jkhan noblesse

sevdaka80

Редовен Потребител
Намерих нова марка пцп,гмо произворство Корея jkhan noblesse,сравнително добра цена.
Има го с няколко вида приклади,включително,и булпап,заглушена цев.
Саидлевър зареждане,многозарядни,резервоар 280 кубика.Булпапа го дават 800мм.2,8кг.
Калибри 22,25,35 възможно е да съм пропуснал.

http://armasayala.com/es/buscar?con...0&search_query=jkhan+noblesse+&submit_search=

http://gunstar.ru/jkhan/

15comjd.jpg
IMG_0427 copy_zps4bnolswy.jpg
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Резервоарът, барабанът и цевната кутия са като на Еваникс. Можеби ще е хубава пушка.
 

dberov

Редовен Потребител
Решението манометъра да е от долу в комбинация с механизма на изнесения спусък, с тая снаждана шина дето при малък луфт може да опира на манометъра, хич не ми вдъхва доверие. А от това което прочетох и изгледах на видео, пушката е доста шумна дори и с навит модератор и с тая дължина от 78,75 cm ако и навиеш един модер ще стане ≈100см а това като габарити за мен вече не е булпап.
Лично мнение!

1.jpg
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Това е фирма, с добри традиции в правенето на приклади. Преди правеха и за Еваникс. Преди 3 години решиха, че могат и ВО да правят. Имат инвеститор от Япония, вкараха технологии и започнаха с Ноблеса. Булбап изкараха преди година а скоро и един с по милитъри визия. Просто копират изделия и пътя на другия кореец. Реално са видоизменили, а в някои неща и подобрили копираното. Иначе прикладите им са много добри. Все още не са разпространени много, защото имат висок минимален праг на поръчките. Докато ще се "ръгат" в ниския ценови клас, нищо особено не може да се очаква от тях.
Просто изделие, което си струва парите които му искат.
 

Sen

Редовен Потребител
През лятото попаднах на марката и ми направи впечатление; написах пост с въпрос дали някой я е чувал и има впечатления, но го пльоснах на неправилното място във варненската регионална група.
Радвам се, че някой е отворил тема.
Това им е уебсайта: http://jkhanairrifle.com. Новият им булпап ILUDA N280 наистина изглежда повече "tactical"; също повече прилича на булпап по дължина, 76 см, но е по-тежък - 4.1 кг.
Имат и няколко "стандартни" модела карабини, прикладите им наистина изглеждат много добре, дето казва Peko, че там им е силата; по вакантните линкове на страницата им се вижда, че смятат тепърва да разширяват продуктовото разнообразие.
Направили са си и своя ръчна помпа; две серии оптични прибори, също с хубави показатели според мен. Дизайна на чашките им в трите калибъра наистина доста видно е копиран от другите корейски марки, но, както казват, сходните проблеми водят до сходни решения...предполагам :D
2.jpg
На мен лично ми изглеждат перспективни и ми се иска да ми попадне в ръцете техен продукт. Интересно, дали атрактивните цени не са опит да се наложат на пазара, а не знак за по-ниско качество от другите корейци? Още когато ги видях, изпратих един мейл да видя имат ли дистрибуция в България или близките страни. Отговориха ми с "не" (за Бг то си беше ясно), но и веднага ми вкараха оферта аз да ги предлагам на пазара в Бг :D:D:D Може би някои от хората във форума, които вече имат фирми със съответните разрешителни и натрупан опит, и предлагат други марки, биха се заинтересували? Я да видим, ще се сетят ли кои са :D
 

bleu81

Редовен Потребител
Малко да раздвижа темата. :)
Преди време купих на безценица от крале 10 кутии металмаг, които с малкото ми кралче не летят добре. Затова и се оглеждах за нещо ново в 5.5 с което да ги пробвам на по високи скорости а и да мога да пострелям в по високи енергии..
Мислех си за пунчер брейкър, но докато разглеждах офертите излезе предложение на което не можах да устоя..

IMG_20190305_185117.jpg

IMG_20190305_185037.jpg
.22, с два пълнителя, две пружини и бонус редуктор хума нагласен като гледам манометъра на 145бара.
С едната пружина според придавача е 24дж с другата около 44дж. Без редуктор по данни на производителя е над 60дж.
Барабаните са много дълбоки. Металмага влиза на 2/3, т.е ако някой ден реша да я "отпуша" има потенциал да мята твърдотели със стотина джаула но аз не съм такъв човек и засега не мисля да пипам нищо, освен да райберовам гнездата на пълнителя понеже се виждат следи от инструмент, което ако и да не пречи ме дразни на фона на перфектната обработка на останалите повърхности.
Още по темата като го пробвам.
 

bleu81

Редовен Потребител
Дойде време да споделя малко повече за корееца.

Започнах пробите с испански въздух, манометъра показваше малко под 150-бара и реших, че на толкова е настроен редуктора, понеже при тоя модел манометъра е до бойния клапан и при монтиран редуктор показва редукторното налягане. С по меката ми даде около 24дж а с твърдата около 40 тествано с баракуда, хеви и металмаг, като най висока енергия показа с жсб-хеви а най ниска с металмаг – 36дж. В двата случая винта на пружината беше отвит максимално наравно с цевната кутия.

След 15-тина изстрела дойде време да презаредя и останах неприятно изненадан, като погледнах манометъра и видях едни 180-бара колкото имах в бутилката. Нямаше какво друго да си мисля освен, че са ми пратили пушка без редуктор или редуктора по някаква причина не сработва.

Започнах кореспонденция с испанците в която те твърдяха, че в пушката има редуктор Хума.

Освен загадката с редуктора по време на първите проби се заформиха още два въпроса за изясняване:

-при разклащане се чува звук от свободен детайл.

-Ако заредя пушката и я разредя, като държа сайд -левъра и натисна спусъка, пушката не иска да зареди отново, докато не натисна повторно спусъка. Първата ми реакция беше, че спусъка е нагласен прекалено лек и не задейства всеки път, но се оказа защита от повторно зареждане на чашка в цевта. Не знам как работи тая система при други производители но тук мога да декокна пушката и да я заредя отново без да вкарам втора чашка в цевта. Мога и да сложа барабан с едно празно гнездо и така в цевта няма да има чашка докато не натегна пружината на барабана и не затворя левъра. Принципа тук е различен спрямо всички останали пушки, които имам, в барабана има пружина, но се натяга след като го поставя в пушката и завъртя на 360 градуса. Под барабана има зъбче, което при презареждане връща с по едно гнездо.

При първото прострелване на пушката пострелях набързо с ЖСБ 1.03 и без да съм стрелял за групи точността беше обещаваща, но факта че редуктора не работи или го няма затвърди решението ми да отворя пушката и да си станем по-близки. При прострелката се оказа че уивър шината е наклонена в грешната посока и почти излязох от корекция за да я нулирам на 50м – още нещо с което да се заиграя.

Свалих схема от сайта на Джейкхан и за половин час я разхвърлях на масата.

Разглобяването беше много лесно и интуитивно. Всички детайли са изработени с отлично качество от HYUNDAI PRECION Co., Ltd. Липсват остри ръбове и заосенъци. Не видях нито един прещипан или наранен о-пръстен. Цевта има добре изглежда предна и задна фаска.

Мистерията с редуктора се разгада веднага щом свалих резервоара. Оказа се че при редуктора наистина е хима-еър, но при сглобяването му не са сложили добре вътрешната зегерка и при надуването целия пакет с пластинчати пружини се е излязъл на разходка в зад редукторната камера. За щастие всичко беше непокътнато и след като сложих частите по местата им и събрах обратно пушката редуктора заработи. Ако може да му се вярва на скалата би трябвало да съм го оставил на около 135 бара.
IMG_20190309_214933s.jpg IMG_20190309_220430.jpg IMG_20190309_220805.jpg
Следващото нещо с което ми направи впечатление бе сравнително малкия порт на цевта – 3.2мм (цилиндър) при 4.3мм на клапана и цевната кутия. Използвах зенкер и абразивно гриферче – факел да го направя конусен докъм от 4.3 към 3.6 (по спомен).

Под уивър шината подложих две плоски шайби 1.2 и 1.4мм за да обърна наклона в правилната посока. Закрепването на шината към цевната кутия не е измислено много добре и е нещо над което ще размишлявам в бъдеще.

Спусъка е доста приличен за евтин булпап. Завъртях винта който регулира хода на втора степен на 360 градуса. Може да се олекоти още малко, но това по-натам, като пострелям и видя как е.

В този си вид направих проби с двете пружини и по-твърдата вече спря да регулира скоростта дори при максимално развит винт, затова и върнах слабата с която преди правеше 24 джаула.

С новото сечение на порта джаулите станаха ~35 и скоростите с ЖСБ 1.03 станаха ~260 а с хеви ~240m/s

За повече ще трябва да се отвори още цевта, да се намали диаметъра на дотиквача, който е доста дебел и вероятно да се пипне клапана, което не ми е в компетенцията и бих го оставил в ръцете на някой опитен.

Първата истинска проба на пушката направих по-миналата седмица. Сложих и хоука 6-24 ПФР, който отпадна от рояла с монтажи Нико-спортматч и се получи най късметлийското прострелване, което някога съм правил. С подложените под уивър шината шайби и „занулена“ оптика ми отне точно 3 чашки да закова нулата на 50м. Направих няколко групи по 5 броя 50м с жсб 1.03 5.53, 5.53, хеви и металмаг и пушката си хареса Екзакт 5.52.
IMG_20190422_135718.jpg
После заредих барабана догоре, заех по-стабилна поза и с Екзакт 5.52 пушката се оказа „скучно-точна“.
В мишената долу са 9 чашки екзакт 5.52 - първата мина през хроното а останалите "заковах" в доста прилична група.

IMG_20190421_235802.jpg IMG_20190412_142829.jpg

Поради липса на подходящ рест ще продължа пробите с по-далечни стрелби, като си го набавя или монтирам уивър шина в предната част на приклада и нивел на шината. Като цяло не съм фен на булпапите – и я намирам грозновата но стрелбата с нея си е доста приятна. Презареждането и е нереално леко – по плавно и от това на фх-а а барабана работи без грешка. Може би ще олекотя леко спусъка , ще отворя още малко цевта и изтъня дотиквача за да пробвам малко по-високи скорости с хеви но от видяното до тук и ако се абстрахирам от доработките ще стане много-много точна и приятна за стрелба пушка на много добра цена.
 

Attachments

 • IMG_20190305_231937.jpg
  IMG_20190305_231937.jpg
  386.8 KB · Прегледи: 90
 • IMG_20190305_232005.jpg
  IMG_20190305_232005.jpg
  515.9 KB · Прегледи: 88
 • IMG_20190305_232059.jpg
  IMG_20190305_232059.jpg
  385.9 KB · Прегледи: 88
 • IMG_20190309_215017.jpg
  IMG_20190309_215017.jpg
  191.6 KB · Прегледи: 89
 • IMG_20190309_223955.jpg
  IMG_20190309_223955.jpg
  126.2 KB · Прегледи: 89
 • IMG_20190309_224041.jpg
  IMG_20190309_224041.jpg
  120.2 KB · Прегледи: 89

bleu81

Редовен Потребител
Покрай свободното време в странство след добре свършена работа измежду унищожаването на кенчета папуанска бира ми остана време да размишлявам над предстоящите проекти с наличните пушки.

Първичните тестове на джейкхана показаха много добра точност в ниските енергии с добър потенциал да се превърне от взета на сметка пушка в "корейски скалпел".

На първи четене съм набелязал следните промени:

-силов тунинг докъм 55-60 джаула с корекция на клапана, дотиквача и още малко разширяване на порта на цевта
Неизвестните тук са " бавната цев" която на теория не харесва дълги тежки проектили. Не съм мерил моята но ако се вярва на написаното в нета е 1:21" което обяснява симпатията към жсб екзакт 1.03 при ~35дж. Пак на теория тая цев ще свие групите с хеви и монстър при високи скорости но за сметка на висок разход на въздух което не знам до колко е "оправдано" за стрелба по хартия. Хубавото на добрата "аспирация" е че винаги мога да си върна предишните мощности на по ниско редукторно налягане с бонус по лек спусък, сайдлевър и увеличен брой изстрели.

-освобождаване на цевта от контакт с шрауда посредством редуциране на диаметъра на муфата на дулния срез и по дебел и мек опръстен който да обира "нежно" луфта.

- олекотяване и полиране на спусъка до разумния минимум.

- монтиране на уивър шина за двунога на приклада

- удължаване на резервоара с няколко см до изравняване с дулния срез за "естетика"

- преработка на шрауда с добавяне на нужните "елементи" и може би вентилиране на муфата на края на цевта цевта да се спечели малко обем и няколко децибела. Външен см не ми се добавя че и без това със своите почти 90см си е в класа на "лонг райфъл"

С оглед на краткия ми едногодишен опит с пцп нахвърлях горенаписаното с цел да си изчистя концепцията и да си спестя грешки....

Та бъркам ли някъде? Във форума има хора с голям опит на които разчитам да ме поправят ако греша в замисъла.

Поздрави от острова на летящите лисици, битъл-нът и планинците с мачете...
 
Нагоре