SNOWPEAK M50 – ако не уцелиш – опитай втори път!

t.marev

Редовен Потребител
Здравейте! Днес искам да ви представя новото попълнение в арсенала ми. Честно казано, бях се зарекъл предишното да бъде последно, но пред вид усложнената международна обстановка, :) след няколко инфарктни, среднощни заседания на консултативния съвет, разумът надделя и се наложи наличните пушки да се посместят, за да направят място на новата - SNOWPEAK M5020241203_121834af сн1.jpgПушката изглежда като бяла лястовица, между останалите фаворитки. Консервативната визия на отбора, очертана от класическите костюми от метал и дърво и строгите изчистени линии, беше нарушена от модния през последните петдесетина години, „милитари“ стил.Фриволен, дързък и нахален, той става все по-популярен с претенциите си за функционалност, а при въздушните оръжие прескача всякакви граници. Под името „тактически“ /каквото и да значи това/ се предлагат всевъзможни причудливи модели между космически бластери и В и К инсталации, някои от които изглеждат почти карикатурно. Все пак при SNOWPEAK M50, приличието е запазено. Модела се придържа към утвърдените оръжейни принципи, визуално и функционално.20241203_121619af сн2.jpgЖелезарията е облечена в пластмасова дрешка, с цвят който е нещо средно между пясъчен и „койот“, може би пустинен койот. :)Пластмасата изглежда прилично, на пипане стои солидно и вдъхва доверие.20241203_121821af сн3.jpgПистолетната дръжка е гумирана, а приклада е телескопичен и може да се нагласи според ръста на стрелеца. За съжаление, той изглажда направен набързо и напомня на пластмасовите калашници от сергиите. Въпреки това, се оказва изненадващо здрав и удобен.20241203_122903af сн4.jpgНай отгоре върху пушката се мъдри тристранна релса Уивър, върху която можеш да си накичиш оптика, бързомер, лазерен прицел, фенерче и всичко каквото се сетиш и можеш да носиш. Има достатъчно място дори за сателитна чиния! Разбира се такава релса, макар и по-малка, има и под полуложата, защото какво е една тактическа пушка без двунога.20241203_122943af сн5.jpgПушката е дълга малко над метър и тежи три и половина кг. Резервоара за въздух е под цевта, а самата цев е облечена в кожух и завършва с интегриран заглушител, който има двойна роля.20241203_122040af сн6.jpg
Време е вече да обясня, защо съм се спрял на тази пушка. На пръв поглед SNOWPEAK M50, изглежда обикновена, даже скучна, но има едно сериозно предимство – работи в полуавтоматичен режим. Тази малка разлика, я нарежда в друга категория и в тази светлина, всичките и конструктивни решения стават ясни и логични.

Пушката използва част от отработения въздух, който през заглушителя се връща в кожуха около цевта и задвижва бутало, което с лостова система осигурява презареждането.Всичко става мигновено и пушката е готова за следващия изстрел. И така отново…. и отново…. и отново. Ако не уцелиш – опитай втори път! Нема лабаво!

Не е предвидена възможност, автоматиката да се изключи и да се работи на единичен изстрел. Всъщност пушката си стреля поединично, но презареждането е автоматично. Може да работи само с пълнител, няма плочка за ръчно поставяне на чашките. В този смисъл, любителите на „гурме“ са ощетени и най-вероятно не биха предпочели тази пушка. С оглед на автоматичното зареждане, закрепването на пълнителя е подсилено от специален канал и се фиксира с два магнита, вместо с един.2024-12-03_182846 пан3 сн7.jpgПълнителя е почти изцяло скрит в цевната кутия и стърчи незначително. Това позволява поставяне на оптика, дори и с най-ниските монтажи / 7мм/ без да пречи на поставянето и изваждането на пълнителя.20241203_124357af сн8.jpgЛоста за презареждане е страничен и се заключва допълнително, за да не се мандахерца напред-назад.20241203_122508af сн 9.jpg Пушката има вграден редуктор на налягането, който обаче не се регулира.

Изобщо китайците са се постарали да не пропуснат нещо и са се вгледали внимателно в дребните детайли. Не са забравили даже и вентилационните отвори на полуложата, за охлаждане на системата при интензивна стрелба.:) Въртящата капачка за закриване на отвора за пълнене, двустепенния, регулируем спусък и простия предпазител на спусъка, както и много добрата изработка, са стандарт за марката. Разбира се, в кутията присъстват и щуцер за пълнене, пълен комплект О-пръстени и специален инструмент за развиване на манометъра.
SNOWPEAK M50 пристига с оригинален пластмасов куфар, но при отварянето му, следва леко разочарование.snowpeak-50-boxed-1сн10.jpgПушката лежи в изрязани форми от нещо като стереопор от найлон, а на капака е залепен не особено качествен дунапрен. Като опаковка за запазване на оръжието при транспортиране, е безупречна, но ако искаш да си ползваш куфара ежедневно, ще трябва да направиш подобрения. На всичкото отгоре почти не остава място за оптика. Аз съм си поръчал един компактен модел, но ако я накичиш с разни телескопи, перископи, стробоскопи, жироскопи и прочия „скопи“, ще трябва да си купуваш друг куфар. Карай, на харизан кон, зъбите не се гледат. Друга забележка: Тези пушки, са комплектовани само с един пълнител, което според мен е недостатъчно, особено за този полуавтоматичен модел. Би трябвало да са поне два, а за такива „картечници“ – три. Коригирах тази несправедливост с допълнителна поръчка от Balistas.
Ето малко технически данни.20241203_135144af сн 10А.jpg
За сега нямам оптика за тази пушка, затова погърмях сватбарската, само през хроното. Е, изкуших се да „застрелям“ едно бидонче от зехтин на 20 метра и горе-долу нямаше много пропуски.
Десетте чашки в пълнителя излитат неусетно. При презареждането има незначителна вибрация, нещо като трепване, което обаче не пречи, а лично на мен ми харесва.
Използвах чашки H&N Baracuda 1.37 грама. Това са скоростите за първите 10 изстрела 2024-12-03_171952pan2сн11.jpgа това са скоростите от 30-я до 40-я изстрел.2024-12-03_171201pan1сн12.jpg
Средно около 38 дж. Сред това спрях да меря скорости и отчитах само спада на налягането.След третия пълнител, налягането в резервоара падна от 250 на 170 бара, а след четвъртия отиде на 150 бара. След петия -140 бара, след шестия – 130 бара, след седмия -120, след осмия – 110 бара. 70-я изстрел беше със 225 м/сек, което прави 34 дж, а 80-я със 215 м/сек тоест 31 джаула.

Намирам тези резултати за много добри, във всеки случай, мен ме задоволяват напълно.
По време на тестовете, отвинтих заглушителя и стрелях без него. Автоматиката спря да работи, а изстрелите станаха доста шумни.

Трябва да призная, че пушката е наистина удобна и функционална, пистолетната дръжка внася стабилност, спусъка е отчетлив и предвидим, а автоматичното презареждане позволява да се съсредоточиш изцяло върху целта. Стрелбата с тази пушка е истинско приключение, вдъхва увереност и сила и създава усещане за пълен контрол върху ситуацията.20241203_123019af сн13.jpgКато цяло, недостатъците на SNOWPEAK M50 са дребни, почти незабележими и няма да пречат, пушката да заеме достойно място сред останалите избраници и да повиши качеството на отбора, запълвайки зеещата досега празнина.

Честито! Да ти носи много радости новата придобивка! :cheers:
Само не мога да си обясня, този цвят "слухово апаратче" защо са го пуснали в производството. :oops:
Съмнявам се, че на някого ще допадне цветовата комбинация.
Ако е моя пушката, бръже, бръже ще го овапцам с друг цвят. Без значение от това колко ще ми струва удоволствието.
Вероятно цвета би трябвало да е в стил "Пустинна буря", но....не е мойту.

Не е предвидена възможност, автоматиката да се изключи и да се работи на единичен изстрел. Всъщност пушката си стреля поединично, но презареждането е автоматично.
Първия изстрел след традиционно зареждане, следващите N броя единични след автоматично презареждане...какво следва след последния изстрел в пълнителя ,какво се случва с дотиквачът ,как се вади пълнителя за презареждане ,чукът остава ли в готовност за стрелба и как се извежда
По време на тестовете, отвинтих заглушителя и стрелях без него. Автоматиката спря да работи, а изстрелите станаха доста шумни.

Как се презарежда ... заключването на лоста как влияе на презареждането

Марев,честито!Начина на представянето ти е забележителен!!!Дори и цепеница да представиш ще накараш човек да си купи от същото,това е талант.
Както описваш колегата ,да разбираме ли че Марев е в състояние да продаде на удавник вода и на ескимос лед

Зареждането става по стандартния начин. Отваряш страничния лост, издърпваш го докрай, поставяш пълнителя и отпускаш лоста. Той се затваря почти докрай, помагаш му малко за да се заключи и стреляш. Следващите 9 пъти само натискаш спусъка. След последната сачма, пълвителя избутва звездата до "сляпото"гнездо и дотиквача не може да влезе в пълнителя. Няма и взвеждане. Издърпваш лоста назад, вадиш пълнителя, слагаш сачми, поставяш го и стреляш.
Страничния лост е неподвижен през цялото време. Може да го ползваш, ако пушката е настроена под 16 дж, тогава автоматиката не работи. Това се получи и когато отвинтих заглушителя - зареждах ръчно.

Както описваш колегата ,да разбираме ли че Марев е в състояние да продаде на удавник вода и на ескимос лед
Не на всеки eскимос, колега, не на всеки! :) Но някои все пак си купуват.....:rolleyes:

Последна промяна:
Марев,честито!Начина на представянето ти е забележителен!!!Дори и цепеница да представиш ще накараш човек да си купи от същото,това е талант.
Радвам се че представянето ти е харесало. Нямам за цел някой да си купи, просто представям неща, които са ми интересни на мен и които съм си купил. Оказва се че това са все пушки, които никой във форума няма.....по една или друга причина. Опитвам се да бъда обективен и полезен, доколкото мога. Към илюстрациите и техническите данни, добавям и лични впечатления и асоциации, както и отбелязвам конкретни конструктивни решения, които са интересни според мен. Вярно че някои си купуват от тези пушки, но това се дължи не толкова на моето убеждаване, а на качествата на самите пушки, върху които те са обърнали внимание.
Това е шестото представяне, като първата пушка, прословутия BROWNING имаше и друго, доста по-емоционално представяне, но в друга литературна форма.
Ако искаш, може да погледнеш BROWNING , KRAL, Artemis 1600, Artemis CR 600, SNOWPEAK M30 .
В никакъв случай не те карам да купуваш, разглеждането си е на твоя отговорност.:) И без това, повечето пушки ги няма.....
:cheers:

t.marev Честото!!! Да си я ползваш със здраве!​

Ти май вече мина в другия отбор. Така като гледам ...
Благодаря Наско! От твоите yста - в Божиите yши!
Не съм минал в дрyг отбор, в същия съм си - отбора на самотните стрелци, дето не гонят грyпи, не правят стотици проби и не се състезават помеждy си, ами фъргат по нЕкоя сачмa от време на време, ей тъй на, за кеф! Не съм зарязал прyжинките - тяхната свобода е несравнима, просто понакyпих някои по-мързеливи и модерни пyшки, зер да не се излагаме пред чyжденците! :)

Така така,. И аз се замислям за една Diana Stormrider да си подаря за рождения ден, но да видим.

Hidden, тя ще дойде, но поне на 30% по-висока цена според мен. Както е и в момента де. Аз мислих да си я поръчам от Пирамидар.

Според мен си ги заслужава тия 30%.
А те пращат ли до България изобщо?

Не знам, не съм поръчал там никога. Каква е разликата ако не е тайна?

Back
Нагоре