избор на първа въздушна пушка

Toto Rino

Редовен Потребител
Здравейте фенове на въздушното оръжие! За първи път ще си купувам въздушна пушка и съм се спрял на два модела, но не мога да взема решение между GAMO HUNTER 1250 5.5 мм и WEIHRAUCH HW77 5.5мм. Моля за вашия компетентен съвет кой от двата е по-добрия? Благодаря ви предварително!

Hidden

Редовен Потребител
WEIHRAUCH HW77 със сигурност! Със спусъка на точно този модел на Гамо не съм имал контакт, но със други (Хънтър 440 и CFX) съм. Разликата е огромна - този на HW77 е много класи над гамовския. Качеството на Гамо не е най-доброто. При германските пушки не е така. Взимай смело Рауха, но нека да е в калибър 4.5 мм (0.177)!

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Избираш между две марки...а не модела!Иначе ти наистина ли задаваш този въпрос?Това е най-лесният избор...вземай WEIHRAUCH-а и си номер едно :) !

Последна промяна:

Toto Rino

Редовен Потребител
Благодаря ви за съвета, приятели! Аз не разбирам много от пушки, но винаги съм метчал за хубава въздухарка. За това смятам, че Рауха наистина ми харесва повече на външев вид, а и е по-точния от Гамото, която пък за сметка на това е по мощната пушка от двете. А защо трябва да предпочета по-малкия калибър на HW 77 4.5мм пред 5.5мм?

Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Когато изстреляш проектил (чашка , съчма, куршум, стрела, камък) Земята го привлича към себе си и той лети по крива траектория с форма на парабола. Колкото по-тежък е проектилът, толкова по-силно го привлича Земята и траекторията му е по-гърбава. Колкото по-висока е енергията на проектила, толкова по-слабо се отклонява. Една пушка в кал. 4.5 и друга от същия модел в 5.5 придават приблизително еднаква енергия на чашката и по-лекият проектил, т.е. този в 4.5 лети по по-права траектория, т.е. се постига по-висока точност. За Рауха (енергия около 23 дж) е по-добре да си с малкия калибър. За по-високи енергии (над 30 дж) 4.5 не е подходящ, тъй като чашката става нестабилна в полет и точността пада.
Още нещо почти на сериозно - чашките в 4.5 са по-евтини. За дадена сума ще имаш два пъти повече изстрели в 4.5 отколкото в 5.5.

luft9waffe

Редовен Потребител
Не е така.По-голямата скорост не гарантира по-голяма точност.По-голямата скорост на 4,5 при еднакви дулни джаули наистина дава малко по-настилна треактория,но не чак толкова,защото БК на 4,5 е драстично по-зле от този на 5,5.Цената на 5,5 за същия брой чашки(ЖСБ)е само 25-30% по-висока.Ако дулната енергия е наистина 23дж(съмнявам се,по-скоро са 20-21 за 77,97),аз бих избрал 5,5мм.

Toto Rino

Редовен Потребител
А сега де, вкарах се в нова дилема между избора на калибрите, както и между двата модела пушки HW77 и HW97....

Hidden

Редовен Потребител
HW 77 има има предимството пред 97, че има механични мерни прибори - 97 може да го ползваш само с оптика. Ако имаш проблем с очите или бюджетът ти се изчерпва с купуването на пушка - това може да е решаващ фактор. Но 97 май е по-хвалена като представяне на състезание, като не съм сигурен за последното.
Това за калибрите е дълга тема - Луфтвафе (той разбира) препоръчва 5.5 мм за 23 дж - изгледай хроно тестове в тубата и ще добиеш представа за енергията на двете пушки.
Както написах това за цената на чашките е почти на шега - човек, купуваш Раух едва ли се притеснява от цената им. А ако се купуват чашки от Пеко, факторът "цена" става още по-маловажен.
На кратко - дали ще е 4.5 или 5.5 и 77 или 97 - едва ли ще се минеш. Важното е, че се отказа от Гамо.

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Разликата между HW77 и HW97 основно е в това,че 77 има механични мерни прибори(мушка и мерник) а 97 няма такива ..демек още със закупуването на 97 трябва да инвестираш задължително още минимум 300 лв. за читава оптика и монтажи!След цифрата на модела може да има К ( HW97 К) или не ( HW97 ),К значи ,че е по-къса цевта а от там и цялата пушка с около 10см и 100-на грама по-лека(повечето хора купуват К )!Калибъра... ако нямаш мераци за някакви спортни мероприятия , какъвто и да вземеш няма да сгрешиш... в 4,5мм чашката "лети" с по-висока скорост и параболата е по- изправена, но пък може някой приятел или комшия с Хасан 135 в 6,35мм да ти се смее с какви дърдонки стреляш :),така,че с какъвто калибър си и наумил такъв си вземи,че все ще те яде!Аз лично ти препоръчвам 5,00мм https://www.krale-schietsport.nl/en/weihrauch-hw97-k.html тук я имат в този калибър,Peko внася такива чашки,ако няма по магазините!
Опс.. ,Hidden ме изпревари :)
А само в 6,35мм не вземай!

Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
97 и 77 са почти еднакви пушки и разликите не са свързани с точността и силата им. 97 се продава в две модификации - 16 и 20 джаула, 20 джауловата реално е по-малко и 5.5 не е подходящ при тази сила.

Toto Rino

Редовен Потребител
Много добре колеги, помогнахте ми за избора. Реших модел HW77, 5.5 е моята пушка. Сега ако ми кажете и коя е най-подходящата оптика за тая красавица за да се ориентирам, цена няма да имате.

SvilenP

Редовен Потребител
Здрасти колега,
Облекчи колегите, като кажеш за какво мислиш да я използваш - мишени и/или плинкинг (кенчета, шишета и прочие) , на колко метра смяташ горе долу да стреляш и т.н.

По животни е забранено в България и в форума :D

ПП. За теб ще е добре да имаш отговор на горните въпроси, защото читавите оптики си струват доста, а и видове бол.

За чашките - JSB ( от Пеко :yes:) и H&N.

xpresident

Редовен Потребител
В този калибър явно няма да е за ФТ, значи няма смисъл от оптика с голямо увеличение.
Липърс 10х50 + Дампа моноблок, ако не ти е проблем че е малко тежка или Оптисан 3-9х42, тя може и без Дампа

Toto Rino

Редовен Потребител
Здрасти колега,
Облекчи колегите, като кажеш за какво мислиш да я използваш - мишени и/или плинкинг (кенчета, шишета и прочие) , на колко метра смяташ горе долу да стреляш и т.н.

По животни е забранено в България и в форума :D

ПП. За теб ще е добре да имаш отговор на горните въпроси, защото читавите оптики си струват доста, а и видове бол.

За чашките - JSB ( от Пеко :yes:) и H&N.

Не съм и помислял да стрелям по каквито и да е животинки, и съм голям противник на ловците и лова като цяло! Ще ползвам оръжието основно за точна стрелба по разни мишени от рода на предмети като шишета, метални кутийки, хартиени стандартни мишени и др., но искам да е от разстояние около 40-50 метра. От такава стрелба бих се изкефил много.

Последна промяна от модератор:

lynx

Редовен Потребител
Аз бих те посъветвал за тия дистанции да си сложиш оптика.
Механичните не стават за 40-50 метра, освен ако не целиш някакви огромни мишени.

luft9waffe

Редовен Потребител
.Ако окончателно си се спрял на 77 в 5,5 ,вероятно един ден ще можеш да стреляш точно до към 70м.Експрезидент ти е посочил добри варианти.Аз бих допълнил да търсиш широка мил/халф мил скала,с 6 и повече дотове, предвид сравнително ниската енергия.

SvilenP

Редовен Потребител
Другия въпрос на който трябва да отговориш / или да си отговориш за какви пари горе долу търсиш оптика. Мисълта ми е бюджетна или по качествена = скъпа (тук не съм много коректен, но разбираш какво питам).

ПП. Оптиките са "океан" от възможности и варианти и ако не разбираш много ще се озориш доста...първа или втора фокална, паралакс и т.н, после марка, после модел и т.н. Има много клипове и информация, така че ако не разбираш чети и гледай, а за база използвай това което ти казват колегите. Английски разбираш ли?

xpresident

Редовен Потребител
.Ако окончателно си се спрял на 77 в 5,5 ,вероятно един ден ще можеш да стреляш точно до към 70м.
Тук сме експериментирали на 65 и 60 метра с 16, така че правилно предполага luft9waffe, с 20 джаула ще можеш на 70м, пушката има достатъчно сила и точност на тези дистанции.

Toto Rino

Редовен Потребител
За жалост нищо не разбирам от оптики, за английски да не говорим. Знам, че изглеждам като малко дете което се радва на своята играчка, която тепърва трябва да опознае. Разчитам единствено на коректни съвети от ваша страна и за това се регистрирах в този форум. И да се върна по темата, смятам бюджет за оптика до 300 лева максимум.

Нагоре