Haenel 312 , 311

cdman

Администратор
Днес се сдобих с тая пушчица :) - Haenel 312, отдавна се оглеждам за нея но най накрая я намерих. Опитвам се да я разглобя и разгледам / почистя. Стигнах доста напред - но на финалната права нещо не схващам. Ето снимки докъде я докарах :) ако някой може да помогне със съвети за доразглобяване. Също така ме вълнува откъде да си намеря пружина и маншет - тези вероятно не са много читави - пружината има видима ръжда от отвора който е с лоста за зареждане. Четох някъде че новите полиамидни маншети били по добри от оригиналният кожен ?

EDIT:

Тук намерих Тони че е пуснал сайт в който има разни части за тези пушки:
http://www.sportwaffen-schneider.de/ind ... 0_162_1284

Намерих и един руски сайта който дава прилични обяснения какво се прави при разглобяване:

http://airgunlib.ru/page.php?id=203

сега ще тествам ...
 

Attachments

  • haenel-312-1.jpg
    haenel-312-1.jpg
    502.2 KB · Прегледи: 1,081
  • haenel-312-2.jpg
    haenel-312-2.jpg
    209.6 KB · Прегледи: 938
  • haenel-312-3.jpg
    haenel-312-3.jpg
    540.3 KB · Прегледи: 1,101
  • haenel-312-4.jpg
    haenel-312-4.jpg
    175.5 KB · Прегледи: 954
  • haenel-312-5.jpg
    haenel-312-5.jpg
    353.7 KB · Прегледи: 817
  • haenel-312-6.jpg
    haenel-312-6.jpg
    391.9 KB · Прегледи: 824

cdman

Администратор
Същата вечер малко по късно ... - оказа се че махането на пружината е много лесно с подходяща тръба която се пъха от задната страна и развъртане на един болт с ключ номер 9

Тъй като това ми е първото разглобяване на въздушна пружинка ми беше интересно какво има вътре :) , пружината все пак не изглежда много зле - с WD-40 като я минах изглежда прилично - друг е въпроса каква скорост ще даде на хроното , не същото обаче мога да кажа за маншет-а , според мен е кожения и изглежда доста зле , предполагам е за смяна.

Утре ще изляза да потърся - от двата форума видя че пише че такива работи има при Антон Жеков в безистена на Пиротска. - както и полиамидни маншети. Може да проверя и на Лиляна Димитрова магазина също ( става въпрос за София )

Цевта обаче изглежда като нова :) един парзал и направо блесна - гледам че има спирали явно има нарези.

Ето и снимките , ще се радвам на някакви съвети ако съм пропуснал нещо. и моля модераторите да ме извинят за двата поста :) реших че така ще се види по добре какво съм правил последователно.

Послепис - приклада горкичкия не е в добра форма също - изглежда много лакиран и не ме кефи - дали не мога да направя нещо за него - ако го шкуря ( ама много ) - после може ли да се мине с ленено масло и да заприлича на нещо хубаво или битката е загубена ?
 

Attachments

  • mansget.jpg
    mansget.jpg
    240.7 KB · Прегледи: 760
  • manshet-butalo.jpg
    manshet-butalo.jpg
    423.1 KB · Прегледи: 821
  • pruzhina.jpg
    pruzhina.jpg
    175.6 KB · Прегледи: 786
A

Anonymous

Гост
Моят Хаенел 312 също претърпя щкурене и нов лак, както и 311-ката, така че действай смело! ;)

006744172-big.jpg


Не е проблем да си го направиш и с ленено масло, в "Лиляната" гледах такива "рециклирани" приклади за по 85 лв.

Пружината ти изглежда добре. Имай впредвид, че дължината на новата е 19-20см.Ако твойта ги има, не мисли за нова.
От Германия съм пазарувал от още един магазин, който предлага всичко за Хаенел: http://www.waffencenter-gotha.de/shop/SHIndex.php

Маншетите за буталото на Антон Жеков са от черен полиамид и са бая твърди...Върти ми се из главата да си поръчам от Варна и за двата Хаенела, но не ми остава време да им взема мерките и да направя чертежи. :(
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Тази пушка ще иска мек маншет, така че полиуретановите на МикроМакс трябва да и паснат.
 

angelmr

Редовен Потребител
Ако някой ще прави поръчка за полиуретанов ще се включа и аз, макар че оригиналния ми е практически нов.
 

mdinkov

Редовен Потребител
хайнела става отлично с полиамиден маншон (не знам точно от каква пластмаса ги прават ) трябва само да се направи болт за захващането тези които аз използвах бяха бяли на цвят, с конусен захват и от доста мека прастмаса . с пружината е по сложна работата ако можеш да си е поръчаш е най-добре според мен (ако ти е за смяна въобще ) аз съм слагал от ар100 и от хасан 80 и още една която не знам от каква пушка е но му идват силни ,получава се така ,че съчмата е излетяла а буталота още работи и тогава се почва досадно напасване ,режеш част от пужината докато стане, затова ако можеш да си поръчаш най-добре .иначе е много точна пушка с отлична повтаряемост на изстрелите добре направена ,болката им е в лоста на зареждането чупи се при нита и като се износи заяжда в жлеба доста матричарска работа пада за оправянето .ако нещо те затрудни питай ще помогна с каквото мога.
 

cdman

Администратор
angelmr написа:
Ако някой ще прави поръчка за полиуретанов ще се включа и аз, макар че оригиналния ми е практически нов.

Да и аз също бих се включил но нямам никаква представа как трябва да се свали чертеж на това нещо кои размери се вземат и т.н. ... определено тук няма да се справя като новобранец :) може би някой от колегите който е спец даде размери да поръчаме ще стане най лесно :)
 

cdman

Администратор
Следвайки съветите се сетих че имам скътани 1 пружина и 1 маншет за Славия 630 в шкафа - същевременно премерих и дължината на сегашната пружина на Haenel-а и се оказа че тя е 20.70 см - което според написаното горе е супер. Пружините на Славията изглеждат малко по здрави и с 1 сантиметър по дълги - тоест 21.5 см .

Вътрешният диаметър на цилиндъра на Haenel-а е 24мм - предполагам че това е размера и на маншета- поне така показва шублера , обаче маншета на Славият-а е 25мм :) , с две думи не влиза хич ...
 

Attachments

  • manshet-slavia-630.jpg
    manshet-slavia-630.jpg
    774 KB · Прегледи: 497
A

Anonymous

Гост
За маншона на Хаенел 312 е важен не само диаметърът но и дебелината му, тя определя "предна мъртва точка" на буталото. А от това зависи щангата на лоста за зареждане да не се удря в края на прозореца на буталото, щото става лошо... Тази пушка, както знаете, има подвижна в момента на изстрела група бутало - цилиндър, пред тях не е цевта, а метална втулка, пружинка и гумен демпфер(механизъм за компенсация на отката).Размерите, по-точно "предна мъртва точка" в статика и динамика са различни точно заради въпросната пружинка ;). Ако не се оразмери точно, трябва да се напасва с разни подложни шайби. А и не знам центриращия конус трябва ли да се подава пред полиуретановия маншон(ще се удрят метал в метал, което за тази пушка е недопустимо), или да е по-плитък и с колко, мъртъв обем и т.н.
Ама то без проба явно няма да стане :D. Може би металния конус все пак трябва да е по-тънък от маншона, макар и с части от мм.Или да измерим и повторим дебелината на оригиналния кожен маншон.
 

cdman

Администратор
И аз така помислих - че няма да е много лесно - в крайна сметка смазох доста добре с силиконова смазка гамо - цилиндъра и маншона - след смазване видимо се подобри компресията , нагласих пушката и я смазах цялата - пружините с оръжейна смазка а движещите се части със силиконовата - затворих и сложих оптика :) оказа се че заданата релса за диоптричния мерник е 11мм - прас-трас и Бушнел-а заспа , сега остава времето малко да отпусне и да я тествам на хроното :) + една група.
 
A

Anonymous

Гост
Късметлия! Кой номер ти е пушката? Моята е 128329 и е с 9мм релса. :(
И честито, не се съмнявам, че дълго ще и се радваш! :)
 

cdman

Администратор
Номера е 63282 , а ето и снимки от резултата на вече почистената пушка - приклада оставам за по късен етап.

EDIT:
Днес най накрая прострелях пушчицата :) , много съм доволен - минимален откат - досега не бях стрелял с такава пружинка . Пробвах я само на 10 метра понеже в снега не ми се занимаваше много да чистя. Точността на това разстояние е перфектна - особенно с тая оптика дето и бях сложил ;) , скоростта е между 152-155 метра/сек с Гамо Мач и ФТТ 4.5мм - незнам това добре ли е ? но по моите сметки е към 5 Джаула - а май трябва да е 7.5 ?

Другия извод до който стигнах е че оптиката е прекалено дълга - ще търся по мъничка.
 

Attachments

  • haenel-new-312_1.jpg
    haenel-new-312_1.jpg
    314.4 KB · Прегледи: 1,058
  • haenel-new-312_2.jpg
    haenel-new-312_2.jpg
    218.7 KB · Прегледи: 964

angelmr

Редовен Потребител
по принцип тази пушка я дават силничка за класа си и има твърдения че трябва да докарва към 190м/сек. Аз лично няма потвърждения за това. Първата ми стреляше със 175м/сек, а сегашната не съм я мерил.
За оптиката си много прав. Трябва или да е къса или да я монтираш максимално напред.
 

mdinkov

Редовен Потребител
170-175 е нормално за 312 . с по силна пружина би трябвло да вдигне малко .
 

angelmr

Редовен Потребител
На мен пружината ми е сменяна с някъква прекалено силна. Първия ми хаенел се зареждаше с поглед само :) а този си иска някъкво усилие. Не съм го мерил сегашния, понеже го взех с много сух маншет и тогава нямаше смисъл, а оня ден не го взех за премерване. Но се надявам другия път като се съберем пак да има хронограф и да видим има ли ефект от силната пружина. Понеже на мен предния вариант повече ми харесваше.
 

mdinkov

Редовен Потребител
като по слаб наистина е по приятно да стреляш с него .
сега съм взел един ръждясъл 312 да опитам да го въстановя да видим дали ще успея най вече дали ще намеря някой да го оксидира .
 

Attachments

  • DSC00597.JPG
    DSC00597.JPG
    681.9 KB · Прегледи: 857
A

Anonymous

Гост
Моят изкарва 188м/с с пружината с която го купих от "Лиляната". Дължината и е 20см. Имам и по яки пружини, но за тази пушка не си заслужава.
188 с Гамо Мач. Хаенелчето го купих много запазено. Трапецовидните пъпки по ложата отдолу още боцкат.
Имам идея (оборудвах се със стругче) да направя на цевта канал за уплътнителен о-пръстен, какъвто е имало в първата версия на тази пушка -Хаенел 3.121 . Може да се види в руските сайтове: http://talks.guns.ru/forummessage/96/248243-2.html. Интересното е, че въпросният О-пръстен все още може да се намери като резервна част при немците - http://www.sportwaffen-schneider.de/pro ... s_id/13017.
3.121 е заменен от 312 преди почти 40 години. Немска му работа.
Някой виждал ли е такъв Хаенел?
 

mdinkov

Редовен Потребител
струга е много полезена мшина по нащо хоби могат да се направат доста работи , всички хайнели които съм пипал имаха добро уплътнение на цевта ако твоя има нужда сложи му гумичка . приятно е човек да си чопли по хобито аз за това и взех този хайнел да го правя . не му е тук мястото ама съм забелязал ,че при студено време ПП дава по-слабо време .
 

angelmr

Редовен Потребител
Сегашния ми хаенел не дава никъкви утечки. Предишния имаше едва забележимо изпускане не въздух. Не знам как са я направили тази конструкция да няма утечки без уплътнение на цевта. Германците са оръжейни гении това е ясно. :)
 

rivan

Редовен Потребител
Както е видно от подписа ми и аз съм собственик на част от хайнел и вече я накарах да стреля (в комбинация съсCFX-а)с 265 м.с. с гамо хънтър,255-гамо магнум и 225-TS-10.Входа на цевта не съм преправял,само го обрязах,така ,че чашките да влизат около 0,5 мм навътре.Дали да преправя входа с цел по високо усилие при старта,или да настройвам пушката при това положение и да търся само по-висока точност?Сега групата е около 1 лев на 10 м.,но при настройка за гамо хънтър 5,5.Май групата е по-добра при по-леките чашки,затова мисля,че по-високите скорости не са проблем,предвид бавната цев.
 
Нагоре