20 Фийлд Таргет СЪВЕТА

DANNY

Редовен Потребител
Фийлд Таргета подобно на голфа дава всичко! Форма на забавление, отдих, стрелба, място за лични контакти, среща с приятели и т.н. ... НО по подобие на други спортове, той има и състезателен характер със своите правила. Много от стрелците, приемащи го за хоби, не одобряват имено състезателната част в него. Но ако си от хората, които могат и искат да се състезават, тези 20 съвета ще ти помогнат.
Открих ги в страницата на португалската ФТ асоциация. Истинският автор на статията е англичанин и аристократ по душа Terry Doe. Аз не можах да намеря статията в оригинал. Затова в превода, който ще прочетете, е възможно да има разминаване с оригиналния текст. Стремял съм се да остана максимално близо до смисъла на статията.


20 съвета към състезателя по Фийлд Таргет

ft.jpg




1. Трябва да се включиш с желание за победа!
1.jpg

Недей да мислиш как да се включиш в ФТ надпреварата! ...Включи се!




2. Не бързай!
2.jpg

Никой не е станал шампион за един ден. Отдели известно време за учене на теорията, упражнявай се и развий техниката си!




3. Информация и обучение.
3.jpg

Ти никога няма да знаеш всичко за този спорт. Винаги ще има нещо ново да научиш! Обменът на идеи с по-опитните стрелци дава възможност на младите да се учат и развиват въз основа на натрупания опит от ветераните в този спорт.




4. Решение и избор.
4a.jpg

И двете решения - дали да спечелиш или просто да се състезаваш, са напълно приемливи. НО само едното ще те заведе до върха!





5. Колко далеч смяташ да стигнеш?
5.jpg

Ако решиш, че твоята цел е да се състезаваш, за да спечелиш, то тогава следващият въпрос е:
Какво си готов да направиш, за да постигнеш тази цел?
Не забравяй, че нивото на успеха отговаря на нивото на обучението и практиката ти.




6. Екипировка и оборудване.
6.jpg

Използвай най-подходящите за теб екипировка и оборудване, до които можеш да се добереш!
Важно е да се отбележи, че „най-подходящата” не означава „най-скъпа”, а означава най-подходяща за твоя джоб и твоята анатомична физика!






7. Всеки е като всеки друг!
7.jpg

Ти си физическо лице със собствени мнения, изисквания, особености, силни и слаби страни. Увери се, че до колкото е възможно, ще се възползваш от силните страни на оборудването, за да минимализираш своите недостатъци!
Важното е да адаптираш твоята екипировка и оборудване към теб и никога обратното!





8. Само перфектните амуниции създават победители!
8.jpg

Използването на най-подходящите амуниции за тренировка и състезание е задължително! Тествай най-различни по вид амуниции за пушката си! Избери и използвай само този тип/марка, които са най-подходящи за пушката ти! Винаги проверявай всяка чашка за повреда преди да я заредиш в цевта! Не забравяй, че точно чашката сваля мишената!





9. Практика, практика и пак практика!
9.jpg

Има огромна разлика между стрелба и обучение! Обучението се състои от една структорирана програма за подобряване на ефективността при стрелбата. Голяма част от ФТ стрелците смятат, че са добри и не се нуждаят от тренировка, а всъщност е обратното.





10. На дъжд и слънце...
10.jpg

Днес е прекалено влажно и ветровито за тренировка? А какъв ще е денят, в който ще се проведе състезанието?
Разбира се, че има граница за всичко. НО факт е, че свикналите и по-тренираните във всякакви метерологични условия стрелци, ще са по-подготвени от конкурентите си в едно състезание.






11. Бъдеи спокоен!

11.jpg

Никой не може да задържи оптиката абсолютно стабилно! Така че престани да се притесняваш, че кръста не стои дълго върху Кил Зоната на мишената! Опитай се да нагодиш техниката и движенията си към стрелбата, а не се бори с пушката!
Опитай се да следваш тези четири стъпки:
-1. Насочи кръста на оптиката към горната част на мишената!
-2. Плавно свали кръста до основата на мишената!
-3. Издишай бавно и плавно вдигни кръста на скалата върху Кил Зоната! Задръж дъха!
-4. Плавно натисни спусъка и задръж скалата върху Кил Зоната докато не видиш къде е попадението!







12. По часовник...
12.jpg

За да протече предходната поредица от движения са необходими не повече от 5 секунди. В състояние ли си да контролираш пушката през тези 5 секунди? Да, разбира се!
Бързината е враг на съвършенството! НО мускулите не могат да контролират тежка пушка прекалено дълго!






13. Не задържай!
13.jpg

Щом загубиш контрол над кръста по време на стрелбата и той започне да се „мята” от едната на другата страна, със сигурност няма да можеш да си възстановиш контрола над над него! По-добре спри и започно всичко от начало! Не губи един изстрел от инат, искайки да се пребориш за контрол над пушката! Това е най-сигурният начин да провалиш този изстрел!






14. Завършване на задачата.
14.jpg

Като стрелец твоята задача завършва, когато оловото спре да лети! Така че не прави като повечето стрелци, които губят интерес веднага щом натиснат спусака на пушката! Задръж вниманието, погледа и скалата върху мишената докато видиш попадението! Това се нарича „проследяване на изстрела” и е едно от най-важните и най-пренебрегваните умения на стрелеца.






15. По-трудни или по-лесни...
15.jpg

Никога не забравяй, че поразените мишени имат една и съща стойност, независимо дали са близки или далечни, лесни или трудни! Много често стрелците пропускат по-близки или по-лесни мишени, защото са твърде съсредоточени върху по-далечните или по-трудните мишени. Винаги се съсредоточавай максимално върху всяка една мишена, по която стреляш! Системата за крайно класиране не прави разлика между по-трудни и по-лесни мишени! Гледа се общия сбор от точки! Всичко друго е статистика.






16. Разполагай с времето!

16.jpg

Някои действия могат предварително да се планират и извършат! Така че се увери, че имаш всичко необходимо и е добре подготвено (амуниции, положение/стойка на тялото и т.н. ...) преди да си вдигнал оптиката пред очите си и отчитането на времето да е започнало! Имаш предостатъчно време да изпълниш задачата си без да се налага да бързаш! Така че не изпадай в паника! Това само ще допринесе за по-лошият ти резултат!







17. Ако загубиш битката можеш да спечелиш войната!

17.jpg

Пропусната мишена е пълна загуба само, ако не научиш нищо от това! Трябва внимателно да обмислиш цялата информация защо си пропуснал това попадение! Една добра техника и проследяване на изстрела често ти позволява да видиш сблъсъка на оловото със силуета на мишената. Тази информация може да ти помогне да прецениш правилно дистанцията и да направиш корекция за вятър.






18. Опознаване на обстановката
HPIM1369a.jpg

Не трябва да ти се налага да се справяш с непозната ситуация по време на състезание! Състезателят трябва да може да придвиди всички възможни ситуации в едно състезание и да се справи с всяка от тях: стрелба на различни дистанции, под различен ъгал и т.н. Стрелецът трябва да е трениран добре във всякакви ситуации, докато придобие рутина и липса на страх от неизвесното!






19. Закален в битки...
19.jpg

Няма заместител на опита натрупан в състезания! Трябва да се използва всяка възможност за състезание, за да придобиеш опит под натиска на по-добрите стрелци!





20. Забавлявай се!
20.jpg

ФТ-то всъщност е един забавен спорт. Стигат ти главоболията за един ден. Когато искаш да се ”състезаваш за победа” не е същото, като да искаш да „спечелиш на всяка цена”! Важно е да можеш да разграничиш тези две страни на една и съща монета! Първата води до удовлетвореност на състезателите, докато втората създава по-малко спортен хъс и повече разочарование. Наслаждавай се на този спорт и тогава ще се почувстваш по-мотивиран! Това от своя страна неминуемо ще те доведе до по-добри резултати с течение на времето и до желание за Фийлд Таргет.

18.jpg
 

DANNY

Редовен Потребител
Въпреки, че ги знам вече на изуст /от няколко дена "дъфкане" за превод/ ги препрочитам отново и отново...
Кефя се на чичото, че е уловол много добре идеята на спорта.
Аз бях много доволен като ги видях преди седмица при португалците.
Браво на автора! :bravo:
Снимките са мой избор, по начин по който съм ги видял най-подходящи към съответния съвет.
 

big_dragon

Редовен Потребител
cdman написа:
Браво :bravo: , в 20 съвета са събрани основите на това хоби!

Този път Дани избухна в най добрата си светлина. :bravo: :bravo: :bravo:

Според мен ще е добре поста или темата да се закове някъде, за да може да се намира лесно от всички влизащи в нашият форум.
 

cdman

Администратор
Закована е темата в спортния раздел ! :) , много добре се е получило със снимките.
 

tzocho

Потребител
Добре подбран и добре представен материал, представящ в основи развлекателния и спортен дух на ФТ! :bravo:
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Моето мнение е, че материала е доста добър, бих казал даже отличен за тези които се интересуват от ФТ като спорт. Наистина нещо стойностно.
Поздравления към Дани за положеният труд и желанието му да го сподели с нас.
:bravo: :bravo: :bravo:
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
soundmax написа:
ПП: и все пак не мога да си обясня значимостта на тези думи и въобще нямат място в подобна статия (ако може така да се нарече)

Ще рече че някои хора го приемат повече като спорт. А спорта е състезание или с други думи казано надпревара. В това няма нищо лошо, даже напротив. А човека го е казал, защото явно и при тях има подобно разделение на "отборите" състезатели и развлекатели :) Едните защитават техния начин, другите своя. За автора може да разберем лесно от кой вид е :):) Има място за всички под слънцето. :cheers:

П.п. Браво Дани !!! :worship:
 

DANNY

Редовен Потребител
ФТ симулатор за посока и сила на вятъра

За да обърна внимание отново на съветите дадени в тази тема пуска ФТ симулатор за посока и сила на вятъра.
...За свободното и дъждовното време :)
Кофтито е само, че не е с метрична система :( но това може да се преживее ;)

http://competitionshooter.co.uk/windeeze/
 

rashko

Редовен Потребител
Много е як, някой разцъка ли го, защо няма корекции нагоре и надолу ???
 

stelibg

Потребител
soundmax написа:
rashko написа:
Много е як, някой разцъка ли го, защо няма корекции нагоре и надолу ???
Да и се чудя как стават корекциите, и на мен ми хареса много :)

Няма корекции за нагоре-надолу. Ето - http://www.shooting-the-breeze.com/forums/showthread.php?t=21800
 

kid

Редовен Потребител
ФТКС
много добре....
даже си го свалих за да "цъкам" и когато съм офлайн... ;)
 

XaHKy5paT

Новодошъл
Danny браво за превода а симулатора забавлява.Колега kid от къде го дръпна за офлайн цъкане ?
 

rashko

Редовен Потребител
XaHKy5paT написа:
Danny браво за превода а симулатора забавлява.Колега kid от къде го дръпна за офлайн цъкане ?
[/quote
XaHKy5paT написа:
Danny браво за превода а симулатора забавлява.Колега kid от къде го дръпна за офлайн цъкане ?
+ 1
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Готино е за забавляване,но като цяло лесно се ловят корекциите. Вятъра е постоянен само посоката е различна, а в действителност не е точно така :). А и друго аз лично 9mph нищо не ми говори колко ще ми отвее конеца :).
 

dilom08

Редовен Потребител
Като цяло е като да правиш секс на компютърна игра ;)
 
Нагоре