Всичко за Фийлд Таргет

lynx

Редовен Потребител
Възглавничката и с шутове може да я закараш до следващата позиция.
Но пушката като я замъкнеш по баира, след 200 метра започваш да обмисляш кое може да се демонтира и изхвърли ;)
С моята гега ми иде да сграбча ножовката и да я направя "резана карабина" , но лекичка. ;)
А стрелба от поза Прав с тежка пушка е трудна работа.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
lynx написа:
Но пушката като я замъкнеш по баира, след 200 метра започваш да обмисляш кое може да се демонтира и изхвърли ;)
Точно това имах предвид и аз - желязото да е на рамо, да не тежи на ръката, която след минути ще трябва и да стреля. Седалката лесна - закачам я и нея накъде по пушката, или директно на ремъка и дясната ръка ще ми остане изцяло свободна.

P.S:След кратки тестове установих, че няма да ми е проблем носенето на ФТ пушката на ремък: било странично на хълбока, било отзад на гърба:

При това положение на оръжието всички стърчащи аксесоари остават в противоположна на тялото посока.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
mitaka101 написа:
В заключение мога чистосърдечно да напиша, че бях приятно изненадан, от колегите, които споделиха, че са очаквали по-трудно трасе и по-големи наклони.
За мое голямо съжаление аз не мога да се присъединя към това виждане на колегите относно наклоните :(. Но не визирам вертикалния ъгъл на стрелба, а ъгъла на сядане при позициите с обратен /възходящ/ наклон. Едно и също нещо ми се случи в две от най-големите за сезона ФТ състезания: последната трета от мишените на Купа "Балкантрейд" и на GP-София бяха разположени по възходящ склон и местата за сядане при стрелковата линия също бяха с такъв наклон. В Троян се борих докрай и минах двата кръга /с почти нулев резултат в този сектор/ без да поискам помощ от Стели и Рачо при ставане от седалката. В София, обаче, посоката на стрелба беше освен нагоре и леко косо вляво, което е още по неудобно. След два коридора, от които станах с помощ от Стели и Любо безславно си написах нули за останалите мишени в тази част на трасето и се оттеглих.
Преди да напиша този пост внимателно разгледах таблиците с попаденията на колегите. Състезателите в челото на класациите нямат никакво понижаване на успеваемостта в тези сектори. При останалите състезатели има известна такава тенденция, но далеч не толкова катастрофална, както при мен. Явно тялото ми отказва да заеме тази дебалансирана поза. Пробвайки седалката на Рачо вчера се убедих, че седалките с пълнеж доста помагат при такива обратни наклони. Но така или иначе при мен проблемът е сериозен и определено не ми е кеф да стрелям от това положение. Мишените бяха трудни и като дистанции и шансът да ги уцеля от коляно също беше практически нулев. А за легнал - в Троян имаше кал, а в София - нямаха видимост.
След тези констататации установих, че копче не мога да кажа на колегите-аранжори на тресета относно позициите на сядане с обратни наклони, защото колегията си се справя с тези позиции. Но и че е безсмислено повече да рискувам позакърпеното си физическо състояние, както и да прескачам такъв съществен брой мишени, които определено вече са тенденция по състезанията ни. Искам само да попитам колегите ни - международни състезатели: стръмните ъгли на стрелба вече са практика по международните трасета. Неудобните /обратните/ ъгли на сядане, обаче също ли се срещат често по тези състезания ? Едно е да целиш мишена на дърво на 25 градуса, но да си седнал що годе хоризонтално, друго е да целиш мишена на няма и 15 градуса, но да си седнал на 10 градуса възходящ наклон ???.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Пацо,
Май идва времето когато старата зака4ка "старо занае но не може ,младо може но не знае" поне при мен ве4е запо4на да се поусеща. :D
И по други състезания не се обръща кой знае колко голямо внимание на мястото за сядане, но трябва да си призная, 4е поне на предпоследното 100 мишенно въпреки,4е с Божо подравнявахме тук -там заемането на стабилна позиция се оказа проблем.Това го казвам като пожелание към вси4ки които организират при възможност най крити4ните места да се дооформят. Но оттук следва и другия извод,който за мен е много по-важен а именно ,4е при тренировка се стреля от
eдна стабилна позиция т.е. отиваме на заслона сядаме си на цимента балансираме си позицията и се насираме от стрелба и какво от това. На следващото състезание което видимо е с мишени много по-лесни от това на което стреляме
резултатите ги няма. И няма да ги има, защото липсва опита на заемане на стабилна позисия при разли4ен терен с използване на възглавницата 4иято роля доста хора все още подценяват.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
BAD TORO написа:
"старо занае но не може ,младо може но не знае" поне при мен ве4е запо4на да се поусеща.
И сега какво ??? ... клас "Ветерани" ли да правим, че да си изтипосаме и ЕГН-тата в състезателните списъци ;) ?! За съжаление при ФТ определението-метафора "стар кокал" май важи само в прякото си значение :'(. Ей го, то се вижда по резултатите - целят си ги колегите такива мишени и хич не им пука дали са се сгърчили на 8, или на 16 ^-^.
 

lynx

Редовен Потребител
Пламене, не си много прав с тия "Ветерани".
Загледай по снимките от чуждите първенства и особено Англия.
Повечето са 60 годишни чичовци с бирени раници отпред, стрелят си и не им пука че младежта има предимство в йога-позите. С времето напипваш "правилните неща".
Това, че ние с теб не сме намерили подходящата поза за стрелба по такива мишени, не значи че няма чалъми.
Със сигурност има, но само с различни проби може да се нацели как най-добре да се наместиш без да си счупиш гръбнака, да ти се изметне някоя жила или да си сецнеш дископатията.
Точно това им е хубавото на състезанията, че може да "откраднем" малко от чуждия опит, което ще ни спести много от личните експерименти.
Съществуват малки хитринки, които може да ни помогнат много.
За съжаление този спорт изисква повече тренировки и отделено време, поне докато станеш състезател на високо ниво и от там ще дойде рутината.
Аз така ги виждам нещата, може и да съм в грешка но времето ще покаже :yes:
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
lynx написа:
...
Точно това им е хубавото на състезанията, че може да "откраднем" малко от чуждия опит, което ще ни спести много от личните експерименти.
....
За съжаление този спорт изисква повече тренировки и отделено време.....
Аз така ги виждам нещата, може и да съм в грешка но времето ще покаже :yes:

Нямаш представа колко си прав :yes: :exclaim: :cheers:
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
lynx написа:
Повечето са 60 годишни чичовци с бирени раници отпред, стрелят си и не им пука че младежта има предимство в йога-позите.
Това за ветераните беше шега, разбира се. Има и такива класове по чужбина, но при далеч по-многобройни от нашата скромна гвардия ФТ колегии.
Въпроса ми беше косвено отнесен именно по отношение на тези "чичковци". Понеже не съм бил на Италия 2011 /където е имало много мишени под стръмни ъгли/ попитах: Преобладаващият брой от мишените под възходящ ъгъл от сравнително равна площадка ли се стреляха, или от наклонена назад повърхнина ?
Не случайно питам: съвсем нормално е в гората да ми се появи цел по стръмен възходящ склон. Абсолютно нормално е аз да се огледам в периметър една две крачки и да избера възможно най-стабилната позиция, на която да седна. При ФТ, обаче, правилото "Стрелкова линия-Спусък-Цев" не ми позволява да мръдна тези крачки. Т.е - аранжорът ми е заковал точно от коя част на пътеката да стрелям и не мога да се изтегля метър назад, където пътеката вече не е синор, а е сравнително равна.
Опитах да си отговоря сам на въпроса, като прегледах фотосесии от Италия 2011. Но не намерих отговор. Затова повтарям питането си към колегите, които бяха там :).
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Има доста резон в думите на Пламен.
Трудността на едно трасе според мен трабва да се определя от:
1. Броя мишени разположени в него.
2. Броя мишени от задължителна позиция спазвайки ограниченението до 25% да бъдат те.
3. Броя мишени с умалени УЗ и пак спазвайки ограничението до 50% да бъдат те.
4. Разполагането на мишени под ъгъл както нагоре така и надолу.
5. Разполагането на мишени на пределни дистанции според УЗ.
Позицийте за стрелба тряба да не бъдат фактор за сложност на трасето, тоест те да са разположени така, че състазеателя да не се чувства прекалено затруднен от заемането на позицията за стрелба, неказвам, че организаторите трябва да слагат по едно кресло на всяка стрелкова позиция.
Въпроса според мен е в това , че иска доста труд при подготоваката на трасето да се изравнята и обработят стрелковите позиции, особенно в пресечена местност. Организатора повече обръща внимание на разположението на мишената в коридора, видимостта до нея отколкото да гледа дали състезателя ще се чувства удобно при заемане на позицията.
Аз също си признавам, че мишени разположени с възходящ ъгъл на стрелба и наклон на позицията за стрелба ме затрудняват доста. Не, че при другите мишени ми е лесно, но тези са доста трудни. Като прибавим намалена УЗ или пределна дистанция нещата стават сложни.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Павката най-точно хвана есенцията на повдигнатия от мен въпрос: Е ли указването на неудобна за сядане позиция аранжорско средство за затрудняване на състезателите, или не е ? И при двете визирани от мен състезания не става въпрос за 1-2 коридора, а за цяла една трета от трасетата. Затова с питането си се поинтересувах от международната практика.


На снимката ясно се вижда, че ако стрелковата линия е 1.5м по-назад - Павката ще е седнал почти на равно и краката му няма да са върху синора. В Троян пътеката не беше толкова подравнена в централната си част, но и там стрелковата линия беше плътно в предния й край, където започва стръмнината. Тотално съм далеч от мисълта, че трябва да почнем да се окопаваме и вкопаваме в неудобните като профил терени. То само кирки и лопати им липсват на организаторите :D.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Тренирайте прав, от коляно и с вирнати крака ;)
Ра4о с дългата Баба е облагодетелстван - може да седне по-назад и пак края на цевта да е зад 4ертата :D
BAD TORO написа:
Но оттук следва и другия извод,който за мен е много по-важен а именно ,4е при тренировка се стреля от
eдна стабилна позиция т.е. отиваме на заслона сядаме си на цимента балансираме си позицията и се насираме от стрелба и какво от това. На следващото състезание което видимо е с мишени много по-лесни от това на което стреляме
резултатите ги няма. И няма да ги има, защото липсва опита на заемане на стабилна позисия при разли4ен терен с използване на възглавницата 4иято роля доста хора все още подценяват.

Тренирайте ;)
 

lynx

Редовен Потребител
Аз не се оплаквам. И на това ще му хванем цаката лека полека.....
Ето че има и хубави страни за двуметровата Баба Ева ^-^
В момента обмислям новия проект, телескопичен кожух на цевта(най-вероятно ще е от карбонова пръчка за въдица) ;)
Сядам си където ми е сгодно и разпъвам "цевта" напред, да премине линията за стрелба ;) :p ;) :yes:
Според "Правилата", всичко което не е описано като забранено е разрешено! :D
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Без да съм ходил на международно състезание се фащам на бас, че въпросните усмихнати "чичковци" не стрелят мишена след мишена с вирнати крака. Три пъти попитах как беше в Италия - никой не ми отговори. Еми - и за там се фащам на бас, че не е било така :no:.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Само два последователни коридора 1 и 25 се стрляха в подобно положение.
Или 24 и 25 .
 

lynx

Редовен Потребител
Сега погледнах за снимки, Bad Toro са го мъчили с подобни пози в Морско-Полша :)
Наклона не е много голям, но това на първо четене.
А и не е забранено като сме по двойки, единия състезател да служи за облегалка на другия и после обратното.
Така да се каже...."взаимопомощ" ;)
DSC00336.JPG
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
BAD TORO написа:
Само два последователни коридора 1 и 25 се стрляха в подобно положение.
Е - те това вече е приказка. И за какво беше тази полемика вече десетина поста ... ??? ?!
Нееднократно съм писал и пак ще го напиша: в една любителска общност е нормално да се случва това, което се харесва на мнозинството. Независимо как е по света - ако на мнозинството от нашите колеги им харесва да се надстрелват от такива пози - така да бъде. Но моето виждане е категорично: всеки стрелец /войник, снайперист, ловец/ ще избере възможно удобна позиция за да прихване целта. Указването на неудобна позиция при аранжирането на трасе не е коректно средство за затрудняване на състезателите. И както Павката акцентира - не случайно това не фигурира като критерий за трудност на трасетата.
Още по-категорично е виждането ми, че практикувам ФТ едиствено за кеф. Стрелба от такава позиция не ми носи никакъв кеф, натоварва излишно тялото ми и обезсмисля това ми любителско занимание. Защото възприятията ми за удоволствие са нормалночовешки, а не с мазохистичен оттенък :D .
 

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Нека има и такива коридори в които "майсторите" да покажат "висш пилотаж", НО нека да не са повече от два-три коридора.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
BAD TORO написа:
липсва опита на заемане на стабилна позисия при разли4ен терен с използване на възглавницата 4иято роля доста хора все още подценяват.
Тук съм на 100% съгласен и първото, което ще направя е да си поръчам ФТ възглавница с пълнеж :yes:.
BAD TORO написа:
Ама пак казам -Тренирайте ;)
С това пък съм на 1000% съгласен :cheers: !
Рачо тъкмо навреме постна снимката от Полша. Ясно се вижда, че в този случай организаторът с нищо не може да помогне по отношение ъгъла на сядане. Пътека просто ... няма. Така че - истината е по средата: организаторите да мислят и за удобството при сядане, а състезателите да имат готовност за сядане при различен профил на терена :yes:.
 
Нагоре