Състезание с пневматичен пистолет

A

Anonymous

Гост
Според мен правилната поза за стрелба е тази:
photo.php

Трябва дза има ограничение само в броя на изстрелите :yahoo:

П.П. Нещо не стана. Ееее, те това е линк към снимката http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8367925
 

братушка

Редовен Потребител
Parabellum написа:
Аз пък да питам за мерните прибори. Ще въвеждаме ли ограничения в това отношение, понеже пистолета може да е с бързомер или оптика ?
Прочети първо регламента....


@ rook
Понеже всичките регламенти са моя работа ще ти отговоря защо е тази мишената.
За всички видове състезания аз посочвах мишени обявявани от някого за ОФИЦИАЛНИ. Такива са и за ФТ и за БР и за пистолети.
Избрах за пистолети ОФИЦИАЛНА олимписка мишена. Посочи ми друга ОФИЦИАЛНА мишена за стрелба с ПНЕВМАТИЧЕН пистолет и ще я видим дали не е по-добра.
 
A

Anonymous

Гост
jivkonik не четеш какво пиша или пък четеш през ред(леко типично по нашенски...). Казал съм какво искам, предложил съм по-добрата за мен мишена(като вариант, но не съм дал файл с точната мишена). Написал съм и защо искам да се виждат попаденията, но точно този ред вероятно е бил м/у двата които четеш или въобще не си прочел мнението ми. Нямам нищо против да е тази мишена, която искате, няма нищо против времето за изстрели да бъде толкова колкото искате, стига мишената да е възможно най-удобната за колкото се може по-голям брой участници и времето да е съобразено с нашите условия на провеждане на състезанията. Щом повечето хора искат сегашната мишена, добре, тя да бъде.

Поправка: братушка защо официална мишена? Не е ли важното да е една за всички? Уважавам твоя труд и не го оспорвам. Приел си че ОФИЦИАЛНАТА олимпийска мишена, че ще е най-добре и това си посочил/избрал. Аз смятам, че тя не е най-добрата и казах няколко поста по-рано, какво точно искам да се промени в сегашната.

Уморих се да обяснявам и спирам да коментирам. Който ще е организатор, той да си определя правилата и мишените. На който не му харесва, ако иска да участва. Не се задълбавайте толкова с правила и други неща, на организации и състезания, които са много по-напред.
 
A

Anonymous

Гост
Снежно бялата мишена само с кръгове без черна прицелна зона (ако наистина това ти е предложението), по която искаш да стреляш с открити мерни прибори е неизползваема!!! Според мен....
Как ще видиш къде е точно центъра на мишената на тази 10м дистанция? Черната точка е доста добре оразмерена за 10 метровата дистанция, като настроиш правилно мерника си да мериш в позиция "6 часа", а попадението да отива точно в центъра. Точката се вижда с нужния размер спрямо мерните прибори за по-лесно прицелване.

Ако кажеш, че стреляш от 10м но мишена само с кръгове, в позиция прав, с една ръка, без опора,без прицелна черна (или друг цвят) зона и си доволен от резултатите си -браво на теб! :eek:
 
A

Anonymous

Гост
братушка написа:
Няма такива работи. Справяне с обстановката, психологическото състояние на стрелеца също е показател на неговата класа.

Писах и преди: .....
Но се сещам и още едно нещо, писано преди. Че сега започваме да организираме нещата, създаваме асоциация от нулата, поставяме началото на традиции, ..... И че сега (тогава, след русенската среща и преди последната) е времето да се обсъдят моментите, които създават напрежение сред участниците, да се предложат и обсъдят промени....

След русенската среща имаше недоволство и разочарования. Част от тях напълно оправдани. Немалко хора споделяха позицията, че са нужни промени. За известно време се обсъждаха възможности, после нещата утихнаха. И толкова.

Разбирам и твоята позиция, организацията на срещите беше основно на твоите рамене, положил си труд, за да изровиш чужди правила и синтезираш досегашните регламенти... нормално е да не искаш той да е бил на вятъра. Но
Справяне с обстановката, психологическото състояние на стрелеца ....
Тези състезания ги правим до голяма степен за удоволствие, няма нужда да симулираме ситуация близка до бойната. Това са армейски похвати (нищо против армията, аз самия съм военен, но там се практикуват подобни неща, даже като учехме да приемаме морз, в залата имаше уреба за създаване на звукови и светлинни ефекти, да имитират бойна обстановка). А дори и там при отчитане СТП най-лошия изстрел се изключва.
 

братушка

Редовен Потребител
@rook
Не си ме разбрал правилно. Просто тогава аз вписах в регламента нещо, което ми се видя логично и което първо ми дойде в главата: щом е пн. пистолет, ето и стандартна, позната на всички олимписка мишена за него. Досега правилността на този избор просто не е била дискутирана изобщо. Всички го приеха като нещо подразбиращо се.

Но щом въпросът е повдигнат - ОК. Предлагай, ама дай нещо конкретно и ще го обсъдим. Лично аз съм отворен за такава дискусия.

@Ивайло
Щом ме цетираш, прави го докрай. Че кофти контекст излезе.
Няма такива работи. Справяне с обстановката, психологическото състояние на стрелеца също е показател на неговата класа.

Писах и преди: да се дава всичко от себе си от първия до последния изстрел или да не се надява човек на медал.
Няма случайности и късмет в тази работа.
Разбира се, че много от нас идват на такива сбирки за да стрелят просто за кеф. И това е добре. Обаче тогава защо се оплакват, че не са спечелили? Да, условията не са били идеални. Но всички са стреляли при еднакви условия, и едните се справиха по-добре от другите. На някои им трябват теплични условия за победа. Ама какви ли резултати ще покажат тогава тези, които спечелиха при врява около тях?
Не, и пак не. Или стреляме за удоволствие или за резултат. Всеки сам избира за себе си. Но щом е за резултат - даваме всичко от себе си и не се оплакваме. И това е дълбокото ми убеждение независимо бил ли съм организатор или не.
 
A

Anonymous

Гост
За мерните прибори - регламентът допуска само стандартни открити мерни прибори (раздел "Общи правила"), и според мен така и трябва да бъде.
 
A

Anonymous

Гост
Не, и пак не. Или стреляме за удоволствие или за резултат. Всеки сам избира за себе си. Но щом е за резултат - даваме всичко от себе си и не се оплакваме. И това е дълбокото ми убеждение независимо бил ли съм организатор или не.
Много категорично.

Аз изказах мнение, посочих и аргументи.
Ти изказа мнение, също го аргументира.
Независимо от аргументите ни, ние не се съгласяваме с мнението на другия...
Тогава?
Състезанието с пистолет не е между мен и теб.
Мисля, че въпросът трябва да се подложи на обсъждане и евентуално на гласуване.
 

братушка

Редовен Потребител
Мисля, че въпросът трябва да се подложи на обсъждане и евентуално на гласуване.
OK - да гласуваме.

Ще формулирам като начало двете концепции. Съзнателно ще го направя хиперболизирано, надявам се да видите същността, а не да се хващате за конкретните цифри.
И така:

Концепция No1
Стреля се 20-30- -50 пъти и ВСИЧКИ ДО ЕДИН изстрели участват в точкуването и/или определяне на класирането.
Такъв подход е практикуван досега във всичките ни състезания: и Пистолетите, и ФТ, и БР.

Концепция No2
Стреля се да кажем 100 пъти и 20 най-добри участват в точкуване/класиране.
За пистолети ще изглежда така: стреляме 5 мишени по 10 изстрела, избираме 2 най-добри и ги носим на съдията.
За БР: стреляме 5 серии по 5, избираме най-добрата и нея при съдията.
Забележка: награда за Най-добра Група отпада, губи смисъл.
За ФТ: определяме макимален брой изстрели по една мишена, например 5. Падне ли мишената - 1 точка, не падне - 0. Друг подход не успях да измисля при такава концепция.

Призовавам всички да гласуват, или поне да се изскажат.




ПС: Има ли възражения тази тема да я преместим в новия Раздел за Спортна Стрелба?
 

bor1968

Потребител
братушка написа:
За ФТ: определяме макимален брой изстрели по една мишена, например 5. Падне ли мишената - 1 точка, не падне - 0. Друг подход не успях да измисля при такава концепция.
Призовавам всички да гласуват, или поне да се изскажат.
ПС: Има ли възражения тази тема да я преместим в новия Раздел за Спортна Стрелба?

За ФТ предлагам, който до 5-я изстрел не е свалил мишената, да хвърля пушката по нея ;).
Може би наистина трябва да се обсъждат регламентите на друго място, защото ще се напълнят темите с излишни неща и офтопици като моя :-[.
Междо другото аз понеже съм от несериозните стрелци, нямам претенции за регламентите. Въпреки това съм сериозен любител на въздушното оръжие и ще участвам, каквито и да са те :pardon:.
 

poacher

Потребител
Относно Концепция 2:
- за БР - на състезанието имах само една осрана група от 5, но заради нея се класирах зле. НО именно това е смисъла - да си постоянен в резултатите и концентрацията си.
НЕ мисля, че тази концепция (да вземаш най-добрата от петте) е добра. Губи се смисъла!!! Както е сега е ОК ;)

- за ФТ - тва с 5-те изстрела трябва да е неква шега!?! По-скоро тенденцията е да се увеличи броя на мишените и изстрелите да станат от 2 на само един!

- за пистолет - нямам коментар. Не стрелям с такъв за момента (или поне не за точност).
 
A

Anonymous

Гост
Братушка, вярно, че написа, че умишнено хиперболизираш нещата, но направо се престара.
Никога не съм има нещо такова предвид.
Не напразно дадох пример с определянето на СТП в армията, където силно отклоняващ се от основната група изстрел не се отчита. След като такава консервативна, да не кажа закостеняла организация взема предвид възможността за намеса на случайни фактори... значи има защо.

Нека да формулирам "концепция 2" (всъщност, спорът ни беше за стрелбата с пистолет, но нека да го разширим малко) по малко по-нормален начин.
- Стрелба с пневматичен пистолет - по 5 изстрела в 4 мишени, най-лошата се анулира (допълнение - с цел икономия на време и за да не се разкарват прекалено често хора по мишенното поле, дали няма да е добра идея да се слагат стойки за 2 или 4 мишени наведнъж?);
- БР - без промяна на броя мишени и изстрели в мишена, най-лошата се анулира;
- ФТ - за тази дисциплина всеки път има дискусии за броя изстрели и мишени, защото сме си беднюги и сме зле с мишените. Ако не ме лъже паметта, направихме по два изстрела в мишена, именно поради недостатъчно мишени. Честно казано сегашният вариант ми се струва удачен - по два изстрела в мишена, съответно по 2 или 1 точка за попадение. Така ще се спестява време, защото при еднакъв брой изстрели по-малко се местиш по полето и си търсиш място, отколкото ако се стреля по веднъж в двойно повече мишени. (Но си спомням някои разногласия след русенската среща във връзка с квалификациите и финала - дали да има изобщо такова разделяне, защото се губи време; ако има, дали да се сумират резултатите от квалификацията и финала за място или да се вземат само от финала, могат да се представят доводи и за двете възможности...)

П.П.
poacher, шега е, братушка отклонява вниманието от предложението ми
shooter, в един идеален свят... ;)
 

братушка

Редовен Потребител
ОК. Приемам твоята корекция за концепция: не "да се избират най-добрите", а "да се изключват най-лошите" :)

Нямам нищо против армията, и аз съм служил навреме. Обаче смятам, че тя и спорта преследват съвсем различни цели.
Спортът се стреми да възпитава индивиди с уникални постижения. Докато в армията такива индивиди не са от значение (забравяме за армейския спорт или специалните части - само масовата подготовка на редови войници). За армията е по-важно всички до един да не стрелят (тичат, скачат...) зле.


За ФТ: 90% стрелят по веднъж в 40-60 мишени в сесия. Тук-там-е се стреля до 2 пъти поради бедност от към мишените. На последното Европейско имаше 2 сесии (през 2 дни) с по 90 или 100 мишени (забравих точната цифра).
 
A

Anonymous

Гост
:no:
Надявах се да се направи разлика между "най-добрата мишена" и "всички мишени, освен най-лошата".

СТП е "средна точка на попадение". Ползва се за коригиране мерника на оръжието след индивидуално прострелване на определена дистанция и мишена. Прави се не само при редовната подготовка, но задължително и от тези, които ходят на състезания (на състезанията се стреля със заглушител, с дозвукови патрони; всичко това променя СТП на оръжието и се налага корекция; и нещо любопитно - след като е сложен заглушителя и коригиран мерника, тези автомати вече не се чистят до края на състезанието за да не се размести СТП, а по време на подготовката се изстрелват хиляди патрони...). Т.е. правилото важи и за най-добрите.
 
A

Anonymous

Гост
Мишените са хартиени, прикрепени с габърки към картон, точно поради тази причина.
 
A

Anonymous

Гост
За лични нужди (в състезание ще трябват количества) много удобно е да се подложи фибран. Аз лично не съм го пробвал, но веднъж на поляната някой беше донесъл и стреля по такава мишена с пушка. Получаваха се равни и чисти дупки.
 

братушка

Редовен Потребител
Мишените ги пазя аз. Ще ги потърся довечера и ще ги пусна.

Обикновена хартия върху картон от кашони се получава най-евтин и достатъчно добър вариант.
 
Нагоре