Хронографи и софтуер за тях.

krasiml

Потребител
Здравейте колеги,
От скоро и моето хоби е въздушното оръжие. В момента съм на темата хронографи.Сдобих се с хроно от Митака ( специални благодарности за коректността) и ровейки се из нета попаднах на интересна програмка на Exel , която може би ще е полезна на много колеги. В полетата се въвежда скоростта , начално и крайно налягане и теглото на чашките. Програмата изчислява енергията(мин.,макс. и средна) ,разхода на въздух и визуализира графика на изстрелите .В прикачения файл е самата програма.

П.П. Ако не работят бутоните под графиката: в ексела в Tools>Macro>Security сложете отметка на Low .
 

Attachments

  • Калькулятор.xls
    102.5 KB · Прегледи: 122

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Пиша тук, и мисля че няма нужда да правя нова тема. Тъй като стана фал с Рогат Хронограф съм поръчал да ми намерят 5 мм плексиглас. Имам възможност да ми нарежат колкото искам парчета (мисля че 50х10 см е достатъчно, дори и да се огъне отпред пред дисплея както е показвано на някои снимки досега). Едно такова парче излиза към 7-8 лв (цената е на м[sup]2[/sup]) и още някакви стотинки на всеки срез. На цена до 10 лв парчето май е доста добър вариант за предпазване. Който иска такъв плексиглас, нека ми пише на ЛС. В четвъртък ще взема нарязани нужните бройки и ще ги нося с мен в Русе.
 

Attachments

  • 40.jpg_thumb
    38.9 KB · Прегледи: 558

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Пускам тук и днешните опити с плексигласа 4мм, 5 мм и 8 мм парчета които имам, провокирани от въпросите на Пацо относно материала. Лексан на плочи като плексигласа не намерих. Имам предвид лят прозрачен поликарбонат. Имат розов, но не знам дали няма да лъже датчиците, пък е и доста по-скъп. По принцип, той се използва да "свети", но светлината се пуска по дебелината му, а не перпендикулярно през листа.
Стрелях ги с Щуреца от около 10-на метра. При ъгъл на попадението по-голям от 60-на градуса и 8 мм го чупи. Но при по-малък наклон, дори и 4 мм му няма нищо. Това което се вижда като попадение не са драскотини, а оловен филм или "отпечатък" от чашката. Независимо от разстоянието, попаденията няма да са под такъв ъгъл, че да се счупи. Може би, само пред дисплея, ако се огъне под по-голям ъгъл. Но и там ако се огъне под 30-на градуса, пак ще ги "плъзга". Друг е въпроса, от това "плъзгане" накъде ще отскочи. Хванах днес и технологията на огъването. Нагрява се с пистолет, но от външната страна и плавно(на 2-ра степен) като се проверява с пръсти от другата страна. Когато започне сам листа да се огъва, леко и бавно му се помага с ръка, докато достигне желаният ъгъл. Махаш пистолета и почваш да му "духаш" да изстине, без да пускаш с ръка, защото частично се връща. На снимките синкавото(защитното фолио от другата страна е синьо та затова синее) е 4 мм, първата е 5мм а средната 8 мм. Донесоха ми парче 8мм(32лв и ст-ки), от което ще излезат 3-4 бр(за Хронита използвани за по-мощни измервания :D) и 5мм парче(то е към 31 лв), от което ще излязат 5-6 бр. Така че и цената на парче ще излезе още по-сносна, отколкото предполагах. За желаещите, мога дори и да ги огъна, така че да остане само да си ги дупнат по размера на Хронито.
 

Attachments

  • WP_20130416_001.jpg
    WP_20130416_001.jpg
    500.5 KB · Прегледи: 118
  • WP_20130416_002.jpg
    WP_20130416_002.jpg
    606.1 KB · Прегледи: 124
  • WP_20130416_004.jpg
    WP_20130416_004.jpg
    709.7 KB · Прегледи: 104

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Вече са нарязани до довечера ще са и огънати. 5мм (6 лв) има свободни 2 бр. и 8 мм (8 лв) също 2 бр. Ще нося в Русе каквото остане до петък свободно.
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
И аз си взех Алфа Мастер Хрони. Фабричната му настройка е във Футове. Работи и в метри/сек. но и аз не успях да променя тая настройка да остане постоянна. Явно има някакъв друг гъдел.
 

lynx

Редовен Потребител
На едно "тихо" в предната му част съм монтирал Комброто.
Към тихото съм омотал и един държач за батерии, като този:
http://www.tpetrov.com/search.php?prod=%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%87+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8+4R6+F339A
И кабелчето от държача за батериите отива в буксата за външно захранване на Комброто.
На всички пушки имам 1/2 инч резба на цевта и си местя тихото/Комброто, където ми е нужно.
Получи се доста удобно, няма да монтираш и центроваш всеки път когато ти потрябва, не е нужно рестартиране след всеки изстрел, а и не мислиш дали батерията ще свърши скоро.
 

dberov

Редовен Потребител
Това за батериите ще го направя, можеш ли да ми кажеш на буксата за външно захранване кое краче е за + и кое е за -

Ето какво си направих за моето Комбро. От парче PVC тръба стана перфектно, когато ще меря просто си го закопчавам на СМ, няма ластици и шведски ленти и стои много стабилно.

http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/dbberov/COMBRO%20Pristavka/3_zps9e122ed1.jpg
http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/dbberov/COMBRO%20Pristavka/4_zpsefb300ab.jpg
http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/dbberov/COMBRO%20Pristavka/5_zps89d3e3a6.jpg
http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/dbberov/COMBRO%20Pristavka/6_zpsf53cb020.jpg
http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/dbberov/COMBRO%20Pristavka/7_zps41a76def.jpg
http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/dbberov/COMBRO%20Pristavka/8_zps6809ace4.jpg
http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/dbberov/COMBRO%20Pristavka/9_zps74c5122f.jpg
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Wv9fTL6WdZgJ:www.competitionelectronics.com/view-shooting-products.html%3Fpage%3Dshop.product_details%26flypage%3Dflypage.tpl%26product_id%3D20%26category_id%3D7+prochrono+manual&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

Колеги притежавам това хроно, втора ръка е.
Немога да го накарам да мери. Някой може ли да помогне?
Като го стрелям през него нереагира. Стои на екрана нула. Като хвърля нещо с ръка през датчиците показва грешка.Когато го купих мерих едни път и работеше и след това отказа.
Купих нова батерия и пак не иска.
Помагайте.
:cheers:
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Павка, датчиците работят ли? Направи тест... при изключен хронограф закрий първия датчик с нещо и включи, трябва да индицира някаква грешка. По същия начин тествай и втория. Ако и в двата случая даде някаква грешка ( трябва да са различни грешките) значи датчиците работят и трябва да търсиш някаква друга причина. Поне така е при рогатия, а тоя като го гледам е на същия принцип.
 

kpetrov92

Новодошъл
Re: От нищо... нещо

Здравейте , нов съм в форума и това е първият ми пост . В момента работя по един home made chronograph . Въпроса ми е конкретно - има ли някой от област Плевен , Габрово или Велико Търново , с точен (предполагам купешки) хронограф , с който да сравня , дали моя работи коректно .

Всичко започна тази вечер , снимка на досега свършената работа .
DSC_0142.jpg

Толкова с електрониката , захващам се с кода !
За сега резултатите ще излизат в лаптопа (only) , но до няколко дни , ако всичко върви добре ,ще му вържа дисплей и ще бъде независим от PC-то . Също така в плановете ми е да му направя малка и компактна версия , която спокойно да може да се разнася на цевта на пушката , без висящи кабели и тн .
 

kpetrov92

Новодошъл
Re: Re: От нищо... нещо

Малко развитие с хронографа , вече има дисплей и захранване с 9 волтова батерия , обаче поради липса на батерия , тестове с самата пушка ще направя утре , защото не ми се изнася лаптопа в този студ :stop: .
:rambo:
DSC_0146.jpg

Метрите в секунда са едва 3.57 , защото в първите тестове ползвах капачка от маркер(вижда се на снимката) :pardon: . Утре ще има и тестове с пушката .
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Re: Re: От нищо... нещо

Добре дошъл във Форума, kpetrov92!

Сам ли си разработи хронографа или ползва готова разработка за целта?
 

kpetrov92

Новодошъл
Re: Re: От нищо... нещо

Здравейте , първо да кажа нещо повече за мен самият . Студент съм в ТУ-Габрово , и съм член на клуба им по роботика , там работим с платформата Arduino , за да задвижим нашите роботи . За хронографа използвам платформата Arduino Mega , тя представлява програматор и микро-контролер в едно ... което ще рече че към нея могат да се накачат всякакви периферии и датчици , сервомотори , и каквото се още сетите . Разположих 2 сензора в PVC тръба и ги вързах към платформата , останалото е писане на код (C++) . Снощи късно завърших кода , и днес закачих дисплей на платформата , захранвам я с 9 волта и вече е напълно независима от лаптопа .

На въпроса - да сам го разработвам .

Все още не съм тествал хроното на самата пушка , защото работя по захващането на PVC тръбата към цевта ... (не ме бива много в тези неща , писането на код ми е по-лесно :D) .
Финалните стъпки са да го захвана и да проверя дали формулата ми за изчисление е правилна , ако има някой , който може да помогне с формулата , нека драсне едно лично съобщение .
 

kpetrov92

Новодошъл
Re: Re: От нищо... нещо

Изпратих ти лично съобщение колега .
П.П. Вече стигнах до формулата за изчисление на скоростта в м/с , остават само тестовете .
(след тестовете днес , ще едитна поста отново)
 

kpetrov92

Новодошъл
Re: Re: От нищо... нещо

Малко се закучи работата ... оказва се че скоростта с която опреснявам датчиците е недостатъчна за нашите цели , но работя по въпроса . Ще ви държа в течение !
 

FreeMan

Редовен Потребител
Здравей и от мен.
Има схеми и разработки - взаимствай или поне разгледай за идеи.
Ако можеш да сложиш по къс дисплей и го завъртиш на 90 градуса към теб ще е много по лесно и приятно засичането. Комбротата трябва да им надничаш всеки път...
Успех!
 

kpetrov92

Новодошъл
Ще може .. този е тестов , благодаря за идеите ! Днес Митака ми помогна за което много му благодаря ! Има развитие с хроното , но утре ще направя по-обстойни тестове :) .
 

big_dragon

Редовен Потребител
Re: Re: От нищо... нещо

kpetrov92 написа:
Малко се закучи работата ... оказва се че скоростта с която опреснявам датчиците е недостатъчна за нашите цели , но работя по въпроса . Ще ви държа в течение !

:clap:
Добре дошъл и от мене :gunner:

Не съм запознат с Arduino подробно, но до колкото разбирам, си го програмирал да чака импулси от двата датчика и от това зависи точността на измерването (от времето за опресняване).
Пробвай да напишеш код в който Arduino-то да чака импулса от първият датчик, след което да нулира и стартира отброяването на времето до вторият датчик...
 
Нагоре