ЦЕВИ - видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Тук за цевите , почистването им изработването на фаската.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Дулната фаска.
Най-добре на струг.
11 градуса .
Има обаче и други наачини.
Ето инструментите необходими за един от тях.
цитат на PERIL

Ето инструментите които ползвах да си направя дулната фаска.
Зеленото е паста гоя а борчетата ги исползвах и като ги увивах с парцалчета на които нанасях пастите.
Финна водна шкурка също влезе в употрба.
http://free.hit.bg/peril/toollss.jpg

DUL.FASKA2.jpg
[/

Целия материал тук:
http://airgun.org.ru/forum/viewtopic.ph ... highlight=
Ето и някакъв чертеж

http://riflestocks.tripod.com/targetcrown.html

цитат на koko17
Методът със сачмата се получава при любимите американци,при не дотам любимите руснаци,и при всеки ,който умее сам да припасне клапаните на колата си.Там има един тънък момент-трябва да почувстваш метала,кога започва да ти работи шлайф-пастата,и ако никога не си работил със шлайф пасти е твърде вероятно да не разбереш какво точно правиш,още повече хората казват:ползвай сачма ,ако нямаш струг под ръка.
 

shooter

Потребител
Целта на дулната фаска/ ДФ / е обсъждан въпрос в предния форум

моите коментарии са следните
първата цел е нарезите на цевта да завършват точно перпендикулярно на отвора
всички до един, защото ако има един, два да продължават повече от останалите ще отклонят чашката в неочаквана посока - тук коментарии няма

втората цел е да отведе настрани въздуха зад чашката,/ който е с по висока скорост /
така че, да не настигне по бавно летящата чашка първите сантиметри след цевта
и да я дестабилизира, това е физичен закон съгласно който газовете и флуидите се плъзгат по наклонена под определен ъгъл повърхност, а не продължават напред - под подобен ъгъл са поставени плоскостите зад самолетите на самолетоносачите при излитане - да отведат газовете от соплото настрани, така са носовете на корабите и т.н.
тоест плоскоста на цевната фаска трябва да е част от конус , а не част от сфера, което ще се получи ако ползваме съчма / на практика това което е на схемата в предния пост ще има ефект за първата цел на ДФ, а не за втората, която не е по малко важна /
При направата на фаската на струг / което е единствения според мене правилен начин / е добре да се процедира, както бях чел във руските форуми
- предварително в края на цевта се набива меден щифт и фаската се прави от центъра навън
по този начин не се образуват чаплъци навътре в цевта, които е ясно как ще се отразят на точността
в тоя ред на мисли и последвашото полиране на ДФ ще благоприятства плъзгането на въздуха по нея
и се препоръчва от всички писали по въпроса
 

s73r01d

Потребител
За полирането не си прав Стефко, няма единно мнение по въпроса. Някои твърдят, че е по-добре да е леко грапава повърхноста за да завихря въздуха допълнително, забавяйки го, отнема енергията и съответно вероятноста да настигне чашката.

При всички положения ако е спазено първото (за отсеченоста на нарезите) формата ъгъла и полираноста на фаската са от доста по-малко значение. Да не казвам, че при употреба на отсекател направо си губи значението.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
така,от shooter и стероида разбрахме,че краищата на цевните канали трябва да лежат в една равнина,строго перпендикулярна на оста на цевта,така че всички точки по окръжността определена от ръба на полата на чашката да напуснат едновременно дулния срез.и понеже не трябва да разглеждаме цевите изолирано от куршумите,какво правим ако ръбът на полата е крив и не лежи в равнината на съвършенния ни дулен срез?това,според мен ще компрометира точността щото задникът да чашката също трябва да е равнина съвпадаща в един момент с тая на среза
 

petkof

Редовен Потребител
shooter написа:
нарезите на цевта да завършват точно перпендикулярно на отвора
Искам да помоля shooter да разясни какво има впредвид с този израз.Обикновенно каналите на цевта са спираловидни, като осите на образуваните от тях спирали теоретично би трябвало да съвпадат с оста на отвора на цевта!
 

s73r01d

Потребител
@luft9waffe така е. Купуваш максимално качество чашки които може да си позволиш и ги сортираш допълнително, ако настояваш за перфектност.

Но общо взето при Баракуда и JSB качеството е на ниво и по-често отривите се дължат на случаен порив на вятъра от колкото на крива глава/пола на проектила.

@petkof идеята е края на нарезите да бъде точно в перпендикулярната равнина на оста на отвора цевта, важно е проектила да напусне всички нарези в едно и също време.
 

petkof

Редовен Потребител
s73r01d написа:
@petkof идеята е края на нарезите да бъде точно в перпендикулярната равнина на оста на отвора цевта, важно е проектила да напусне всички нарези в едно и също време.

Това е правилната формулировка. :)
 

shooter

Потребител
Пуснато на: Пон 28 Юли, 2008 11:59 am
s73r01d
Делаю значит так.
Сначала готовлюсь морально потратить 1-2 часа.
1. Делаю за один установ плотную пробку из латуни в ствол. Вставляю с усилием от руки в ствол. Если ствол с чоком, то приходиться делать медную пробку с небольшим (0,01-0,02 мм) натягом по рабочей части (длина 2 калибра) и плотной посадкой по направляющей части (длина 2-3 калибра).
2. Делаю стапенчатую медную пробку с натягом направляющей части (2-3калибра ) по полям 0,01 мм, и натягом рабочей части (1-2 калибра)по нарезам 0,01-0,02 мм. Больший натяг ведет к срезу меди при прессовании и переделке.
3. По латунной (медной ) пробке и индикатору, с помощью подкладок разной толщины, выставляю ствол в патроне токарного станка. Стараюсь биение, по выступающему концу пробки, не допускать более 0,02 мм.
4. Прессую пробку в нарезы.
5. Сверлю в меди отверстие диаметром до 2,5-3мм на глубину 3-5 мм глубще предполагаемого дульного среза.
6. Торцую ствол вместе с пробкой движениями от центра.
7. Маленьким расточным резцом проходами по 0,05 мм на себя делаю предварительно фаску. Чистовые проходы плавной подачей и врезкой по 0,02-0,01 мм на себя.
8. Тонким шпалером с наждачкой 1500-2000 ед. движениями на себя делаю до 10 проходов.
9. Шомполом выбиваю пробку.
Преимущества данного метода.
Нет заусенцев и завала кромок нарезов - медь не дает это сделать как при резании так и при шлифовании. Строгая перпендикулярность стреза каналу.


За това как се нарязва проектила при ПЦП е друга бира
1490149.jpg



ПС:за протокола
"s73r01d
на: Чет 07 Сеп, 2006 5:17 pm
Цялата таз джаджа трябва да ти я направи стругар за да са спазени калибър и градуси, после слагаш на дрелката и залепваш шкурка към 100 докато земе форма фаската, след това шкурка ~300, 600, ~1200 и накрая слагаш просто 1 парцалче с супер фина шлайф паста. Фаската трябва да е полирана максимално за да има ефект."
- само цитат ! от един друг форум
 

s73r01d

Потребител
Защо непълен цитат на чуждо мнение ?

Това последното му виж датата (Чет 07 Сеп, 2006 5:17 pm) и може да стане ясно колко е актуално.

На базата на нова информация е нормално хората да си променят мнението по даден въпрос (относно полирането).
 
A

Anonymous

Гост
Привет на всички във форума!
Наскоро се обзаведох с поредната за колекцията ми класическа пружинна спортна "въздухарка". Едно от нещата, което ми прави впечатление, е практически пълното отсъствие на дулна фаска! Има някакви загатнати частици от милиметъра като фаска, ама то трябва да ги гледаш с лупа няколко минути, за да ги забележиш...А все пак, това е една от най-точните(да не кажа най-точната) пружинни пушки - Anschütz 380:

009030187-big.jpg


Снимката е от Нет-а, защото ми е по-лесно(моята е разглобена в момента).Но изглежда по същия начин...
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Честито, Тони. Много да те радва новата придобивка. Бих казал, поредния уникат в колекцията ти. Видях я ето тук http://redakt.dahlener-schuetzenverein. ... &Itemid=25 - страхотно изглежда, но за съжаление твърде малко разбирам от текста.
Както и да е..... По темата - мисля че за оръжие от този мощностен клас (7,5 J) е много по-важно да имат строго вертикален дулен срез, отколкото фаска.
Поздрави
 
A

Anonymous

Гост
Благодаря! Интересна е много(плаващи цев и цилиндър, демпфер, стоманен сегмент за уплътнение на буталото и т.н.)но темата е друга...
 
A

Anonymous

Гост
Като гледам дулната фаска на новата придобивка на Макс ,тя същата като на Аншюца, само дето не е 7 джаула!Как ще стреля точно като няма градус и не е полирана ?Тия немци много тъпи ей. :lol:
 

luft9waffe

Редовен Потребител
andro_e написа:
Като гледам дулната фаска на новата придобивка на Макс ,тя същата като на Аншюца, само дето не е 7 джаула!Как ще стреля точно като няма градус и не е полирана ?Тия немци много тъпи ей. :lol:
андро,мисля че флоберката има фаска,макар и около 1мм
 
A

Anonymous

Гост
Вярно ,май ще слагам очила :sorry:Има фаска .Ще ми бъде интересно Макс да тества два Райха ,да видим кой прави по добра група на 50 м. Пцп или LR кой е по добър ? :write:
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
andro_e написа:
Вярно ,май ще слагам очила :sorry:Има фаска .Ще ми бъде интересно Макс да тества два Райха ,да видим кой прави по добра група на 50 м. Пцп или LR кой е по добър ? :write:
Засега ПЦП-то. Днес стрелях с високоскоростни Federal, които по принцип не са от най-подходящите за група. Като ги свърша(че са бая, днес отидоха само 250) ще мина на мач-ови субсоници и тогава ще сравним пак.
 
Нагоре