ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

lynx

Редовен Потребител
Пробвай с Баракуда, има вероятност да се окажат по-подходящи за твоята цев.
Юн джин няма да ти ги препоръчвам, защото по-трудно се намират а и цената им е висока.
 

lynx

Редовен Потребител
На времето Божидар с ЕърФорс Кондор е правил групи колкото левче, на 100 метра и скорост от 300 м/сек. с Баракуди.
 

anibis

Редовен Потребител
andi написа:
баракуда и тя става, но и за нея не знам цев да ги хареса над 280-290 + типичните флаери .
Не знам за кои цеви става на въпрос че дават флаери с 280-290мс Баракуда, но на Макс Теобена е засилен с около 310м/с и е като блъстер с тая Баракуда няма никакви флаери аз лично съм стрелял с него. :yes:
На 50м групата е буквално дупка в дупка. :eek:
 

FreeMan

Редовен Потребител
Колеги са споделяли че над определена скорост чашката отново се стабилизира при някои цеви.
При мен също JSBто става камикадзе над определена скорост.
Не съм пробвал над 300м/с защото си щадя пушката а и не търся такива скорости, но не е изключено да има такова явление ???
 

refleks

Потребител
днеска пробвах жсб 1.175 , засилих ги с 310мс и почнаха да са точни обаче само с стрипера :) ,на 40м направих няколко групи към 1.5 см което напално ме устройва . изстрелите паднаха значително на брои сега са към 20 със 7-8мс коридор . От 275мс до 295мс на 40м групите бяха над 12см ;)
 

Di_mitar

Потребител
Извинявам се за :offtopic:
Това за ходжата от Бг Лов:

Местният ходжа е най-добрият ловец в селото. Същевременно от дълго време хитър и неуловим вълк-единак върлува из региона и тормози с набезите си местните овчари. След поредния „удар” на хищника, в къщата на ходжата се втурва разтреперан, запъхтян и плувнал в пот овчарят:
- Ходжа, бързо!!! Вълкът пак грабна агнето!
Ходжата, сладко пиещ кафето си става, взема пушката, подпряна до оджака, запъва кондака и гръмва през комина на огнището пред смаяния поглед на клетия овчар.
- Ама ходжа, какво правиш?!?! На къра трябва да стреляш, не през комина!!!
Ходжата невъзмутимо обляга пушката на мястото й и спокойно казва:
- Ти на Господ в работата не се бъркай! Ако е рекъл, съчмата ще го намери!
В цветист оригинал - /- Аллахън ишинде каръшма! Съчма буладжек ону!/
 

gggenata

Потребител
Здравейте,
Някой тествал ли е Баракуда 6,35 до каква максимална скорост запазва някаква относителна точност (групираност) ???
За калибър 5,5 аз като стар Суматрджия лично съм пробва и до 300-310м/с горе долу е добре а при 290м/с при мен беше перфектна.

та въпроса ми е някой дали има опит къде е границата в 6,35 че ми се върти в главата нещо...... :rambo:
 

dilom08

Редовен Потребител
при мен баракудата 6,35 при 290 е перфектна. повече немога да вдигна за тестове. а иначе неми е нужна. пробвах я миналата година в залата в Пловдив. Скоростти от 260 до 290 през м/с по 5 изстрела за групи. До 290 нямаше разлика. От там нагоре не знам.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
При мен с 280 на преразход е добре но само със модератор. Махна ли го почва да ги вее преразхода и става мазало. Сега събирам различни видове чашки и като се позатопли че тествам.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Аз също съм много доволен от "Баракудата". Представи се добре на 50м. Групата беше 2см. Скорост-310 м/с. Следващия път ще пробвам с 320.
 

hyankov

Потребител
Здравейте,

Искам да ви питам някой сравнявал ли е скороста на JSB с Gamo (Pro Hunter / Pro Magnum) - 1.03гр и двете марки. На мен JSB-то ми дава с 35м/с по-малко от Гамото. Защо?
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Ако добре си спомням Гамото е 0,98-0,99 гр. пък е и по-подкалибрено от JSB. Оттам по-високата му скорост. Но пък е и доста по-неточно. Който веднъж е видял разликата вече никога не визма Гамо. Про Хънтър и Про Манум са различни чашки и не ги слагай под общ знаменател. Все пак мисля че 35 м/с е доста голяма разлика.
 

hyankov

Потребител
Разликата със сигурност не е от грамажа, и трите са 1,03гр (за JSB Jumbo говорим). Пробвал съм и JSB Express и RS. Все около 150м/с :(

Edit:
Оп, излъгах, Gamo-то са 1гр (15,43grain), JSB-то са 1,03гр (15,89grain)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Както ти казах днес или миналата седмица, няма нищо странно.
Същата разлика със аналогичните чашки в 4,5 даваха разлика над 30м/с със GAMO CFX в споменатия калибър.
Милен (milen.m) ми беше казал за този парадокс и лично се уверих в това тогава.
 

stelibg

Потребител
hyankov написа:
Здравейте,

Искам да ви питам някой сравнявал ли е скороста на JSB с Gamo (Pro Hunter / Pro Magnum) - 1.03гр и двете марки. На мен JSB-то ми дава с 35м/с по-малко от Гамото. Защо?

Най-вероятно по-високата скорост на гамото се дължи на 3 неща:
- по-малък субкалибър
- по-твърд материал, в който нарезите на цевта не оставят дълбоки следи,
- по-твърда/дебела пола на чашката, която не уплътнява толкова добре
 

petkof

Редовен Потребител
fatalen написа:
Както ти казах днес или миналата седмица, няма нищо странно.
Същата разлика със аналогичните чашки в 4,5 даваха разлика над 30м/с със GAMO CFX в споменатия калибър.
Милен (milen.m) ми беше казал за този парадокс и лично се уверих в това тогава.
Според мен не е парадокс, а следствие от някаква закономерност.Това го наблюдавам откакто ползвам и JSB чашки, освен всички други.При приблизително равни тегла на чашки JSB и такива от други марки, първите винаги достигат по-ниска скорост/респективно, по-ниска дулна енергия/, но пък по-добра точност.Този ефект е особено показателен при пружинни пушки.Според мен е много вероятно да се дължи на материала от който са направени чашките.Също така наблюдавам, че при една и съща пружинна пушка, дулната енергия с различни по грамаж JSB чашки е най-голяма с най-тежките чашки, а не обратното, като при други марки чашки.Много важно е обаче да се разбере как запазват енергията си по време на полет, с напредване на дистанциите!Това отдавна се каня да направя, но не ми остава време.Съдейки по по-добрата точност на JSB чашките, явно добре си запазват енергията, която пък е основна характеристика влияеща на изстрела.
 

hyankov

Потребител
Да, според ChairGun-а си напълно прав. Докато Гамото излитат с по-голяма начална скорост, то след първите 25 метра започва рязко да губи енергия, а JSB-то запазва. Вероятно е заради BC-то.

l6K01.jpg


Като се има в предвид че JSB и Gamo имат еднакъв профил (поне на мен така ми изглежда) и еднаква широчина на полата (залепям ги една до друга, изглеждат равни), най-вероятно началната скорост има общо с 'дълбочината' на чашката от вътрешната страна.

От ляво Гамо (то си и личи качеството, хаха), от дясно JSB. Гамото е някак си доста по-дълбоко.
PbgbW.jpg


Самият ръб пък на JSB-то е доста по-тънък.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Днес най-накрая реших да направя един тест за който нямах време от началото на зимата. Четох тук-там из руските форуми за т.нар. "волчьи пули". Взех една кутия FTT и една кутия FT на H&N. Полата на FTT-то иделно ляга въру главата на FT-то, като се припокрива с ръбчето иделно. Получи се дълга чашка с тегло 2.9 грама. Тъй като лепих чашките с локтайт и всико беше на ръка, някой от чашките ми се струва че не бяха идеално съосни, понесох последствията от това и групата която направих на 35 метра беше около 60 мм. Успокояващ за мен факт беше че чашките остават залепени и не се разделят, дори след преминаването през мишената от шперплат. Асаня ми успя да ги засили с 235 м/с. Ще работя по по-доброто центроване и ще пусна пак няколко резултата. За сега съм сигурен в едно - като гледам каква "гъба" правят след сблъсъка си в стената ще са идеални за ПЕСт контрол до 50 метра. Мисля да пробвам и малко други комбинации /баракуда+ФТ, JSB+FTT и т.н./ за да намеря най-добре летящите. Мжду другото Баракудата + ФТТ става чашка тежаща 3 грама и Асаня ми я "изплю" с 200 m/s и затова мисля да не тествам с тази комбинация. Малко снимки:
 

Attachments

  • IMG_7854.JPG
    IMG_7854.JPG
    218.4 KB · Прегледи: 137
  • IMG_7857.JPG
    IMG_7857.JPG
    327.4 KB · Прегледи: 130
  • IMG_7860.JPG
    IMG_7860.JPG
    832.8 KB · Прегледи: 102
Нагоре