ЦЕВИ - видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

7

7842

Гост
Тук говоря,че не само дължината е по голяма 712 мм.,но и стъпката е друга 406 мм. twist,идеално за пълнотели проектили.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
При пълнотелните си е може би по-друга бира.
 

De_Marco

Редовен Потребител
При цевите при огнестрелните нарезни далеч по-важно е да е дебела и тежка цев със съответната стъпка за скоростта на проектила 1:16, 1:12 или 1:10, отколкото да е дълга. В момента тенденцията за "снайперовите" пушки е те да са къси (класиката .308 е в дължини започващи от 20 инча, което както и да го погледнеш си е късо - 50 сантиметра. Пушките с висока точност много често са с най-голямо завъртане на проектила, което позволява по-бавен куршум да бъде стабилизиран по-лесно.
За пример в огнестрелното, сравнено с въздушното, ще дам междинното звено 22LR:
Моят Ремингтън 597 е с цев 20 инча. От известно време се предлага същата пушка с дебела "heavy barrel", 16 инчова цев. Та тази цев обра точките навсякъде като точност и прецизност на изстрела с различни патрони, в сравнение със стария модел.
Тенденцията е ясна предполагам.
Този принцип не е приложим при големите калибри (.338 LM, .50 и т.н.), защото там има брутално тежък куршум с висока скорост, който трябва да се завърти, а късата цев явно не би успяла.
Може и някъде да бъркам де, ще се радвам ако науча нещо ново.

P.S. Да се сравнява късата калашникова цев (въпреки че има няколко различни дължини и калибри), с цевта на Драгунов е немислимо (не че дългата сопа е върха на бора де). ;) Това са две различни оръжия, в два различни калибъра (7,62х39 и 7,62х54R си приличат единствено по .30 и нищо друго). СВД-то казват, че го има с 3 различни стъпки на нарезите.
 

GEORGI PL

Новодошъл
При ОО горенето но барута е постепенно във времето. при движението на проектила свободния обем в цевта се увеличава, но и барута продължава да гори, температурата и налягането се увеличават и дължината има значение за използването на пълния капацитет. При ВО клапана пуска определено налягане и при увеличението на обема в цевта, при движение на проектила, налягането спада. За точност е най важно вибрациите на цевта да са ЕДНАКВИ при всеки изстрел, затова високоточните пушки са с максимално освободени цеви, но има и други решения. Дебелината на цевта е заради загряването при стрелба, по бавно идват разликите при разширяване, има и други решения. Късата стъпка е, за тежък проектил, дългата за лек, въртенето стабилизира проектила и изправя траекторията, но това пък създава други проблеми. Това най, най, най просто.
 

De_Marco

Редовен Потребител
Съгласен съм с всичко, освен че дебелината на цевта играе роля само за охлаждането на цевта при ОО. Тоз 8 е с много дебела цев, а е еднозарядна в 22LR, което автоматично изключва загряването на цевта. Точно заради цевта е една от най-точните руски флобертки от далечното минало.
 

GEORGI PL

Новодошъл
И как точно изключва загряването .. Тоз 8 е евтина и проста пушка, създадена за обучение на младежта, нарочена за спортна. След известен тунинг, някои пушки стават за стреляне. Иначе знам легендите за лов на комари в окото и т.н.
 

De_Marco

Редовен Потребител
Искам да видя човека, който ще успее да загрее цевта на Тоз-чето. Дадох за пример нея, защото е позната по нашите географски ширини, а не защото е спортна.Има достатъчно спортни малокалибрени оръжия, които са с дебелостенни цеви -ТОЗ 61, Урали, Биатлон 6 , няколко модела на Аншуц. Все класни ОО, които се срещат в България . Единствения минус е,че спортните оръжия в голямата си част са тежки и не са подходящи за мъкнене по баирите. Но все пак твърдя, че загряването е най- малкия проблем при еднозарядно оръжие в този калибър.
 

kosmev

Редовен Потребител
Виждам, че немалко хора са сменяли цеви, но така и не разбрах откъде си ги купуват...
В Бг намирам само турски, при това "обрязни" за конкретен модел - или пропускам нещо?
Sotis ми писаха, че внос на комета следващите месеци не се очаква...т.е. цев на Комета мога да поръчам като доплатя и 35 евро за доставка....
Имам идеи да експериментирам с различни дължини на пистолета pp700w, все в калибър 4.5мм - сегашната цев е 235мм.
От моето търсене до момента намерих това:
http://www.gmaccustomparts.com/All-Barrels/Crosman-Barrels
Голям избор от цеви за Crosman (евтини), някои произведени за тях от Lothar Walther, цените са прилични, доставката е 12 паунда.

https://www.silco.co.uk/weihrauch-airgun-barrel-blank--12mm-dia--635mm-long----choked-463-p.asp#
Уж оригинални цеви от Weihrauch.
Цената на 635мм парче, с фаска и чок(choke) е само 160лв с доставката :)
Има ги в 12 и 16 милиметра външен диаметър.
Разбирам, че дебелината има значение за точността и намаляване на вибрациите при изстрел и някак масово се търси 16мм, но мисля да взема една 12мм, и да я срежа на две - 20 и 43см, като на второто оставя чок-а и си направя "пушколет", а с първото да намаля дължината и изравня модера с края на цилинтъра.
Отворът на цевната кутия е 10мм, около 7см дължина, там ще се изтъни.
Бъркам ли нещо в идеите и има ли други варианти да си набавя цев?
 
Последна промяна:

kosmev

Редовен Потребител
Там намирам, цените са супер, обаче само в Американския ....не доставят до Бг.
Видях и
http://www.gmaccustomparts.com/epag...4/?ObjectPath=/Shops/BT3197/Products/5-001-02
Уж по спецификация на LW, на половин цена, ама нямат в 4.5 в момента...
Не знам немски, не може да няма някакъв вариант директно от тях...
Или при чехите? По руските форуми хвалят цевите на CZ , особено след "новото" им оборудване, намерих магазини, които ги препродават в САЩ, но не и за ЕУ.

Ха, потърсих пак и намерих един хамриканец, който уж праща цеви за crosman, че и на човешки цени.... благодаря!
https://www.ebay.com/sch/m.html?_od...m=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=barrel&_sacat=0
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Смяната на цеви за експерименти е скъпо удоволствие.
Хубава ЛВ бланка(с доставката до БГ) ще ти стъпи около 300 лева, което е кощунство да я надялкаш на парчета. :)
Както си забелязал, всичко е според парите.
Някои от колегите купуват стара пушка Славия, свалят цевта и останалото го продават.
Турските цеви не е задължително да са лоши, нужно е да се уцели хубава бройка и солидна доза късмет :D
Кросманските нямат славата на най-добрите цеви, но се намират лесно и са евтини.
Може да пуснеш обява в купува/продава, че купуваш цев в 4.5. Някой колега може да има нещо подходящо по шкафовете.
Успех с експериментите ти желая! :cheers:
 

Hidden

Редовен Потребител
Kaто стана дума за цеви на CZ - май Пеко продаваше преди време такава, докарана от завода, заедно с частите за Славия. Може още да е при него, помня, че се задържа доста...
 

du6ata

Редовен Потребител
Kaто стана дума за цеви на CZ - май Пеко продаваше преди време такава, докарана от завода, заедно с частите за Славия. Може още да е при него, помня, че се задържа доста...
Аз и мой приятел купихме 6 цеви .22 чз от пеко и мога да кажа че са перфектни точни абе брутални
 

kosmev

Редовен Потребител
Смяната на цеви за експерименти е скъпо удоволствие.
Абе скъпо-скъпо... колко да е скъпо :)
Вече имам половин дузина кутии с партиди, които сегашната цев не харесва, а с различни от същи модел чашки си стреля супер. С това темпо до коледа ще задминат стойността на две нови :)
Пък и смяната на цевта при тоя пистолет е много лесна, цевната кутия е по-дълбока от тази на повечето пушки - цели 7 санта, като по дължина напречно съм разпробил отвори за стопорни болтове, които да я държат здраво. Разпробих и странично, сега я хващам много здраво от всички страни.
Цевта трябва само да завършва с резба - която би трябвало всеки стругар да може да направи... Няма никакви сложни детайли по нея. Даже резбата откъм изхода не ми трябва вече, заглушителят го "нахлузвам" по цялата дължина и го държа със стопорни болтове.
 

Attachments

  • 20180429_150113.jpg
    20180429_150113.jpg
    327.1 KB · Прегледи: 83
Последна промяна:

Dominus

Редовен Потребител
Ами ти като се решил да правиш такива гимнастики мога да ти предложа 12мм цев оригинална лотар валтер около 350мм без шок
 
Нагоре