Радвам се, че изобщо си ял сладолед след това
Не е добра идея да се смесва течен кислород с каквото и да е нещо, което може да гори. Захарта и мазнините от сладоледа са идеално викококалорично гориво.
Повече информация:
en.wikipedia.org
и за рускоговорящите:
ru.wikipedia.org
Eто и едно интересно видео, което показва как се запалва метал в кислородна среда:
И малко личен опит - в кислородна среда горенето е съвсем различно - изобщо не е "малко по-бързо". Пример - имах гумне балон с кислород, който трябваше да изпусна, защото газът не ми трябваше вече. С едни колеги решихме да направим експеримент - далеч от горими материли запалихме салфетка и след като загасихме пламъка до тлеене, насочихме струя кислоод от балона към нея. Тя, естествено, лумна ярко. Най-интересното беше, че въгленът, който се получава след като мине пламъкът по хартията не беше черен, а светеше ярко, подобно на жичката в електрическа крушка.
Та кислородът не е експлозивен, но превръща други неща около него в експлозивни.
Иначе има смисъл да се ползват газове, чиито частици са по-леки от тези на въздуха или по-просто от тези на азота - масата на азота е 28, на кислорода - 32, на метана 16, на водорода -2, на хелия пак толкова. Аргонът е тежък - 40 или 20 пъти по-тежък от хелия. Не може да се очаква една пушка, заредена с аргон да стреля по-силно от такава на метан или въздух дори.
Eто едно кратко обяснение: