ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

piperov_pipi

Потребител
Центъра на тежестта при ФТ поза е подобна на положение коляно /относно балансиране на стойката/. При ФТ понеже много стрелци подпират задностоящата ръка на коляното пък и предната трябва да се внимава да не се притисне някой кръвоносен съд защото ще се получи пулсиране, което ще се придаде на пушката. При различните положения за стрелба тежестите на пушката се придвижват напред или назад. Затова се правят подвижни. За отделните положения всеки сам намира най добрия баланс, така че като отвори очи пушката да е в мишената и да има най-малко напрежение. При положение седнал /ФТ поза/ много състезатели използват ремъци с единствената цел да намалят мускулното усилие до минимум. Поради анатомичните разлики в хората /по-къси или по-дълги ръце с корем или без и т.н./ се допускат малки отклонения от стандартните положения за стрелба, затова всеки сам трябва да намери най-удобната за него поза. Поза при която като се насочи към мишената да не се чувства напрежение. Това се постига с много часове суха тренировка /стоене в дадена поза без стрелба и търсене на най удобната стойка/. Абе с две думи седене му е майката.
При всички положения за стрелба центъра на тежеста трябва да е в средата затова се казва център на тежеста, но тук играе основна роля пушката и затова се използват тежестите за постигане на идеалния баланс...
 

piperov_pipi

Потребител
Основното предназначение на куката не е да подпира пушката, а да се прикладва винаги по един и същ начин и поставяне на пушката на едно и също място...
 

lynx

Редовен Потребител
При ФТ се ползува и за друго.
Когато си седнал и хамстера е стъпил на коляното, вместо с дясната ръка да държиш постоянно пушката, куката влиза под мишницата и дясната ръка се освобождава, но затова е необходимо леееко пушката да натежава напред.
 

klmn

Потребител
delpx написа:
piperov_pipi написа:
Имайте в предвид, че тези корекции са за стрелба от положение - прав, легнал с ремък и на коляно с ремък, също така за ФТ стрелбата. За бенчрест стрелбата трябва всеки много внимателно да си направи преценка, понеже захватите са много по-малки /леки/.
За левичарите корекцията трябва да се чете така:
изстрелите отиват на 12ч. - чупене китката нагоре.
на 1-2ч. - бутане напред с рамото /очакване на отката/
на 3ч. - прекалено малък захват на спусъка
на 4-5ч. - стягане на пръстите при изстрел или трепване
на 6ч. - рязко дърпане на спусъка или чупене на китката надолу или наклоняване дулото напред
на 7-8ч. - стягане на захвата при натискане на спусъка
на 9ч. - прекалено стискане на палеца или голям захват на спусъка
на 10-11ч. - запъване на спускането /очакване на изстрела/

Изчетох цялата тема на ново , обаче не мога да разбера каква грешка правя аз или просто проблема е в пушката. Стрелях от 2 чувалчета с пясак на около 40 - 45м. Много от попаденията отиваха към 3 часа , други към 1-2 часа. Пише че това е зона на лявата рака , аз съм десничар , каде може да бъркам ?
За хатсана ли става дума,аз установих за себе си,че като натискам спусъка бавно и със сгъвката на показалеца имам по-добри попадения,а с върха на пръста изстрела отива на кино,сигурно защото съм нервак и дърпам по-рязко,спусъка не е олекотяван.
То може да е от прикладването,вятъра,чашките..,ама си трябва концентрация и да спреш да дишаш като стреляш,това са ми все още новашките наблюдения.
 

angelmr

Редовен Потребител
klmn написа:
За хатсана ли става дума,аз установих за себе си,че като натискам спусъка бавно и със сгъвката на показалеца имам по-добри попадения,а с върха на пръста изстрела отива на кино,сигурно защото съм нервак и дърпам по-рязко,спусъка не е олекотяван.
То може да е от прикладването,вятъра,чашките..,ама си трябва концентрация и да спреш да дишаш като стреляш,това са ми все още новашките наблюдения.

Това означава че спусъка ти е прекалено твърд. При твърд спусък наистина е по-лесно да се използва ставата на показалеца, докато при мек спусък се ползва възглавничката на пръста. Другото нещо което трябва да имаш предвид е че рязкото дърпане на спусъка винаги ще води до отклонение на пушката в последния момент което отклонение ти не можеш да забележиш и контролираш. Спусъка се натиска плавно така че в последния момент с нищожна промяна в усилието на показалеца да произведеш изстрел точно в момента когато ти искаш, а не когато пушката реши.
 

piperov_pipi

Потребител
Ако спусъка е много лек до 3гр. се допуска спускането да става с възглавничката на показалеца, при спусък над 3гр. спускането става с първата фаланга на показалеца. Защо е така...? защото при по тежък спусък ако натискаме с възглавничката тя подава и не се знае в кой момент ще стане спускането.
С риск да се повторя ще уточня - след изпускане на въздуха плавно обираме мекия спусък и към 5-7 сек. продължаваме плавно натиска в/у спусъка...ако дърпаме при спускане изстрелите отиват на 6-7ч.
 

ininia

Потребител
ФТКС
Публикувам една мишена от днес,направина с БАМ-51 - 40 изстрела с JBS 1,17 gr,на 47 м при налягания от 200 до 100 бара.Мишената не е нещо особено,на потвърждава един важен факт.
Започнах да стрелям без всякаква предварителна подготовка.Прицелната точка на всички изстрели е една и съща.Забележете,че всички попадения,които са около голямата дупка са първите 6-7 изстрела.След като се "аклиматизирах" попаденията се стабилизираха.
Прав е Данчо като съветва преди всяка стрелба да правим "суха" тренировка поне десетина - петнадесет минути.Така свиква и окото и ръката и най-важното - психическото състояние. :)
 

Attachments

  • Снимка0054_001.jpg
    Снимка0054_001.jpg
    206.2 KB · Прегледи: 168

Tesla

Потребител
Питам съвсем като лаик : стрелям на 42 метра 260 м/с 4.5мм JSB 0.67 гр. групата перфектна в средата. Няма вятър. Смятам с калкулатора и се получава първа нула на 9 метра втората на 42. В следващият момент стрелям на 9 метра и групата е на около сантиметър горе (което не ме тревожи особенно - може да бъркам скоростта) и на сантиметър вдясно -което ми е странно. С тази оптика на големи дистанции кръговете ми се виждат малко като елипси разтегнати по вертикала.
Сменям оптиката с друга няма да казвам марки и двете са маркови. Другата си повтаря изстрелите на 42 и на 9 метра.
Къде бъркам или по точно къде да бърникам в оптиката?
 

Tesla

Потребител
Утре ще въртя стойките на оптиката и ще подлагам разни подложки - да видим какво ще стане, иначе малко ме съмнява .. Нали все пак корекцията си е за това, да се получи съосие.. Много се надявах някой да каже , че има някоя (завъртяна ) леща от оптиката, щото не може на една и съща релса , едната оптика да си държи линията , а другата да бяга в ляво..
 

jost70

Потребител
ФТКС
Имах подобен проблем, достигнах до някъде със прострелката .Ужасът беше следващата събота ,пушката бе престояла в колата в продължение на около 30 километра /отиване и връщане от мястото за стрелба/,нищо общо , стреляше си ту на ляво ,ту високо .
Без да налагам мнение !!!!!
За мен проблема е в монтажите , ако можеш пробвай с други и после ги плати !
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Като видях снимките веднага се сетих за бай ви Ачо... На Варна миналата година от разстояние по-голямо от 10 м. /беше по-назад от стрелковата позиция/ точно с една такава "небрежна" поза бутна един фас дето го сложих на близкото дърво от първия път... Ще ми е интересно какво ще каже той за тази позиция за стрелба :) :cheers:
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Днес реши да пробвам гореспоменатата стойка за стрелба с пистолет. Имайки в предвид, че стрелбата с пистолет ми е доста трудна и невървяща останах доста учуден от резултатите. Направи 10 мишени от позиция прав на 10 метра. На мишена 1 стрелях с изпъната ръка, както е стандартната поза за стрелба. На мишени 2...7 стрелях с присвита в лакътя ръка поред стойката от статията. За мен лично резултатите са доста обнадеждаващи имайки в предвид, че за първи път ползвам тази поза. На мишени 7 и 8 стрелбата е с две ръце пак плусвити в лактите, а на 9 и 10 бърза стрелба с 2 ръце - вдигаш и стреляш. Най-интересното, което ми направи впечатление е , че имаше изстрели, за които в момента на спускане си мислех, че са изтървани, а те влижаха в черната зона на мишената.
 

Attachments

  • 1-2.jpg
    1-2.jpg
    413 KB · Прегледи: 144
  • 3-4.jpg
    3-4.jpg
    414.9 KB · Прегледи: 123
  • 5-6.jpg
    5-6.jpg
    413 KB · Прегледи: 134
  • 7-8.jpg
    7-8.jpg
    425.1 KB · Прегледи: 141
  • 9-10.jpg
    9-10.jpg
    442.6 KB · Прегледи: 126

ангел иванов

Потребител
При тоя наяин на стрелба,не става ли много широк просвета между мушката и мерника? Аз съм със сравнително тънка мушка на пистолета и гледам да си държа ръката максимално изпъната напред.Иначе трудно се контролира отклонението наляво и надясно.Ако сменя мушката ще опитам този начин на стрелба.Сигурно тремора и напрежението в лакътната става намаляват, което е плюс за точността.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Странна поза, наистина. Направо "дамска" изглежда на пръв поглед ???. Ама направих и аз току що 3+3 мишени с класическата и с "дамската" /която все пак наистина е била офицерска/ поза. Резултата - неудобно ми е малко да го споделя, че съм представител на мъжкия пол :D. Но ... дамата размаза пича :wall:. А това бяха едва ... първите й три мишени ???.
 

andro

Потребител
Тая поза май не е само руски патент.Не мога да се сетя къде гледах оригнална снимка на каубой, който държеше пищова по същия" странен начин".
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Абе не знам за вас, ама при мене се получава по-добре от колкото позата с изпъната ръка. И продължава да се получава станното усещане , че си изстървал изстрела, а той си влиза. Между другото направете един експеримент с изпъната и с полусвита ръка. Насочете ръката към нещо в което се целите и забележете някакъв маркер като мерник например. Със еднакво странично почукване с другата ръка ударете странично ръката, с която се целите в единия и в другия случай. Много ясно се вижда по-голямото отклонение при опъната ръка. Ми то си е естествено - дълго рамо -малка сила.
Не знам ... пуцане му е майката.
Пък ако искате да видите на живо как ви трепери ръката, пробвайте да стреляте със бързомерец или лазер.
 

staif

Редовен Потребител
На времето като карах курса за боен се сещам това:
изпъваш ръцете-но отпуснати ,стягаш кръста, прицелваш се,(трябва да виждаш равната мушка а мишената-силует) дулото описва осмица,заси4аш снадката на числото, опъваш плавно спусъка и ако се "стреснеш" от изтрела- 99 процента е десятка..от 3 изтрела имах 29т мисля че беше на 25 м. с макаров(по спомен)..след време го пробвах тоя финт-винаги помагаше ;)
 
Нагоре