Цифрови оптики Hikmicro

• Автор на темата Автор на темата shaman
  • Начална Дата Начална Дата

shaman

Редовен Потребител
Както знаете Hikmicro е един от най-големите производители на камери за видеонаблюдение.. От известно време навлязоха в пазара и цифрвите и термални оптики.

Ето едно кратко ревю на най-новата и бюджетна тяхна оптика:

Направих си подранил коледен подарък хикмикро алпекс А40 EL. Доста добра оптика, но в упътването не е упоменато подробно а отгоре отгоре, как е редът за прострелка. Как да се простреля на определени метри и съответно да се запамети, как се задейства балистичния калкулатор и тн. Такива работи... Буквално трябва да гадая кое как и защо.

Последна промяна:
Привет, колега! Имам същата оптика и ще се опитам да бъда полезен.
На първо време трябва да влезеш в менюто и да избереш профил - A,B,C и т.н...
IMG_20251123_091419.jpg
След това отиваш на Нулиране
IMG_20251123_091434.jpg
Там ти отваря следното меню...
IMG_20251123_091449.jpg
Тук избираш цвят, вид на кръста, цвят и вид на попадението след калкулация.. и когато си готов отиваш на опция Корекция
IMG_20251123_092203.jpg
Като там ти отваря меню в което трябва да зададеш на какво разстояние ти е мишената, да избереш на какъв зуум да гледаш и накрая има опция Замрази.
IMG_20251123_091711.jpg
Поглеждаш мишената, стреляш и да речем попадението е долу в ляво. Нагласящ зуума от това меню така, че ясно да виждаш прицелната точка и попадението. Прицелваш пак на същото място и натискаш опцията със снежинката, за да замрази изображението. Цъкай го докато уцелиш да замрази така както си се целил при стрелбата. При вече правилно центриране на замразеното изображение си нагласяш кръста в попадението и тадаааа... Вече си готов. Запазваш настройките и се кефиш на стрелбата. Ако има нещо неясно не се притеснявай да питаш тук или на лично. Ще прикача и видео с прострелка, за да ти стане ясна цялата картинка.

Колеги,реално на колко метра може успешно да се стреля по
хартиени мишени?Зная ,че това
не е основното предназначение на тази оптика, но все пак...

Съвсем спокойно може да я простреляш на 50м (дори повече) но с активни мишени. На обикновен хартиен лист А4 през деня на дневен режим не виждам мишената, а бял лист. Като мина на нощен режим виждам ясно всичко и става за прострелка.
П.с. грешно съм прочел въпроса, извинявай. На 200-300м имам попадения с нея и съм доволен. Трябва само да предвиждаш страничния вятър иначе балистичното изчисление е много точно. Сега си взех 30 грейнови от Doom с балистична опашка и дори на 200 и повече метра траекторията е супер права и предвидима.

Привет, колега! Имам същата оптика и ще се опитам да бъда полезен.
На първо време трябва да влезеш в менюто и да избереш профил - A,B,C и т.н...
View attachment 129487
След това отиваш на Нулиране
View attachment 129488
Там ти отваря следното меню...
View attachment 129489
Тук избираш цвят, вид на кръста, цвят и вид на попадението след калкулация.. и когато си готов отиваш на опция Корекция
View attachment 129490
Като там ти отваря меню в което трябва да зададеш на какво разстояние ти е мишената, да избереш на какъв зуум да гледаш и накрая има опция Замрази.
View attachment 129491
Поглеждаш мишената, стреляш и да речем попадението е долу в ляво. Нагласящ зуума от това меню така, че ясно да виждаш прицелната точка и попадението. Прицелваш пак на същото място и натискаш опцията със снежинката, за да замрази изображението. Цъкай го докато уцелиш да замрази така както си се целил при стрелбата. При вече правилно центриране на замразеното изображение си нагласяш кръста в попадението и тадаааа... Вече си готов. Запазваш настройките и се кефиш на стрелбата. Ако има нещо неясно не се притеснявай да питаш тук или на лично. Ще прикача и видео с прострелка, за да ти стане ясна цялата картинка.

Благодаря, колега. Горе долу вдянах кое как междувременно. Много ми помогна и този клип.

Забравих нещо много важно. В балистичното изчисление трябва да въведеш параметрите на проектила (дължина, тегло, калибър) , скоростта с която стреляш, външна температура и евентуално надморска височина, за да е максимално точно при изчисляването.

Е точно тук удрям на камък, не намирам къде да въведа тези данни.
Извинявам се за размазаната снимка, но това ми излиза. Модел на плъзгане, първоначална скорост, надморска височина, температура, балистичен коефициент, височина на зрението,
Може би тези настройки се правят през приложението в телефона което свалих за тази оптика, но още не съм го разучавал...

Attachments

• IMG_20251124_072757.jpg
    IMG_20251124_072757.jpg
    66.4 KB · Прегледи: 31
Последна промяна:
На правилното място си. Просто натискаш с копчето за избор и ги въвеждаш една по една тези стойности. За височината на оптиката меря от центъра на ринговете до центъра на цевта. При мен височината е 70мм.

Е точно тук удрям на камък, не намирам къде да въведа тези данни.
Извинявам се за размазаната снимка, но това ми излиза. Модел на плъзгане, първоначална скорост, надморска височина, температура, балистичен коефициент, височина на зрението,
Може би тези настройки се правят през приложението в телефона което свалих за тази оптика, но още не съм го разучавал...
Тук в това меню ги записваш.

И аз съм с Alpex A50EL RLF на импакта и съм адски претенциозен откъм всичко. Не съм очаквал тази оптика да ми предложи толкова много в едно - лазерен далекомер, балистичен калкулатор, изключителна видимост през нощта дори и на дневен режим, много много добра картина - на 100м си виждам попаденията върху а4, записва много добро видео и аудио, батерия държи адски много.
Като минус може би е теглото, според мен е трябвало да направят още малко копчета по нея, а не 4 копчета да изпълняват 10 функции, паралакса да е страничен а не челен и връзката с wifi изчезва ако не се ползва дълго време - трябва ръчно да я пускам през пушката на определен период, защото си я спира. Иначе менюто е доста просто и лесно се борави с него. Просто немога да повярвам за толкова малко време цифровите оптики как се развиха и незнам след 10г какво ще е.. За момента няма сила на земята да ме накара да си взема обикновена оптика пред това нещо, независимо какъв клас е...
Ако успеят да вградят след време и хронограф вътре ( не е невъзможно) мисля че ще е перфектно :)

Между другото колеги, на 26.11 в оръжеен магазин заримекс в студентски град София ще има презентация на хикмикро оптики, термални и други, щяло да има и томбола. За който има възможност нека отиде. Няма обявен час, но съдейки от предишните обиколки ще е след 16:00 часа. Най вероятно презентацията ще водят тези двама сладури до Павката.

Attachments

• IMG_5374-ок.JPG
    IMG_5374-ок.JPG
    280.5 KB · Прегледи: 36
Последна промяна:
а не 4 копчета да изпълняват 10 функции, паралакса да е страничен а не челен
На Pard DS 35 базата едното въртящо копче от горе изпълнява едни 90% от функциите. И е много удобно и лесно за настройка,работа и т.н.

Алпекса е с 2 батерий затова държи много ама след някоя друга година тая вътрешната батерия започва да омалява и не се сменя. Иначе тежи колкото една голяма оптика с 34мм тубос...

На Pard DS 35 базата едното въртящо копче от горе изпълнява едни 90% от функциите. И е много удобно и лесно за настройка,работа и т.н.

Алпекса е с 2 батерий затова държи много ама след някоя друга година тая вътрешната батерия започва да омалява и не се сменя. Иначе тежи колкото една голяма оптика с 34мм тубооще по зле че 1 копче управлява всичко - винаги съм го мразил това.

Back
Нагоре