ПРЕЦИЗНИ ВЕЗНИ за селектиране на чашки. Какви, откъде? Указания за работа с тях.

Sol

Потребител
Re: ПРЕЦИЗНИ ВЕЗНИ за селектиране на чашки. Какви, откъде? Указания за работа с

usera2 написа:
Везната има в комплекта два калибратора. Така пише на сайта. Значи трябва да може да се калибрира. Вероятно го пише в упътването как става.

Повярвай ми, моята (и не само тя - ако се върнеш страница назад, ще разбереш) не можеше да се калибрира. Макар че си имаше 5 и 10 гр. за тази работа. Нищо, сега поне старата ми везна (до 0.01 гр., работеща повече от добре) се мъдри в хубава кутийка с две допълнителни тежести и пинсета ;). Какво повече може да иска човек :lol:?
 

st_beer

Редовен Потребител
@usera2
Колегата Sol е напълно прав като казва че тази везна която си показал не може да се калибрира. Преди време купихме на колега от групата такава същата везна. На външен вид беше едно към едно с моя която имах тогава. Когато започнах да му показвам как се калибрира за съжаление нямаше такава опция. Упътването беше абсолютно същото като моето обаче калибрация така и не се получи. По принцип това обаче няма някакво голямо значение понеже когато започне човек да тегли чашки той си ги сортира по тежест от някакъв грамаж до друг и везната си върши работата така или иначе.
Както е писал колегата njatanasow само от сортиране няма полза иска си и да се прекарат да се видят за под калибрени глави тогава ефекта е по голям.
Моето лично мнение че на хора които не участват в състезания и си стрелят за удоволствие нямат нужда от такава везна.
Поради тази причина се разделих с моята и с парите си закупих една нова въдица която ми доставя много повече радост и удоволствие :cheers: :cheers: :cheers:
 

usera2

Потребител
Работил съм сервиз на везни при един от вносителите на везни в България. Става дума за търговски и производствени везни, но не вярвам много да се различават от тези по принцип на работа. Всички везни пристигаха некалибрирани и се калибрират тук в България. Това се налага, поради транспортно застопоряване на товарната клетка. Везните бяха различни като възможности и всички се калибрират чрез някаква трудна и странна последователност на натискане на бутони, като идеята е да не може да се влезе в този режим случайно при нормална експлоатация. Самото калиброване се прави с цел везната да показва вярно тегло и ако не се направи с точен еталон няма да показва вярно, но дори и така ще върши работа за определяне на разлики между различни претегления. Затова си мисля, че тази везна трябва да може да се калибрира- най-вероятно инструкцията не е вярна, но и според мен няма нужда от такава операция, стига да показва приемливи показания и да работи правилно, имам предвид за сортирането на чашките, ако ще се ползва в бижутерията тогава е задължително да е абсолютно точна.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Днес си получих везната. Има две гнезда за по 2 батерии ААА клас, но само едното гнездо е активно, второто изглежда като за резервни батерии(без контактори за батериите в него). И при вас ли е така? Като сложа нещо да тегля третата цифра след запетаята почти непрекъснато варира(играе). Това нормално ли е? Иначе на оригиналните тежести дава постоянно отклонение 0,005.
 

vanko

Редовен Потребител
MAD MAX написа:
Като сложа нещо да тегля третата цифра след запетаята почти непрекъснато варира(играе).

Не е проблем Макси.И при мен така варира,но аз третата след запетаята изобщо не я гледам.Ако теглиш само чашки..важни са десетите и стотните.Сега гледам някои колеги казват че и да ги разтегляш или не все същата работа...но не е така,проверено
 
A

Anonymous

Гост
Абсолютно нормално е. Дори трябва да реагира и на подухване леко везната. Слагаш я на твърда повърхност като теглиш и на около 20-30 съчми я рестартиай.Аз гледам третият знак като моите ги закръглям надолу ако той е по-малък от 5 ,а ако е по-голям или равен на 5 нагоре.
 

lynx

Редовен Потребител
Старият модел везни са с 4 функционални батерии.
Моите батерии ги изяде бързо , като се има в предвид че поставих Дюрасел ???
 

angelmr

Редовен Потребител
MAD MAX написа:
Днес си получих везната. Има две гнезда за по 2 батерии ААА клас, но само едното гнездо е активно, второто изглежда като за резервни батерии(без контактори за батериите в него). И при вас ли е така? Като сложа нещо да тегля третата цифра след запетаята почти непрекъснато варира(играе). Това нормално ли е? Иначе на оригиналните тежести дава постоянно отклонение 0,005.

Не е много нормално да играе третата цифра, но не е неочаквано. По принцип тези везни са много леки и лесно се размърдват от нищото. Но ако се захване за стабилен фундамент и в стаята няма въздушни течения би трябвало и последната цифра да заспи. След калибрация естествено.
ПС. Постоянното отклонение идва от микроразмествания след транспортиране, не еднаквост на работния плот и много други подобни причини. За това везната трабва да се калибрира.


vanko написа:
Не е проблем Макси.И при мен така варира,но аз третата след запетаята изобщо не я гледам.Ако теглиш само чашки..важни са десетите и стотните.Сега гледам някои колеги казват че и да ги разтегляш или не все същата работа...но не е така,проверено

Тук въобще не съм съгласен. Едни средни чашки по принцип трябва да са с еднакво тегло във втория знак. Отклоненията в теглото които ни интересуват се забелязват във третия знак. Ако имаш отклонения във втория знак, то проблема е сериозен и не бих ти препоръчал да използваш такива чашки въобще. Освен ако целта ти не е именно да вземеш някъкви евтини боклуци и да ги сортираш грубо. Но тогава оставам скептичен за резултатите понеже качеството на дадени чашки не се изчерпва единствено с еднаквостта на теглото (макар това да е един от най-критичните параметри).
 

venciru

Редовен Потребител
MAD MAX написа:
Като сложа нещо да тегля третата цифра след запетаята почти непрекъснато варира(играе). Това нормално ли е?
Напълно нормално е да мърда третата цифра. Нали все пак дишаш ;). Нали знаеш, че в момента с везни се занимавам. За да не се променя третият знак, се използват специални припособления, като стъклени "кутии". Те елиминират външните влияния, като въздушен полъх например. Това с дишането беше напълно сериозно- не е бъзик. Такива имат в регионалните метрологии. Марковите везни идват с собсвени, вградени такива, даже и да са с точност два знака след запетаята. При тях има и корекция за околна температура. Ама струват колкото ЕВА :(, че и отгоре.
 

angelmr

Редовен Потребител
Не е точно така. В момента работя от време на време с една везна сарториус която си няма капак (е тя е с точност до втория знак, аналитичните с точност до четвъртия са си с капак естествено). Реално дишането няма да повлияе на третия знак. Дори и на четвъртия няма да повлияе. Виж ако е отворен прозореца или пуснат климатика никъква кутия няма да те спаси от играенето на четвъртия знак. Предпазния капак не е толкова да спре дишането (освен ако нямаш навика да духаш срещу везната) колкото да ограничи достъпа на стайния прах и случайните въздушни течения. Което не пречи прецизни измервания да се правят рутинно на напълно отворена кутия (аз така работя напоследък). Практиката показва че често този вариант е по-прецизен от затворения.
Марковите везни са скъпи не заради кутиите, а заради специалните демпфери. Евтините везни за които говорим тук нямат такива екстри. И точно за това ме изненадаха в положителен смисъл. Поиграх си малко с една-две и на стабилен плот нямат проблеми с дрейфа на измерваната стойност. Много хора не разбират критичното значение на стабилната основа и липсата на вибрации. Дори само облягането на плота на който е поставена една иначе идеално стабилизирана прецизна везна, или пускането на чешма в близост до него създава вибрации които са достатъчни за да има нестабилност в третия или четвъртия знак. Същото се отнася и за всички вентилатори, климатици, или отворени врати и прозорци. И да не е препоръчително да дишаш, духаш или кихаш точно срещу теглилката. :) Но не е необходимо да се правиш на йога и да не дишаш по 5 минути. ;)
 

vanko

Редовен Потребител
angelmr написа:
Тук въобще не съм съгласен. Ако имаш отклонения във втория знак, то проблема е сериозен и не бих ти препоръчал да използваш такива чашки въобще. Освен ако целта ти не е именно да вземеш някъкви евтини боклуци и да ги сортираш грубо.

Ангеле,дали си съгласен или не,си е твой проблем! Чашките с които стрелям са JSB MATCH DIABOLO Jumbo Heavy...не са нито евтини боклуци нито ги сортирам грубо! По принцип ги дават с тегло 1,175г.От 200чашки най много 60..70 да еднакви в третия знак след запетаята.За това казвам че не го гледам.Има 1,168г да речем,тях ги слагам в камарката при 1,17гр.Правя си три купчинки щото се срещат и 1,184 примерно.Така че разлика в втория знак след запетаята има,прекарал съм доста кутии през цевта,не смятам че са долнопробни чашки,пък и вярвам на очите си,на везната и на групите в мишената.А що се отнася до третия знак той варира от полъха от издишване срещу везната,въпреки че тя е на твърда основа и без да се подпирам на масата.
 

venciru

Редовен Потребител
vanko написа:
А що се отнася до третия знак той варира от полъха от издишване срещу везната,въпреки че тя е на твърда основа и без да се подпирам на масата.
И аз не само мисля така, ами и го наблюдавам редовно!!! Даже бих се притеснил ако не го прави. Плотът е 25 сантиметров, мозаечен, ама де да знам- може и да се клати ;).
Не знам кой е казал, че "Марковите везни са скъпи заради кутиите" и " Предпазния капак е да спре дишането, а не колкото да ограничи достъпа на стайния прах и случайните въздушни течения."?!?
Много естественно е че "Предпазния капак не е толкова да спре дишането (освен ако нямаш навика да духаш срещу везната) колкото да ограничи достъпа на стайния прах и случайните въздушни течения", пък и по презумпция тук няма "духащи" където и да е и в каквато и да е посока изобщо ;). Още по- естественно е че "Марковите везни са скъпи не заради кутиите, а заради специалните демпфери" и че освен специалните демфери има още ДОСТА причини да са скъпи.
Мисля че изместихме акцента на темата - само исках да успокоя Макс, че е НОРМАЛНО при везна, струваща няколко кутийки чашки, при нормални стайни условия с жив човек наоколо третият знак да играе!
 

angelmr

Редовен Потребител
vanko написа:
angelmr написа:
Тук въобще не съм съгласен. Ако имаш отклонения във втория знак, то проблема е сериозен и не бих ти препоръчал да използваш такива чашки въобще. Освен ако целта ти не е именно да вземеш някъкви евтини боклуци и да ги сортираш грубо.

Ангеле,дали си съгласен или не,си е твой проблем! Чашките с които стрелям са JSB MATCH DIABOLO Jumbo Heavy...не са нито евтини боклуци нито ги сортирам грубо! По принцип ги дават с тегло 1,175г.От 200чашки най много 60..70 да еднакви в третия знак след запетаята.За това казвам че не го гледам.Има 1,168г да речем,тях ги слагам в камарката при 1,17гр.Правя си три купчинки щото се срещат и 1,184 примерно.Така че разлика в втория знак след запетаята има,прекарал съм доста кутии през цевта,не смятам че са долнопробни чашки,пък и вярвам на очите си,на везната и на групите в мишената.А що се отнася до третия знак той варира от полъха от издишване срещу везната,въпреки че тя е на твърда основа и без да се подпирам на масата.

Извини ме за сарказма, но как като гледаш само втория знак правиш три купчинки при максимална разлика от 0.016г? ;) Сигурен съм че разбираш какво имам предвид, само където нещо не говорим на един език. :)


@venciru
На онази везна която тествах пък третия знак не играеше. :) И макар да мога доста дълго да не дишам, тогава не съм си правил труда да го правя. Не знам в какво точно не сме се разбрали и за какво спорим, но за да няма неясноти, пак ще повторя че на тези везни при стабилен плот шума на сигнала най-много да даде редки отклонения от по една еденица в последния знак. Което е нормален шум за всяка везна. Това е причината да мисля че те са с много добро отношение цена/качество. Защото с малко компромиси могат да ти свършат работа колкото везна за 3000 евро. Ако знаеш какво правиш и ги ползваш в работния им диапазон естествено. А в това последното до колкото разбирам мненията ни се припокриват, така че място за спор няма.
 

vanko

Редовен Потребител
Достатъчно ясно го обясних,няма смисъл да се повтарям.Извинен си за сарказма :yes:
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Разбрах. Всъщност везната беше на бюрото точно до отворената врата, а навън май подухваше. Сигурно затова е трептяла. Мисля че ще си върши работата за сортиране по поне много близко тегло.
 

vanko

Редовен Потребител
MAD MAX написа:
Разбрах. Всъщност везната беше на бюрото точно до отворената врата, а навън май подухваше. Сигурно затова е трептяла. Мисля че ще си върши работата за сортиране по поне много близко тегло.

Точно това ми беше "тенкию намек".След като много фактори влияят на третия знак да варира нагоре-надолу,къде е логиката да се гледа тогава.Сортирам си ги така от доста време,виждам положителен ефект(ще го видиш и ти)въпреки голямата играчка.Може да не е професионална везничката,на цената на 2 кутии чашки е,но върши чудесна работа.Пък всеки да казва каквото си иска и да пуска ако ще и 1000 емотки с ироничен привкус :-\
 

ininia

Потребител
ФТКС
Аз сортирам така: слагам сачмата на везната,за две - три секонди третия знак се успокоява.Иако е под5 сортирам надолу,ако и над пет -сортирам на горе.И получавам сортиране с точност до една стотна,което е напълно достатъчно.Но как да калибровам - не знам...А това влияе много.
 

lynx

Редовен Потребител
Калиброва се най-лесно с парче от цев, поне така съм чувал че го правят някои от колегите.
 

cdman

Администратор
Току що изчетох цялата тема от 6 страници - и не видях никъде линк с препоръчана и сигурна везна - макар и по скъпа :)

Някой има ли идея тези последните: http://www.pushka.eu/product_info.htm?idarticles=1478
Явно модел: KL-158 дали все пак вършат работа или за нищо не стават ?

И някаква идея от къде мога да купя хубава везна ?
 
Нагоре