Времето вече отива към по-хладно и взех да се застоявам повече в къщи.
С това меракът за готвене се засили и реших да си спретна нещо, с което да притикам малко биричка.
Мернах в магазина охладени пилешки дробчета и се сетих за една вкусна и лесна рецепта, която всеки с мерак може да си я приготви.
За целта ви трябват половин килограм пилешки дробчета - за предпочитане охладени.
Не, че замразените не стават, ама....прясното си е прясно, а и цената им не е кой знае колко различна.
Необходим е и стар лук. Много. За всеки 100 гр. дробчета предвидете поне една средно голяма глава.
Трябва ви също тенджера, тава, олио сол, чубрица и брашно.
Като начало може да започнете с почистване на дробчетата. Внимавайте някъде да не е останала жлъчка или ако забележите зелено по някоя част изхвърлете го, че горчи.
Почистете от ципички и ги измийте добре. По-големите, може да прережете на две, но не ги надребнявайте. Нека са целички.
Сложете дробчетата в тенджерата и налейте студена вода, така че да ги покрие поне два-три пръста.
Не добавяйте сол!
Изчакайте да заври, отделете с решетъчна лъжица, мръсната пяна и варете още 5 минути.
След като отделите мръсната пяна е времето в което трябва да включите фурната да се загрее.
Включете я на MAX.
Налейте на дъното на тавичката олио - 60-100 млл. в зависимост от размера на тавата.
Сложете я във фурната и изчакайте олиото да се загрее до степен, в която като пръснете малко водичка, да започне да цвърти.
След като изтекат петте минути, свалете тенджерата, отцедете и изхвърлете водата.
В купичка или друг подходящ съд, наливате олио за да можете удобно да потапяте дробчетата.
В друга купа сипвате брашно, а в него добавяте сол на вкус и чубрицата. Количеството е според предпочитанията.
Започвате да панирате дробчетата, като първо ги потапяте в мазнината, после в брашното и пак в мазнината.
Панирате дробчетата едно по едно, подреждате в горещата тавичка и връщате във фурната.
Печете 10-15 мин на 220 градуса.
Докато чакате дробчетата да се изпекат идва времето за лука.
Нарязвате го на полумесеци и с 3-4 сл олио в тиганчето докато омекне.
Поръсвате с една 1-2 сл брашно и пак запържвате за около 1 минутка. Добавяте 100-120 млл водичка и с получената смес покривате дробчетата в тавичката.
Запичате за още няколко минути 5-10 и.....внимавайте да не си опарите езика. Горещо е, но ако все пак го опарите, потопете го в чаша със студена биричка.
Времената и количествата могат да варират в зависимост от използваните съдове, продукти, различните видове и марки фурни. Така, че опитвайте от време на време за готовност и вкус.