Яке, стрелково, за задължителните пози

Дискусия в 'Спортна стрелба с въздушно оръжие' започната от astra, 5 Октомври 2020.

 1. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,014
  от:
  Пловдив
  Ооопссс... аз съм за еб@не... Игнорирал съм преди доста време един форумен корифей, за да не се налага да го чета и виждам само вашите отговори в темата. Затова и ефекта на разваления телефон :)
   
  lynx, NaDeTo, soundmax and 5 others like this.
 2. ivofox

  ivofox Редовен Потребител

  Публикации:
  653
  от:
  Асеновград
  Използването на специални якета е да те държи стегнат докато стреляш от различните позиции.Било то прав или коляно.Но помага в много минимални стойности.
  Аз имам яке от тия с копчетата като на Румбата,като отделно може си сложиш каишки.Стои доста стегнато,но като се поучупи от стрелба пак омеква.
  За мен лично якето малко помага,но много минимално,можеш ли да стреляш без яке не ти трябва.Когато купиш якето си иска доста стрелба докато се очупи и почнеш да стреляш в началото е много мъка.
   
  nicoldy, astra and t.marev like this.
 3. ivofox

  ivofox Редовен Потребител

  Публикации:
  653
  от:
  Асеновград
  Адаш Пробвай якета на колегите,много е важно да ти стои точно нито да е хлабаво нито много стегнато.Когато реших да си купувам якето пробвах поне на 10 човека.Ако е голямо пречи на стрелбата,ако е малко те стяга пак лошо.Пробвах и пострелях с него и тогава ми го поръчаха колегите за което съм им благодарен .Дано съм бил полезен.
   
  astra харесва това.
 4. t.marev

  t.marev Редовен Потребител

  Публикации:
  462
  от:
  Пловдив
  Разбрах, благодаря за отговора.
  п.п.
  Въпросът ми не беше майтап или каламбур, наистина не знаех и затова попитах. Исках да го науча от хора с опит, а не от Интернет.
   
  gary m, andro ruskov and Djubey like this.
 5. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,014
  от:
  Пловдив
  Адаш, благодаря за отговора. Мисля и чакам в Нови Извор да пробвам възможните кройки якета.
   
 6. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,618
  от:
  Варна
  Колко точки на състезателен ден прибавя якето?
   
  pavloff and astra like this.
 7. oblaka

  oblaka Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  926
  Нула:)
   
  astra харесва това.
 8. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,014
  от:
  Пловдив
  И защо ги навличате в жегите тези якета щом 0? Само зор и пот...
   
  ivofox харесва това.
 9. oblaka

  oblaka Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  926
  якето дава определена стабилност, но и с него се иска много тренировка да се свикне. със сигурност стабилноста се подобрява, но тчки не дава. точките идват с тренировките :cheers:. има маса стрелци, който не използват якета, ремъци и т.н. и все пак са безпогрешни на задължителните позиции.
   
  sir John, ivofox, astra and 1 other person like this.
 10. Djubey

  Djubey Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  569
  Лично аз когато взех якето ме върна в първи клас , но реших да тренирам с него и сега има голяма разлика във "воденето" на пушката и самият изстрел. В момента якето ми дава едни 15-20% по свито водене така да се каже . Друг е въпроса колко кутии чашки съм изстрелял прав :) имаше дни в които не съм свалял пушката по 1-2 часа .
   
 11. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,014
  от:
  Пловдив
  Не знам... аз с фанелката и якенцето с които стрелям се чувствам точно като в лафа "вятър го вее на бял кон"... И когато ми се случи коридор прав в края на състезанието и ми се доплаква от умора и яд. Все си представям как едно стегнато яке би ме подкрепило в такъв момент.
  Моля, даже и да не стреляте с тах, носете си якетата в Извор, че ще има мерене и проби :)
   
  Djubey харесва това.
 12. Djubey

  Djubey Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  569
  Иво реално ще ти помогне, но не очаквай чудеса.
  Сещам се като взе щаера и влезе във филма с цевите, какво ти казах (предполагам не само аз) тренировка му е майката, Хайри го доказа тази година, а Ванката миналата. :cheers::rambo:
   
  sir John, Ludjev77 and astra like this.
 13. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,014
  от:
  Пловдив
  Део, още една приказка ми каза ти тогава, която съм запомнил като житейски урок: да стреляш за радост от стрелбата и всичко да е "горе-долу" т.е. по усет, приблизително и да е подчинено на главната цел - удоволствието и радостта.
  Аз тогава много се стремях всичко да е супер точно, изчислено и проверено и яко се измъчвах...
  Е, това време отмина и вече пуцам единствено за радост :) При всяка възможност :)
   
  CaMyPau, sir John, soundmax and 4 others like this.
 14. ivofox

  ivofox Редовен Потребител

  Публикации:
  653
  от:
  Асеновград
  Аз лично слагам якето от свободна позиция,много минимално ме държи да не ми мръдни пушката 1 милиметър нагоре,защото нямам щаер с противооткатна.И когато съм при лек наклон нагоре и се съсредоточа за вятъра съм забелязал леко мърдам в посока нагоре.И без него мога.Най големия ми резултат прав на състезание ми беше от 10 мишени 10 свалих без яке.Сега с яке ми е 50 до 60 %.Минимална е разликата.Затова и не си купих и ръкавица за стрелба прав,че като свикнеш трябва и това да мъкна.И наколенки не ползвам.Всичко само с тяло.Свикнах с Якето ,а стрелбата без яке и с е малко по различна при мен.И иска много стрелба с Якето в началото е трагедия.Аз в началото съжалявах че го купих.Но от инат го свикнах.
   
  astra харесва това.
 15. ivofox

  ivofox Редовен Потребител

  Публикации:
  653
  от:
  Асеновград
  Сега пострелях ,в нас на двора с яке и без по 10 чашки.Дистанция 30 метра.УЗ 40мм катерица.Когато съм с якето намирам мишената и свалям пушката отгоре надолу спускам бавно в убойната зона,когато дойде центъра стрелям мишената пада.10 изтрела без вятър 10 попадения.След това без Якето усещам голяма разлика като лекота нямам на гърба шуба да тежи и да стяга.Пак 10 изтрела и 10 попадения (целя 40мм Уз не за група).Когато стрелям без Яке прихващам мишената по вертикала и вече мърдам само по хоризонтала и движа много бавно и плавно кръста попадне ли в Уз стрелям и пак мишената пада.Просто иска тренировки да свикнат мускулите и с краката да се въртиш да нагласяш мишената не да усукваш тялото да седи под напрежение.
   
  lynx, Djubey, astra and 2 others like this.
 16. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,014
  от:
  Пловдив
  Адашче, понеже плувам редовно от 15 години т.е. доста преди да започна да стрелям забелязах, че много добре се съчетава със стрелбата. Бавна сила, бавно дишане и бавен пулс - все в помощ при фт стрелбата. Но съм фен на екипировката, понеже вярвам, че не става с пръдня да правиш боя и с трици да ловиш маймуни ;) Дълго време гледах с насмешка келешите на басейна на спортното училище в Пловдив заради дългите до коляно бански, с 2 номера по-малки, съответно - по-тясни. Накрая пробвах същото и така ми тръгна плуването, че ме досрамя дето им се присмивах наум. Изводът - не подценявайте екипировката :)
   
  Последна промяна: 18 Октомври 2020
  pavloff, ivofox and soundmax like this.
 17. ivofox

  ivofox Редовен Потребител

  Публикации:
  653
  от:
  Асеновград
  Прав си до някъде.В нашия спорт е на открито и понякога като духне вятъра и каквито Якета и аксесоари да има човек нищо не помага.Вятъра те клати целия.Но при хубаво време помагат.И друго има ние стреляме в гори поляни където терена е неравен.Примерно тренираш на равна поляна и на 30 м дистанция прав и ги стреляш без пропуск,след това утиваш на състезание стреляш от неравна позиция единия крак надолу другия нагоре стреляш и мишената не пада.Затова както каза Део и много други колеги иска си тренировки и то в трудни позиции близки до състезателните в гора.И стрелба при лошо време вятър.В нашия спорт е най важно да усещаш вятъра и да се взимат правилни решения.Аксесоарите не носят точки,а удобства.След всяка интервенция по пушката и нов аксесоар стрелба да се свикне с него до съвършенство.Ако стреляме за група в зала 10м дистанция тогава има значение Яке панталони.специални обувки,ремъци...но на открито и на неравни терени положението е друго.И за дърво да се вържеш при силен вятър пак може да пропусниш мишена дори и щит може да не уцелиш.Якето е хубаво да го имаш и ръкавица за стрелба.Ръкавицата и тя явно помага,много хора ги ползват.Най важното според мен е ,когато стреляш да вярваш,че мишената ще падне и да проследиш истрела до край,като се стараеш да не мръднеш.
   
  Последна промяна: 18 Октомври 2020
  andrey.y, Ludjev77, ILINF and 3 others like this.
 18. bgbul

  bgbul Редовен Потребител

  Публикации:
  205
  от:
  Пловдив
  На всяко състезание (плуване, ски, биатлон, бокс) може да си по ежедневното си облекло. НО...е несериозно да искаш да се развиваш в даден спорт и да не си екипиран според съвременните изисквания. А те, изискванията не са измислени от чиновници. Те са допълнение единствено на онези спористи, достигнали нивото да правят разликата "с екипировка или без нея".
  Повечето спортисти са средно ниво. Той и с екип последен модел ще си останат средно ниво. Ще подобрят постиженията, но ще са в средния диапазон с една идея по-добри. Екипът не прави шампиони. Те само допълват шампионското мислене с една идея.
  И не на последно място - самочувствието. То е важно за всеки спортист. Едно е да си подтиснат заради по-ниското ниво на оборудване, по-ниския клас оръжие или каквото е там според спорта. Друго е да си на нивото на водещите в дисциплината.
  Отново подчертавам, че това няма да те направи шампион, но усещането, че си равен с тях (победителите) те кара да осъзнаеш, че трябва труд, усилия в правилната посока и постоянство, въпреки, че ти писва понякога. И започваш да правиш правилните неща във вярната посока и ....на следващото състезание ....не се знае кой кого. Понякога се получава точно това.
  Та конкретно за яке и ръкавица (и обувки, наколенки и опора под глезена за поза "коляно") - за какво са ти?
  1. Те поемат част от отката при изстрел.
  2. Те позволяват много по-прецизна поза, по-сигурна и вярна.
  3. Те създават удобство, поддържат тялото по-дълго в кондиция и умората се изтегля по-далеч във времето.
  4. Те ти дават самочувствие и самоувереност, че си на вярното място и в правилната поза.
  Ако това не е достатъчно...стреляй си с фанелката или с костюм. Въпрос на личен избор.
  Извинете, че се намесих! Знам, че ви дразня, но колегата попита и малко го избихте на майтап. А не е...стрелбата е сериозно и много прецизно занимание. И дребните детайли правят малката разлика от средното ниво до елита в дисциплината.
  Успех на всички!
   
  Последна промяна: 14 Ноември 2020
  scandalo, pellet, ivofox and 7 others like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена