МИШЕНИ - снимки. За мунициите и групите.

andi

Редовен Потребител
Колега, това е сигурно най добрата група в калибър 6.35мм на такава дистанция, правена някога! Адмирации :rambo:

какви 6,35 мм , какви ПЦПта !!!
0,1 моа на 240 метра си е рекорд за Европа може би .
Браво .
Аз като слезна под 0,3 и два дена за друго не говоря . Присъствал съм на групи под 0,2 моа няколко пъти , но горната група е нещо уникално . Още веднъж голямо браво !
 

anibis

Редовен Потребител
Една мишена на 240 метра от преди малко
Брейкър със слъг лайнер 500мм 6.35,290м/с,нокаут 4бр

View attachment 87544

53475-3c99ec6e41aea7a5371b470361bdf275.jpg

Колега да не си се объркал нещо,това са 240м с ПЦП ако ще и не знам каква стъпка да ти е цевта,това са 240м не са 140м
Като гледам ламарината/белия щит/ какви прекрасни групи си направил и изведнъж... :goodbye: Слагаш лепяща се мишена, и воалааа.... Колега това ако бяха 150м примирно, пак щях да съм в някакви размисли и страсти, но хайде да го приемем,нооо 240м тука вече оркестър "Канарите" ще Ви свирят и веселят!!! Без лоши чувства.:cheers:
 

Pcp

Потребител
Гонга е стрелян от много хора и пушки от 50 до 240м вчера.Не те карам да вярваш на няква си снимка.
 

zograffa

Редовен Потребител
Онези в южна Африка с тунингованите Импакти и безгранични ресурси от слъгове и чарколяци направо избледняха.Ще се ориентират май към турската промишленост.
 

llcoolj

Редовен Потребител
Онези в южна Африка с тунингованите Импакти и безгранични ресурси от слъгове и чарколяци направо избледняха.Ще се ориентират май към турската промишленост.
Тия от южна Африка , ще им е трудно да се ориентират към коя да е промишленост, защото тука желязото е турско-шведско с българска инженерна замисъл :D
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Рср
Любопитен съм,с каква оптика и на какво увеличение си стрелял в тази мишена?
Това е правилния въпрос, а ако не е тайна все пак и от каква позиция в смисъл:
- маса, рест, заешки уши и т. н
- легнал от двунога
- подпрян на капака на колата
-и т.н.
 

Pcp

Потребител
Пушката е турска само в приклада,цилиндъра и цевната кутия като кожух.Другото е дело на приятел и се радвам че поне той беше с мен и видя...видя че и труда му има успехи.

Оптиката е дискавъри 6-24,стреляно е на х6 на пре-пред последната черта/дот/.От капака на джипа с 2 торбички.

Пак казвам че това е група която може би никога няма да направя отново,но е факт.
 

astra

Редовен Потребител
стреляно е на х6
На дистанция 240 метра, с увеличение х6 все едно си виждал мишената с невъоръжено око на 40 метра. И така гледайки я, си направил група с размер 2 пъти калибъра т.е. 13мм. Браво, но ... твърде невероятно!
Пушката може и да го може, но окото с което се прицелваш (поне моето око) си има своите сериозни ограничения... :(
Аз на 40м едва си виждам 4см убойната зона, а ти си наврял 2 проектила в 13мм :)
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
И какво казваш, че си виждаш попаденията на това увеличение на 240м. Тоест видял си на увеличение х6 как четири пъти си ударил на едно и също място? Иначе няма как да твърдиш, че там са 4 броя, а не примерно един. Може да си уцелил останалите пъти гонга и да си чул как дрънчи, но няма как да го видиш! Тоест попаденията за групата за която говориш може да са навсякъде по гонга!
 

njatanasow

Редовен Потребител
Като си помисля,че по време на състезание по бенч рест в клас спортър на 50 м. пушките са оборудвани с оптика до 6,5 кратно увеличение,и всеки състезател има на масата тръба с 50 или 60 кратно увеличение за да си виждат попаденията,това тук ми се струва невероятно!
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Малко математика. Една финна централна точка, с размер 0,35 mil на увеличение х6, означава, че ще покрие кръг 3,5 см на 100 м. На 240 м, ще покрие кръг 8,4 см, колкото горе-долу ми се вижда мишенката. Тънка чертичка от скалата е нормално с размер 0,146 mil на увеличение х6. Значи на 240 м ще е колкото точката на 100 м. Точка от самата милдот скала, ако се знае какъв размер е, също може да се сметне колко покрива, но те са повечето по 1 mil. За да видиш кръг с диаметър 8 см на 240 м с оптика на х6, трябва да се целиш на чисто зрително поле, в случай, че знаеш къде ти е попадението, иначе чертичките или точките ще ти скриват целта. А да постигнеш "центриране" по вертикала и хоризонтала на попадението някъде по скалата на такова разстояние, дори и с кликове, дори и със стрелок, си иска доста стрелба.
Радвам се , когато теорията се претворява и на практика.
 

dberov

Редовен Потребител
Никой не попита с какво е замерено разстоянието.
Ако е с калпав далекомер може да е дал грешна информация.
Иначе с моя опит по стрелба на далечни дистанции и аз тая мишена я виждам като невъзможно постижение.
 

anibis

Редовен Потребител
Никой не попита с какво е замерено разстоянието.
Ако е с калпав далекомер може да е дал грешна информация.
Иначе с моя опит по стрелба на далечни дистанции и аз тая мишена я виждам като невъзможно постижение.
Митко тая мишена е за научната фантастика!!! Нито с 22LR нито с 22 WMR може би,казвам може би с 223- и то яко стрелби докато намериш правилния патрон /фирма/
Но с ПЦП просто е Дарт Вейдър и Оби-Уан Кеноби Империята отвръща на удара...Страхотен филм, направо чак не можаха да ме събудят...

Не те карам да вярваш на няква си снимка.

Колега аз и да искам не мога да повярвам,все пак си имам малко,малко казвам понятие що е ПЦП и възможностите му. Без лоши чувства:cheers:
Това ако е на 150м пак ще имам размисли и страсти,и такава мишена 13мм на 150м няма как да стане,все един от пет ще изтървеш флаер или вятър при стрелба на открито... а да не коментираме 240м.
 
Последна промяна:

silver bullet

Редовен Потребител
Мишената е възможна като щастливо стечение на обстоятелствата или казано с една дума късмет. :cheers:

За мен точна пушка е тази, с която може да се уцели кръг очертан около 1 стотинка. На дистанция 50 метра с 5 поредни изстрела. Това също е и тест за много добри стрелци.
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
Трябва просто перфектния момент. Просто шанс 1 на 1000,но видях че пушката го може.
Колега Pcp, преди 7 години започнах да си броя изстрелите с новата си пушка и като станаха 200 000 спрях да ги броя, като имай в предвид че около 3 години бях супер активен стрелец и почти всеки ден съм хвърлял по 1000 броя. Да кажем, че до този момент имам примерно 500 000 изстрела а като се увлякох по стрелба на далечни дистанции съм направил около 100 000 изстрела, ноооо такава група през практиката съм нямал. Повечето от колегите, които не вярват в автентичността на тая мишена ги познавам лично и знам колко интензивно са стреляли те през годините и затова не вярват, понеже имат натрупан стаж и опит. Ако твоя шанс е бил 1 на 1000, значи аз за 100 000 изстрела поне един път аджеба трябваше да направя една подобна мишена ама не можах, което ще рече че или не съм добър стрелец или съм нямал твоя шанс. Виж на 100 - 120 метра съм качвал доста мишени като твоята и пак са се чудели колеги и не са вярвали и от тогава винаги когато реша да направя и кача тук мишена, аз пускам камерата, замервам с далекомер разстоянието до мишената след което стрелям пак през камера и качвам снимка на мишената подплатена с направеното видео.
Не можах да повторя,но другите опити бяха също доста добри.
Колега, щом така лесно постигаш подобни мишени на тази дистанция, моля те направи видео, така както съм описах по горе. Включи камера и замери през далекомер мишената, след което ако можеш стреляй пак през камера за да докажеш че не пишеш наизуст а пък ние да оплакнем очи и да ти повярваме.
Слагам ти тук едно клипче, където съм стрелял на 300 метра а мишената бе найлонова торбичка с размери около 30х30см пълна с теразит, който ми остана след саниране на апартамента. Разбира се преди да пусна видеото я бях стрелял докато започнах да вкарвам почти всичко в мишената и едва тогава пуснах камера. Ще анализирам видеото за хора без или с малко опит в стрелбата на далечни дистанции. На клипа се вижда че при първия изстрел се целя долу в дясно от скалата а след попадението в мишената, прахоляка който се вдихна вятъра го отвя в ляво. Виждайки това при втория си изстрел се прицелих на същото място по слаката, но след попадението се вижда как вятъра обърна посоката и издуха пахта в дясно и тогава коригирах прицела си за третия изстрел в долу в ляво по скалата и отново попадение... и така до края на клипа забележете как почти на всеки втори изстрел вятъра си променя посоката като при попадение отвява прахта в различна посока. Гледа се не само мишената, а и всичко което те заобикаля, листата на дърветата, на къде натежават клонките на храстите от вятъра, ако има висока трева в коя посока ляга и така се взима решение къде да се целиш. Така и аз си променях прицела по скалата.
Колега, Pcp, oпитах се да обясня начина на прицелване и правене на корекция по скалата на оптиката при вятър, заради ей тия ти думи по долу.
Не можах да повторя, но другите опити бяха също доста добри. Колегите от Варна ще кажат обаче колко е кофти вятъра.
Корекция при вятър се прави винаги, без значение от дистанцията.
Знаеш ли че съм бил на състезание по Бенчрест с мишени наредени на 25 метра, имаше кофти вятър и при прицелване в първата мишена, изстрела попадаше във втората а понякога и в третата, пък на 240 метра дето ще направиш тая мишена във кофти вятър не шанс а магия трябва да е било.

 
Нагоре