HW30s казват че е недооценената пушка на Вайраух. Може би заради малката мощност повечето я пренебрегват, неоснователно. 30s се нарежда по точност с мачовите пушки, ако говорим за 10 метра, на тази дистанция групата би трябвало да представлява дупка не по-голяма от 5мм. Поведението и при изстрел е приятно, слаб откат (въпреки малкото и тегло), перфектен спусък - прочутия weihrauch record trigger, чудесен баланс. Качеството на изработка е характерното за Вайраух - безупречно. Мерни прибори - истински механични мерни прибори като на истинско оръжие. Не пластмасички със светещи точици, не сгънати ламаринки с хлабини във всички направления, а мерник и мушка с които МОЖЕ ДА СЕ СТРЕЛЯ. Е, ако искате оптика, тя винаги може да се добави на по-късен етап.
Но с нейните 2.5кг и дължина под метър, аз лично я чувствам наистина малко като детска пушчица, а и сякаш в прецизната стрелба на открито тези 16 джаула се налагат като стандарт. Дали защото с толква се стреля ФТ или опита показва че това е един добър компромис от мощност и точност при пружинките не знам, но на цена от 420лв (в Крале) мисля че това е един много добър вариант за избор на пушка, която ако попадне в добри ръце, ще стреля безотказно следващите поне 100 години.