помогнете за избор

slav

Новодошъл
каква пушка да избера, колебая се между hatsan 125 или 135, .22 или .25 искам да е по мощничка, или ако някой предложи нещо друго в този ценови диапазон, ще му бъда благодарен.
 

batnan

Редовен Потребител
Първи въпрос който ще ти се зададе - за какво ще я ползваш.
Не казваш че е за стрелба по животни защото ти казват да прочетеш Правила на форума , в които не се толерира а и е забранено в БГ стрелбата по животни / всякакви / .
После ти се обяснява че пружинка е най-добре в 4,5 мм щото по добре цели.
После ти се предлагат ПЦП-та обаче те искат и оптика и помпа , или бутилка с станция за зареждане /което надхвърля твоя бюджет/.
И накрая стигаме до Комета 400 4.5 /Или ако щеш/
Успех
 

didarai

Редовен Потребител
Хората питат , щото не знаят .
Ся ... , че сме го повтаряли 1000 пъти , те също не го знаят . Освен това , крайният избор си е техен . Има останали на хасани , има скочили и на пцп , има и купили комети . Нашият избор е или да се повторим , или да мълчим . При положение , че това е най-посещаваният форум в който членувам ( и въобще съм влизал) , мисля е по-правилно да отговорим на човека , с това което знаем от опит . (най-добре без ирония , отегчение и т.н. , както често се случва). Изборът пак ще си е негов , но вече по-обмислен .
 

batnan

Редовен Потребител
Опитах се да предпазя човека от отегчените и ироничните .:cheers::cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Опитах се да предпазя човека от отегчените и ироничните .:cheers::cheers:
Не визирах този конкретен пост в тази тема , а някои от постовете в подобните минали теми , които за мен поне , бяха с непонятно ... нека е отношение към фактите . По принцип и трите варианта си имат предимство и недостатъци , но не трябва да ги иронизираме , а да сме коректни в обясненията . Относно фактологията , приблизително съм съгласен с изброените горе стъпки .
v-21-128.png
 

Frankeiy

Потребител
Освен Кометата дебни нещо втора употреба от тук-много коректни хора със много капацитет в главите и ръцете.След като купих моита убавица какви оферти излезнаха...ама пуст мерак за бърза покупка.
Между другото да се похваля-касичката за Дианката е почти пълна и тръпна,тръпна...(не че на некои много му.... нали ама си ми е кеф и да си кажа.)
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Между 125 и 135 по-добрият избор е 125. Изхождам от по-добре изчисленото бутало и ходът му. По-лесно се намират и маншети. Задължително с газово бутало. Безсмислено е да я купуваш с обикновената пружина. Спусъкът е много по-добър от на Кометата, а и от на повечето пружинни пушки. Задължително е да се разпробие надулникът - на 11-12 мм. Задължително е да утежниш и приклада - така откатът ще е много слаб, пушката става много точна и не троши оптики. Наистина, когато става въпрос за пружинна пушка, по-добрият избор за калибъра обикновено е 4,5 мм. Но понеже 125-та е достатъчно силна е добре да е 5,5 мм. За 6,35 забрави - проектилите са по-тежки, а тази пушка няма нужната сила да ги засилва достатъчно. Ще има по-високо челно съпротивление, по-ниска скорост и голямо пропадане още от близките дистанции. В 5,5 мм, така нагласена, както ти казах, 125-та не отстъпва на никоя Комета по нищо. Освен по килограми. Ако не те бъркат 2 кг. отгоре я взимай.
 

didarai

Редовен Потребител
При читава цев (което си е силно на късмет при турците) , 125-цата с куатрото ,като се утежни и леко и се намали силата , наистина може да стане добра пушка . Почти колкото Комета 400 фабрична и пак няма да е по-красива (примерно) и безпроблемна .
Имах комета 400 и в момента имам 125 с куатро . Бих казал , че е далеч от "по-добър" от кометският спусък. Когато се интересувах , от този на кометата беше по-лек единствено на Вайраух 97 (Нито на дианите , нито AA или на коя да е друга не спортна ПП ) . По спомен (има го нейде в темата за гамо или комета ) ~700 срещу ~500 грама за Рауха , при най-голямото им олекотяване . Лично аз държах кометата малко по-натегната , защото при най-ниската настройка , не се чувства на практика разлика в степените и ме изненадваше изтрела . Със 125 и куатрото такова не ми се е случвало .
Не съм го мерил (щот нема с кво) , но ей тоз тук го олекотява двойно от 2 на 1 кг и то при ПЦП .
А ей тук тоз е измерил , като най-тежък спусъка на кометата , там , дето на хасана му свършват силите . Най-леката настройка я е докарал към 500 гр .
http://www.pyramydair.com/blog/2012/10/cometa-fusion-177-caliber-breakbarrel-air-rifle-part-2/
Колко са им вярни данните не знам , но съм склонен да вярвам и на двете .
Имах едновремено 125 и Комета 400 . Много различни пушки . Хасана даваше чувство за мощ ( и голямо разсейване) , меко желязо и ниско качество , кометата я чувстваш като , лека, елегантна , красива, точна и качествена . Ако не му трябва голяма мощ на близка (до 30 м за до размер на чашка кафе мишена) дистанция , не бих избрал хасана , макар и да може да се подобри . Фабрична и не в "лоу" версията , си е силно неподходяща за първа пушка и в ръцете на човек без опит с пружинките.
1272741585_bepg1957_1132063.jpg

1272741581_inbs8135_1132061.jpg
 
Последна промяна:

slav

Новодошъл
бях се спрял на 125-ца но имам не лоша ценова оферта за 135-ца 5,5 чакам снимки да я видя, та мисълта ми е следната превъзхожда ли по сила 125-та или не а относно точност искам да я докарам в десетина см на 50 метра но с макс мощност и за това съм се насочил към тези двата модела
 

Ctan4o

Потребител
Не можеш да докараш мощност и точност с пружинни пушки, трябва да прежалиш едното или другото, ако искаш да ги получиш, трябва да бръкнеш дълбоко в джоба, минаваш на пцп и вече влизаш в яко в джаза.
 

Don

Потребител
На 135 ще ти бъде трудно да сложиш читава оптика, а на механични 10 см на 50м ще ти бъде почти невъзможно.
 

slav

Новодошъл
за сега бюджетът не позволява за ПЦП и за това ще се придържам към ПП по скоро ГП но за в бъдеще дай боже и ПЦП иначе имам доста опит с оръжие но пвечето огнестрелно

някой има ли представа коя от двете пушки (125-135) ще даде по голяма дулна енергия с 1гр проектил и колко като J и ще има ли разлика с ГП ако е напомпано на мaх

ако някъде в някоя тема е написано се извинявам за въпроса но не можах да намеря
 
Последна промяна от модератор:

didarai

Редовен Потребител
Нагоре ти намекнаха , но да акцентирам . Колкото по-мощна е пружинната пушка , толкова са по-големи откатите . 3 на брой при нормална пружина и 2 за ГП . Ей тъй казано "откат" , не е кой знае кво , но при пружинните пушки , за разлика от всички останали видове , този откат започва и трае преди чашката да е напуснала цевта . Пушка която и подскача цевта преди да е излетяла чашката и колко и накъде подскача , зависи от най-малките разлики в прикладването и спускането ... сети се каква точност може да се очаква от нея . Колкото и да я дуеш , няма и да се доближи до възможностите на ПЦП , да не говорим за флоберка като мощ и още по-малко като точност . Физичните закони , няма как да ги избегнеш .
При стрелбата с първата ми 125-ца , в началото се радвах на попаденията в кутия 2 л от сок , на 30 м . После успях да я докарам до към чашка за кафе да уцелвам (не всеки път) и стрелях само на механичен , щото не ми се пробваха дали ще издържат оптики отгоре и .
Има колеги във форума , постигнали много добри резултати с мощните хасани , но са хора с опит и в стрелбата и тунингите и са единици , на фона на масата ползваща магнум пневматика .
 
Последна промяна:

Evgeni Dimitrov

Новодошъл
Първо, здравейте всички. :) Slav, Кометката и според мен е най-правилният избор. Недей да се блазниш толкова от силата на Хатсаните. Възможно е с магнум пружинки да се стреля точно, но това си иска доста упражнения. Аз, например, с магнум пружинки няма да мога да стрелям точно на прилични дистанции и си признавам. Без да имам претенции за експерт в пружинната пневматика, мисля че дали ще е с ГП или стандартна пружина си е твой избор. Обикновената пружина може да се тунингова и пушката да стреля много добре. Не говоря за по-зле/по-добре. Weihrauch HW97K, Walther LGU/LGV, Air Arms TX200 и тн са страхотни пушкала, които след тунинг ще те радват много, много години. Бих те посъветвал да събереш още малко финанси и да се ориентираш към някоя от тях (или пък някоя Diana), ако държиш да е пружинка, разбира се. Само че тез трите също имат нужда от тунинг, който не е евтин. Имах честта да прекарам известно време с човек, който тунинговаше пружинки във Великобритания и мога да кажа, че нищо няма да е перфектно във фабричен вид. Колегите са ти препоръчали 4.5 (.177) и те съветвам да ги послушаш. Ако научиш и "Artillery hold" и се упражняваш редовно можеш да постигнеш и доста добра, да не кажа много добра точност и с пружинна пушка.

Колеги, нядявам се да не възприемете моя пост като някакъв вид провокация. Просто искам да помогна на човека с каквото мога и споделям неща, които съм научил от други опитни колеги. Годините ми не са много, но просто искам да помогна на slav и да изтъкна някои неща, които евентуално могат да му бъдат полезни.
 
Последна промяна:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Вземай 125-цата с газова пружина в 5,5мм и си пуцай,ако имаш възможност я дай на някой от колегите да ти я пипнат ако не ...пак си пуцай.Рано или късно ще има нужда от ремонт,но Заримекс имат сервиз ,оръжейника там е свестен,ще ти я направи годна отново за стрелба и си пуцай :)!Ако искаш свястна пушка се бръкни от 500лв до 1500лв(пружинка),но запомни,че въздушната пушка не е пушка,като по филмите тя е за забавление не за война!Успех,грешен избор няма...има само по-добър!
 

Evgeni Dimitrov

Новодошъл
Вземай 125-цата с газова пружина в 5,5мм и си пуцай,ако имаш възможност я дай на някой от колегите да ти я пипнат ако не ...пак си пуцай.Рано или късно ще има нужда от ремонт,но Заримекс имат сервиз ,оръжейника там е свестен,ще ти я направи годна отново за стрелба и си пуцай :)!Ако искаш свястна пушка се бръкни от 500лв до 1500лв(пружинка),но запомни,че въздушната пушка не е пушка,като по филмите тя е за забавление не за война!Успех,грешен избор няма...има само по-добър!

Здравей, колега. Ако не се лъжа, 125-цата с газово бутало е към 500 лева. В един от нашите магазини гледах Walther Century с оптика (оптиката не е от най-хубавите) за около 680 лева и доста Диани за почти същите пари. Даже имаше и от новите модели с n-tec газово бутало. Weihrauch има на по-нормални цени в Krale-Shietsport.nl, но там не знам как стоят нещата с доставката. Slav, силно те съветвам да събереш още малко пари и да си купиш нещо наистина добро. Не казвам че тия пушки са перфектни (не са), но са много по-добри от Хатсана, за не много повече пари. Аз съм правил грешки от мерак и бързане, не ги повтаряй. :) Както колегите вече са споменали, ние можем само да предложим каквото смятаме за добро. Но разликата между Hatsan 125 и Walther Terrus/Century е огромна (поне според мен). По мощност са далеч от Хатсаните, но това са пушки създадени за съвсем други цели.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
350лв. е в Заримекс,при другият вносител Сотис цената едвали е по различна,но при вторите мисля,че имаше някаква отстъпка за хора от форума(не съм сигурен).Иначе съм съгласен с теб и останалите колеги,но фактора финанси е от значение...иначе всички щяхме да караме Мерцедес,БМВ,Тойота и Лексус...(например).Де е Хасан де е Air Arms TX200...

Човека имаше конкретен въпрос,от марката Хасан какво да си вземе, модела 125 или 135 и в кой калибър!Gadnqra мисля,че даде най-точният одговор,по-ясно няма на къде!didarai също дава коректен отговор,но не мисля че колегата го разбира напълно за какво му говори,най-вероятно това ще му е първа пушка!(slav да не вземеш да се обидиш)
 
Последна промяна:

Evgeni Dimitrov

Новодошъл
350лв. е в Заримекс,при другият вносител Сотис цената едвали е по различна,но при вторите мисля,че имаше някаква отстъпка за хора от форума(не съм сигурен).Иначе съм съгласен с теб и останалите колеги,но фактора финанси е от значение...иначе всички щяхме да караме Мерцедес,БМВ,Тойота и Лексус...(например).Де е Хасан де е Air Arms TX200...

Извинявам се тогава. Поради накаква причина се сетих за 125 Sniper. Разбира се, финансите са от значение. И аз ги нямам неброени. И аз искам да си купя едно хубаво PCP, но ще се наложи да посъбера още пари. :) AA TX200 е най-скъпата от горе изброените. В никакъв случай не казвам, че трябва да се купува някоя от тях. :)
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Първо да се извиня че не е съвсем по темата, просто прочетох, че пишете и за АА ТХ200 с която вече стрелям повече от година. Едно на ръка, че винаги си ми е била фикс идея да я имам и съм много щастлив, че я притежавам. За да и се оценят обаче качествата определено трябва човек и да е пострелял с други пушки, и да има опит. Под опит имам предвид изградени навици как да се стреля с пружинни пушки, а за това се иска тренировки и време, и до колко може спокойствие, защото най-важното е да изградите винаги едно и също прикладване на пушката за да имате резултат на мишената, независимо дали е Хатсан 125 или AA TX200. На ФТ състезанията бих казал имам доста прилични резултати, а стрелям в конкуренция с ПЦП-та, та сами си правете изводите, и все пак има какво още и аз да изглаждам в стрелбата си. За групи пък не ми се пише защото си е индивидуално, но пушката е много точна, ама наистина ........... чак и мен ме е изумявала и всяка стотинка си заслужава, а като тунинг само съм и взел една пружина, поиграх си с настройките на спусъка да ми е удобен на мен и толкоз. С магнум пневматиката дори и с Хасан 125 ако се случи на читава бройка пак може да се целят мишени и на доста големи дистанции(от рода на 100 метра), но това не е лесно и наистина трябва да се изчистят не малко неща по пушката, и също така да се направи добра настройка на спусъка, а другото си е до зад прикладното устройство. Често съм бил свидетел как някой вика пушката не стреля добре, а пък друго става в ръцете на опитен стрелец :D
Успех в избора на колегите, и не се отчайвайте ако първия ви избор не е най-добрия, всеки от нас е грешил ;)
 

didarai

Редовен Потребител
Абе баш да започне и да се научи от 125-ца , ... голям късметлия ще трябва да е , еле както я иска на максимална мощност .
Реалноста на 90% ще е друга :
Баааамм .... у песъко (на 25 метра А4 ) . Тряс у небосклона . Бум , бам , тряяяяяяссс :rpg:. Тц , не става !

-"Ква оптика да сложа на 125 колеги" ?

-"Такава" .
Бум,бам,тряяяяяяссссссс . :rambo:
"Ама тя не цели ! Ама губи прострелка ! Разби леглото на стопера!
Оптиката ми умря :'( !
----------------
"Продавам ХатЦан 125 "

Ама щом иска да опита . Нека ! :)
 
Нагоре