Състезание с пневматичен пистолет

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
FreeMan написа:
А защо да няма и за динамична стрелба.
Поробно описание на идеята има в пост №46. Прегледай го и ще си отговориш на въпроса :). За да има и динамична стрелба - тя трябва да е отделен сектор с други мишени и съответните правила. Но ако смяташ, че ще се съберат достатъчно CO2 пистолети /защото аз сериозно се съмнявам/ - може да помислиш за такъв сектор и за неговото изработване и гостуване като подготвен продукт на същото бъдещо състезание :yes: .
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
братушка написа:
Тогава да се ползват просто стандартните ФТ мишенки: улучил-неулучил УЗ.
Малко пневматични пистолети могат да свалят ФТ мишена от 10м, камо ли пък от 4мм стомана, каквито са повечето от нашите :-\.
 

братушка

Редовен Потребител
Малко пневматични пистолети могат да свалят ФТ мишена от 10м
Аз пък мисля точно обратното: няма да се намери пистолет да не свали.
Поне "русенските" точно с пистолет са тествани, а са от най-дебелите.

Но пък лесно може да се провери...
И в крайна сметка организаторът ще реши дали ще тича редовно при мишенките за смяна на хартийките по тях и отчитане на точки или от далеч ще брои колко пъти е паднала мишенката...
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
братушка написа:
Аз пък мисля точно обратното: няма да се намери пистолет да не свали.
То има си хас да не мислиш точно обратното, и то за каквото и да било. Само дето аз и пищов имам /нормален, средностатистически , малко под 4 J / и мишени имам всякакви /и леки и тежки/ и всичките съм ги тествал за надеждност със същия този пищов. И ги знам до колко метра падат и как точно падат :no: .
Колкото до ходенето до мишените за отчитане и маркиране на попаденията ... няма как - всяко нестандартно мероприятие си има цена. При така настроената мишена за да е коректно състезанието ще трябва да се мине за отчети два пъти - веднъж след стрелбата на състезателя по гръдните мишени, и втори път - след стрелбата по главите. Защото е напълно възможно при втората стрелба да пропаднат попадения върху първата мишена и те трябва да останат незачетни.
 
A

Anonymous

Гост
Не че се намесвам в нечия полза, но си спомням когато организира състезанието във военното училище, че точно с пистолет щеше да проверяваш мишените при претенция за несработване...
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Dejmos написа:
точно с пистолет щеше да проверяваш мишените при претенция за несработване...
Ами нали и аз това написах по-горе - с пистолета ги тествам за баланс и надеждност, само че ... от 2-5м. Щом падат с 3.5-4J, значи ще падат и с 8-9J остатъчни на 16 джауловите пушки при 50м. НО: от 10м дистанция не всичките ми мишени падат достатъчно надеждно с пистолета. Ако има дори минимално наклоняване при монтажа - няма да паднат. А и изобщо не виждам какво му е по-интересното да се стреля с пистолет по ФТ мишена, вместо по публикувания силует с отчитане не само на попадение, а и на точките които дава това попадение ??? ?!
Та с две думи: на който му стиска - нека покани пистолетни стрелци да свалят ФТ мишени. Аз не желая да се излагам :-\.

P.S: Най-сетне успях да реша един проблем, който до момента ме въздържаше да започна подготовка за това пистолетно състезание: времето за минаване на един състезател и оттам - общото стрелково време на стрелбите. Сетих се как минаването при мишените за отчитане на попаденията да не забави стрелбата - ще се стреля и отчита едновременно. Мишените ще са в две серии по 5, разположени под безопасен ъгъл една спрямо друга:

Ще ангажирам маршал да ги управлява непрекъснато, а след отстрелването на всяка серия аз ще минавам при мишените за отчети, докато състезателят стреля следващата серия. Е, участникът няма да присъства на отчитането, но ... ще му се наложи да се довери на съдията :D . При тази настройка 2 минавания на участник по трасето /20 зачетни изстрела/ ще се вместят в максимум 15 минути.
Ето и окончателната визия на мишената - 39см висока, разпечатана на А3, подлепена на велпапе и изрязана като силует.

Велпапето се реже трудно в дъги с макетния нож, затова промених контурите на силуета в насечени линии. Силуетите ще се сменят след минаването на 5 участника. Т.е. ако заложа максимален капацитет 15 участника - чака ме изработването на 30 силуета. Ами ... почвам да си събирам велпапе и да ги действам. Както писах и преди - състезанието ще бъде прикачено към някое мускетарско мероприятие на търновски терен :rambo: .

 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Архитекта написа:
Е, участникът няма да присъства на отчитането, но ... ще му се наложи да се довери на съдията :D .
Сетих се как да отстраня и този недостатък на регламента :

Изсветлих черните кръгове на мишената до плътно сиво. За всеки от петимата състезатели, които ще стрелят по един комплект силуети ще имам цвят флумастер за заграждане на попаденията му. Пропаднали попадения върху долната мишена /или обратното/ ще задрасквам с "Х". Така след сваляне на силуетите всеки състезател ще може да си види резултата от стрелбата :yes: .
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
На вниманието на колегите, които проявяват, или занапред ще проявят интерес към планираното за тази есен пистолетно състезание Купа "Велико Търново" :
В хода на подготовката размислих и реших да не се отказвам от първоначалната си идея. А тя беше: мероприятието да бъде първото за форума ни състезание само за пневматичен пистолет. Затова: ако ще е - да е: няма да има паралелно ФТ и срещата ще бъде само за пистолети. Няма да препускаме от дисциплина в дисциплина, да се притесняваме за общото срелково време ... Просто ще си направим един празник на пистолетната стрелба, пък колкото участници дойдат - толкова.
Тази окончателна настройка ми даде възможност да добавя още една дисциплина в програмата на състезанието. Към сектора за "специални агенти" допълвам дисциплината "Престрелка":

Пред вас ще има четиричленна "терористична група" - 4бр. статично разположени силуети в мащаб 1:3 /височина на фигурата 60см/. Дистанции 10, 15 и 20м. Т.е. ще влезете в "престрелка" на дистанции с мащабен еквивалент 30, 45 и 60м. По 5 изстрела в мишена - общо 20 зачетни. Пози за стрелба: с две ръце - прав и от коляно. Отчитането е по стандартна пистолетна мишена, изрязана по външния кръг и подлепена на силуета. Всеки участник получава 4бр. надписани мишени, поставя ги на силуетите и след стрелбата ги сваля и предава на сидийската маса. Стрелково време за 20-те изстрела: 10 минути.
Правилата за дисциплината са на база изработена пробна мишена и тестова стрелба, която проведох. При позата "от коляно" лакътят на предната придържаща ръка опира върху предното коляно и дава много добра стабилност на прицела. Така че - не се плашете от дистанциите, достатъчно е да си прогоните корекциите в прицелването за 15 и 20м /коригиране на мерните прибори по време на стрелбата няма да се допуска/.
С това допълнение в програмата на състезанието ще ви очакват общо 100 зачетни изстрела: 60 "Прецизна"+20 "Бърза"+ 20 "Престрелка" :rambo:. Ще ви очаква и ... купа "Велико Търново", разбира се :winner: :yes: !
 

traun

Потребител
еиий ... тая идея започва да ми допада!!!и при положение че съм с пищак бих се включил!само трябва лятото на село да добия някъв опит че още не съм пуцнал с него.
 
A

Anonymous

Гост
Koга ще има конкретна дата че много ме сърби ръката вече :rambo: (трябва да се плануват почивните дни :yes: :yes:)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Остават по-малко от два месеца до първото за форума ни специализирано състезание с пневматичен пистолет - Купа "Велико Търново" :winner:. Изработени са 38 силуета, оборудвани са 10 мишени за секундно активиране и 4 коридора за прецизна стрелба. Предполагаеми дати: 13-ти, или 20-ти октомври - съботни дни. Ако още не сте си закупили пистолет - имате време да го сторите. Ако още не сте започнали тренировки - почвайте, защото ще ви очаква тежко изпитание по точност, бързина и издържливост със 100 зачетни изстрела :rambo:. Дисциплините са описани в предходните ми постове. Окончателния избор на дата ще направя на 1-ви октомври :).
 
A

Anonymous

Гост
Да вземем да се преброим отново че доста време мина:

Злати Шумаров - на 90%участие
 
A

Anonymous

Гост
И аз съм на 90%, стига да не е в периода 6-14 октомври.

ЕДИТ///

За 13-ти октомври съм 90% пас. Важен служебен ангажимент до 12-ти. Желая ви приятно изкарване!
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Добра идея да се преброим, Злати :cheers: !
Осигурил съм помощник-маршал за 13-ти октомври /събота/. Ако синоптичните прогнози не объркат нещо - това ще бъде датата :yes:. Колегите пищовлии, които са навити за това приключение, нека споделят с пост :) .
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Като гледам как върви преброяването ... май няма да стигна до обявяването на това мероприятие :( ?!
Колеги - почитатели на пистолетната стрелба, ако планирате участие в Купа "Велико Търново" моля споделете, за да се ориентирам дали въобще да обявявам състезанието ???.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Ами ще видим има вероятност да дойда и аз, от сега ми е трудно да кажа ;) Само гледай да не отлагаш много да не дойде зимата ;) ;) :cheers:
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
soundmax написа:
Само гледай да не отлагаш много да не дойде зимата
Ами аз нищо не съм отлагал, Любо - септември сме още с ваканционно настроение, а за първия уикенд на октомври има предвидено ФТ в календара на ФТКС. Затова избрах следващата събота - възможно най-ранната есенна дата :yes:.

P.S: Божо, имаш ли си пищов, че аз моя съм го обещал на Симо. Програмата ще е много интензивна и двама души трудно ще стрелят с един пистолет, според мен.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Архитекта написа:
P.S: Божо, имаш ли си пищов, че аз моя съм го обещал на Симо. Програмата ще е много интензивна и двама души трудно ще стрелят с един пистолет, според мен.

Имам си СО[sub]2[/sub]. Ще взема 2-3 пистолета и на място ще реша с кой ще стрелям.
Въпросът е да дойда.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
fatalen написа:
Въпросът е да дойда.
Супер :bravo: !
Инвентарният капацитет на състезанието е 16 участника, които ще стрелят едновременно в трите сектора на дисциплините и ще ги минат за 4 часа. При по-малък брой участници ще остане време и за импровизирана ФТ тренировка. Всички мускетари ще бъдат поканени на ФТ стрелба и леденишки кебапчета :meat: :cheers: !
 
Нагоре