Е и един млад да се изкаже, за окончателно обработка и да стане точен райбера или зенкера който рядко се споменава е добре и да се заточи на оптичен шлайф до искания размер, но после задължително проверка с подходящ мерителен инструмент на получения отвор, а също така си има калибри ( краещни мерки които могат да ни служат и за проверка на мерителните инструменти ) през една стотна ири хилядна, за проверка размера на отвора. Също така измервателните инструменти е добре да се калибрират на определен период от ползване или време, че е възможно да се получат отклонения..... има много фактори които могат да ни подведат и получим грешка! То си е наука и ако наистина се гони прецизност трябва да сме наясно с тях. Това е на кратко от менПоздрави, стара кримка си!!!
От кога чакам кой ще каже, че за да се калибрира размера на отвора, той трябва да се райберова! Трябва райбер, а такива има в инструменталния цех при стария майстор Това го учехме по шлосерство преди има-няма 35 години.
В по-нови времена създадоха модерни технологии за високоточна обработка на металите, напр. видовете ерозии, но с техните възможности не съм запознат.
Наздраве за старите майстори-железари, които са все още между нас!
ПП: а иначе с нишкова ерозия се постига и чудесен клас и точност до хилядни от милиметъра!
Последна промяна: