Грешка и аз си мислех така преди да се сблъскам с тази материя ама не е така и след 100 ни я ряз бръсне , зависи от ножа разбирасе все пак .Да прави нож да бръсне за мен е загуба на време и пари - на втория ряз вече не бръсне .
Не само от ножа , а какво и колко се реже . Щото ако си рязва по един домат на обяд ще го изкара дълго . Ако е с голяма твърдост , също ще държи ряз дълго . Само дето ..... няма заточване на ръка и ако решиш да сечеш нещо твърдо или по случайност го срещнеш , направо може и парче да се отчупи ако е "бръснач" , а ако го ползваш и като лост .... бай-бай нож . В повечето случаи "златната среда " си е най-практична (твърдост и заточване ) . Иначе ако е за витрина и да го вадиш пред приятели само да "сцепи косъма" и се прибира обратно , секви "салтанати са оправдани . За работен нож ... повечето напълно безсмислени .Грешка и аз си мислех така преди да се сблъскам с тази материя ама не е така и след 100 ни я ряз бръсне , зависи от ножа разбирасе все пак .
.
Ножовете с голяма твърдост се точат най вече на ръка .Кухненските ножове от предаванияята по ТВ най вероятно продължават да бръснат и след предаването .
Работата на ножа е да реже. За бръснене и цепене на косми се ползват други инструменти , дето се справят по добре с това . Даже малко по на едро заточения нож работи по дълго . И не лепи по месото .
Да прави нож да бръсне за мен е загуба на време и пари - на втория ряз вече не бръсне .
Що,View attachment 71237
Леко сменям оборудването. Вече напълно избягвам марката BG.
Нош, Цето от Кнежа.Kiro Knives?
Като търсех части в един оръжеен магазин в Германия ги видях и там.Съвсем скоро се обзаведох с едно хубаво българско фиксче Manly patriot, великолепен нож тачен и зад граница!
View attachment 71267
Като търсех части в един оръжеен магазин в Германия ги видях и там.
Може ли да направиш кратко сравнение между Манли и някои други масови марки, например Мора?