Няма такъв нож! Е, ако стои само на магнита или в чекмеджето, може! ;-)Здравей, съжалявам за проблемите ти, но моите ножове са 10 годишни и ги точа на 2-3 месеца, и са бръсначи!
Жената реже ...само на бамбукова дъска.
И аз заподозрях, че може да точа неправилно, но още първоначалното наточване се изхаби за 2 седмици.
Точа на японски воден камък Fudo 3000.
Направо взе да ми призлява, като не мога да си нарежа сутрин портокала на кубчета, без да го намачкам и му изтече сока, а само накисването на камъка е поне 15-20 минути. Като ги заточа и стават като бръснач, но за кратко. И така, по-често са ми тъпи ножовете и са остри за кратко...
Именно! Забелязах, че големите ножове Брабантия държат острието дълго време, понеже седят предимно на магнита.Няма такъв нож! Е, ако стои само на магнита или в чекмеджето, може! ;-)
Последвах съвета на бай Митко. 3000 за заточване, а другата страна на камъка е 1000 за поправяне на деформации и наранено острие. Точа през седмица на 3000 и стават бръснач, понеже остриетата не ги нараняваме, а само се изтъпяват. 1000 не съм ползвал по тази причина.3000 било то камък или шкурка си е полир.
В общи линии имаш от най-доброто . То е като с пушките (колите и т.н.) - кой ще каже коя е най-добрата . За разлика от Цвилинг Вюстхоф не се прави в Китай , а само в Солинген , Германия . А и серията Айкън им е топ нивото - само не ги пускай в съдомиялна , че ще съсипеш дръжките . Мий ги само на ръка .Аз заложих на Wusthof Ikon Classik. Нож на шефа 20см, нож за обезкостяване 18см и Сантоку 17см. Камък naniva 1000/3000 и плосък диамантен масат на Zwilling.
Това да си точиш ножа с камък/брус е такава.... отживелица, но явно много пари се излива в маркетинг за да се продава пясък със смола на безумни цени....Камък naniva 1000/3000 и плосък диамантен масат на Zwilling.
Това да си точиш ножа с камък/брус е такава.... отживелица, но явно много пари се излива в маркетинг за да се продава пясък със смола на безумни цени....
В youtube е пълно с клипове как някой търка и пее на ножа 40мин и после реже хартия. Ама ако се пробваш, обикновено не се получава.
Откакто си направих устройство за точене от подръчни материали, моите брусове даже не ги знам къде са...
Ползвам шкурки и колан с 3 вида пасти. Взех и една диамантена пила от китайците за 4лв, много добре работи.
Бая ножове наточих на познати, общо взето е пълно с ментета, или по-скоро с оригинали със силно занижени характеристики. Като ги стегна в инструмента и ги натисна веднага се усеща качеството на стоманата. Затова на марки при ножовете не робувам...
Напротив, получава се. Поне при мен и без песни. И не за 40, а за 4-5 мин., за 4 ножа. И режат хартия като бръснач.някой търка и пее на ножа 40мин и после реже хартия. Ама ако се пробваш, обикновено не се получава.
То както е тръгнало - ментета ножове, ментета стомани, ментета шкурки, ментета заточващи камъни, ментета диамантени точила, ментета точилари: да ползвам тогава само макетни ножчета поне да не ме е яд...Това да си точиш ножа с камък/брус е такава.... отживелица, но явно много пари се излива в маркетинг за да се продава пясък със смола на безумни цени....
В youtube е пълно с клипове как някой търка и пее на ножа 40мин и после реже хартия. Ама ако се пробваш, обикновено не се получава.
Откакто си направих устройство за точене от подръчни материали, моите брусове даже не ги знам къде са...
Ползвам шкурки и колан с 3 вида пасти. Взех и една диамантена пила от китайците за 4лв, много добре работи.
Бая ножове наточих на познати, общо взето е пълно с ментета, или по-скоро с оригинали със силно занижени характеристики. Като ги стегна в инструмента и ги натисна веднага се усеща качеството на стоманата. Затова на марки при ножовете не робувам...
Че кой е казал, че не става?!Напротив, получава се.