Приклади - изработка и поддръжка

cdman

Администратор
Истината е че приклади с ламинат няма много разпространени при нас - за това са много интересни :) и заради интересните шарки.
 

Loki

Потребител
Деймос правилно ме е разбрал и и обяснил!

lynx написа:
Всичко е въпрос на лични предпочитания, едни харесват за приклади дърво, други ламинат......
За мен няма по-красива гледка за въздухарка, .....нещо от рода на това от снимката по-долу.
Ако ще и от лунен орех да го изработят, пак ще ми седи "дървено" в сравнение с ламината ;)

И с това съм абсолютно съгласен! На този и подобни модели с типично спортно излъчване ламината наистина седи по-добре и ефектно от който и да е орех! Примерно не бих могъл да си представя абсолютния спортист Файнверкбау П 70 ФТ, с цялата си анодация и техничарско излъчване с нещо друго освен ламинат..!! (макар че и такова сме виждали май..)
Както и другия полюс- една ловна пушка с гравюри или луксозна карабина, с ламинат би било пълно сранье.. :exclaim: :D
Така че не е само въпрос но личен избор и вкус- има очевидни и всепризнати естетически норми, които хората отдавна са възприели и прилагат!
И все пак всичко е относително...
 

Attachments

  • 671419_feinwerkbau_p70.jpg
    671419_feinwerkbau_p70.jpg
    29.2 KB · Прегледи: 212
  • fwb ft.jpg
    fwb ft.jpg
    199.2 KB · Прегледи: 214
  • R3~20080609090205.jpg
    R3~20080609090205.jpg
    115.5 KB · Прегледи: 188
  • R8_1.jpg
    R8_1.jpg
    90.1 KB · Прегледи: 183
  • guns-big.jpg
    guns-big.jpg
    70.4 KB · Прегледи: 193

piperov_pipi

Потребител
Ламината освен, че е интересен е и по лек материал от ореха това е основното му предимство. Една спортна пушка, която ще я държиш с часове в дадено положение за стрелба трябва максимално да е олекотена. Това е причината да се наложи ламината при спортните пушки не красотата и индивидуалността. Забележете, че последните модели на АНШУЦ са изцяло от дуралуминий и пластмаса...
 

lynx

Редовен Потребител
Има по-леки и по-тежки, но едва ли има такъв който да е по-лек от ореха.
Може и да има, но аз такъв не съм срещал а преди време доста се порових да търся заготовки за приклади, че ми беше интересно какво се продава и какво представляват ламинатите като цяло.
 
A

Anonymous

Гост
Учудващо, но наистина е по-лек. Нищожно по-лек. При посочените малко по-назад размери и тегло, ламинатът има плътност 0,656 гр/см[sup]3[/sup].
А плътността на ореха е 0,68 гр/см[sup]3[/sup] - 3,5% повече. http://www.forestparquet.com/productsbg ... kinds.html Орехова заготовка с посочените размери би тежала 8,8 кг. вместо 8,5. В готовия приклад разликата щеше да е под 100 гр. Букът е още по-тежък.
 

DANNY

Редовен Потребител
Да е лек, да е лек, колко да е по-лек!?
Хората по-назад са написали много добре какво представлява ламината и че най-добрия ламинат е този който е направен с епоксидна смола и тя добре се е пропила в листовете фурнир. До толкова, че не и трябва лакиране а само полиране. От което следва че самия материал се е превърнал във вид смола. Плътноста вече няма да е като на фурнира а значително по-голяма, както и масата.
Така, че невиждам резон в твърденито че е много по-лек и е много по-добър за спортните пушки, че видишли ще го държиш с часове в ръцете си!
Тези грамове които цитара Деймос са нищожни!
 
A

Anonymous

Гост
"Тези грамове които цитара Деймос са нищожни!" - Точно така.
Посоченото тегло (и съответно изчислената плътност) е на крайния продукт - заготовка, от която да се изреже приклад. Т.е. не се очаква увеличение на теглото. Вероятно други фирми ползват различна технология за изработката на ламинат - други смоли, дебелини на фурнира, усилие за пресоване..., но в крайна сметка, ако дървесината не е различна, плътността на крайния продукт ще е много близка. Разлика от 3-4-5% е незначителна, така че теглото на материала не може да е фактор за избора орех-ламинат.
 

njatanasow

Редовен Потребител
........До толкова, че не и трябва лакиране а само полиране
Това няма как да стане.Ако не се лакира и то дебело,неструва,за разлика от ореха на който му трябва лек финиш и изглежда чудесно.Ако ще се мокри приклада иска малко лак за да се запази по добре.
 

Loki

Потребител
njatanasow написа:
........До толкова, че не и трябва лакиране а само полиране
Това няма как да стане.Ако не се лакира и то дебело,неструва,за разлика от ореха на който му трябва лек финиш и изглежда чудесно.Ако ще се мокри приклада иска малко лак за да се запази по добре.

Пропитата стабилизирана дървесина не поема нищо- ни масло, ни вода, нито се влияе от пот и дори агресивни разтворители! Това е просто смола с плътна армировка от дърво!! Но както вече писах, се използва само за ръкохватки на ножове, а там имаме постоянен контакт с често потна ръка и силов захват!
Нито лек финиш, нито малко лак са правилната рецепта за хубаво и издържливо покритие на орехов приклад! Писал съм в темата достатъчно ;) :goodbye:

Атанасов- ЛС..
 
A

Anonymous

Гост
Я го представи по правилния начин! Стой 20 минути (защо пък 20 минути, имаме по регламент минута на мишена?) с 5 килограма в ръка, а после стой същото време с 5,050 килограма.
Как мислиш, при равни други условия, т.е. преди всеки "опит" си отпочинал/не са ти изморени ръцете от предния, дали изобщо ще усетиш разликата?! Казано другояче, смяташ ли, че си способен на ръка да определиш разлика от 1%? ???
 

cilindura

Редовен Потребител
Относно импрегниравият с епоксидна смола фурнир най - отговорно мога да заявя, че е перфектен за изработка на приклади. И в никакъв случай импрегнираният по този начин фурнир не е кой знае колко по - тежък от тежестта на дървесината чийто представител е самият той. За изработката на плоча с размери: дължина - 85 см, ширина 35 см. и дебелина - 5,5 см. отива точно 1,5 кг. силно разредена епоксидна смола. От тези 1,5 кг половин кг. изтича извън плоскостта по време на пресоването. В случая става въпрос за преса с натиск 250 кг. на см2 при температура 100 - 150 градуса по целзий, при този натиск излишъкът от смола (и разтворител) изтичат извън плоскостта която пресоваме. Така че аз препоръчвам на всеки, който има възможност да опита като гарантирам изключително високото качество на материала, който ще се получи. Създаденият по този начин материал позволява изработването на изключително фини приклади със изключително голяма здравина без страх от тяхното счупване. А що се отнася до хлъзгавината на материала и това, че той нямало да може да се държи с потни ръце, това съвсем не е така, тъй като на местата за захват финишът може да бъде постигнат по различни начини. Аз самият в момента подготвям подобна "талпа" от която смятам да направя приклад за лични мои цели, като ще използвам орехов фурнир, неръждаема стомана и някои титаниеви детайли по специално конструираният от мен задтилък. Пресоването ще бъде извършено в домашни условия с пистолетни стеги със сила на натиска 120 кг. След като направя приклада, който ще бъде изключително фин (толкова фин, че ако е от нормална дървесина той просто ще се скърши), ще го сравним с който и да е от прикладите направени от колеги от форума и ще видим каква е разликата в грамажа. ;) :cheers:
 

DANNY

Редовен Потребител
ангел иванов написа:
Колега Цилиндъра,с какви инструменти обработваш титаниевите детайли,ако не е тайна разбира се?

Диамантини, аз поне с такива работя. Обикновените свредла ги замазва като кашкавал
 

Loki

Потребител
@ciilndura Говорим за различни неща- това което правиш ти е слепване на фурнир под силен натиск! Стабилизирането на дървесината е съвсем друго нещо- самият детайл се поставя в херметична камера пълна с импрегниращ разтвор, след което въздуха се изтегля с вакуум помпа до определена стойност. В така създалата се среда въздуха излиза от порите на дървото в дълбочина и мястото му се заема от импрегнанта. Процеса трае около 24ч, и пак повтарям, е приложим за малки дървени детайли, тъй като голям такъв би станал твърде тежък и крехък! Целта е да се получи плътен твърд материал устойчив на вода и др агресивни за дървото среди!

Нека да не бъркаме нещата. Всичко за което пиша в тая тема съм го чел и изпробвал, а съм правил кви ли не щуротии.. :crazy:
Технологията описана от Цилиндърра е доста разпространена сред моделистите и др ентусиасти. По този метод съм направил няколко лъка- ламинат от ясен и фибро стъкло слепени с доста скъпа смола на Araldite, в термакамера с реостат.. но това е друга тема.. (между другото с какво разреждаш смолата?) Сега не бих седнал да си правя заготовка от ламинат защото нямам нерви, време и условия, и не бих го препоръчал на човек без поне малко опит и необходими материали..
Пожелавам на колегата успех (в който не се съмнявам) и с нетърпение очаквам да видя какво ще се получи! Дано да го видя и на живо някой ден.. :) Аз за сежаление още нямам време и средства за моите проекти но и това ще стане... :pardon: :cheers:
 

DANNY

Редовен Потребител
Цапаница
На някой може и да му хареса. Особено тия де седят по храсталаците :shootup:

Това е оригиналния Раух
IMG_0023.jpg


Взел, че му направил бяла основа за да могат да станат добри другите цветове.
IMG_0024.jpg


После започна да слага цвят след цвят в/у бялата основа.
IMG_0026.jpg


Набрал всякакъв вид "джоджан" от градината, използвал го за шаблон и нашарил пушкалото навсякъде.
IMG_0028.jpg


IMG_0030.jpg


IMG_0032.jpg


IMG_0041.jpg



получил това:
IMG_0048.jpg



...не го изкефило и решил че трябва да продължи с цапаницата.
Нацапал цевта и заглушителя по същата техника както и приклада.
IMG_0054.jpg


IMG_0057.jpg


IMG_0060.jpg



Получил това:
IMG_0091.jpg


IMG_0096.jpg


IMG_0095.jpg



Резултата му харесал толкова много че решил да си нацапа и пружинката
IMG_0202.jpg


IMG_0218.jpg


IMG_0227.jpg


IMG_0233.jpg


IMG_0235.jpg
 

ангел иванов

Потребител
Кофти за Вайхчето.Тоя безпишковец направо го е съсипал.Изобщо не е добре даже.Да си беше насочил усилията в друга посока,че е хвърлил бая труд поне. :(
 

DANNY

Редовен Потребител
Мое лично мнение е, че тия пушки дет "получаваме оргазъм" от тях не са нищо повече от едни скъпи /но за назе/ играчки.
Съответно тоя "безпишковец" дето взима една прилична английска заплата му дремена "липсващата" пишка, какво ще направи с нея! ;)
Него го кефи! А това е най важното! ;)

Както един колега казва -Всеки има право да няма вкус! :)
 

FreeMan

Редовен Потребител
Така е.
В Щатите имам приятел който има яхта - цялата от махагон.
Отиваме да ми я покаже...
Преминах през всички емоционални стадии в първата минута от виждането и.
Първо бях шокиран, полсе отказах да вярвам че тия идиоти са омазали махагона, после ме хвана яд и после премина в съжаление.

Половината от яхтата беше наплющяна с жълта отвратителна боя - направо да ти се доповръща. Другата половина невероятно красив махагон с невероятен лак. Толкова красиво нещо не бях виждал.

Видя и чу реакцията ми и понеже не беше нещо доволен малко от цвета на жълтото ги накара да я прелакират и пребоядисат, като този път запази едни ленти жълти (според мен отвратителни) и останалото го лакираха.
Не мога да разбера как може върху махагона да наплющят боя :eek:
Толкова бе красив финиша на този махагон че аз не бих го пуснал във вода... ;)

След 3 години махагона не бе мръднал - страшен лак, страшно дърво.
Не знам колко е добро за приклад но е изключително красиво.
 

cilindura

Редовен Потребител
Здрасти колега FreeMan, махагонът е извънредно тежко дърво, така че не е подходящ за изработка на приклади. Масово във света от него се произвежда фурнир, тъй като чрез развиването на дървесината се получава изключително красив фладер, много по - красив от този, който е в естественото парче обработен махагон. С риск да ми излезе прякор фурнира или ламината, най отговорно заязявам, че е перфектен за ламинатни плоскости, но въпреки това, дори и под формата на ламинат той си остава изключително тежък и труден за обработка материал. Мой приятел искаше приклад от махагонов фурнир, но като вдигна заготовката се хвана за главата. Ставаше въпрос за ложа и приклад на ловен Калашников.
А сега към Loki.
Колега, експериментите за които говориш съм ги започнал от 1974 и не съм ги спрял и до днес. Питаш ме за смолата която използвам в момента разполагам с малко повече от един килограм епоксидна смола руско производство, която 80 - те години се използваше за направата на модели в керамичното производство. Същата е характерна със своите изключителни качества - прозрачност, гъвкавост след изсъхване, много мощни лепителни свойства, лесна за обработка, но в същото време устойчива на триене. Тази смола позволява разреждане с ацетон в съотношение 3:7 тоест 3 части ацетон, 7 части смола. Разрежда се до толкова, че съвсем спокойно се нанася с четка за боядисване и това е начинът за нанасяне на смолата върху фурнир. В момента на пазара има и други смоли, но рискът да попаднеш на много скъп боклук е доста голям.
Поздрави! :cheers:
 

Loki

Потребител
Цитат от форума на "Направи сам":

Понеже не си падам дърводелец, предпочитам да зарадвам някой, а аз да се зарадвам с дърва за огрев. Туй колело ще му е подарък. Намерих и други ценности, ама все още се колебая какво да ги правя. Два огромни дървени плаза (ски) за вършачка. Някой може да си направи шейна за руска тройка. А иначе преди две години един перфектен изсъхнал труп на орех нарязах и го изгорих. Пречеше ми много, пак ми трябваха дърва за огрев, а разни мошеници се циганееха да го купуват за жълти стотинки. Аз все пак мога да смятам. Дървата за огрев гонят 70 лв. Като почнат пак със номерата, резачката чака на полусъединител. Камината няма претенции дали гори орех, махагон или столевки

:wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :crazy: :crazy: :crazy: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:
 
Нагоре