CO2 пистолети, револвери и пушки

Майтапиш се.Това го правят почти всички огнестрелни.
Хаха, да, ама там нещо излита контролируемо. В резервоар не знам колко е добре да се прави.
Едит: Чакай, сега разбрах, че се шегуваш и какво си имал предвид хаха

Хаха, да, ама там нещо излита контролируемо. В резервоар не знам колко е добре да се прави.
Едит: Чакай, сега разбрах, че се шегуваш и какво си имал предвид хаха
И в резервоар може да се постигнат нива на безопасност,се пак налягането намалява с всеки един изстрел.Това е единственния път за еволюция при ПЦП-то.Получавне на налягане от химическа реакция.След това има и други възможни пътища за развитие...но това е първата стъпка.Готови "рецепти" не мисля да давам,но ако има стъпки в правилната посока ще ги допълвам.

Последна промяна:
Vesta PDW50 - представяне.

Здравейте колеги,
От около два месеца, малко на шега, си купих един CO2 пистолет - Vesta PDW 50. Рекламира се като средство за самозащита с енергия 14j. Закупих го с цел запознаване с този тип пневматика.
Първоначалният опит с него беше разочароващ - енергии, около 7-9j, далеч под обявените 14... При тестове със същия хронограф другият ми СО2 пищов - LOV21 дава енергии от порядъка на 5j... Неприемливо!

Проблема се оказа в рестриктора - той се намира в дръжката, там, където се поставя СО2 капсулата, на резба е и се премахва с плоска отвертка за минута. За някои страни от европейския пазар Вестата е ограничена на 7,5j , като отвора му е разпробит на 0,2мм, както беше моя екземпляр. Продава се тунинг част с отвор от 2мм., която по твърдение на търговците вдига мощноста до 17j. Реших съвсем да премахна рестриктора, а не да го дупча и да тествам без него. При премахването му видях, че нямам допълнителни вложки в камерата, които да намаляват обема и, и спрях "тунинга" до там.
Мощността се повиши с пъти - при тестове с хронограф и различни проектили - от 16 до 22j, като най-висока се оказа с алуминиеви проектили с маса 2,5гр.(22-18j), почти без разлика следвана от гумирани стоманени проектил с маса 5гр. С леки проектили - гума+метални стружки и тежки - 12,7 мм лагeрни съчми с маса 8,6 гр. енергиите са по-ниски - 18-14j. Тестовете бяха проведени с обилно смазани със силиконова смазка механизми, цев и проектили. Смазката цапа пищова, ама има значение! С премахнат рестриктор ефективните изстрели са 6 (и още 6 слаби) - имаме преразход на газ. При тест върху табла от алпака най-ефективни се оказаха гумираните стоманени проектили, които дават бая дълбоки следи - бях впечатлен и не бих искал да ме удари такова нещо. Алуминиевите проектили при такъв тест са опасни - рикошират с голяма скорост. Гумените с металните стружки (тези от снимката) също се представиха добре, но се сплескват напълно и не могат да се ползват отново.

За разлика от братовчеда си HDP50, на Vesta-та пружината за пълнителя е по-твърда, което води до много по-редки случаи на изстрели с два проектила едновременно. При мен се получи само веднъж с лагерните съчми.

Цевта е гладка и пистолета е неточен. Но при стрелба по мишени с размера на човешко тяло от 7-8м поне 5 от 6-те проектила ще попаднат в зона с размер 10х10 см. Достатъчно точно нечии топки да пострадат.

При външно сравнение с HDP50, Vesta-та мяза на играчка, но е по-просто конструирана, подлежи на супер лесно усилване и въпреки преразхода на газ след намесата ми си върши (отчасти) ролята, за която е рекламиран. Не става за стрелба за кеф, или поне не без рестриктора - разхода на СО2 си го бива.

20250420_081815.jpg

Последна промяна:
Пистолета изглежда съвсем прилично,опитай със стъклени топчета за някои те са златната среда.За да отървеш кожата 6-7 изтрела са напълно достатъчни,в стресовна ситуация нещата се развиват бързо и в къса дистанция.Едва ли ще имаш време да презареждаш.Добре е да имаш включен "радар" и да усещаш опасностите преди да възникнат (най-доброто решение на всеки конфликт е да няма конфликт !) Пистолета не е магическо устройство което изтрива опасностите...

Последна промяна:
  • Харесвам
Reactions: akm
Ще износят цевта, която е от алуминиева сплав. Затова дадох само 6 изстрела и с лагерните съчми.. Смазката помага, ама в дългосрочен план - едва ли.
Тези топчета - 10 мм стомана, обвити в гума са отлични, макар и скъпи. Стават и за многократна употреба.

Колкото до самозащитата - аз съм човек на възраст - и ща, не ща - избягвам всякакви ситуации.

Последна промяна от модератор:
Здравейте колеги,
Продължавам с темата за Vesta PDW50.
Вчера направихме с колеги малко стрелба с хронотестове на разни неща и покрай тях и на Vesta-та. Хронографа беше евтин китайски и този път скростта/енергията се засичаше на разстояние 7 големи крачки (нямахме рулетка под ръка).

Това е по-достоверен тест, т.к. дава представа за загубата на енергия на реалната дистанция на употреба при самозащита, както е рекламирано изделието, както и при различни т-ри на СО2 капсулите. Използвани са СО2 капсули на GAMO.

Та с гумено-метални проектили от 2,5гр. и приблизително телесна т-ра на СО2 капсулата (извадена от джоба на дънките, където ги сложих да се постоплят) скоростите варираха между 110 и 120 м/с - т.е. около 15-18J. Подобен беше резултата и с гумирани стоманени проектили - 83-87м/с, енергии 18-19J. Не е зле.

Темперирах пистолета, че се охлажда силно и извадих следващите СО2 капсули, които съхранявам в колата. Това е по-реална ситуация - ако пистолета дотрябва по спешност няма да има време за темпериране. Т-ра според таблото - 16 градуса. Енергиите веднага паднаха с около една трета. За 2.5 грамовите топчета - 85 - 92м/с - 9 - 12J.
За 5 гр. топчета нещата бяха малко по-добри - скорости от 70-78м/с и енергии от 11-15J. И в двата теста имаме прогресивно намаляване на скоростта от първи към шести изстрел.

За сравнение 16мм гумено топче от муфата на 9мм. газов револвер на същата дистанция има енергии от порядъка на 33-35J...

Та става ли Vesta-та за самозащита, както е рекламирана - всеки да си прецени сам. При топло време и леко облечен нападател бърза серия от 5-6 попадения с 14-18J енергия всяко, би било крайно неприятно нещо и вероятно би отказало неподготвен нападател. Ама в хладно време, с ниски енергии и солидно облекло - по-скоро би разярило вероятния нападател и би го мотивирало допълнително.

И все пак никой от присъстващите не се нави да бъде "тестван" на живо :):):) ...

Поздрави на всички!

А Vesta-та има вариант да я пусна за продажба на по-късен етап.

Последна промяна:
Взех го от любопитство, а не с цел самозащита. СО2 изделията напоследък ми станаха интересни, а и цената на тази играчка е ниска. В този клас има много интересни пищовчета, с много интересни показатели, ама и цената им е друга. Не исках да налитам директно на такъв, без да имам най-обща представа от подобен тип пневматика.

Апропо, котарака на съседите е крайно опасен. Комшията го води на лов и го храни с глигани...

Последна промяна:
Аз бих заложил на 4.5мм или 6мм BB за самозащита.Дават им 3j звучи смешно на пръв поглед но с тази мощност 4.5мм има доста добро проникване.Този калибър 4.5мм при попадане в мускул предизвиква съкращаванe и на практика го парализира.

Последна промяна:
Здравейте, имам един въпрос преди около 2 години си бях закупил Colt SAA и бях много доволен от револвера. Обаче на скоро му се счупи пружината на петлето и не знам от къде мога да намеря питах в няколко оръжейни магазини включително и от магазина от, който е закупен но без успех въпроса ми е някой знае ли въобще от къде мога да намеря резервни части. Благодаря предварително

Ако това е пистолета, може от този сайт.

Или от този.

Последна промяна:
Здравейте, имам един въпрос преди около 2 години си бях закупил Colt SAA и бях много доволен от револвера. Обаче на скоро му се счупи пружината на петлето и не знам от къде мога да намеря питах в няколко оръжейни магазини включително и от магазина от, който е закупен но без успех въпроса ми е някой знае ли въобще от къде мога да намеря резервни части. Благодаря предварително
Ето я.

Въпрос към куба на знаещите - коя марка 12гр. CO2 капсули /бутилки/ са по-добри? Аз ползвам Umarex в момента но бих си купил, ако има по-добри, ако и да са по-скъпи.
Извинявам се за неуточнението! Поправих.

Последна промяна:
Има вариант да се претеглят на електронна везна и после когато са празни пак.
Не съм го правил, но сигурно ще има някакви разлики между балончетата на различните марки.
Другото е да си направиш стенд, за измерване на налягането. Така пак нещо ще се вижда, но не мисля, че ще има големи разлики..
Иначе при въглеродния двуокис, съдържанието на вода, демек влажността е някакъв критерии за качество, но касае заваряването.
Пробвал съм и балончета със омазнител за профилактика на системите, но нищо видимо не се забелязва. Само дето са по-скъпи.
А ми хрумна, че може и с такива за многократна употреба да има по-добри резултати, но не съм чувал да има качествени такива.

Последна промяна:
Ако мислиш , че въглеродния двуокис може да бъде по качествен или не. То купуваи наи скъпите балончета които намериш на пазара , но имаи в предвид , че господ е създал света , но всичко останало е произведено в китаи.

Може да е така, както казваш. Аз ще ти дам пример от моя бранш. Има доста видове CF карти, но не всички имат качеството на Sandisk, да не кажа с изключение само на една марка. В случая въглеропдния двуокис може да не е по-различен, но бутилките може да не са еднакво напълнени или калпаво запечатани или непробиването на някоя от бутилките, както се оказа при мен. От там ще дойдат разлики в брой еднакви изстрели. Няма да е болка за умиране, но ...
П.С. Не споря това, което казваш.

Здравейте,

Аз съм се примирил с малкия брой изстрели, даже последните не ги стрелям (скоростта пада),
а изпразвам бутилката.

Последна промяна:
Аз също, но все пак почти еднакви 40-50 изстрела с три бутилки си е прилично. Пък и това за мен не е пушка за сериозна стрелба, по-скоро за стрелба по кенчета и капачки. Останалото е в сферата на добрите пожелания. Не зная ако се сложи оптика как ще е?! Питането ми беше за по-качествени бутилки, еднакво напълнени, за може да се очаква еднаква повтаряемост до колкото е възможно. Получих отговор.
Благодаря!

Някъде бях виждал тест за това колко са пълни. Патрончето с СО2 се мери преди стрелба, а след това и празно. Така може да излезе, че някои марки пълнят малко повече. Не вярвам да е голяма разликата.

към АТО
това което търсиш (повторяемост на резултатите), споерд мен не зависи от това колко са пълни бутилките,
а от еднаквостта на условията.
Аз стрелям с АРТЕМИС ЦП2 4,5 правя по 30 почти еднакви изстрела (нямам хроно - критерия е, когато започват да пропадат изстрелите)
Като го взех бях много надъхан и стрелях постоянно с пълнителите (по 9 изстрела на пълнител). Като стрелям 9 пъти един след друг и
виждам, че последните пропадат. Бях разочарован. Направи ми впечатление, че пушката много изстива (ставамного студена на пипане).
После почетох малко и реших да си правя експерименти. Зареждам я единично. След всеки изстрел изчаквам да се "отвърне".
Най=добри резултати имам с 1,5 мнути между изстрелите. Първите 5 са контролни. После имам 5 групи по 5 изстрела на 25 метра.
След това мога още 10 - 15 изстрела но те започват да пропадат и затова развивам бутилката.

Мисля, че трябва с хроно и термометър да се види, когато изстива пушката дали пада скоростта.

Така изпразвам 1 патроче за над 1 час, което в началото ме разочарова, но после дойде удоволствието от точната стрелба (забравих
да кажа, че стрелям с оптика на 25 метра)

Последна промяна:
Back
Нагоре