Crosman 2240 или SPA CP-1 cal.5,5mm

De_Marco

Потребител
Здравейте,
Намислил съм да си взема CO2 пистолетче и дилемата ми е между тези два.
Засега съм се насочил от balistas.com, но ако има по-достъпен и евтин вариант, споделете.
Изискванията са:
- да е в 5,5мм (за да използвам наличните си покрай пушките).
- да е с начална скорост мин. 120 - 140м/с.
- да е удачен за плякинг и за учене за 4 годишен юнак в боравене с оръжие.
- да е удачен за по-нататъчен тунинг с цел по-голяма скорост. Броя на изстрели не е от значение.
- да евтин и сравнително безпроблемен в първоначален вид.
- еднозарядния с болт е с предимство, за да не залитнем по картечарската срелба.

Предимствата и минусите, които виждам в двата са:

Crosman 2240:
show-original.php

+ Много добре познат в цял свят модел с безброй модефикации.
+ Добра начална скорост.
+ Поносима точност.
+ Евтин.
+ Достъпен тунинг.
+Съвместимост с други модели на Кросман (имам по-дългата цев от 1322 в резерв)
+ Лек.
- пластмасова цевна кутия (купуването на метална такава по-нататък е още 100-тина лева).
-пластмасова дръжка (не може да се "дялка" както дървото за по-добра ергонамика).

SPA CP-1:
show-original.php

+ мисля, че е с метална цевна кутия (поправете ме ако греша или е боклучива и трябва да се смени).
+ Евтин.
+ Добра начална скорост.
+ Поносима точност.
+ Дървена дръжка, която може да се модефицира според ръката (за мен или малкия).
+ Лек
- Нов модел, без общопознати модефикации.
- Подлежи само на гаражен тунинг.
- Нямам представа с какво е съвместим този модел.

Моля собственици на тези модели да споределят кой от двата модела си заслужава повече!

P.S. Изключих от избора 1322, заради по-трудното помпене, което няма да е по силите на детето. До момента е стрелял с две от пружинните ми въздухарки, но логично аз си зареждам, а той само слага съчмите, цели се и натиска спусъка.
 

Hidden

Редовен Потребител
По-добре е да си го купиш в 4.5 мм - пистолетът просто няма душа да изстреля чашка 5.5.

ПС: Вторият в момента е за 70 евро в Мундилар. Мисля, че тяхната цена беше най-ниска и взех да се замислям...
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Да, за китайчето говоря, но това важи и за почти всеки пистолет.
В темата за съответното китайче във Форума някой беше писал, че купил - направо го питай за подробности. Ако решиш да поръчваш от чужбина - драсни едно лично, може и аз да се включа.
 

andrey.y

Потребител
Crosman 2240 не става за 4 годишен! Даже с две ръце дулото ще му играе. Ще трябва да го подпре. Ако му сложиш бързомерец ще стане още по тежък. Малдежът ще трябва да стане поне на 9. Може би CO2 реплика ще бъде по-лесен за ползване но също по-опасен?
 
Последна промяна:

Don

Потребител
И аз мисля че е прекалено малък за нещо по сериозно от играчки. Или тати си търси нова играчка :cheers:

По скоро виж нещо за деца. Със сигурност ще се радва много повече и ще си спестиш нерви и някой лев:
https://vegatoys.com/category/11/elements_12-price_0-page_1.html
Погледни тези с желирани топчета
Аз лично бих си взел арбалетчето :-[

Бях на 6-7 когато замалко не изкарах окото на сестра ми с ББ пистолет от зрънчо :rambo:
 
Последна промяна:

De_Marco

Потребител
И лък имаме и арбалет имаме, пушки с донапренените и желираните топчета също. Мина му мерака за тях вече (явно го няма уау ефекта вече).
Започна да се пали по въздухарките явно (след няколко стрелби с него вече не ми дава аз да стрелям, а само да зареждам) и не искам да убивам тази инерция, че като знам аз какъв мерак имах като дете, а нямах подкрепа в тази насока.
Една от причините, заради които мисля за CO2 пистолет ( и то точно с тази харакретна визия), е именно придобиването на навици за безопасно боравене с оръжие, защото сакатлъците стават когато е нямало кой да те насочва и учи. В къщи има един голям метален шкаф с железа и живот и здраве, един ден ще има достъп и до тях, затова трябва да знае кое как трябва да се прави, защото там и опасността и калибрите са други. Не ми се ще репликите на истинските пистолети, причините са ясни.
За теглото не се притеснявам толкова, защото ще се стреля от маса, може и с двунога, а теглото, сравнено с по-големите ми пушки е пренебрежимо (820 гр.)
Когато му мине мерака и за това, поне няма да отиде в коша с другите играчки, а ще дойде в моите ръчички за доработки. :D
Та 2240 или SPA CP-1?
 

Don

Потребител
Подготвай го, ще има конкуренция:
:rambo:

SPA-изглежда и най-вероятно е направено по-добре. Освен това имаш и барабан към него, което ускорява значително скороста на стреляне и кефа съответно.

От друга страна за Кросмана имаш доста тунинг пакети и лесно може да се преправи на ПЦП.

Аз бих заложил на китайчето.

Поздрави и успех.
 

apapazov

Редовен Потребител
Китаеца е с метална цевна кутия и не е лош. Кросман не съм имал
 

De_Marco

Потребител
:eek::cool: Уникална е! Най-силно ме изуми как държи на отката на Бенелито това девойче (добре знам как рита 12GA и съм виждал не малко смешни случки при стрелба с него)!
Благодаря ви колеги, насочих се какво да търся. Може ли да ме насочите към евтин магазин, от където да поръчам след два месеца, който доставя до България и адрес без проблеми?
 

дудин

Редовен Потребител
Crosman в оригиналния си вид не става! Мойто предложение е Walther CPM-1. Може да се намери от: http://egun.de/market/item.php?id=6994069
Странно - аз по-вълнуваща играчка от 1377 (комплект с приклад 1399 ) не съм имал . Нарочно го оставих в оригиналния си вариант с всичката пластмаса и сега освен на мен (нося го всекидневно на горските ми разходки с хъскито) е любимата играчка и на дъщерята (12) - зарежда си го сама 3-5 напомпвания в продължение на час без проблем . Лек за носене , с приклада е идеално балансиран , освен периодично смазване друго (вече над 4000 изстрела) не съм правил . Темата е за "първа пушка" , аз мога да кажа , че намерих своята "последна"
 

andrey.y

Потребител
С приклад това не е пистолет. Спусъка е ужасен. Може да се подобри с полиране и смяна или скъсяване на пружината но си остава single stage trigger. Мерните прибори не стават, може да се сложи бързомерец или оптика но няма да е пистолет за стрелба с една ръка!
 

anibis

Редовен Потребител
С приклад това не е пистолет. Спусъка е ужасен. Може да се подобри с полиране и смяна или скъсяване на пружината но си остава single stage trigger. Мерните прибори не стават, може да се сложи бързомерец или оптика но няма да е пистолет за стрелба с една ръка!
Вярно е колега,но този пистолет много добре се надгражда,не че и CPM-1 не може да се надгражда,но за Кросманите 2240-1377 и т.н. има доста писано в руските форуми,и най вече има чертежи на абсолютно всичко което искаш да подобриш в него.
пс.За оригиналния спусък си абсолютно прав,но много лесно става да се направи двушепталов,иначе в оригинален вид,каквото и да правиш нищо осезаемо не става, с полиране на шепталото и скъсяване на пружината.
 

De_Marco

Потребител
Един въпрос за CO2 пистолетите: дизелират ли при смазана с масло чашка?? Знам че Co2-то се втечнява при 40 атмосфери и реално това е работното налягане на този тип система, но не знам дали е достатъчна за дизел ефекта, а и липсва кислород като цяло? При колите (ако мога да направя такава аналогия) работното налягане в буталната група го дават 26-35 атм. :-[
 

Nikola

Потребител
Един въпрос за CO2 пистолетите: дизелират ли при смазана с масло чашка?? Знам че Co2-то се втечнява при 40 атмосфери и реално това е работното налягане на този тип система, но не знам дали е достатъчна за дизел ефекта, а и липсва кислород като цяло? При колите (ако мога да направя такава аналогия) работното налягане в буталната група го дават 26-35 атм. :-[[/QUOTE
.
Дизел ефект има само при пружинните пушки, защото въздухът се нагрява при свиване, а при Цо2 и пцп газът е вече под налягане. За да гори каквото и да е трябва да е в кислородна среда, а не в Цо2.
Така си го обяснявам аз:-[
 
Последна промяна от модератор:

Ctan4o

Потребител
За СО2 съм съгласен че няма да дизелира ама за пцп не. Въздухът е под налягане в цилиндъра обаче в момента в който ударника отвори бойния клапан много бързо налягането в цевта се покачва(а то е нужно за да издуха проектила).В цилиндъра нялагането спада, теоретично и температурата около клапана обаче в цевта ефекта е обратен.
 

De_Marco

Потребител
Не че нещо, ама дизелирането ("възпламеняването" на дизела/маслото) е следствие от налягането, а не от температурата. При налягане над отпределено, както и наличие на горивна смес от кислород и гориво (масло) се получава самозапалване/взрив. Тук триенето и температурата, според мен, няма нищо общо. Въпроса е имате ли практически наблюдения върху CO2 и ПСП пушкала на това? CO2-то го включвам защото така или иначе има поне минимално количество въздух в преходите от CO2 танка до чашката.
 

Nikola

Потребител
При Цо няма дизел със сигурност. При моето ПЦП дизел не съм забелязал след смазване.
 
Нагоре