Международно състезание по Фийлд Таргет - Морско 2009 в Полша

Статус
Заключена за публикации

luft9waffe

Редовен Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

mitaka101 написа:
Гледам, че държиш една станна награда в ръце - "ЖУРАВЛИ". Тия ли жерави ти отнесоха 5 точки на втория ден?
Симо без жерави и подобрение в успеваемостта на втория ден...
Поздравления за доброто класиране!
Лъжа ли се или имаше една пружинка на няколко снимки? Тя по какъв регламент участваше?
мернах и двете обичайно заподозрени пружинки на снимките-тх200(с кастъм приклад) и hw97.предполагам,че е имало и пп-класиране.
 
A

Anonymous

Гост
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

luft9waffe написа:
такова състезание и ние ще направим...след 2-3 години :)

На мен пък точно обратно ми се стори, че в състезанието няма нищо, което и ние не можем да направим към настоящия момент, от гледна точка на материална база. Имаме достатъчно фабрични мишени (според мен са над тридесет), а табелките ни дори са по-добри от техните. Само не знам дали можем да съберем 50-60 участници, но и това не е изключено.
 

bor1968

Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Точно човешкия фактор ни липсва най-много. Не само участници, а най-вече съдии и хора, които да отчитат и записват резултатите и да следят за правилата. При нас все още става с волни пожертвувания и тези хора са ощетени от всякъде. Вярно, че след всяка среща им благодарим, но благодарностите ......
Точно заради тази причина виждах смисъла на асоциацията. Да се събират някакви средства, с които да се организират националните сбирки. Да е в полза и на състезателите и на ,,пияниците" и на състезателите-пияници ;). Тогава ще отпаднат и споровете - кой какво дал и кой какво взел. По този начин сбирките /състезанията/ на членовете на асоциацията ще са ,,безплатни" /т.е. ще са платили предварително/, а тези които не членуват в асоциацията ще си плащат на място.
Може да се въведе и принципа - половината от средствата от членски внос да остават за регионалните групи.
Нещо се отплеснах ??? Май говоря за ланшния сняг, който отдавна се стопи :goodbye:.
 

братушка

Редовен Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Браво момчета :yahoo: Евала :yahoo:


http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=53725
http://picasaweb.google.pl/boarturro/Morsko16042009
http://picasaweb.google.pl/boarturro/Morsko17042009
http://picasaweb.google.pl/boarturro/Morsko18042009
http://picasaweb.google.pl/kasiatygrysek/Morsko2009#

ПС: Лично аз мисля, че след като "оттатък" видяха наши хора наживо, състезатели от други страни ще се позамислят сериозно дали да не дойдат и тук на някое от нашите състезания. И тогава постановка на въпроса "вие елате, пък не место ще научите правилата" просто няма да е приемлива.
И аз съм на мнение, че ресурс за провеждане на такива състезания има. Просто трябва да оставим организатори да си свършат работа без да им пречим.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

нямах предвид толкова материалната част,колкото организация,международно участие и популяризиране(традиция)за едно такова състезание.
янко,досега няма организатор на фт,бенчрест и тн в българия,който да е мислил за някаква възвръщаемост на средствата,които е вложил.миналата година голямата част от материалното осигуряване на срещата пое Мишо от русенската група.и го направи само от единия ентусиазъм.тази година пак е насреща.
с асоциацията нещата ще се променят към по-добро от всяка гледна точка,но организатори,влагащи средства(време)винаги ще има.
а BGFTA е вече мн мн близо.
 
A

Anonymous

Гост
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Ейййййййй,минаха празниците и подкарваме наново старата песен на нов глас ,а че и в тази тема. Стига с това мрънкане бре.На този етап целта на срещите ни е да се популяризира и масовизира хобито и спорта,а не постигане на високо спортно майсторство. Не можем да искаме да впрегнем каруцата пред коня.Братушка ,организирай едно състезание по международни правила,ама стриктно спазвани и да видим колко човека ще се съберат.А така, на срещите ,покрай срелбата и бирата ,ще се съберат доста хора.Ето там на живо могат да се обсъдят основни неща и проблеми .Тук във форума само си дрънкаме клавиатурите. Напише се нещо и дори да има някъква смислена стойност ,то се засипва от безброй безмислени постове и ефекта е нулев.Хайде още малко остана до срещата ни ,остискайте и там на място ще обсъдим какво искаме и какво можем да направими и постигнем на този етап. Надявам се никой да не се е почуствал засегнат от думите ми. ;) :)
 

bor1968

Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

...,,а BGFTA е вече мн мн близо."...
Дано. Аз пък вече си мислех, че идеята за BGFTA е на дъното на Дунава :pardon:.

...,,организатори,влагащи средства(време)винаги ще има."...
Всяка една организация разчита на членове, които имат по-добри финансови възможности и желание да помагат. Разчита и на спонсари, средства от членски внос и т.н. Ако има асоциация нещата ще стават и по-организирано и най-вече самото сдружение ще извършва организацията на различни мероприятия.
Разликата е че дсо момента се нагърбваха определени колеги чрез своя собствена инициатива и средства :bravo: , но в един момент им писва /това не им е задължение, а за асоциацията ще бъде/ и след като са изнесли тежеста на едно или няколко срещи, започват да се отказват и са прави.
А в това, че обсъждаме нещата предварително, при условие, че е с нормален тон - не виждам нищо лощо.
 

братушка

Редовен Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

@Здравко
Ти забрави историята. А историята на Национални Срещи и ФТ в България започна още преди появяването на този сайт и форум.
До тук лично аз съм организирал 3 Национални Срещи заедно със състезанията на тях както и само състезания на още една среща. Да, те не са били на международно ниво. Но аз можах да наблюдавам прогреса, израстването на целия този процесс отвътре. Досега не съм пропуснал нито едно състезание, организирано на Национално или регионално ниво. Не гоня наградите, но ми доставя невероятно удоволствие да гледам радост в очите на хората, получаващи простички хартиени грамоти и да слушам разпалените коментари на вечерното суваре след награждаването.
Отиди в темата с фотогалерия ( http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=0 ), изтегли филмчета от миналите срещи и се опитай и ти поне частично да преживееш всичко това.
На този етап целта на срещите ни е да се популяризира и масовизира хобито и спорта,а не постигане на високо спортно майсторство.
Ти ли го реши това?
Аз пък смятам, че вече сме израснали от събирания на Национално Ниво с единствената цел просто да се видим. Вече се сформира класа на сериозни състезатели. И Национални Срещи е точното място за сериозни спортни изяви, включително и с международно участие.
Това по никакъв начин не означава, че хората желаещи просто да се видят с други колеги по хобито ще бъдат по някакъв начин омаловажани. Винаги е имало условия и за едните и за другите.
А "популяризира и масовизира хобито и спорта" ще стане дори по-добре покрай добре организираните състезания. Да не говорим какъв стимул в тази насока може да даде и международното участие.
 

братушка

Редовен Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

@Янко
Асоциацията не е нещо абстрактно, а конкретни хора. Подозирам, че тези хора, които се гърбиха досега за чуждо благо ще влачат пак и дейността на асоциацията. Пак жертвайки от собственото време и спокойствие. Само дето с официална регистрация редица въпроси ще се решават малко по-лесно.
 

poacher

Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

milen.m написа:
Аз мисля, че се отклоняваме от същността на темата, а именно: участието на наши представители на състезание с международно участие. Пак ще помоля двамата колеги да споделят впечатленията си от състезанието - регламент, разполагане на мишените, и други такива, които не могат да се преценят само от снимките. Ако някой от тях се жертва да напише едно кратко резюме за участието си, ще е много интересно за мен, а предполагам и за други колеги.
+1
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

luft9waffe написа:
такова състезание и ние ще направим...след 2-3 години :)
харесаха ми мишенките за хфт, с планка за закрепване на дърво.за съжаление няма да издържат на много бой с 30+J.

Няколко неща ни липсват (съсвсем постижими), за да направим състезанието по абсолютно същият начин.
1. Ограничението за 16J. Според мен не е задължително да го спазваме на този етап. Надявам се в близките 1-2 години да "узреем" повече хора и да усетим удоволствието от стрелбата с 16J.
2. Организираност (не твърдя, че липсва) и спазване стриктно правилата за сигурност. Всички пушки се носеха насочени надолу към земята или бяха поставени посока провеждане на стрелбата в коридорите. НЯМАШЕ НИКАКВИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ. Никакво присъствие на каквито и да било пушки около местата за хранене и събиране на хора, по каквито и да е причини. СТРЕЛБА САМО там, където е указано за целта място, а именно полянката за прострелка.
3. И може би последното нещо, което ни липсва, за да проведем същото мероприятие е липсата на хронометри у всяка група. Контрола по измерване на времето, както и попълването на протоколите е изцяло поверена на групата от трима състезатели. Обикалящи съдии (около 5-6 човека) контролираха евентуално нарушаване на правилата. Стартовата позиция на всяка група се определя от поредния номер на протокол при изтеглянето на жребия. Протокол №1 започва от стартова позиция №1, Протокол №2 започва от стартова позиция №2 и т.н. Не видях и в двата дни да има значително (повече от 2-3 минути) изчакване на предходната група.

Разстоянието на мишените по правилник беше между 8 и 50 метра. На практика имаше само една мишена на 13-тина метра за прав и една на 18-тина метра с убойна зона 12-15мм. Другите бяха с убойна зона 25-32мм и няколко може би 40мм.
Всички мишени бяха поставени на дърво или издигнати от земята по някакъв начин (паднали дървета, върху камък или скала със съответното закрепване). Нямаше мишени поставени на земята, което разбира се да попречи да се разполагат по удобен за организаторите начин.
Времето за изстрел беше по общоприетите правила за ФТ, а именно 1мин от поглеждането през оптиката. Ако при нас ще бъдат коридори с по две мишени, то време от 90-120 сек на коридор смятам за съвсем нормални. Въпрос, който би могъл да се реши много лесно с "открадването" на идеята за наличие на хронометри във всяка групичка (може би всеки мобилен телефон има такава функция)(спора за 3-то място при ФТ ПП бе измерван от главния съдия точно на телефон).

Ще се опитаме съвместно със simogg да напишем малък фейлетон ;) на цялото пътуване и събитие.
Молим за малко търпение.
 
A

Anonymous

Гост
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Какво беше разстоянието между съседните позиции за стрелба по трасето?
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

milen.m написа:
Какво беше разстоянието между съседните позиции за стрелба по трасето?
Разстоянията бяха различни. Някъде 10-тина метра, на други места повече. На някои се стреляше и в противоположни посоки. Едните срещу възвишението (баира), други надолу към дерето. Всичко беше направено, така че да няма никакви, макар и малки рискове при стрелба.
 

poacher

Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Ако нашите двама ентусиасти, отговорни за ФТ, успеят да направят подобно трасе в Русе ни очаква голям кеф...
Вярвам, че ще сме приятно изненадани ;)
 

Termina4

Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

скъпо ли излиза едно такова посещение (имам предвит плащат ли се някакви такси на състезанието както и самото намиране на мястото как се получава с такси ли :) или по някакъв друг начин)
Още веднъж поздравления за тази крачка :bravo:
 

shooter

Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Радвам се, че в светлината на това което казва Божидар
идеята да се засича време за стрелба в Русе вече не е еретична
"извън международните правила" :)
както подскочиха някои колеги

akraba1
ако цената на хронотата
е такава ще вземем за срещата в Русе
че да има и за другите състезания
 

poacher

Потребител
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Всеки нормален мобилен телефон има хронометър (stopwatch).
Ама ако кажете ще купим :goodbye:
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

Благодарности и от мен за подкрепата!
Извинявам се за по-късния коментар на събитието.
Божидар е казал основното, на мен ми остава само да го подкрепя.
Много добре организаирано състезание, със железни мерки за сигурност, който повярвайте ми съвсем не са пресилени и не пречат на веселата част. Просто когато се стреля се стреля само на оппределените места.
Като материална база нищо по- различно от това което вече сме събрали. Така , че до тук нищо ново.
Единственото ново за нас бе времето за изстрел. Стрелбата с време за изстрел изостря доста напрежението особено когато вече времето тече, а тогава се е появил вятър който не можеш да изчакваш да отмине. Така, че липсата на опит с такива правила неменуемо се отрази на резултата ни. Това не е оправдание , а констатация за нужда от провеждане на състезания именно по тези(международни) правила.
Иначе изживяването е страхотно. На такова мероприятие наистина се натрупват много занания,хитринки,а и опит който не може да се придобие по друг начин. Срещата с хора, които вече имат титли и възможността да стеляш и премериш сили с тях си заслужава всичко.
Ето и снимките от моя апарат. Е малко се препокриват с тези на Божидар но..................

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... 603&view=2
 
A

Anonymous

Гост
Re: Международни FT мероприятия и Първо българско участие

fatalen написа:
Няколко неща ни липсват (съсвсем постижими), за да направим състезанието по абсолютно същият начин.
1. Ограничението за 16J. Според мен не е задължително да го спазваме на този етап. Надявам се в близките 1-2 години да "узреем" повече хора и да усетим удоволствието от стрелбата с 16J.
Ето това ще ни е основния проблем. Повечето от нас си предпочитат по-сериозните мощности. Не на последно място заради финансови причини. Пушките, които могат да се ползват за такива състезания, никак не са евтини (в тази връзка, какъв беше контрола за мощност на пушките? Има ли възможност да се отиде примерно с БАМ-50 или АТ-44, да се простреля пред жури/съдии, да се докаже, че е до 16 дж. и да се ползва на състезанието?), а като се стигне до въпроса "Каква пушка да си купя", при условие, че за немалко от нас това е само една пушка едновременно (парите за втора са от продажбата на първата с доплащане)... Достя рядко това е пушка под 16 дж.

Ако при нас се организира международно състезание, но с ограничение на мощността.... примерно до 60 дж., дали ще има външен интерес или много хора ще решат, че са в неизгодна позиция със своите 16 дж. пушки?
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре