ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

Дискусия в 'Муниции и Аксесоари' започната от cdman, 6 Октомври 2008.

 1. vedra

  vedra Потребител

  Публикации:
  71
  от:
  София
  Поласкан съм но колегата t.marev прекалено е надценил познанията ми в областа на мунициите за ВО.
  Дори и не съм подозирал че има хор "Анти Гамо" или "Про JSB" напимер. Всичко започна от там че намерих едни стари чашки, които явно не ставаха за нищо и реших да питам хората с опит какво да ползвам за слаботелесния си пистолет (който междувпрочем след замерванията се оказа дори по слаб от това за което го мислех). След като доста колеги си отделиха от времето и си направиха труда да ми отговорят а аз бързо установих, че са абсолютно прави, реших че им дължа поне малко инфо за резултата. Така се стигна до горния ми пост.
  След последните постове започнах да влизам в час по темата за чашките, така че заявявам с цялата си отговорност: От днес пея в три хора (за сега). 1. ПРО Умарекс Москито за 4,5" СО2; 2. ПРО CILINDURA за Суматра 6,35" и 3. ПРО JSB за ХАТСАН СОРТИ 5,5":cheers: Класацията ми е отворена и сигурно ще се променя с трупането на повече опит, тъй като на този етап според мен се равнявам на второкласник в началото на първия срок. Иначе уча бързо!!! Особено когато ползвам метода "проба/грешка"!!!:lol:

  Успешна и спорна седмица на цялото братство.
   
  Последна промяна: 12 Януари 2020
  silver bullet and Gadnqra like this.
 2. soundmax

  soundmax Редовен Потребител

  Публикации:
  3,281
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Сега една приятелска забележка от мен, има си тема за пистолета ти предполагам, там се пише с какви чашки стреля добре и т.н. За производитерите на чашки на повечето ни е ясно как седят нещата, кои са добри и кои не, и не сме го крили в темата ;) та айде вече тия мохабети да се водят в темата за определеното оръжие, чашките Гамо ги познаваме много добре както и писа fatalen и няма какво ново да научим за тях.
  А колегата Матев много има да учи преди да почне да поучава който и да било!
   
  Последна промяна: 13 Януари 2020
  silver bullet, dberov, anibis and 2 others like this.
 3. t.marev

  t.marev Редовен Потребител

  Публикации:
  241
  от:
  Пловдив
  Първо да уточним за протокола - От чие име пишеш това в червеното? Защото аз никъде не съм коментирал личности, а мнения. А мненията говорят сами за себе си, достатъчно е да погледнем това в лилавото. По-голяма талибанщина от това - здраве му кажи!

  Наистина, необяснима е истерията, която предизвиква определена марка..... В невинната похвала на една таблица, някой съзря симпатия към низвергнатата марка и се втурна да ми доказва собствената си компетентност. А като се замисля, че аз не съм коментирал продуктите на тази марка, камо ли да кажа нещо хубаво за нея.....Нещо повече - даже не съм я споменал.....и въпреки това, настана драма - наскачаха "правоверните" да ми обясняват какъв боклук била и колко съм заблуден.....Какво ли би станало, ако пък бях похвалил въпросната марка!? Мани, мани....не искам да си представям!

  Момчета, момчета.....Пестете си нервите!
   
 4. runi.b

  runi.b Потребител

  Публикации:
  66
  от:
  plovdiv I sofia
  А защо да си ги пазим нервите?
  Ти добре ни ги опъваш и винаги от всичко разбираш
  От вчера се занимаваш с въздушно но си много активен в съветите
  Новите хора в форума не те познават че си лаладжия и ако ти приемат умните съвети ще пият студена вода и ще те псуват.
   
  venciru, dberov, astra and 9 others like this.
 5. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,463
  от:
  София
  t.marev, благодаря ти за отговора и анализа на драсканиците ми.
  Аз много обичам скоропоговорки и намирам една такава за уместна в случая. Съжалявам, че не помня дали със сигурност е китайска, но пък е много хубава:
  "Не буди човек, ако спи! Той още не се е наспал!".

  Сполай ти!
   
 6. Kifa

  Kifa Редовен Потребител

  Публикации:
  792
  от:
  София
  Пробва ли JSBто,можеш да си вземеш тестова кутийка(на JSB),ще останеш приятно изненадан как с по-тежки чашки се постигат еднакви или по-високи скорости от Гекото и Москитото а ако не за пищака то все някаква работа ще ти свърши с 16ката:cheers:
   
  Gadnqra and silver bullet like this.
 7. silver bullet

  silver bullet Потребител

  Публикации:
  304
  Всеки бърка и прави грешки. Проблема е когато човек не се учи от грешките си и ги повтаря.

  Не знам как е сега, но преди повече от 10 години чашките на гамо бяха много зле. Но въпреки това ние им се радвахме, защото нямаше JSB или по скоро не беше модерно и масово. Така както бащите ни се радваха на Лада 7-ца едно време, защото не бяха виждали и на картинка Хонда. :)
   
  Последна промяна: 14 Януари 2020
  Gadnqra харесва това.
 8. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,905
  Ако една тема се чете като книга (от страничка 1), много неща няма да се пишат отново и отново.
   
  doctora, silver bullet, kid and 3 others like this.
 9. silver bullet

  silver bullet Потребител

  Публикации:
  304
  Малко е off topic - извън темата. Понеже ползвам руски и английски, и чета чужди форуми. Според мен по-добре подреден и с повече полезна информация на едно място. От нашия форум няма. Или поне аз не съм виждал толкова богат на знание за въздушното оръжие форум.

  В руските форуми има страшно много неща. Но са хаотично разхвърляни също има и много глупости и неверни работи, които объркват четящите. В английските форуми са доста обективни, но и типично по западняшки много кратки и лаконични. Почти никой не споделя до най-малкия детайл подробности. Не от лошотия просто не им се занимава.

  Мисля, че този форум е гордост за всеки от нас. И който иска ще намери почти всичко, което го интересува.
   
  Последна промяна: 14 Януари 2020
  Gadnqra, petkof, llcoolj and 7 others like this.
 10. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  627
  от:
  Пловдив
  Като е така, позволете ми да ви поставя един "животрептущ" (поне за мен) въпрос: за прецесията от жироскопичния ефект при траекторията на проектилите... Наблюдавам и разсъждавам доколкото ми е възможно, за това явление, още от предишната си пушка - HW100. С Щаера отново ми възникнаха същите мисли, породени от факта, че някои (за съжаление редки) серии чашки групират много добре и са отчетливо стабилни във вятър, а други - за съжаление повечето серии, групират зле и във същия вятър са още по-зле до степен да пропускат ФТ мишената...
  Забелязвам, че при безветрие, чашките от добрата серия удрят мишената зад кръста - това с Щаера :) При вятър, давам съответното отклонение и пак удрям център, така докато ми омръзне :)
  При недобрата серия чашки, без вятър, удрям напр. 2 дота вляво на 50м. Духне ли обаче вятър, попаденията стават толкова разпиляни, че никаква корекция на вятъра почти не върши никаква работа...
  Размишлявайки за причините, стигам до извода, че причината за това е възможно да е прецесията - спираловидната траектория поради жироскопичния ефект при недобрите чашки. Физиката и математиката зад това явление са доста тежки, а ние търсим практично решение на проблема.
  Как мислите, дали прецесията е в основата на разликата между добри и лоши серии чашки?
  НА мен ми прилича, че именно спираловидната траектория е причина за разпиляно групиране и нестабилен полет, в сравнение с траектория по чиста парабола т.е. с перфектно групиране.
  Как може най-лесно да се намали ефекта от прецесия? Евентуална промяна на началната скорост надолу/нагоре?
   
  petkof, dberov, Gadnqra and 1 other person like this.
 11. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,463
  от:
  София
  Въпросът е много интересен и напълно относим към точността на дадена партида чашки. В множество клипове при заснемане на самия полет на чашката са видни спираловидни движения на различен тип и калибър чашки, което неминуемо води до влошаване на групата.
  Моят опит ми показва, че с измерването на теглото на чашката, диаметър на главата и полата се подобряват групите в общия случай, но процедурите по подбор не са панацея. Предвид формата на чашката според мен оставащата причина за "по-лоша" партида е именно ексцентричното разпределение на масите по оста на чашката.
  Виждал съм приспособление за измерване на ексцентрицитет на 22LR, но мисля, че не може да се приложи при чашките. Събрал съм доста партиди JSB Exact в 4,5 и наглед и по мерки си приличат много, но не всички са със задоволителна точност.
  Вероятно astra е много прав в съждението си и впечатленията, които има. Всъщност при наглед еднакви форми и сплав в различните партиди, едва ли има много обяснения, защо не са с подобна точност чашките. Уви споменатата причина е доста сериозен аргумент и си струва анализа с високоскоростна камера, която по мое мнение най-вероятно ще потвърди съмненията на astra.
   
  petkof, astra, soundmax and 3 others like this.
 12. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,905
  Едно видео на Slow motion, което съм правил през 2015, когато бях луднал да снимам и анализирам.
   
  dreamdreamt, petkof, t.marev and 8 others like this.
 13. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  627
  от:
  Пловдив
  Според мен, всички изброени измервания са само косвен признак за евентуално симетрично разпределено тегло на чашката около оста й на въртене. От там и относителното подобряване на групите на претеглените/премерените чашки, без да може да се твърди, че е панацея. Ако можеше да се завърти чашката около оста й без да се деформира и да се измери дали има биене, това би бил абсолютния критерий за 1-во качество чашки :)
  Обичам да си представям нагледно и интуитивно явленията, които протичат и влияят на интересните ми процеси като доброто и лошото групиране, в случая. Струва ми се, че дисбаланса на теглото на чашката, който причинява спираловидна траектория и лошо групиране, може да има за причина не само производствения процес, но и взаимодействието на субкалибъра на чашката с цевта т.е. доколко симетрично каналите на цевта ще смачкат чашката и колко балансирана около оста си на въртене ще излезе тя от края на цевта. Бих отнесъл дори и зацапването на цевта към причинителите на дисбаланса на теглото на чашката докато тя напусне цевта...
  Сладка работа е човек да си фантазира и да философства... :)

  Това видео ми е останало в паметта от онези години и пак се сетих за него сега. Тогава се мъчех да намаля страничното отклонение от вятър на стрелбата с HW100 и в ChairGun, изненадващо получих по-малко отклонение за по-ниска начална скорост на чашката. (от 275 на 260м/с, обратно на "логиката"). Повярвах чак когато го проверих на практика, че е така.
  Дали не греша като си мисля, че този извод е приложим и в борбата за по-добри групи с по-лоши партиди чашки? Дали намаляването на началната скорост, ще намали "биенето" и радиуса на прецесия и лошата партида ще се събере в по-тясна група? Пеко веднъж ми обърна внимание, че за всяка партида има оптимална скорост за най-тясна група. Строи ми се малко прекалено, но в светлината на явлението жироскопска прецесия, звучи съвсем логично да е така...
   
  Последна промяна: 21 Януари 2020 в 10:11
 14. kosmev

  kosmev Редовен Потребител

  Публикации:
  182
  от:
  Варна
  Най-лесно е като намалиш оборотите, увеличиш стъпката на нарезите. Ако имаш предвид жироскопичната прецесия.
  Между другото, формата на диаболо чашките им гарантира стабилност дори без въртене. Центъра им на тежест е пред центъра на съпротивление.
  Но при пълнотелите проектили точно жироскопичният ефект е един от факторите, които стабилизират проектила.
  Тук е обяснено много добре.

  Спиралите реално са две, като те се провокират от разминаването на остта на въртене, спрямо посоката на полета на чашката.
  Pellet_offset1.jpg HAM-3-3.jpg
  и става това.

  fig26.gif
  Иначе жироскопичната прецесия е пряко отговорна за тези два феномена:
  Вертикално отклонение на чашките при страничен вятър
  и
  Хоризонтално отклонение в зависимост от посоката на нарезите (Spin drift)

  Статията в wikipedia е подробна.

  Тук също има доста конретни обяснения за въздушно оръжие.
   
  Последна промяна: 21 Януари 2020 в 11:22
  dreamdreamt, dberov, Gadnqra and 9 others like this.
 15. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  627
  от:
  Пловдив
  Страхотно интересен пост, благодаря!
  Може би, най-важния извод:
  Slow it Down – or Reduce the Twist Rate
  Излиза, че производителите на ВО не са играли бадминтон като деца или са го забравили..
  :)
   
 16. peko

  peko Редовен Потребител

  Защо една пушка стреля перфектно с дадена серия, а друга/и ги сее, вее или върти на спирали?
  Установката за изстрелване на проектили с помощта на въздух под налягане, наречена ПЦП има 99% влияние върху полета на проектила.
   
 17. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  627
  от:
  Пловдив
  И само 1% ли оставяш да зависи от самия проектил? Малко ме съмнява...

  МД от статията дадена от Космев, може да се направи извод за още един от причинителите на спиралната траектория: когато има липса на пълно съосие между вектора на силата от налягането Ср и вектора на посоката на движение на центъра на тежестта на проектила Cg. Това изцяло се отнася до геометрията на проектила… т.е. в онзи 1% ;)
  И още нещо ми хрумна: чашките с тънка пола, които намираме за по-точни, имат съвсем конкретна причина за това и тя не е баш уплътняващата функция на тънката пола, ами по-малката маса на полата зад центъра на налягането и съответно - изнесеният по-напред център на тежестта на чашката.
  Такива работи...
   
 18. Kameno Karp

  Kameno Karp Потребител

  Публикации:
  66
  от:
  На 20 км от Бургас
  Пробвах с гугъл преводача, ама нещо като манджа с грозде става. Та ако някой не го мързи, моля да обясни кога, защо и при какви условия се получават спиралите.
   
  Gadnqra харесва това.
 19. kosmev

  kosmev Редовен Потребител

  Публикации:
  182
  от:
  Варна
  А те тия чашки имат един съвсем различен проблем, непосочен в никоя от статиите. Особено тия с по-меко олово.
  Деформират се когато ги въздухът ги "напъне" в цевта . За да се изследва, ти трябва максимално непроменена изстреляна чашка - Първият ми и последен научен опит по-темата го прекратих след като пробих дъното на легена в банята. :D:D:D
  Иначе за разликата в съосието - то е първопричината да се появят спиралите, но винаги го има.
  Но ако чашката е стабилна, спиралата е намаляваща и изчезва.
  Ако не е, колкото и да е съосно движението при напускане на цевта, спиралата се увеличава - има графики и обяснения в линковете.
  Ето една хубава илюстрация.
  spiralling.gif
  Но решение или проста формула няма - има изведени следствия, които могат да ти дават насоки, ако решиш да подбираш проектил за цев.
  Общо взето външната балистика е една от малкото останали сфери, които все още разчитат основно на тестване, не само на математически модели.
  Топ производителитите все още правят таблици за поведението на боеприпасите си по тестови данни.
   
  Последна промяна: 21 Януари 2020 в 15:32
  Gadnqra and astra like this.
 20. zograffa

  zograffa Редовен Потребител

  Публикации:
  188
  от:
  Бургас
  Аз пък си мисля,че точно цевта "формова" чашката.Когато е подходяща за дадена цев излиза така омачкана,че лети стабилно и няма спирали.Защо моята пушка харесва само 5.53,а 5.52 ги сее?И двете са еднаква форма и грамаж,но явно едната се нарязва по-правилно и симетрично,от там и лети по-добре.
   
  hunter_78, Gadnqra, kid and 1 other person like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена