10 метра, Прав, Механични/Диоптрични - Кой колко си може.

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Може ли да споделяте и чашките с които стреляте , мисля че би било полезно.:cheers:
Лично аз си взех JSB SIMPLY и съм по доволен от GECO като ги тествах с Фани 300, но с оптика на 10 метра подпрян на колата. Реално от 10 изстрела все един два се отклоняват с около 1 см, при JSB няма такива флаери, въпреки че групата не е най-доброто, което се изисква, но за тази цена и моите умения толкова. Ако задобрея може да почна и по-скъпи чашки да си взимам. Само да спомена, има чашки с криви поли предварително си огледайте и отделете чашките за сесия, за толкова пари няма как да се изисква всичко да е перфектно. Лично аз ще пробвам да ги и измия чашките да видя ще има ли подобрение, и ако има ще пиша.
Днеска ми пристигнаха диоптриците от един приятел за временно ползване, и ще се включа тия дни :cheers:
 
Последна промяна:

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
А точно ми дойдоха тунинг аксесоарите - регулируемо орлово око диапазон 0.1-0.7 диоптъра; предна регулируема ирисова мушка диаметър 2,3 - 4,3мм/1.2мм.; заден регулируем ирис диаметър 08-1.8мм; приставка за диоптрична леща на заден мерник и очила за пистолетна стрелба VARGA в комплект с филтър и център.
Бай Колю, моля да ни обясниш на нас лаиците конкретните функции на на аксесоарите.

9cukXoa.jpeg KaHn4ga.jpeg
 

Бай Колю

Редовен Потребител
Това е доста дълга тема за подробно обяснение онлайн. Трябва да се пипне и види. А и след малко си лягам, че утре ще ми е тегаво. Затова набързо.
Долната снимка е предния мерник на пушката. Има две неща.
В предната му част (в ляво) е сложено орлово око с променлив диоптрик от 0.1 до 0.7диоптъра.
https://i.imgur.com/77xpL6a.jpg
Служи за уголемяване на мишената в предния ирис според предпочитанията на стрелеца. Аз предпочитам да стрелям на 0.3 процента. Продават се и фиксирани, но си взех с променлив диоптър.
В задната част (в дясно) е регулируема стъклена ирис мушка на предния диоптрик диаметър от 1.8мм до 4.3мм вътрешно с дебелина на пръстена 1.6мм. Променя се вътрешния диаметър. За какво служи – мисля, че не се налага да обяснявам.
https://i.imgur.com/Vbf2KUH.jpg

Горната снимка също има две неща:
1. Заден регулируем ирисов мерник от 0.8 до 1.8мм. – променя се вътрешния диаметър. И тук мисля, че не е нужна да обяснявам за какво служи.
https://i.imgur.com/Or4cTjv.jpg
2. Монорамка. Монорамката се монтира централно пред диска на задния мерник или ирисовата диафрагма с помощта на адаптер за резба и затягаща лента. По този начин визуалният дефект се коригира директно върху ирисовата диафрагма, което до голяма степен елиминира грешките при прицелване. За сведение - От спортна 2014 година използването на монорамката е разрешено за всички дисциплини и във всички класове!
Монорамката се приравнява с очила. Това е посочено в новия спортен правилник.
https://i.imgur.com/GnhG3LW.jpg
ПП - в монорамката се изрязва и слага диоптърът, с който стреля стрелецът.
ППП - нещо като диоптричната корекция на оптика - с това може да се сравни.
 
Последна промяна:

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Много добра мишена! Браво Ники!

Бързам докато Слави е без пушка
Аз нямам, ама пушката си има нов стопанин, който стреля по-добре от мен и очаквам включване с мишена...
 

gladiator

Потребител
Здравейте! Реших и аз да участвам с моята скромна испанка. Вчера си разпечатах няколко мишени и днес качвам първата. Малко, но от сърце - 108 точки.
 

Attachments

  • IMG_20220202_125347.jpg
    IMG_20220202_125347.jpg
    314.6 KB · Прегледи: 36
Последна промяна:

Евгений Б.

Редовен Потребител
Очквам скоро резултат 150 да се появи във групата, гледам все повече кадри се появяват.
Има ли конкуренция резултатите постоянно ще се покачват и 150-то са неизбежни :)
Поне при мен се случи така че от началото на годината я съм изстрелял 100 чашки, я не. Добре че вдигнахме срока, че не всеки може да намери време дори в рамките на месец. Смятам, че скоро ще почнат да "валят" повече резултати, че ако чакаме последния момент няма да е интересно за страничните наблюдатели :)

И за да допълня поста, ето нещо, което съм си направил в "мъжката" ми стая и от време на време вечер, след като съм си отпочинал след работния ден, правя по някой друг сух изстрел, да не забравя как се държи пушката :)

1643837134651.jpg


Ето я и скалата за определяне на големината на кръга и височината на мишената. Примерно ако имате 3метра и сте висок 180см(170см ниво на очите) то следва черния кръг да е 10.3мм, а височината на мишената да е 160см.
size.jpg
 
Последна промяна:

cc23

Редовен Потребител
Тази скала е чудесна. Може ли някой с талант да я направи подходяща за принтиране? Благодаря!
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Напоследък, като не ми остава много време за стрелба, почнах да се замислям как да си нагодя пушката по мен, а не аз да се нагаждам към нея. Модерните пушки имат десетки възможности за корекция, докато при повечето от нас имаме раздвижен задтилък и набузник.
Първото нещо, което направих е да започна да стрелям със завъртяна пушка на ~45градуса. Предполагам и повечето от вас се стремят да държат пушката и мерниците "изправени", заради спецификата на стрелба с оптика, когато при осукване на пушката се променя и точката на попадение.
Тази промяна дойде в следствие на факта, че разстоянието от центъра на диоптрика до набузника ми е прекалено малко и при държане на "права" пушка си накланям главата на дясно значително, за да има съосие на погледа с диоптрика и се появява напрежение във врата.
При усукване на пушката, ползва се често от доста състезатели по мое наблюдение, диоптрика се измества към окото и не се налага да се килва главата, като така се получава по-стабилна стойка, с по-малко напрежение от главата. До тук всичко добре, но при завъртане на пушката, се налага да се промени и прикладването, защото и захвата се променя и пушката трябва да се придържа и прикладва "по-високо". Тук вече, поне при мен, този похват спира да работи, защото изчезва напрежението от врата, но задтилъка в крайчето си се опира едвам-едвам в рамото и прикладването не е стабилно.
Да се върнем към модерните пушки, при тях задтилъка предполагам се мести надолу и настрани с повече от 3см и може лесно да бъде коригирано. Както и диоптрика и мушката също може да се коригират по височина спрямо физиката на стрелеца. Дори има такива, които се местят и настрани, за да не се налага усукване на пушката. Общо взето по състезанията, които съм гледал, няма една конфигурация на пушка да е еднаква с друга. Всичко е нагласено спрямо предпочитанията и физиката на стрелеца.
Та, следващото, което смятам и пушката ми позволява е да повдигна диоптрика и мушката, като се надявам така усукването да стане по-малко и прикладването да си остане стабилно, предстои да разбера :)

TLDR: Нагласяйте пушката по възможност по себе си, а не обратното.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Този проблем е присъщ на всеки, който не се е задълбочил в настройките за принтиране и важи за всички видове източници от сорта на *.doc, *.xls, *.pdf, *.dwg, *.jpeg, *.png, *.txt и вероятно още около 1000 други типове файлове. Не се ли зададе опцията "actual size", "100 %" и подобните според вида на принтера, нищо няма да излезе в мащаб 1:1.
Все пак е полезно за незнаещите.
 

Dominus

Редовен Потребител
Чудно време за стрелба. Леко ветровито, но не и горещо. :)
Свалих 2 тежести от цевта, дръпнах й едно парцалче вътрешно и пуснах 30 чашки. Чудесен баланс се получи.
Първата мишена веднага след чистенето. Аншуц 2002 е страхотна пушка. Чашките понамаляха. Някой стрелял ли е хобито на РВС? Не мисля, че за 10м ще трябват някакви специални, но все пак да не са само за олово.
IMG_20220207_115135.jpg

IMG_20220207_115221.jpg
 
Нагоре