ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

luft9waffe

Редовен Потребител
Моят е на 600 бара и на 10 години.Италиански,от фх-помпа.На над 2к цикъла до 200-220бара.
 

petkof

Редовен Потребител
Такива капилярни италиански маркучи с работно налягане 630 бара ползваме/всички с бутилки и помпи ФХ/ от десетина години и до сега не съм чул да са гърмели или спукали.В случая щом е купен от Баумакс за 6 лв. обърни внимание на накрайниците и препоръчителното работно налягане на цялото изделие, защото не самия маркуч а връзките между него и накрайниците може да не са предвидени да работят на толкова високо налягане.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Адаш, дискусията се заформи около друг тип маркучи, не за капилярните. Проблема не е в работното или тестово налягане. Маркучите за такаламит са с голям вътрешен диаметър, което е необходимо за да си вършат работата. Може на външен вид да изглеждат като други за газове, но си има технологични разлики. Най-опасното е, както спомена Диян, че 200 бара в обем 5-7-8 куб. см има сериозен енергиен потенциал при инцидент. Докато при капилярните се свежда до няколко стотин пъти по-ниски стойности на потенциална опасност. Аз съм имал инцидент с откъснал се капилярен маркуч, който само ми направи синка на прасеца, като от камшик да кажем и наистина първо усетих удара и след това чух фъшкането. Предполагам, че доста са имали или чували за инциденти с маркучи за инструменти на въздух, работещи на(смешните за някои от нас) 7-8 бара, и последиците са били сериозни или фатални.
Роднина на жена ми е с 15 кв. см пластина на черепа, защото такъв инцидент го прати в 6 дневна кома и половин година по болници, и сума ти операции на главата.
 
Последна промяна:

pifcoo

Потребител
Така е, силата се разпределя върху работна площ и колкото е по малка площта толкова освободената енергия е по малка.Иначе казано на прост език примерно, колкото обема е по малък толкова поразията е по малка.Затова за преливане се използват шлангове с малко сечение.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
800 бара са си 800 бара.Не вярвам производителя да лъже.Не вярвам и, че СИНТЕТИЧЕН маркуч с такова гарантирано налягане, не е капилярен.Кримпването ,направено както трябва,също не е слабо звено.Остава,както спомена petkof,слаби като материал накрайници.
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Маркуч от фирма Папе излиза под 20 лева с накрайниците, като външния диаметър е 5 мм. От вътре не вярвам да е повече от 1-1,5мм. Не си струват експериментите със здравето.
Пп. Както каза пеко по-горе на 8 бара маркуч от компресор става като ракета с метален край и неизвестна и променлива посока на летене. Случи ми се преди наколко дни и само късмета ни спаси от последствия.
 

Attachments

  • IMG_20170422_165558.jpg
    IMG_20170422_165558.jpg
    319.8 KB · Прегледи: 81
  • IMG_20170422_165549.jpg
    IMG_20170422_165549.jpg
    253.9 KB · Прегледи: 79

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
като други за газове, но си има технологични разлики.
Свиването на течностите е нищожно сравнено с газовете.
По-големият обем на маркуча за такаламита, при ползването му по предназначение не е предпоставка за опасност.
При газовете не е така.
Не напразно пробите на бутилките се казват водни.
Правят се вода, поради горната причина.
Ако не издържи, просто се цепва лекичко и протича, а ако този номер се получи с въздух или някакъв газ, следва буууум и барката я няма.
 

Dominus

Редовен Потребител
Всъщност водата, както и повечето течност са несвиваеми флуиди. Там поглъщането на течност при увеличение на налягането да речем при водна проба на тръба се дължи на минималното разтягане на метала. На практика енергията от налягането е натрупана само в метала.
 

bateelmo

Потребител
Ползвал съм такива маркучи без проблем. Нито обема му е голям, нито ще гръмне. Просто кербовката не е много о.к изтърва малко и надува пластмасовото покритие на армирания маркуч и понякога то се пука, но след това няма проблем. Ако забележиш някъде да се подува бодни го с игла да испусне налягането и няма да се спука.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ползвал съм такива маркучи без проблем. Нито обема му е голям, нито ще гръмне. Просто кербовката не е много о.к изтърва малко и надува пластмасовото покритие на армирания маркуч и понякога то се пука, но след това няма проблем. Ако забележиш някъде да се подува бодни го с игла да испусне налягането и няма да се спука.
Това е точно така и номера с надупкване с игла започнах да го правя още преди да го оставя да се надуе.
В зората на РСР-тата, през мен минаха поне 15-тина и отидоха из колеги от форума.
Сметнах, че няма смисъл да го пиша, ама след като вече се отвори приказка...
Стават, ама са твърди и неудобни. Тогава го правехме от нямане.
Сега вече има "микропрес". Цената на пръв поглед изглежда височка, ама си струва.
Здрави са. Удобни и "маневрени" и не си струва човек да се цигани за двайсетина лева разлика.
Все пак е еднократна инвестиция.
 

andi

Редовен Потребител
Здрави са. Удобни и "маневрени" и не си струва човек да се цигани за двайсетина лева разлика.
Все пак е еднократна инвестиция.

Точно казано !
И да не забравяме : хобитата обикновено са скъпи , но никога не са задължителни .
 

bateelmo

Потребител
Така е и аз ползвам дълъг капилярен маркуч които е по удобен. Но има колеги от по малки населени места за които е по трудно да се снабдят с такъв и могат междувременно да се възползват.
 

Васил Василев

Редовен Потребител
Знае ли някой размера на опръстена на трета степен за помпата на асаня. Аз го меря 4×2 но опръстена е скъсан и не знам дали го меря точно.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Пробвай с 3,78Х1,78.
Премери външния диаметър и ще си отговориш, кой е по-вероятния размер.
 

patrikov

Новодошъл
Може ли някой да препоръча място в България, където правят истински тест на карбонови бутилки на 300 бара? Имам предвид наистина да ги оглеждат, защото съм бил свидетел тук в софия на 2 места как железни само им пренабиват датата и ги връщат уж проверени.
 

andi

Редовен Потребител
На Карбоновите бут не се прави проба . На тях трябва да си пише срока на годност . След това ги ползвам още малко на доста по-ниски налягане .
 

lynx

Редовен Потребител
На Карбоновите бутилки не се прави проба . На тях трябва да си пише срока на годност . След това ги ползвам още малко на доста по-ниски налягане .
Нещо бъркаш Анди.
На моята карбонова бутилка изрично пише, че пробите се правят съгласно ISO..... и т.н.
Ако искаш ще ти снимам щампата.
Предполагам, че и на другите бутилки го пише.
 

patrikov

Новодошъл
Правят се колега водни проби на карбоновите. Просто не всеки може, защото се мерят линейните разширения, които да са в допустими норми. Иначе наистина на етикета пише срока им на живот - обикновено 15 години. И все пак на всеки 3 или 5 години трябва да се тестват. Та ако някой знае някъде из България, ще съм благодарен.
 

andi

Редовен Потребител
На мен са ми правили проби на няколко карбонки . Имат някакъв много скъп нов стенд за изпитание , и тои има птограми за композитни бут.
Но не са били по БДС и съответно пробите може да са само за вътрешно ползване .
И точно по това ИСО ( валидно от 2011 г , с допълнения 2015г ) съдовете под налягане продавани в ЕС ( и стоманени и композитни) трябва да имат щампован срок на годност ( 10-15-20 г ) в който не се правят проби .
След този срок на стоманените се правят проби на макс 10г ( или по малко по преценка на лицето извърщващо прегледа .
А за композитните е записано , че след срока се гледа какво е предписал производителя . И понеже това изисква определени знания и компетенции в Бг приемат , че след този срок , или се бракуват , или работят на понижено налягане още половината от щампования срок . Щото нямало БДС и процедура на пробите за композитните .
 

Dominus

Редовен Потребител
В България водната проба е много разтегливо понятие. Освен това така наречените карбонови бутилки са троен композит, който представлява алуминиева бутилка-тънкостенна, облечена с преплетени въглеродни влакна и смоли, които трябва да придадат здравина на балона. Най-отгоре въглеродните влакна са облечени пак с преплетени стъклени влакна и смоли, които трябва да предпазват въглеродните от нараняване.
Само по себе си тестването не е китайско писмо, дори не е задължително да се пълни с вода. Изпитвания съд се вкарва в измервателен съд пълен с вода на 100% и затворен херметически. Самият съд има разширителна, измервателна тръба-прозрачна капилярна тръба със скала.. Отчита се нивото на водата при нулево налягане и при тестовото. След изпразване на бутилката е нужно нивото да се върне в първоначалната точка. Не са допустими никакви деформации.
 
Нагоре