Европейско първенство по ФТ 14-17 юли 2016 г. Унгария

Dominus

Редовен Потребител
Абсолютно си е по правилата. Разгледай си ръката и ще откриеш къде е ставата и къде започва китката. Очевадно е, че върху коляното лежи коста, на няколко см. от ставата. Не търсете под вола теле.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Така е, с висок хамстер просто си и намерил човека удобна поза, но внимава да е по правилата.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Само ще кажа:
Румен Гергушки първо участие на европейско първенство и първо международно участие прави 7-ми резултата в Европа.
Божидар Чудомиров с 9 резултата в Европа.
Калоян Дулев първо европейско и международно състезание прави 12 резултат в Европа.
Павел Великов с 13 резултат в Европа.
Какво да кажа, просто момчета силни сте трябва повече състезания в България за да им разкажете играта.
Имаме четири човека в първите тринадесет резултата в Европа, и това ако не потенциал здраве му кажи.
Просто трябва повече състезания и да предадете вашия опит и на други за да се повиши вътрешната конкуренция в България за да има още по-добри резултати. Трябват и малко парични средства, но това е друга тема. Защо като видях другите отбори, просто си личи, че зад тях стоят пари.
Но не е само в парите важното е потенциала, ще е грехота ако го загубим или пропилеем. Да седнем и да мислим какво да направи всеки от нас за да развием ФТ- то в България.
Лично много се радвам за вас.
МНОГО СТЕ ДОБРИ МОМЧЕТА.
Европейският шампион по ФТ е наш приятел и тренира с нас в това съм сигурен.
 
Последна промяна:

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Според мен щом китката е свободна и хамстера се опира само в нея, значи всичко е ОК.
 

lynx

Редовен Потребител
Резултатите са качени на сайта, нааай-накрая:
http://www.eftc2016.eu/en/8-home/39-results-pcp
Отборните резултати също са въведени:
http://www.eftc2016.eu/en/8-home/46-team-results-pcp
Унгарците е ясно защо са първи :) все пак са домакини, те са си редили трасето, познават си терена, ветровете, дъждовете. У дома са си :)
Обаче фашистите кога надобряха толкова много? o_O Набиха и ПортоКалия, а и нас даже....:rolleyes:
Португалците имат много мероприятия през годината, тренират стабилно, там ФТ-то се развива доста бързо.
На всичкото отгоре в Германия за да си ФТ стрелец с 16 дж. пушка, имаш законови спънки за ВО а и не можеш да си тренираш където ти скимне.
Брях, тия фашисти....да не повярваш, разбириш ли :confused:
 

Dominus

Редовен Потребител
Адаш, каквото и да си говорим ще остане само едно пожелание. Истината е че си трябват много състезания, не тренировки. За да има обаче състезания, трябва всеки да прави саможертви, щото това и е време и разходи. Когато организираме състезание и всеки реши да си чеши сърбела няма как да очакваме пак да организира друго. Амбите се свършиха. На никой не му е приятно да не му уважат труда. И така състезанията намаляват а нивото ще продължава да спада.
Лично аз изгубих интерес в края на миналата година по ред причини, които нямам намерение да коментирам. И след като тази година съм стрелял два пъти, резултата е налице. Аз не съм и имал по-големи очаквания.
Та така се развива за мен този спорт в милата ни родина - по български.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Адаш има резон в това което казваш. Но нали в нас е възможността да го променим това. Значи от нас си зависи.
Казваш тази година си стрелял два пъти и си с тринайсти резултата в ЕВРОПА, значи потенциала е в теб остава малко усилия от всички нас за да имаме отлични резултати.
Истината е, че възможността да имам отличен резултат на европейско ниво е по силите двама-трима от нас, значи другите трябва да им помогнем с нещо за да покажат тези резултати.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Ми Рачо, като гледам германците ясно личи, че държавата подпомага този спорт. Личи си по техниката, начина на пребиваване, с две думи лъха на пари.
Но идва това но - В генералното класиране първият германец е наравно с Румен Гергушки.
Незнам колко са добри но, да имаш бюджет 20-30 хил. евра на година и идва едни българин, който е отделил 500-600 лв от семейният бюджет с две регионални състезания и ги прави смешни. Оставам на вас да го коментирате.
Отборно имат отлично класиране, за унгарците както казваш знаем всички.
Явно са силен колектив германците което е много важно за един спорт и това им помага да се класират отборно отлично.
А едни колектив се изгражда от повече срещи и повече общи стрелби и ги обединяват общи идеии.
Така мисля аз.
 
Последна промяна:

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Ще драсна и аз няколко думи за състезанието.
Условията (дъжда) беше ужасен, но то това си е за всички. Трасето не беше трудно нито беше лесно..... бих казал дота добре балансирано трасе. В моите очи това трасе е 45,46 със прилична подготовка. За изминалата година аз имам може би 2 или 3 състезания и 2 тренировки преди европейското. Изпуснах 2-я ден цели 6 от 10 задължителни + 1 мишена, която мерих дясната стрелях лявата. Ако съм по-подготвен лично за мен си казвам, че можеше да се надстрелвам за 3-то място. Нито за миг не стрелях отпуснато, дадох всичко, което можех на този етап. Няма да го преглътна тази 1 точка лесно, но това е спорт, за да можеш да побеждаваш трябва да се научиш да губиш. Искам да благодаря на всички момчета, които бяха там, които дадоха сърце и душа за да се качим на подюма с медалите, за жалост малко не ни стигна, но това ни мотивира следващия път да направим още по-добро представяне.
Що става въпрос за ФТ в България : Аз мисля, че имаме потенциал да имаме 1 сериозен отбор. Павка (Русе) разбирам те напълно, че си разочарован за посещаемостта на твоето състезание в Русе и е разбираемо, но това не значи да закопаме пушките и да се отказваме според мен е било кофти стечение на обстоятелствата. В София преди стреляхме почти само хората от София и това 10-ки състезания + 2-3 човека отвън, но не сме се отказали. Сега сме доста камерен състав, но ще продължим да редим трасета и да се борим за спорта в Бг.
Това е спорт, който всеки може да е пръв, всеки може да подеби всеки, но трябва да си повярва. Най-лесно е да се откажем, но това не е вариант за това горе главите и напред. Един съвет от мен..... никога не отиваме на състезание с идеята, че ще направим макс 30 от 50 и на 30 сме доволни, НЕ отиваме за 50/50 пък каквото стане, стреляме до последната мишена макс съсредоточени, каквото и да е станало преди това. Защото както виждаме от сборно 400 точки, които можехме да направим ни трябва 1 точка, всеки можеше да я направи, но всичко е в миналото и мислим за бъдещето.
Ще ви чакам на двудневното края на септември в София, носете тефтери и химикалки за любознателните ще има уроци, но трябва да имате къде да пишете :) :cheers: :cheers: :cheers:
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Павка, всеки има шансове да влезе в челото на дадена класация. Знаеш - много тренировки и ден. А парите....може и с по-малко.
За сътезанията си абсолютно прав - незаменима част от подготовката! И те зависят от нас! НО:
1. Социалната атмосфера в държавата ни е такава. Навсякъде цари несигурност, което лишава от възможността да си планираш ангажиментите. Което пък води след себе си ред други ежедневни стресови ситуации, но те са друга тема.
2. Криви хора сме ние самите. Не са редки случаите, в които поставяме личното си его пред общото благо, когато трябва да се направи нещо. Това си е национална черта, която страшно много ни пречи да мислим разчупено и в перспектива. А сме една шепа народ върху една "салфетка" територия.
И трето, но не по значение:
3. Циганите и "доброжелателните туристи". Ти видя трасетата - няколко на брой, наредени и подговени. Колко време мислиш, че отнема това от позицията на вече богатия ти опит? Забеляза ли тичащи из гората организатори, които да местят мишени на "почивката", за да разнообразят състезанието (и после евентуално ако имат сили да се включат в стрелбата)? Колко по-леко и дори приятно би било, домакина да разполага с една седмица за подготовка и редене, без да се притеснява, че някой вечерта ще мине и ще обере железата за някой друг лев без да си дава сметка какво е струвало изработката им, че вероятно те са поставени с цел и не е редно да се саботират чуждите усилия. Може, но в някой друг живот. Тук всичко трябва да е в последния момент и по възможност с драма, много стрес и негативни емоции.
Въпреки тези мои съждения искрено се радвам, когато видя обявено мероприятие, а в последствие и снимки с "пълни" коридори. Ако има и нови лица - направо СУПЕР! И ми е страшно неприятно, когато не само, че не мога да помогна, а често напоследък, че не мога дори да участвам - ей така, най-малкото де се видя с приятели. Както и да е!
Здрави да сме и по-често да се срещаме из горите и баирите!
Още веднъж, ПОЗДРАВЛЕНИЯ за достойното представяне на Европейското за всички!:cheers:

п.п. Пуснете малко снимки, ако сте правили!
 

didarai

Редовен Потребител
.... Тук всичко трябва да е в последния момент и по възможност с драма, много стрес и негативни емоции.
...
Първо , да поздравя и благодаря и аз на момчетата за отличното представяне . :bravo::winner:
Не са много спортовете в които на европейско стигаме до там , даже с подкрепата на държавата и тук идва мисълта ми от цитата . Нещо срещу което се "скача" и във форума . Няма как да е по-лесно да се развива спорта , докато е на "шумкарски" принцип . Да се "крием" по горите все едно сме престъпници и да си викаме "шът-шът" , че може да стане по-зле . Според мен настоящото класиране(и законите ни ) , дава основание да се излезе "на светло" и поне да се работи спокойно по организациите на състезанията тук . Все пак има една камара народ с огнестрелни оръжия , които си ходят на лов когато , където си поискат (не веднъж са летяли съчми и край мен) или също организирват състезания с ОО, които най-малкото се отразяват в пресата , а учатсниците им не се чувстват "нелегални" .
Аз няма да участвам никога в европейско и рядко участвам и в другите състезания , но не мисля , че е редно и след този успех , да продължава ФТ да бъде "скрит от очите " спорт .
 
Последна промяна:

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
В еуфорията на класирания и снимки и преживявания забравих да изкажа моите искрени благодарности към моите приятели Христо /облачето/ и Калоян /кида/ за това, че осигуриха спонсорство на целия отбор. И бяха така добри да споделят средствата с всички.
Големи благодарности и към Васко, за това, че момчето беше така съобразително и находчиво и успя за един ден да намери буса с който ходихме. Може би не всички знаят, че буса който беше уговорен месец напред точно един ден преди тръгване ни го отказаха.
Големи благодарности приятели. Радвам се, че ви познавам и бях с вас на Унгария.
Големи сте.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Отлично представяне за новаците. Моя резултат е точно отражение на стрелбата ми през роследната година. Говоря за втория ден след отстраняване на проблема с пушката. Не може да се очаква ,че човек ще надскочи себе си два или три дни подред, когато в БГ имаш 60-70 процента успеваемост няма как на европейското да е повече. Единия ден може и да се надскочиш но на следващия Господ си взима бонуса. Колко от нас са имали резултати 46-48 точки и през двата дни на наши състезания. Чудеса не стават. Докато на наши двудневни, наредени както трябва не се появят такива резултати няма какво да очакваме. Другото са проблясъци. В нашия спорт не може да се стегнеш. По скоро трябва да се отпуснеш. Да стреляш релаксирано. Голяма роля играе интуицията. Тоест опит който се придобива с много състезателна практика. Всичко което момчетата написаха преди мен е повече от вярно. За мен пълноценно състезание си остават 50-те мишени за един ден. Не 2Х25 или 2Х30. За съжаление ще става още по-зле. Стрелци дал господ, магарета да редят няма . Свършиха. Циганите ги изядоха на кифтета.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Павката е напълно прав. Неможе вечно да се крием по горите. Хората трябва да разберат че този спорт съсществува. Аз ще се постарая доколоъо мога това да се случи. Радвам се че бяхме заедно на това приключение. За пореден път се убедих че в българия има страхотни хора с чисти сърца с които можеш да прекараш страхотно. Имаме силен отборен дух за разлика от други спортове и дано го запазим такъв. С две ръце съм за организиране на повече мероприятия в България и ще помагам с каквото мога. Силно се надявам състезанията да се увеличават а също така и псетителите. А дай боже някой ден да видим Българин на почетната стълбичка.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
За тези дето искат да не се крием по горите ще ги помоля да потърсят и прочетат закона за организиране на мероприятия и правилника и изискванията. Отделно за спортни мероприятия, отделно изискванията за такива които са с употреба на каквото и да е оръжие.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Такае Симо. Съгласен съм. Не казвам че трябва да стане утре. Някой ден когато този спорт стане достатъчно популярен в българия, за да има хора които да спонсорират с достатъчно средства защо да не организираме напълно законни състезания със гости от други държави. Не казвам че ще е лесно и ще стане за 1или 2 години, но ако ние самите не се постараем никога няма да се случи .

Поздрави
 

оги-пз

Редовен Потребител
Няма как в България да не се крием като мишки и едновременно да организираме състезания.
За да имаш легално състезание : трябва да имаш клуб, този клуб да членува във федерация. Трябва да се платят такса пожарна полиция и да се усигури линейка.
Това всичко е пари и то доста пари и колкото е пари повече е и време.
Значи какво следва някой, за да отдели време да прави това или трябва да е адски богат и с доста свободно време или трябва да взима някаква заплата от този клуб.
А как да взема заплата, след като таксата за участие е 5лв и посетителите рядко минават 20човека, а състезанията и те са някаква рядкост.
Има и още много за писане но няма смисъл понеже повечето знаят тези неща.
С посещаемостта на състезанията и начина по който се правят позицията на отбора е много добра, както и позицияга на участниците от отбора.
Искаше ми се някой от наще да ги отупа, но и това си е един вид победа.
Ако тази година има по добра потготовка, до година може и да се класираме. Успех на всички.
И не на последно място съм готов да помогна с каквото трябва за развитието на стрелба с ВО.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Оги навремето съм помагал с организацияата насъстезания на писта дракон за хонда клуба. За национална среща и 2 дена състезания с наем на писта линейка и няколко полицай сумата не минаваше 4 5000 лв. При популяризиране спорта и добра посещаемост няма да е проблем да се намерят спонсори за тази сума макар че при нас ще е по малка. Малко по висока такса и нещата се получават. Но това ще е в далечното нъдеще за съжаление
 

lynx

Редовен Потребител
Аз не мисля, че нещата се развиват бавно у нас.
Спомнете си, че преди броени години в България имаше само 3-4 истински ФТ пушки с прилични оптики.
По състезанията идваха десетина души, половината с нагудени Хасани и оптики Зос.
Нашето хоби е малко по-особено. Трудно ще придумаш някой новак в хобито, да набие 5+ бона за пушка, оптика и такъми.
А и ние не сме Англия, където има по 3 поколения ФТ стрелци, които стрелят от дълги години.
Англичаните на регионални състезания се събират по 100-200 души, но там спорта се практикува отдавна и вече си имат традиции.
Всяко нещо си има собствен ход на развитие, в тая криза и в бедната ни държавица нещата стават по-бавно от колкото ни се иска.
 

оги-пз

Редовен Потребител
Облаче с по висока такса убиваш мерака на много хора.
Доказано е че доста хора мислят че ще забогатееш от високата такса.
4-5 бона е много пара, но там се наема цяла писта и за това.
На нас ни трябва терен, който общината е длъжна да осигури при легитимен клуб.
От там нататък се иска оборудване и бодлива тел да се загради мястото, както и пазач. А това са ежедневни разходи, само за да са нещата как трябва.
Мисля че 3- 4 бона на месец доход на някой клуб може да ги усигури тези работи. Въпросът е от къде да дойдат тези пари редовно в клубът, за да може всичко да е както трябва.
Аз от ФТ не се интересувам особенно, но ходя на ФТ главно, защото някой се е постарал и да има повече посещаемост.
Знам какво е да се потруди някой за нещо каквото и да било и накрая да дойдат 5 човека.
Е така всички мераци у човек биват убити да организира и да прави каквото и да е.
Темата е доста дълга и обширна, и всеки има свое виждане на нещата.
 
Нагоре