ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

DGman

Редовен Потребител
Дядо Иване
Нети давам акъл ама да обобщиме
зареждаме най вече с въздух.Метана е лесно достъпен там където го има и дава сравнително добро налягане.Може да се ползва хелии който е по пъргав газ ама е скъп и трудно достъпен.
Кислорода е агресивен газ и взриво опасен
 

DGman

Редовен Потребител
Момчета четете го тоя форум бе почти всичко е написано стига да ти се чете
 

DGman

Редовен Потребител
Момчета четете го тоя форум бе почти всичко е написано стига да ти се чете
ПП
Година и осем месеца съм чел форума преди да се регистрирам. Мисля че съм изчел почти всичко ама пак ми е интересно и го препрочитам
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Мислех да не пиша, но реших, че е по-добре да се опитам да помогна на някой, отколкото после да съжалявам, че не съм взел отношение. Колега от Русе, пострада леко, преди години, при инцидент с неправилно напълнена пушка с кислород. Пушката, БАМ-51 се разпадна в ръцете му, като го нарани по ръката и лицето. Слава богу леко. Беше преди доста години, при навлизането на ПЦП в България. По-късно, излязоха доста материали и в чужди форуми, за пострадали хора и повредени пушки, при неправилно пълнене с кислород и дори и Pyramyd Air взеха отношение и пуснаха материали за безопасното боравене с ПЦП. Ето няколко снимки от техния сайт:
 

Attachments

  • Screenshot_20230812_033453_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230812_033453_Samsung Internet.jpg
    171.6 KB · Прегледи: 74
  • Screenshot_20230812_033114_Google.jpg
    Screenshot_20230812_033114_Google.jpg
    142.9 KB · Прегледи: 74
  • Screenshot_20230812_033105_Google.jpg
    Screenshot_20230812_033105_Google.jpg
    168.1 KB · Прегледи: 73
  • Screenshot_20230812_041127_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230812_041127_Samsung Internet.jpg
    324.4 KB · Прегледи: 75
Последна промяна:

diadowanio1

Редовен Потребител
Мислех да не пиша, но реших, че е по-добре да се опитам да помогна на някой, отколкото после да съжалявам, че не съм взел отношение.
Благодаря Ники, материалите които си поместил,са убедителни. Аз не съм имал и намерение да пълня с кислород ,просто попитах с какви газове може да се пълни пушката и разбрах ,че не става с кислород, от всичките отговори на колегите., за което благодаря.А и пушката ми е с такава малка бутилка 255 сс ,че с помпата ще се справям.:)Случаят е приключен.
Иван Банков
 
Последна промяна:

diadowanio1

Редовен Потребител
Сега ,за да поразведря атмосферата ,след спора за кислорода и да успокоя духовете ,ще ви разкаша една интересна история, свързана с кислород .Както вече споменах ,бях нач. смяна в Химкомбинат Стара Загора.През лятото ,когато сме на работа ,бяхме се научили да си правим сладолед .Имах в смяната си доста хора от селата ,един донесе мляко ,някой яйца ,гражданите носехме захар. Вземам двама човека от смяната и с"материала" отиваме в кислородния цех.Там ни изваждат една бака течен кислород,синя, небесньо синя течност ,която на атмосферния въздух просто вреше .Хората от цеха ни предупреждаваха ,да внимаваме да не капне върху кожата течен кислород ,защото изгаря.В кофата с материала наливахме по един черпак течен кислород и бъркахме с дървена лъжица (като за лютеница )Бъркаш, пак наливаш кислород ,бъркаш...Когато вземе да се сгъстява, става много трудно бъркането .Накрая наливаме голяма порция течен кислород в кофата ,за да се запечата отгоре сладоледа ,иначе ще се разтопи докато го занесем в нашия цех.Смянате чакаше с лъжиците .Такъв хубав сладолед,който си го правихме сами ,никъде не съм ял все още .:)
 

Hidden

Редовен Потребител
Радвам се, че изобщо си ял сладолед след това :) :cheers:
Не е добра идея да се смесва течен кислород с каквото и да е нещо, което може да гори. Захарта и мазнините от сладоледа са идеално викококалорично гориво.
Повече информация:
и за рускоговорящите:
Eто и едно интересно видео, което показва как се запалва метал в кислородна среда:
И малко личен опит - в кислородна среда горенето е съвсем различно - изобщо не е "малко по-бързо". Пример - имах гумне балон с кислород, който трябваше да изпусна, защото газът не ми трябваше вече. С едни колеги решихме да направим експеримент - далеч от горими материли запалихме салфетка и след като загасихме пламъка до тлеене, насочихме струя кислоод от балона към нея. Тя, естествено, лумна ярко. Най-интересното беше, че въгленът, който се получава след като мине пламъкът по хартията не беше черен, а светеше ярко, подобно на жичката в електрическа крушка.
Та кислородът не е експлозивен, но превръща други неща около него в експлозивни.

Иначе има смисъл да се ползват газове, чиито частици са по-леки от тези на въздуха или по-просто от тези на азота - масата на азота е 28, на кислорода - 32, на метана 16, на водорода -2, на хелия пак толкова. Аргонът е тежък - 40 или 20 пъти по-тежък от хелия. Не може да се очаква една пушка, заредена с аргон да стреля по-силно от такава на метан или въздух дори.
Eто едно кратко обяснение:
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Не казвам, че е измислено, а че не бих го правил, защото ми се струва рисковано да се смесва течен кислород с нещо, което гори, било то и със съдържание на вода. Свикнали сме с определени нива на кислород в атмосферата, по-високи биха довели до изненади, които не можем да предвидим.
 

diadowanio1

Редовен Потребител
Не казвам, че е измислено, а че не бих го правил,
Да ,може би да е имало риск ,но аз съм разчитал на колегата началник смяна в цеха, който е специалист .Със сигурност не би ни пуснал в цеха си и да ни дава бака с течен кислород ,ако е имало и малка опасност от пожар и експлозия. Само се пазехме да не се напръскаме ,защото прави лоши рани ,като капне върху кожата .В цеха правеха и твърд кислород ,но не съм виждал.Пак бил син ,като син лед. А течният кислород е много приятен за гледане ,много красив син цвят , когато кипи около баката се отделя воал ( мъгла ) от кислород .И това беше осемдесетте години ,все още се радвам на живота . :)Жалко ,че тогава нямаше портативни телефони , за да снима човек,имах само една портативна радиостанция с мен ,а в канцеларията вътрешен заводки телефон.
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
Пък нашия сладолед го правихме с азот. Та явно кой с каквото разполага.
А тия неща,дето ги разказват в приказките в живия живот не са точно така.
 

Валката

Потребител
Някой ако може да ми прати снимка със правилното свързване на копчето на туксинга
И на бойлера и на компресора почна да ги топи от къде и какви ако има някой съвет за по качествени
 

Attachments

  • Screenshot_20230825-195756.png
    Screenshot_20230825-195756.png
    645.2 KB · Прегледи: 42

apapazov

Редовен Потребител
При мен като дойде и имаше кофти спойки и от вибрациите губеше ток и прекъсваше. Тогава направих няколко снимки и ти ги качвам. Зумни ги и дано да ти свършат работа
 

Attachments

  • Screenshot_20230825_202319_Viber.jpg
    Screenshot_20230825_202319_Viber.jpg
    160.1 KB · Прегледи: 60
  • Screenshot_20230825_202252_Viber.jpg
    Screenshot_20230825_202252_Viber.jpg
    94.4 KB · Прегледи: 61
Нагоре