ЦЕВИ- видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

Дискусия в 'Общи дискусии' започната от ivodoc, 11 Октомври 2008.

 1. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,843
  Има и друга причина за фаската при огнестрелните (поне това което аз намерих като информация), като правилно дават да се прави на 11 градуса по цялото чело на цевта а не като при цевите на въздухарките.

   
  Licho, cilindura, Gadnqra and 3 others like this.
 2. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,268
  от:
  Старата София
  И според мен при въздухарките няма значение дали градусите са примерно 9 или 13.
  Откраднали сме от огнестрелните тези 11 и сме го възприели като доказано "правилният ъгъл".
  По-скоро фаските ги приемаме като задължителни, защото при евентуален удар на челото на цевта, да пострада външния ръб и да се опази вътрешния(там откъдето излиза чашката).
   
  6.35, dberov, Gadnqra and 1 other person like this.
 3. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,134
  от:
  Варна
  А каква е причината на Хайнел 312 фаската да е толква навътре в цевта, имам предвид че цевта е разпробита на един сантиметър дълбочина с около 6мм диаметър? И с какъв ли инструмент е правено?
   
  Gadnqra харесва това.
 4. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,414
  от:
  София
  Тъй наречения балистичен тунел. Избягва се рязката промяна в средата, в която постъпва чашката след напускане на дулния срез.
   
  Licho, Venco, astra and 11 others like this.
 5. cilindura

  cilindura Редовен Потребител

  Публикации:
  525
  Преди доста години направих подобен балистичен тунел на Rosento от Бургас. Той има Суматра 6,35 мм. Балистимният тунел го разположих в модератора. Дължината му е 10 см, а вътрешният диаметър 8 мм. Резултатите след стрелбата с това приспособление показаха скок на началната скорост на проектил 6,35 мм в 3,65 гр с цели 10 метра в секунда.
  Скока но скоростта си го обяснявам по следния начин: напускайки цевта въздухът вместо да се разпилее встрани, той продължава да избутва проектила по втулката, която е с 1.6 мм по-широка от диаметъра на проектила.
  Фаските са интересна тема и в нашето хоби няма как да не се правят, защото голяма част от пушките идват с криво отрязани цеви още от завода. Имам стара пушка - чупелещина, на която фаска на цевта не съм правил, но цевта е отрязана абсолютно перпендикулярно по осевата си линия. Може би единственото нещо, което съм направил в последствие е леко зачистване на канала на цевта, така че да се отпушат нарезите и стрелбата е прилична. Фаските на моите цеви си ги правя със зенкери. Миналата година се излъгах и си купих много скъпи зенкери, които в последствие се установи, че са за обработка на дърво и при първия опит да си направя фаска си окъках цевта, а зенкера вече не става за нищо. Разгледайте китайските магазини внимателно и ще намерите зенкери с различен брой режещи пера и с различен ъгъл. Аз предпочитам зенкер с повече от 4 режещи пера, колкото са повече перата, толкова по-гладка става обработената повърхност и после има много малко усилие за постигане на приличен финиш.
  Някога съм пробвал направа на фаска и с абразив, но не ми хареса идеята, защото абразива много бързо се износва и фаската не е съвсем точна, но въпреки това пушките стреляха прилично точно на дистанции от около 50 - 60 метра.
  За видовете фаски може да се пише много. Ето видяхме, как в клипа публикуван от anibis, господин Топалов абсолютно на ръка направи фаска. Предполагам, че пушката стреля перфектно, защото човекът знае, какво върши и най-вече как. Ръчно изработената фаска може да се окаже много добра, защото майсторът усеща материала.
   
  rivan, SvilenP, kid and 3 others like this.
 6. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,567
  от:
  Варна 0899/859-831
   
  Karlito/Man харесва това.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена