извикал от своя страна и хаджи Генчо и като грабнал тоягата си, побягнал вън.

Но у дядо Либена сърцето е добро и мегко и затова, когато той видял, че хаджи Генчо се е разсърдил не на шега, то потърчал след него и извикал, колкото се може:

- Хаджи, а хаджи, знаеш ли ти, че господ се сърди, когато се карат божиите люде! Ти сами хилядо пъти си ми говорил за божиите работи, а сега се сърдиш като нерез! Върни се, хаджи, върни се!
.................
......................
— Послушай, хаджи, мене ми се чини, че би било твърде добре, ако ние седнеме малко и да си поговориме като братия и приятели.
— Пак за пушките и за конете ... За пушките ли байо Либене? Не ща, не ща аз вече да те слушам, не ща вече да говоря за тая проклета пушка. Тая пушка насмалко щеше да ми донесе беля на главата! Аз, байо Либене, онзи ден се уплаших от тебе и мислех, че ти щеш да ми отрежеш главата като на вол... Ти, да ти кажа право, си човек несправедлив, сърдит и инатин и аз не ща вече отсега да говоря с твоя милост за големи работи ...
...........
- А що, байо Либене, кое вино е по-добро: пастушеското ли, едренското ли, или салъвкиевското? - пита хаджи Генчо и приготовлява устата си.

Трябва да забележа тука, че хаджи Генчо всякога нарича дяда Либена "байо", ако той и да е по-стар от него - това той прави из уважение към тоя знаменит човек, който има стари вина.

- Салъвкиевското е по-добро, хаджи - отговаря дядо Либен.

- Да ме простиш, байо Либене, аз всякога можа да ти кажа, че пастушеското винце е много по-добро.

- А аз ти казвам, че салъвкиевското е по-добро от всичките вина в Уруменлията. Салъвкиевското вино ти гъделичка гърлото и пощипва те по езика, а пастушеското ти окиселява само малкото езиче.

- Е-е-е! Аз това не мога да кажа; мене сто пъти повече ми се харесва онова вино, което окиселява само малкото езиче и което ти преминува по всичките жили, когато го ти поопиташ на гладно сърце. Ала за да се не препираме напразно, аз би те помолил да донесеш по една чашка и от едното, и от другото и да ги попитаме.
............
- Аз, байо Либене, мисля, че старите вина не са дотолкова добри, доколкото са добри новите, а най-паче за това, че тая година се е уродило такова вино, такова вино, което не прилича на вино, а на червени сълзи, на искри, на огън...

- Да ме простиш, хаджи. Старите вина са сто пъти по-добри от новите. Старо вино, стар тютюн и стар приятел са всякога по-добри от новите. Пий си старо винце и не бой се! - казва дядо Либен и смее се.

- А аз мисля съвсем другояче. Аз в много къщи съм опитвал старите вина, но все ми се чини, че всичките тия стари вина миришат на ургут.


Такива ми ти работи.....Нищо ново под Слънцето.:cheers:
 

bleu81

Редовен Потребител
Мислех да не пиша повече в тази тема, понеже явно има две групи "въздухари" с различни разбирания за "кеф" . Едните обичат трясъка и отката на магнум пневматиката а другите биха жертвали половината че и повече "Жаули" за сметка на финеса и точността на по скромната мощност за да се концентрират над "перфектния" изстрел. Двете групи макар и да живеят в примирно съгласие обединени от общото "хоби" никога няма да постигнат единодушно съгласие относно избора на въздушна пушка.

Днес, докато преглеждах новите постове попаднах на една снимка в темата за "красивите Комети", която ме провокира да пиша отново. Снимките говорят сами за качеството на кометите. Ръждата не я коментирам изобщо, но като се почне от това как е запресована сачмата, през грубите фрезовани повърхности, качеството на финиша и оксидацията та стигнем до асимитричната фаска на цевта правена вероятно на коляно, посредственият мерник и спусъка, който ако и да е добър никога няма да бъде "Рекорд". И всичко това за да спестим 50-100 лева.
Ще ме прощавате но всеки, който е готов да даде 400 и повече лева за комета нека пипне един вайраух пък било и най "слабия" ХВ30ес за 450лева с доставката и пак да си помисли дали си струва да даде 50-100 или дори 300 лева отгоре за пушка с несравнимо по-добра изработка, мерник, спусък, финиш и оксидация, фаска на цевта, елегантното запресоване на сачмата...
Снимките, които ме провокираха са тези:
image001r.jpg image002r.jpg

За сравнение направих няколко снимки на ХВ30ес. Не знам доколко се вижда на снимките, които направих набързо на стайна светлина в хола но за мен разликата е очевадна.
image008r.jpg image003r.jpg image004r.jpg image005r.jpg image006r.jpg image007r.jpg image009r.jpg image010r.jpg

П.П.
Дидарай, Не подценявай по-новите членове. Може да съм тук от скоро но съм разглобявал сам всичките си пушки/пистолети а те не са никак малко и съм си направил някой изводи. Само последната ми пушка Валтер ЛГВ я тествах с 3 вида бутала с дълъг, къс ход и олекотено алуминиево бутало с къс ход и о-пръстен всяко от които с 3 различни пружини. Разликата между лек откат с бавен изстрел и бърз изстрел при който виждаш чашката в полет ако да не казвам ми е ясна .. то поне съм я виждал в оптиката на валтера а не на картинка както си мислиш.
И съвсем не се опитвам да излъжа хората, че капачка на 30м и кенче на 50 са проблем за Кометата, както не са и проблем за 50-годишна 7-джаулова пушка с диоптрик когато не духа, така не са проблем с 10-16 джаула Вайраух за 40-100 лева отгоре. Само дето както писа Хпрезидент кометата колкото и да я тунинговаш няма да стане Вайраух и ще си гледаш деругите от фрезата, грозната фаска и начуканата със секача сачма всеки път като зареждаш.

Това последното да не се приема за хвърлена ръкавица. Смятам, че достатъчно се изписа в темата но и доста изводи могат да се направят. Все пак в спора се ражда истината.

Ще припомня и думите на Любо, който понякога (макар и рядко ;-) ) уцелва в десятката:

"До това води липсата на срещи на живо с някои колеги, ама то пък като има дори един път в годината национални срещи никой не идва вече и си намира оправдание после из форума се надприкаваме в която тема сварим, големи сме шматки станали"

Съветвам всеки, който си търси първа, втора пушка да посети някой масова стрелба и да види и сравни на живо максимален брой различни пушки. За съжаление пружинките вече са рядкост при груповите мероприятия, но така или иначе различни хора във форума имат почти всяка пушка на пазара и не вярвам някой да откаже в удобно време да се хвърли едно око. Не гледайте само на картинка. Не се ограничавайте само до наличностите на родните магазини, понеже така няма да се докоснете никога до "каймака". Поръчката на пушка от чужбина отдавна не е толкова сложно начинание.


На тия, които в крайна сметка ще изберат за първа пушка Комета, Хасан, Гамо, БАМ, кросман или друга знайна и незнайна въдухарка от "компромисния" клас пожелавам някой ден да се сдобият с Вайраух, АА, Валтер а защо не и с Фани300 и Хайнел и сами да преценят кое си струва.

Поздрави на всички. Извинявам се на "обидените".
 

rivan

Редовен Потребител
Говориш за....еволюция.Всеки сам трябва да си извърви пътя.Някои може и да не стигнат до края.Но трябва да се тръгне отнякъде.Колко туристи са избрали за първа разходка Ел Камино?Всяко нещо с времето си!
 

didarai

Редовен Потребител
Баце ....силно си се объркал , че ми пука имаш ли някакъв и къв опит , както и че ако на живо ми слагаш думи които не съм казал в устата , както и "леко" манипулираш фактите реакцията ми ще е друга .
Още повече си се объркал в това , че съм тръгнал да обяснявам как кометата едва ли не е равностойна по качество на вайха (докато некой упорито се опитва да докаже , че е само 50лв по-евтина , пропускайки за пореден път факти) . До каймака сме се докосвали ...немай грижи (да не си разказвам ся биографията ) . Постът ти е пълен пак с поредните внушения , като например видиш ли как имало някакво противопоставяне на сила срещу точност и тиА първите хал хабер си нямат от удоволствието на вторите . По 5 пъти едно и също няма да пиша .
Снимката на тази комета e зле . И по моята се виждаха следи от фрезата на тази повърхност , която нито е функционална , нито се вижда , та да се прави драма(останалите са шлайфани) . Кернерът бе значително по-добре на моята. Качество , контрол ,"майсторлък" или некадърност . Правя оръжия , та имам известна представа.
Браво, доказа нещо което всеки тук знае от години!
Снимките ти между другото въобще не струват . С подобно качество и Б2-ка ще изглежда добре . Като ще показваш нещо , поне си направи труда да си струва гледането .
 
Последна промяна:

Адалберт

Потребител
Здравейте приятели! Стрелбата мина горе долу добре ако изключим Метеора, защото така и не успях да стрелям с него ( счупи се :'(. ) Впечатленията ми от Hatsana и Bam са , че на Бамчето цевта се заключваше някак по добре. ( мазно едно такова направо да ти е кеф:bravo:) Хатсана от друга страна ми хареса като го хванах още. ( залепи ми се на рамото значи :rambo:) Няма да лъжа но Бамчето стреляше с една идея по точно ( то и аз не съм добър стрелец ) .Едната имаше по силен откат и мисля че е ясно коя от двете. ( Хатсана :sorry:) ако ме питате коя от двете искам и аз точно не знам . ( и двете пушки ми харесаха ) И Хасана и Бамчето ме кефят . На визия Хасана печели пред Бамчето , също така ми се стори малко по силна . В крайна сметка харесах и двете пушки. Пушките бяха Hatsan 95 и Bam 19.
 

Адалберт

Потребител
Здравейте колеги! След дълги размисли и страсти си купих пушка а именно Hatsan 95. След като я купих естествено последва разглобване и пичистване, единствено съм загладил крайщата на пружината и като цяло с човека който я разглабяхме каза че е сравнително добре направена. За сега съм доволен от нея. Стрелям по кенчета, мишенки и тем подобни. Мишените са приемливи на 20, 25 метра, но и аз толкова си мога. Има доста силен откат но пък е и доста силна което на мен ми прави изключителен кеф. Събота и неделя ако времето позволява ще постна снимка на някоя мишена да видите за какво точно иде реч. И отново ви благодаря за помоща.
П.п Само да попитам оптика и моноблок които да издържат на пушката до 200 лв дали се намират ?
 
Последна промяна:

ts.dimitrov82

Потребител
Здравейте
предстои да премина към ПЦП. Изборът ми е https://www.mundilar.net/en/pcp-air...cope-none/gun_bag_case-none/caliber-5_50mm_22 това. Някой има ли наблюдения? Моля да сподели. Трябва да е лека, защото ще уча дете да стреля. Имаше проблеми с отката на пружинната ми въздухарка затова се насочих към горепосочената пушка. За себе си съм харесал импакт мк2 с пленум. Поръчах си и някаква английска помпа с комплекта на пушката. Искам да се оборудвам и с бутилка 7л. Можете ли да препоръчате надеждно място във Варна за подобно начинание? Благодаря предварително.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
По-добре на стрелбището в мола.
Като мине забраната де.
 
Нагоре