ARTEMIS GR1600W Китайският магнум

t.marev

Редовен Потребител
Здравейте! Днес искам да ви представя ARTEMIS GR 1600 W. Тя е нещо като флагмана на пружинните пушки на фирмата. Спрял съм се на нея, защото е най-мощна /това май нямаше нужда да го пиша/:)най-странна, красива е и освен това никой във форума няма такава, а може би е първата и единствена в България, както обича да казва Анди.
Искам да благодаря на колегите Kifa и bleu 81, които ме подкрепиха и разсеяха колебанията ми дали да я поръчам от един комшийски сайт, нещо което не бях правил досега.
Магнум сегмента при пружинните пушки, у нас е представен главно от солидния класик ГАМО 1250 Хънтър, от напористия масовик Хатсан 125 и братовчед му Хатсан 135 и от елегантната фрау Диана 350. Любопитно е да видим как стои на този фон АРТЕМИС 1600 и дали може да се впише в тази изискана компания.
Представянето се забави малко, тъй като пушката беше под карантина /да няма някой скрит вирус по кьошетата/:) и от време на време се използваха шотландски, руски, гръцки и български дезинфектанти.;)

Технически данни.
Калибър - 5.5 мм
Зареждане - чупеща цев
Обща дължина - 1180 мм
Дължина на цевта 445 мм
Общо тегло - 4.2 кг.
Източник на енергия - газова пружина
Спусък - двустепенен, регулируем.
Мерни прибори - регулируеми, със сменяема мушка.
Начална скорост 300 м/сек
Автоматичен предпазител

Оказва се, че претендентът съвсем не е новак, а няколко години шества по света с различен успех и под различни имена / FOX, Strike One, B-021/. Независимо от скромната си цена, той съвсем не изглежда като беден роднина, напротив стои солидно и демонстрира известен финес. Еклектичния дизайн е по-скоро атрактивен и в известен смисъл артистичен.
Още от самото начало се набива на очи добрата комплектация на пушката - набор от 3 допълнителни бленди за мушката, допълнителна релса за оптика и аксесоари с размер 22 мм, подвижен алуминиев супресор, даже на някои клипчета съм виждал да се доставя с двунога. За съжаление при мен пушката дойде без въпросния супресор, благодарение на нЕкои особености на гръцкото национално….законодателство.:(upload_2020-6-26_15-3-14.jpegupload_2020-6-26_15-4-20.jpegupload_2020-6-26_15-4-39.jpeg
Цевта, цевната кутия и тялото на компресора са масивни и са добре покрити с плътна черна оксидация. upload_2020-6-26_15-6-6.jpeg
Добре оформени ръбове, плътни сглобки, но по повърхностната обработка има какво да се желае.upload_2020-6-26_15-7-27.jpeg
В задната част на компресора има „лястовича опашка“ 11 мм.upload_2020-6-26_15-8-53.jpeg
а в комплекта влиза и релса за 22мм „уивър“ закрепване. Лоста който задвижва буталото, е от две части и е изцяло скрит в прореза на полуложата.upload_2020-6-26_15-10-5.jpeg Винтовете, държащи предната част на компресора към приклада, са под 45 градуса, което гарантира минимално разхлабване.upload_2020-6-26_15-11-36.jpeg
Заключването на цевта е поверено на два дебели и добре загладени зъба.upload_2020-6-26_15-12-45.jpeg
Това което ме впечатли е оксидацията на цевната кутия там където се долепя до цилиндъра. На повечето евтини пушки които съм виждал, това чело е шлайфано допълнително, след оксидацията, тоест е припасвано. На този Магнум, изработката е такава, че такова припасване не се е налагало. upload_2020-6-26_15-14-2.jpeg
Предпазителя е автоматичен, щрака отчетливо, но като че ли действа на обратноupload_2020-6-26_15-15-56.jpeg
положение заключен и upload_2020-6-26_15-17-1.jpeg
положение огън.
Спусъкът е двустепенен, регулируем, сравнително лек /по-лек отколкото на другите ми две пушки/ и е с някакво неръждаемо покритие или е от цветен метал. Съвсем правилно според мен, производителят е ограничил достъпа до регулиращите винтчета, за да не си играе всеки с тях.upload_2020-6-26_15-18-55.jpegupload_2020-6-26_15-19-21.jpeg
Твърди се, че това е модифициран хатсански Куатро спусък.
Солидния дървен приклад е много добре обработен и е лакиран така че си личи структурата на дървото. Не е матов, но и на лъска като стар гардероб /в което няма нищо лошо/.Има двустранно оформена буза, специално за леваци;) и разбира се задължителната накатка на дръжката и полуложата. Предната част на полуложата е оформена с т.нар. „патешка човка“, за която още се спори дали е английско или френско въведение.:confused:upload_2020-6-26_15-21-56.jpegupload_2020-6-26_15-22-31.jpegupload_2020-6-26_15-23-22.jpeg
Прекалено често употребявам думата солидно, но това е впечатлението което оставя китаецът - всичко е едро, здраво, дебело, без да е грубо, изглежда надеждно и вдъхва доверие. Човек не би се поколебал да я вземе на сафари в Африка.
Мерните прибори са решени в „ретро“ стил….мерника има въртяща пластина с различни по ширина прорези, а мушката има няколко сменяеми бленди, влизащи в комплекта. Виждал съм такива на стари спортни немски пушки.upload_2020-6-26_15-25-10.jpegupload_2020-6-26_15-25-29.jpegupload_2020-6-26_15-25-58.jpeg
Зареждането на пушката не е никак лесно, но с оглед на сериозната енергия, усилието си заслужава. За сравнение - Хатсан 125 се зарежда по-трудно. Силата за зареждане е почти колкото на моя Браунинг, който обаче е 10-на Джаула по-малко. Вероятно това се дължи на газовата пружина. Предполагам че с монтиран супресор, зареждането значително ще се облекчи.
Накрая искам да спомена за един непреодолим недостатък на тази пушка…..голяма ми е! Ако на времето като дете, бях ял повече и бях пораснал още десетина сантиметра……В началото даже се замислих дали да не я продам, но после се сетих едно време на фронта какви големи Манлихери мъкнехме…..реших да си я оставя. В края на краищата няма да ходя на лов за слонове повече от два пъти в годината!
Изобщо Артемис няма от какво да се срамува - има се всичко - добра конструкция, съвсем прилична изработка, прецизни мерни прибори, автоматичен предпазител, регулируем двустепенен спусък и разбира се сила. Въпреки че пушката очевидно е проектирана в духа на разумната достатъчност, смятам че тя може да заеме достойно място в арсенала на любителите на „тежката артилерия“, стига разбира се те да са по-високи от 180 см.

Следва продължение.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
Мерните прибори са решени в „ретро“ стил….мерника има въртяща пластина с различни по ширина прорези, а мушката има няколко сменяеми бленди, влизащи в комплекта. Виждал съм такива на стари спортни немски пушки.
Не са ретро.Все още се ползват от немските марки.Дано те радва пушката.Честито.
 

jix1974

Потребител
Честито!
С това тегло и дължина няма как да не ти е голяма, освен ако не си Любо Ганев.
Като гледам е оставен "мегдан" за скъсяване на приклада - действай. Като свалиш задтилъка и прикладнеш веднага ще усетиш разликата главно от изместването назад на центъра на тежестта и това ще те ориентира колко да режеш.
Вече нататък, като й сложиш оптика, още малко ще се дръпне тежестта назад.
Но като цяло забрави за прецизна стрелба от ръка с такъв топ.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Тоше, честито! Пушката много ми харесва. Ако не ти е проблем, измери скорости, с някои jsb-та и hn и пусни малко чашки за групи на 25, 40 и 50 метра. Така ревюто ще е пълно и като по учебник.
 

t.marev

Редовен Потребител
Тоше, честито! Пушката много ми харесва. Ако не ти е проблем, измери скорости, с някои jsb-та и hn и пусни малко чашки за групи на 25, 40 и 50 метра. Така ревюто ще е пълно и като по учебник.
Ники благодаря! Радвам се че поредния "екзотичен" избор ти харесва.:)Разбира се че ще има групи....то ако няма снимки на групи - все едно пушка няма!:) Ще се опитам да измеря и скорости.....но всичко това, във втората част.
 

lu-bo

Редовен Потребител
Магнум сегмента при пружинните пушки, у нас е представен главно от солидния класик ГАМО 1250 Хънтър, от напористия масовик Хатсан 125 и братовчед му Хатсан 135 и от елегантната фрау Диана 350. Любопитно е да видим как стои на този фон АРТЕМИС 1600 и дали може да се впише в тази изискана компания.
Честито новата придобивка!
Хубаво е че се появи ново попълнение при магнум пружинките.Овладяването на магнум пружинка е предизвикателство и доста забавно.
Да си я ползваш с удоволствие.
 

t.marev

Редовен Потребител
Честито новата придобивка!
Благодаря за пожеланията! Пушката стана кажи речи на година, но нещо нЕмам време ни за нея, ни за Красавицата. Иначе съм доволен, ама искам да я я поснимам малко повече оттук оттам, да опитам да направя нЕкоя група, щото иначе никой няма да я брои за пушка....:) Времето - гадно, работилницата ми студена, разхвърлял съм Браунинга да му слагам ГП, работата се проточи, аман от пишман майстори, ама лека полека ще станат работите! Сега като мине Тодоровден, като ме обземе едно вдъхновение, като седне оная ми ти муза до мене и започне да ми шепне в ухото едни сладки и медени....всичко ще си дойде на мястото!:)
:cheers:
 

t.marev

Редовен Потребител
По желание на публиката, давам сведения, които до онзи ден бяха секретни.;)
Пушката е купена от магазин в Комотини /Гърция/. Получих е с куриерска фирма, защото предния ден затвориха границата. Излезе ми 390 лв. общо, които платих предварително по банков път. За съжаление беше без обявения супресор/заглушител/саундмодератор, защото в Гърция били забранени. Жалко, защото с него цевта се удължава и зареждането ще е по-лесно, пък и лебедката щеше да се закача по-удобно.:)
Пушката е добра /според мен/ и си заслужава парите, ако разбира се на човек му трябва такава пушка.
:cheers:
 

xpresident

Редовен Потребител
Мерниците много ми харесват, поне на снимката. Дай ми да стрелям една група като се видим в Пловдив. Ще си приготвя мишени за 50м :)
 

PUNISHERvw

Редовен Потребител
Загледал съм се в този модел и ме интресува ако някой я е виждал или пробвал как е като изпълнение.На мен ми изглежда добра .
 

Attachments

  • Screenshot_20211029-095426.png
    Screenshot_20211029-095426.png
    401.8 KB · Прегледи: 123

t.marev

Редовен Потребител
По принцип, не си падам по оптиките и по цялата врътня около тях - па качи, па свали, па нагласявай…..Постоянно нещо се размества, постоянно трябва да се прострелва….:(Вярно че това се отнася за по-евтините и недобре изработени устройства, но всички тези процедури не ме влекат. Иначе да - виждаш ясно на далече и ако си майстор, уцелваш левия преден крак на комара.;)
Напоследък обаче, някакви дяволчета се навъртат наоколо и ми пускат разни снайперистки мухи. Може би тук от форума съм прихванал някой бацил…..:)Няколко пъти се каня да си взема оптика, гледам, избирам и все нещо, в последния момент ме отказва. Оня ден обаче съвсем спонтанно реших да оборудвам „слонската“ пушка с оптика. Не че нещо, ама като че ли взех да недовиждам и да не забелязвам слоновете…..А те едни такива - хитри, хитри….снишават се пущините и току пробягат и се скрият в храстите.;) Викам си - срам не срам, ставам снайперист!

И така, от онзи ден вече съм част от отбора на снайперистите. Почвам и аз да кликвам, да изчислявам МОА-та, МИЛ-ове, ДОТ-ве, паралакси и други мурафети. Край, Светът вече не същият, никой не е в безопасност!

Това което си взех е нещо сравнително бюджетно, но като функционалност ми допада.upload_2022-2-4_12-47-17.jpeg
Повече информация има тукhttps://www.ohhunt.com/products/ohh...lax-r-g-glass-etched-reticle-lock-reset-scope

За всеки случай добавих и този моноблок, произведен от същата фирма.upload_2022-2-4_12-48-5.jpeg

Двете неща купих от магазин KREZ ARMORY, в Пазарджик. Много добър магазин, много любезни и отзивчиви хора, предложиха ми да занеса пушката, да я видел техния оръжейник, за да прецени, дали не рита много и да строши оптиката. Той каза че отката е съвсем приемлив, а като разбра, че ще слагам моноблок с пружина, беше категоричен че няма се счупи. Въпреки това, аз имам едно наум, но съм приел риска. Продавачите ми показаха някакво лостче отдолу което било някаквd система срещу отката.

Може би ще потърся майстор peko, да ме светне за нЕкои тънкости при първа фокална. Засега ще чета и ще се ограмотявам сам.

Край на спокойствието, започват мъките!
 
Последна промяна:
Нагоре