ЧЕСТИТКИ, ПРАЗНИЦИ, ХВАЛБИ. ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО. Нова придобивка.

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
12.06_sv_Nikolay.jpg
Св.Николай е роден в гр.Патара в областа Лигия намираща се в Мала Азия през втората половина на 3 век,името означава "победител на народи"Роден е в заможно семейство на земевладелци още на младини под въздействието на чичо си,епископ на Патара по това време и доброто му име сред народа е ръкоположен за презвитер(поп-по народно му).Когато родителите му почиват той раздава имуществото си на бедни и изпаднали в нужда ,като го прави тайно по поръките на Спасителя "А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната" (Мат6:3)от където много по-късно на запад тръгва традицията да се подаряват на децата за Никулден подаръци и се стигне до Дядо Коледа!Скоро след това отива в Светите земи за да стане монах,но Бог го призова да се вурне в родния си край и да се отдаде в служение на народа ,като епископ,като е къкоположен за такъв на гр.Мир административен център на областа Лигия.По време на гоненията е задържан и истезаван заедно с пасомите си.Св. Николай е и участник в Първият вселенски събор състоял се в гр.Никея където са написани първите осем члена на Символа на вярата.В споровете с Арий* св.Николай не издържа на хулите изричани от същия и му удря шамар за което е отстранен от събора и временно лишен от сан.
Св. Николай умира в дълбока старост през 342г., мощите му са чудотворни.През 1077 г. гр.Мира е превзет от селджукските турци(тюрки) а през 1087 император Алексий 1 Комнин ги пренася в гр.Бари днешна Италия тогава част от Източната Римска империя където са и до днес.Преместването на мощите се чества на 9 май(летни Никулден).
Относно традицията да се яде риба на този ден то е защото празника на св.Николай е по време на Рождественските пости ,но поради голямата святост на Николай Църквата разрешава риба(демек за постещите е блажен ден а за непостещите постен...;))

Арий е презвитер от Александрия,който учи,че Бог Отец и Бог Син(Логоса) не са единосъщни,и Иисус Христос не е роден а е творение като всичко останало,демек не е Бог!.Учението му е осъдено като еретическо.

Честит празник на всички,именяците да са ни живи и здрави и да носят името си за прослава и с чест!:cheers:
 

Niki

Редовен Потребител
От мен също пожелания за здраве и късмет на всички стрелци Никола,Николай и т.н. Днес реших да отида до Панагюрище ,сега се връщам,поклон пред всички велики българи от тази епоха,попих миризмите и аромата на това китно българско градче.........Устоявайте Българщината,не забравяйте историята ни и с Алекс и Макс кръщавайте само кучетата и котките си..........Хванал съм една бутилка шампанско ,торта гараш................наздраве стрелци!!
 

shaman

Редовен Потребител
Когато човек с нормални възможности се закрасти е едно, но когато доста заможен човек се закрасти по едно нещо е съвсем различно ;)
Човека каза - "Искам да пробвам всичко!" и понеделник следобед поръчахме от Нидерландия едно бижу...
Преди малко спира бусчето на TNT и носи един дълъг кашон..
Отварям го със стахопочитание ;) и какво да видя:
IMG_2836.JPG

Разопаковах го и опааа..:
IMG_2838.JPG

Както се казва - да му е честита на приятелчето! Може пък някога и аз да пострелям с нея. ;)
 
Нагоре