ScopeKnob - Балистичен Калкулатор

cdman

Администратор
Видях че SteliBG заговори за тоя калкулатор и го изнамерих - изглежда разработка точно за въздушни пушки и именно за печат на лепенките за капачките на оптиката.

Това му е страницата: http://www.compufoil.com/product_sk.html

ето и самият линк към програмката: http://www.compufoil.com/bin/scopeknobsetup.exe

Програмата е платена и струва 26$ през PayPal , Демо версията не дава да се печата нищо на принтера и ограничава информацията до 25 ярда. Моля колегите които са я тествали да кажат малко повече за нея :)

stelibg

Потребител
Закупил съм съответния софтуер. Хубавото му е, че работи с реални данни. За да си направим прострелка на пушката се процедира така:
- нула на 23-тия метър (за 16J пушки). Прави се, за да въртим турета само в една посока.
-прострелваме на 8-мия метър и виждаме колко клика са от "нулата", т.е от 23-тия метър
-прострелваме на 50-тия метър и записваме броя кликове от "нулата".
-въвеждаме РЕАЛНИТЕ кликове в програмата (тя изчислява и теоретични такива на базата на въведени данни - скорост на съчмата, височина на оптиката...)

Софтуера намества кликовете, разпечатваме, лепим... :)

Пробвал съм го два пъти за моите пушки, един път за "братушка" и един път за колегата "KID".

Който иска може да му сметна кликовете, стига да ми даде данните си: височина на оптиката от цевта, скорост на съчмата, брой кликове за оборот на оптиката, диаметър на турета и колко МОА е оптиката.
Разпечатвам го като PDF файл и пращам по мейла.
Не струва скъпо :cheers:

ilian

Потребител
Балистичните калкулатори са много хубава работа :yes:,но нашите плякалки се влияят толкова много променливи,че направо ми се вижда безмисленно да ги приемаме толкова на сериозно :-\.При положение,че ще духне малко по силно вятъра и всички изчисления ще идат на вятъра ;),калкулаторите стават за някакъв груб ориентир и нищо повече,практиката от многото стрелба и свикването с дадена пушка и дисциплина са най-важни :p

FreeMan

Редовен Потребител
Като сметнеш и променливите и при липса на редуктор - става още по-интересно...
И все пак си е добре ако може да се ползва съответната програма ако помага.

stelibg

Потребител
ilian написа:
Балистичните калкулатори са много хубава работа :yes:,но нашите плякалки се влияят толкова много променливи,че направо ми се вижда безмисленно да ги приемаме толкова на сериозно :-\.При положение,че ще духне малко по силно вятъра и всички изчисления ще идат на вятъра ;),калкулаторите стават за някакъв груб ориентир и нищо повече,практиката от многото стрелба и свикването с дадена пушка и дисциплина са най-важни :p

Хубавият балистичен калкулатор е перфектно нещо - спестява мноооого време. Скоро преместих оптиката си от Дейстейта на Щаера и нали не мислиш, че съм прострелвал от 8 до 50-тия метър :eek:. Разбира се, че не - пестя си времето. Използвах балистичен калкулатор, като прострелях само в ТРИ точки.
Когато смятам 200+300 не взимам 200 и после още 300 оризови зърна, за да ги броя, а направо ги пресмятам, нали така ;)

А за вятъра - ако човек знае посока и скорост може да ги заложи при сметките в калкулатора.

братушка

Редовен Потребител
Освен това те позволяват ни да констатираме различни тенденции при промяна на един или друг параметър.
Много по-лесно е да се "проиграят" различните промени на екрана и чак после да се реши заслужава ли да бъдат правени едни или други промени.
Както стана с въпроса за височината на оптиките, например. Може да се купят повдигачи и с цената на много стрелба да се констатира резултат. А може просто да се сметнат няколко варианта с програмката и да се разбере заслужава ли купуването на повдигачи.

Подобно е положение и при вятъра. Може да научаваме как влияе той с реална стрелба, а може и да го симулираме с програма. Вероятно резултата с програмата няма да съответства напълно с реалните резултати, но ще ни показва тенденции: при какъв вятър накъде отмества попадението и порядъка на отместването, милиметри или сантиметри.

ilian

Потребител
stelibg написа:
А за вятъра - ако човек знае посока и скорост може да ги заложи при сметките в калкулатора.
При ФТ как ще му заложиш данните за вятъра,кога ще имаш време за тази операция.
Да оставим ФТ,аз стрелям все на пределни дистанции за пневматиката,как да преценя скоростта на вятъра при мишена поставена на 130м например ???.Почти всеки път вятъра при мен е по различен от колкото при мишената(най-вече като скорост),имало е не редки случаи когато даже и посоката му е различна(коя посока да заложа в калкулатора ???)
Друго,изстрели с една и съща скорост(стрелям почти винаги през рогат хронограф)дават по 5-6см отклонение по вертикала(на 100м например),други с по ниска скорост отиват по високо от тези с по-голяма,направо луд да станеш :crazy:.
За мен най-голямата променлива е вятъра и той мие развалял настроението много пъти.
Не ме разбирайте погрешно и не искам да се заяждам с никого,но аз съм си направил изводите за балистичните калкулатори на база поне 50000 изстрела откакто се мъча да пресмятам с тях.Вършат работа за една прилична ориентация и спестяват известно количество чашки,но само до там(поне за мен е така :yes:)

cdman

Администратор
Сега като ти чета поста и разбирам защо не ги харесваш :) , никой от нас не ги ползва на полето в момента на изстрела за да разбере къде ще цели. Използват се за да се проиграят различни ситуации и да си надпишем тумблерите по колко клика на колко метра се прави корекция. Това работи перфектно и е проверено вече :) Моята пушка например е прострелвана само на нулевата дистанция - всичко друго ми е правено с ChairGun и вече 2-ра година си работи перфектно. Целя и на 8-мия метър и на 50-тия.

братушка

Редовен Потребител
Роди ми се едно предположение: в програмката ScopeKnob Стенли въвеждаше данни направо инчове, ярдове, футове/сек....

Чеирган също е "родом" от Англия и може да работи и с "английски" и с метрични еденици.
Вероятно "ядрото" е само едно, английско. И ако има някаква грешчица при "приравняване" на футове и грейнове към метри и грамове - резултатът ще излезе грешен.
Ще трябва да изтествам Чеиргана със входни данни във грейнове, инчове и ярдове.

dberov

Редовен Потребител
Колеги, някой има ли калкулатор за преобразуване на грейн в грам. Нужен ми е а не мога да намеря

dberov

Редовен Потребител
Аз тоя го имам но не бях пробвал да напиша стойността в долната част. Сега видях че става да се напише долу и калкулира горе

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
dberov написа:
Моя грешка, от грам в грейн ми трябва. МАХ постна един универсален.

http://www.blueline-studios.com/kuengai ... tions.html

Добре де тоя който Паната ти даде какво му е ? Той смята и в двете посоки. Аз също ползвам него. Има отдолу бутон "Swap units" от който се обръщат мерните единици - от грам към грейн и обратно.

Нагоре