Чисто нова БАМ 30

Дака

Потребител

Hidden

Редовен Потребител
Според някои западни форуми има разлика в спусъка. Има и мнения, че БАМ21 е по-качествена. По този сайт не се заглеждай - нямат нищо налично - питах преди време. Май в Сотис имат.
Питай и тук: http://weapon.bg/category/69/vazdushni-pushki-bam.html
Пише, че имат калибър 4.5 мм. Но имай предвид , че са китайски и може да имат проблеми, а със сигурност ще имаш трудности с намирането на някои части.
Личен опит с 30-ката - мерникът се развали за нула време, а блендата на мушката е изрязана криво. Като изключим тези неща и шумния изстрел ми харесва.

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Дака БАМ 30 допреди два месеца има само тук https://www.sotisbg.com/ на сайта ги няма качени,обади им се и ги питай ,имаха и 4,5 и 5,5мм,но си ги виж на място дали ще ти харесат!!!И да една и съща пушка са и двете за повече инфо разгледай тази тема: https://forum.airguns.bg/index.php?threads/Клонинги-и-превъплъщения-от-Китай.10006/

Hidden

Редовен Потребител
Обадих се в сайта от посочения от мен линка - нямат 4.5 мм.
Дака, имай предвид, че скоростите, които ги дават за тази пушка са доста завишени. Тъпо е, че не са налични на повече места пушки в 4.5 мм.
Ако не се лъжа в раздела за БАМ някой беше споменал, че има два типа маншети различни по диаметър - разбирай и пушки, различавищи се по начална скорост.

Дака

Потребител
Малко предистория, с риск да ви отекча.........
С ваша помощ, пролетта си купих първата пушка, Комета Феникс 400, с 15 кутии съчми ЖСБ.
Така се запалих, по точно ми влезе съчма в главата, че за месец изпуцах всичките 15 кутии съчми!
След което още 20 кутии и още и още .........!
Кометката тотално сдаде багажа, като се има в предвид че сменях пружина, маншети и тн. от една седмица почива заслужено, на дъното на яз. Пясъчник, моя грешка, въртях се с лодката и падна във водата:-[
Сега ми липсва стрелбата с пушка, и ми се въртят едни в главата............!?
Ще се купува нещо за 400 500 лефа след нова година, за сега се оглеждам, и сондирам мнения.
Благодаря за съветите!

Hidden

Редовен Потребител
Да почива в мир! :D
Подозирам, че БАМ 30 след Комета 400 няма да ти хареса. Спусъкът е по-слабо изпълнение, а и не само той.
Щом като си предвидил такъв бюджет ти предлагам или да си вземеш нова Комета или Вайраух втора ръка - във форума май имаше някакви. Вайраух е доста над Комета, но меже да се наложи да отделиш още някой лев. Пък можеш и направо ПЦП.

bleu81

Редовен Потребител
Малко предистория, с риск да ви отекча.........
С ваша помощ, пролетта си купих първата пушка, Комета Феникс 400, с 15 кутии съчми ЖСБ.
Така се запалих, по точно ми влезе съчма в главата, че за месец изпуцах всичките 15 кутии съчми!
След което още 20 кутии и още и още...........!?
Ще се купува нещо за 400 500 лефа след нова година, за сега се оглеждам, и сондирам мнения.
Благодаря за съветите!

Поклон за ентусиазма! 15 кутии на месец са си много сериозна стрелба!

С риск съвета ми да ви се стори малко екзотичен но такива темпове на стрелба може да издържи само спортна пушка 7джаула. В тоя бюджет влиза fwb300 и може да се намери за 200-500 лева на старо. След качествено обслужване добра бройка може да изстреля десетки хиляди сачми без смяна на пружина а маншет няма понеже е със стоманен сегмент.

Поздрави

bleu81

Редовен Потребител
При тези темпове на стрелба PCP и бутилка с метан е решението :)
https://www.krale-schietsport.nl/en/artemis-pr900w.html

Това пцп плюс бутилка на метан и зарядна станция ще дойдат към 800 лева

Освен това ако тоя артемис е с много малък рисиивър и не е ясно какво плато ще има 10-15 изстрела. Да не говорим че едва ли ще изстреля 35 кутии чашки без смяна на опръстени.

Каквото и да си говорим само добре обслужена спортна пушка може да изстреля десетки хиляди чашки без да се пипне нищо по нея и влиза в бюджета. Хайнела който е предложил "президента" е много добър вариант. Ако е с оригинална пружина и кожен маншет с периодично омасляване на маншета през трансферпорта ще стреля с години без смяна на консумативи.

братушка

Редовен Потребител
Хайнел е прекрасна пушка.... за залата.
А човека си влачи пушката по язовирите. Демек стреля на открито и явно на по-големи дистанции.
Е ДА - по-скъпо е от 200лв за стар Хайнел...
А бутилката за метан със ЗС излиза малко над 200лв (виж в темата за бутилките) - 650лв всичко. Още малко към озвучените от него 500 :)

Да не говорим че едва ли ще изстреля 35 кутии чашки без смяна на опръстени.
Те това не го разбрах. Какви пръстени? При РСР ресурса на пръстени се мери с години, не брой изстрели. Ако ще и 100хил. изстрела на година - пръстени ще сменя след 3-5г.

Е, само предложих, човека сам да решава.

PS: Иначе - https://www.pushka.eu/product/Въздушна-пушка_Gamo-CFR-Whisper-IGT-кал-5.5-мм

Последна промяна:

bleu81

Редовен Потребител
Те това не го разбрах. Какви пръстени? При РСР ресурса на пръстени се мери с години, не брой изстрели. Ако ще и 100хил. изстрела на година - пръстени ще сменя след 3-5г.

Е, само предложих, човека сам да решава.

PS: Иначе - https://www.pushka.eu/product/Въздушна-пушка_Gamo-CFR-Whisper-IGT-кал-5.5-мм

Прощавай,

35 кутии са близо 20 000 чашки. според теб китайския пръстен в цевта дали му е все едно дали си вкарал/изкарал дотиквача 20 или 20000 или 100000 хиляди пъти особено ако не го смазваш регулярно. А ако дотиквача не е добре полиран дали няма да го износи или чака 3-5 години и тогава почва да се износва.

Да не звучи като заяждане - просто не вярвам това пцп за 400 лева да ги изстреля тия чашки без ремонти, докато за един хайнел 312 с кожен маншет и 7 джаулова пружина е напълно възможно.

Поздрави

xpresident

Редовен Потребител
А човека си влачи пушката по язовирите. Демек стреля на открито и явно на по-големи дистанции.
Човека ще трябва да си влачи и метановата бутилка по язовирите, а ако ще зарежда на 20-30 изстрела ще трябва да и намери място и в лодката. Доколкото разбирам от лодки, добро решение ще е да е в кила, че да служи и като баласт.
За големите дистанции, не знам на колко големи е стрелял с Кометата, но съм почти сигурен че Хайнела при безветрие ще бие Кометата по точност, а за китайското ПЦП за 400лв съм 100% сигурен.
DSC_0351.JPG Това е мишена с 10 изстрела на 50м, стреляна на открито с Хайнел с оригиналния диоптичен мерник.

братушка

Редовен Потребител
Малиииии...... :) Как настръхнахте :) :)

Надявам се поне разбирате, че на открито Хайнела все едно не може да конкурира Diana 54 AirKing ?
Човека правилно се ориентира към ВАМ-30: доказана конструкция, прилична мощност, фиксирана цев... (проблемът е само в непредсказуемо качество).
Да мине от 20+Дж на 7,5 че и на открито си е стъпка назад. Това Хайнелче е добро като втора пушка, за кеф. Ну, или за познавачи запалянковци...
Колко от вас имат САМО Хайнел?

Щом така се запали човека рано или късно все едно ще мине на РСР :) ....
Пък после и Хайнелче за кеф като 3-та или 4-та :)

xpresident

Редовен Потребител
Братушка, не се заяждам, просто подхванах идеята на колегата bleu81 че при такова натоварване
че за месец изпуцах всичките 15 кутии съчми!
само мачова пружинка би издържала.
Надявам се поне разбирате, че на открито Хайнела все едно не може да конкурира Diana 54 AirKing ?
Не може предполагам, но и не струва 1500лв. AirKing нямам, но ако сравним с Вайраух, консумативите му за 20000 изстрела са колкото един цял Хайнел.
Да мине от 20+Дж на 7,5 че и на открито си е стъпка назад.
Но и стъпка напред в класа на пушката, ако говорим за качество на изработка и качество на материалите.
Щом така се запали човека рано или късно все едно ще мине на РСР :) ....
Това честно казано малко ме дразни, не знам защо се смята че всеки трябва да минава на ПЦП, това се повтаря във всяка тема за избор на пушка. Не стига че ФТ класа ППП в България е твърде изостанал, ами и като се появи мераклия за ППП вингаи му се натрапва да се отказва преди да е похарчил пари на вятъра. Още повече че се разпространява погрешното мнение че ПЦП за смешни пари е много по-добро и от класна пружинка.

Hidden

Редовен Потребител
...но съм почти сигурен че Хайнела при безветрие ще бие Кометата по точност..
Личен опит (имам и двете пушки)- Кометата не може да стъпи на малкия пръст на Хайни 312 по точност.
Не мисля, че е коректно да се сравнява БАМ с Диана - китайците не могат да правят германски цеви.

братушка

Редовен Потребител
:) :) :)
Това честно казано малко ме дразни, не знам защо се смята че всеки трябва да минава на ПЦП, това се повтаря във всяка тема за избор на пушка.
:) :) :)
Не трябва. И не всеки.
Но нека да вдигне ръка този, който дава съвети и няма РСР.
Да го видим :)

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Чисто нова БАМ 30....!!!
Да обобщим:
1.Да все още се намират по магазините БАМ 19,30 и 40
2.Закупуването на БАМ след Комета е крачки на зад,материалите и изработката не е на нивото на оригинала(поне тези внесени у нас)
3.На настрела,който колегата прави може да издържат старите професионални ПП ,като Анита,Фанита и Хайнели,но такива трудно де намират а и са 7-10дж.(малко)
4.Единствените производители на пружинки,които могат да се доближат до "някогашното" качество са Еър Армс ,Вайрух и накои деривати на Умарекс па и Диана останалото е компромис!
Положението с ПЦП е подобно,но само колегата, може да продължи дискусията, за нас остава надеждата да върне някаква обратна връзка и последно, Крокодила е и голям и зелен :) ,никой не си купува Ферари защото задното предаване е по добро за зимата!

Нагоре