SIG SAUER MCX AIR RIFLES

angelmr

Редовен Потребител
Видях че няма тема за тези пушки, а са на пазара от няколко години. За това създавам такава, за базата данни.

Аз лично си купих наскоро модела Sig MCX VIRTUS-PCP. За това ще споделям впечатления конкретно за нея.
https://www.sigsauer.com/sig-mcx-virtus-pcp-air-rifle-pellet.html
Моделът е замислен от Sig Sauer като средство за по-евтина алтернатива за тренировка на стрелбата с техният Sig MCX VIRTUS. Обаче макар да има сходство в масогабаритните параметри, сходството свършва до тук. От контролите работят само предпазителя и бутона заосвобождаване на пълнителя. Останалото е козметика. Самата пушка (въздушната) е произведена от японски подизпълнител и е от масови пейнтбол компоненти. Механизма и на действие няма абсолютно нищо общо с този на бойните пушки. Има пълнител в който се намира лента за 30 чашки. Чашката се изстрелва директно от лентата, не се вкарва в цевта от затвора. Няма автоматика за презареждане, а пушката работи на принципа на DA револвер. Дулната енергия е 16 джаула, така че няма нужда от регистрация. Използва бутилка на мястото на приклада. Има лост за зареждане като стандартните пушки от AR платформата, но в случая този лост не прави нищо друго освен да позиционира лентата с чашките. Според производителя точността на стрелбата е четири ъглови минути. Така че тази пушка няма нищо общо с прецизната стрелба. Смисъла и е именно в по-евтина алтернатива на динамичната стрелба, при която все пак има някаква точност, за разлика от страйкболните реплики.
Аз за сега съм стрелял малко с тази пушка. Като понатрупам повече изстрели ще напиша малко повече информация. За момента мога само да кажа че спусъка и е дълъг и тежък. Не съм свикнал с револверен тип спусък (с двойно действие) и за това ми е много непривичен.
Повече информация по-късно.
 

angelmr

Редовен Потребител
Успях да пострелям малко с пушката. Бях планирал да пускам мишени, но за сега ще се въздържа. Причините са няколко. Първата причина съм аз. След години стрелба само с прецизни спортни пушки с изключително лек спусък, ще ми е нужно повече време да свикна с този. Втората причина е че за сега не планирам да монтирам оптика на тази пушка. Може би по-нататък само заради мишените. Но не това е идеята на този тип пушка. По-скоро е за бързомерец.
Но ето някои първи впечатления: Не е удобната лесна за прицелване спортна пушка с каквато съм свикнал. Спусъка е твърд и с дълъг ход, но човек бързо му свиква и забравя за него. Резервоара стига за 4-5 пълнителя. Презареждането е малко бавно, понеже се изисква всяка чашка да бъде натисната на своето място със специален инструмент. Мерните прибори са адекватни, до момента в който не се очаква прецизна стрелба. Диоптричен мерник с два размера апертура. Не съм проверявал има ли разлика между средната точка на попадения на двата, възможно е малката апертура да се за голяма дистанция. Но ще ми е нужно повече време за да свикна с пушката и да направя съответните тестове. За момента са ми останали от преди само чашки Gamo Match в този калибър. Поносимо се държи с тях, но попаденията са твърде ниски. Смъкнал съм мерника на максимум за да мога да се прицелвам. С времето ще тествам и други. Но за момента толкова.
Като цяло за момента съм доволен от пушката. Върши точно работата за която я взех. Може би след време ще пробвам да реша и проблема с точността, в тубата са описани няколко решения. Но за момента и това не е проблем.
 

Коцкар

Редовен Потребител
Sig sauer mcx Virtus pcp 5.5mm Link към видео за разглабяне и силов тунинг от 600fps на 900fps имам същия модел и стреля сравнително точно със слъгове
 
Нагоре