ЕУСМ (електронен УСМ)

luis vu

Потребител
говорим за електронни манометри , иначе казано датчици за налягане
 
A

Anonymous

Гост
Възможно е налягането да се мери с тензоелемент. Само че е трябва да е монтиран(залепен) на място, което се деформира макар и минимално от въздуха в бутилката.
 
A

Anonymous

Гост
По принцип си прав.
Но с тензоелемент ще се сблъскаш с един проблем - калибровката.
Те по принцип не са предназначени за това. Деформиращ се от налягането детайл ще въздейства на тензоелемента и той ще промени съпротивлението си. Но с колко? Каква промяна на съпротивлението на каква промяна на налягането ще отговаря? Линейна ли ще е зависимостта (на тензото, на деформиращия се детайл)? А този деформиращ се детайл дали няма да се явява слабо място в конструкцията на резервоара, все пак високите налягания са опасни...
Единствения сигурен начин за справяне с всичко изброено (освен безопасността), за който се сещам, е използване на прецизен манометър, сваляне на зависимостта между налягането и съпротивлението и вкарването й в паметта на ПИК, който да извежда от паметта си стойност на налягането, съответстваща на съпротивлението. Но и това ще е неточно, защото ще работи на интервали (примерно 10-11 ома, 11-12 ома, 12-13......), поради невъзможността да се снемат показания за всички възможни съпротивления.
 
A

Anonymous

Гост
Говорим за минорни деформации. Калибрирането ще е по-сериозно предизвикателство. По-скоро напомпването до поне две известни стойности на налягането. Останалото се прави много лесно софтуерно. Да ти кажа мой приятел произвежда теглоизмервателно оборудване с тензоелементи. Калибриат ги лесно но с еталонни теглилки ;) Зависимостта е линейна, ползват готов модул.
 
A

Anonymous

Гост
Добре, тензото е линейно (онова в скобите трябваше да е "не тензото", но след 1-2 поправки е останало това), а детайла, който ще се огъва?
Те ползват еталонни теглилки, ние какво? Еталонно налягане не знам къде може да се намери, остава доста точен манометър, което едва ли е чак такъв проблем. Но едва ли са евтини, а и се явява покупка кажи-речи за еднократна употреба - купуваш, оразмеряваш и зарязваш да събира прах.
Не казвам, че не може. Но ще е доста трудно, а предварително не може да сме сигурни в резултата.
Аз известно време си играх с идеята да се ползва фабричен датчик за абсолютно налягане, който мери до 30 бара - най-голямото налягане, за което намерих датчик по каталозите. За целта трябва да се направи отделна камера за него, а връзката между нея и резервоара да е бутало, като сечението му от едната страна да е 10 пъти по-голямо от сечението на другата. Предполагам, че с тия не особено добри обяснения все пак се схваща идеята. Но дори и да се реши механично проблема, остава отчитането на резултата от датчика, а там ПИК-ът май беше задължителен.
 

luis vu

Потребител
отдавна не съм се занимавал сериозно с електроника ,изостанъл съм поне с 15 години :(. според моите познания най добрият датчик за абсолютно налягане е кварцовият резонатор ,естествено гол .натска върху него променя резонансната честота .друг вариант е варикапен датчик но не съм наясно произвеждат ли се за такива налягания.и пак опираме до променена честота , само че по несигурна ,влияе се много повече от температура и стареене .ясно е че трябва процесор .регулировъчната крива на самата пушка е доста нелинейна , трудно ще се докара на дискретни елементи.така че опираме до 2 проблема : малък и надежден процесор и схема са повдигане на напрежението управлявана по цифров път (от процесора ).оттам натаък съм го направил.
 
A

Anonymous

Гост
Кое да е ясно, езика ли? :(
От него нищо не разбрах.
Но снимките дават доста идеи.
Конструкцията на електромагнита не е с най-доброто възможно КПД, но пък е много по-проста от идеалния вариант. Макарата е по-добре да е с по-тънки стени, колкото по-тънки, толкова по-малки загуби, но то си зависи от здравината на материала. Евентуално можеше да има и по един отвор преди и след котвата (ударника), през който да излиза въздуха, за да не създава съпротивление.
Но като цяло ми изглежда доста обмислено и изпипано. Даже, като гледам снимката преди подробния чертеж, явно е имало предварителни експерименти с доста по-лош електромагнит.
Особено ми харесва поместването на всичко в оригиналния приклад, и там доста е мислено.
За съжаление няма подробности - размери, дебелина на проводника и брой навивки. И най-важното схема на електронната част. Съдейки по платката, тя хич не е проста. Интегрална схема с 28 крака.... вероятно ПИК. Ако е така, нещата стават доста сложни - софтуер за пика и кой знае какви допълнителни функции ???
 
A

Anonymous

Гост
Всички системи ЕУСМ, които съм срещал по интернет, са от следния тип: ел. магнит задрижва котвата, която удря ударника. Добре, ама няма ли да е по ефективно ел магнита да задвижва ударник, железен цилиндър около 50г, който след като бъде тласнат да продължи да се движи по енерция и да удари клапана? Ударника ще акумулира енергията, както е при всяко нормално ПЦП. Файдата от тази система е че че магнита няма нужда да е толкова мощен и ще консулмира по малко ток.

Инъче по рано бях писал за пиезоелементите като вариант за задвижване на бойния клапан. Бях се спрял на пиезокерамика от типа PZT (олово- цирконий- титан), елемент с размери: височина 20 см, диаметър 2.5 см, ход 0.2мм и блокираща сила 1.6тона. След мултипликация на хода посредством лостова предавка 1:15 се достига до необходимия ход и остава достатъчно сила да отвори клапана. Тази керамика работи нормално в среда с до 60% влажност на въздуха. Измислих начин да капсулирам керамиката. И накрая питам за цената: оказа се че точно този пиезоелемент струва 1450 Е парчето (с ДДС), увериха ме че за големи количества правят отстъпка. Супер, но едва ли ще свалят цената до 300Е парчето, така че варианта отпада. Много много жалко. Ще изчакам китайците да освоят технологията и тогава ще видим. Явно идеята ми е изпреварила времето си.
http://www.physikinstrumente.de/de/pdf/ ... nblatt.pdf

PS. Ако някой има мирак да осъществява идеята мога да му пратя чертеж, пиезоелемента е в резервуара и практически може да стреля и под вода.
 
A

Anonymous

Гост
Според закона за запазване на енергията разлика не трябва да има поне в енергийно отношение. Полза може да има само ако електромагнитната система с по-високо КПД.
 
A

Anonymous

Гост
Ралфи, това, за което говориш, донякъде повтаря идеята на електромагнитните оръжия (coilgun, а не railgun). Там се ползва соленоид без сърцевина, през който се изстрелва проектила. Същият за времето на задействане на електромагнита (ЕМ) действа като сърцевина.
Но има трудности. Импулсът трябва да се прекрати в момента, в който проектила е стигнал центъра на магнита или непосредствено преди него. В противен случай магнитната сила започва да се противопоставя на движението му напред и го забавя. Поиграх си по едно време с тези неща. Имах случаи проектилът да излети назад. Спирането на импулса трябва да се регулира много точно.
Това става по два начина. Или с много точно напасване капацитета на захранващия кондензатор към индуктивността на ЕМ, така че напрежението му да се изчерпи точно в този момент. Или с поставяне на датчици (като на тръбен хронограф) и мощни управляващи елементи, които да понесат големия ток. Те така или иначе си трябват, за да пуснат тока в нужния момент. Въпреки по-сложната схема, използва се предимно втория вариант.

Но се чудя каква ще бъде ползата от това усложняване.
Ако правилно схващам идеята, котвата на ЕМ удря по друг детайл, който се ускорява напред и действа като ударник върху щока на клапана?
Според мен ще е по-неефективно.
Този допълнителен елемент трябва да има някакъв водач, пружина и ще изминава някакво разстояние, преди да удари щока. Значи загуби за преодоляване на пружината, триене във водача, загуба на енергия при придвижването си (триене с въздуха, колкото и незначително да е; освен ако не заема плътно кухината на цилиндричен водач и по този начин се превърне в бутало, създаващо пред себе си въздушна възглавница). Евентуално можем да добавим и силата, с която намагнитената по време на импулса котва ще привлича към себе си този ударник, освен ако не е от немагнитен метал, но тогава може да има проблем с твърдостта му.
Добавяме и увеличението на габаритите...
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Ето едно файл-че може да интересно на някой!
 

Attachments

  • Daystate Mk3 - CDT information.pdf
    125.7 KB · Прегледи: 653

luis vu

Потребител
Тия дни промених електрониката на пушката . направих регулатор за високото напрежение и сега то е 250 +–1 волт .направих и регулируемо реле за време и включване на електромагнита с мощен високоволтов транзистор. ефекта е че мощността се регулира от 0 до макс с потенциометър . страничен ефект се яви икономия на ток . при пускане с ключ кондензатора се разрежда докрай а когато се ограничи времето в него остават около 120 волта при максимална мощност.пести от батериите а и зарежда по бързо разбира се . получи се нещо като идеята на ралфи .в момента на удара ток през бобината вече не тече ,т.е . котвата се движи по инерция . пушката стана по точна , но се появи едно интересно звънтене при изстрел . то не пречи ,интересно ми е на какво ли се дължи .
 
A

Anonymous

Гост
Този начин за управление - с отсечка на тока се смята за най-прецизен и удачен за нашите цели.
 

doctora

Редовен Потребител
Здравейте,да се включа и аз в тази малко поостаряла тема с една идея,дошла от другото ми голямо хоби-авиомоделизмите,първо да разгледаме тази схема:

servotester.gif


и сега това устройство наречено сервомашинка:

71858366.jpg


идеята е вместо механична връзка на спусъка с УСМ при булпап приклад(а и не само),да се монтира тази комбинация,като захранването става посредством ЛиПо батерия ,просто на спусъка се монтира едно малко потенциометърче (на схемата е обозначено с Р1),принципа е следния:със натискането на спусъка се върти и оста на Р1 което пък от своя страна води до изместване на рамото на сервомашинката което пък е закачено с УСМ,движението на спусъка-респективно-потенциометъра и сервото е пропорционално-тоест колкото мръдне спусъка-толкоз мърда и сервото,според мен плюсовете са няколко:неусетен спусък,добра надеждност против забравена чашка в цевта(като махнеш батерията ще стреля кът цъфнат налъмите ;)),малко пространство за монтаж...и т.н.
кажете какво мислите за тази идея,стува ли си според вас или не :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Ако правилно те разбирам, предлагаш нормален механичен УСМ да се задвижва от това серво. Т.е. няма намеса в самия УСМ и БК? Съгласен съм с посочените предимства на такова решение. Но при опит да се изпълни, ще има един сериозен проблем.

Не виждам как ще се монтира на нормална пушка, без сериозна промяна в конструкцията. Място за сервото (колко е голямо?) все ще се намери накъде, ама къде ще е потенциометърът? Все пак лостът на механичния спусък е точно там, където трябва да се сложи потенциометъра.
Но за преработка на нормална пушка в булпап е идеално, и без това се прави изцяло нов приклад, местата ще се предвидят предварително и ще се избегне поставянето на лостова система между оригиналния УСМ и присадения спусък.
 

doctora

Редовен Потребител
Dejmos написа:
Ако правилно те разбирам, предлагаш нормален механичен УСМ да се задвижва от това серво. Т.е. няма намеса в самия УСМ и БК?
Точно,няма намеса в УСМ и БК,просто гоним свръхмек спусък и предимството на сервото да върши *мръсната* работа,
прав си че в нормален заводски приклад малко трудно ще се вмести цялата система,но няма невъзможни неща,
тук в този сайт има размери,тегло и сила на сервомашинките,както и различни видове,показвам китаеца щото има конструктивните подробности :

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tegory=287

иначе в Бг има доста магазини предлагащи сервота

поздрави на всички :cheers:
 

praetorian

Редовен Потребител
Братята руснаци използват двигателчета от детски играчки ;).Казват, че са без пари и вършат много добра работа.Просто една батерия, спусък- прекъсвач и двигателче от детско автомобилче.
 
Нагоре