Хладно оръжие, обща тема-ножове, самурайски мечове и т.

• Автор на темата Автор на темата cdman
  • Начална Дата Начална Дата
Колеги наскоро си купих Opinel N:12 може ли да напишете. Как да предотвъртя заклинването на острието.
Продай го и тия френски недоразумения не ги купувай, един SRM или ganzo е в пъти повече нож от това, cs kudu също е доста по-здрав и безпроблемен избор от бюджетните ножове!

Точно. Ползвам опинела само за мезета и ядене. Много е тънко сведен и е удоволствие да си режа луканката и пастърмата.
Имам три опинела със заменени остриета . Номер 12 е от стомана s90v . При нужда може и да дере . Като цяло Опинелите ги харесвам , защото са изключително леки . Почти не се усещат в джобовете . :))) За оцеляване концепцията е съвсем друга . Те там работа нямат . :))))

В Европа в 21 век на кой му се налага да оцелее с нож...:cheers:
В момента любимец повече от година ми е ножче Böker Suiseki D2 G10много практично!
IMG_20260529_201113381.jpg

Другия любимец ми е един габровец Дамско краче,но предпочитам джобни ножчета,които се отварят с една ръка.И наистина няма значение вида на стоманата а качеството на изработка,но не съм разбирач!

В Европа в 21 век на кой му се налага да оцелее с нож...:cheers:
В момента любимец повече от година ми е ножче Böker Suiseki D2 G10много практично!
View attachment 133913

Другия любимец ми е един габровец Дамско краче,но предпочитам джобни ножчета,които се отварят с една ръка.И наистина няма значение вида на стоманата а качеството на изработка,но не съм разбирач!
Интересен дизайн.
Преди да увелича снимката, ножчето ми заприлича на малка шпакла.

Изобщо не си сбъркал с избора. Прекрасна стомана. Няма да съжаляваш, дори ще бъдеш очарован !
И мойто ножче е манли, модела peak. Не съм го острил от много време, режещия ръб вече се е нащърбил, но продължава да реже!

Attachments

• IMG_20260530_080935.jpg
    IMG_20260530_080935.jpg
    260.4 KB · Прегледи: 39
  • IMG_20260530_081314.jpg
    IMG_20260530_081314.jpg
    164.3 KB · Прегледи: 39
Последна промяна:
90ката в изпълнение на Манли не съм я острил. За мен лично RWL-34 и CPM-154 са най-добри откъм лесната експлоатация и поддръжка.

На Менли s90 след дозаточване от моя страна бръснеше до последно. Пазех го все пак. Сега ползвам пак техен пийк от 14с28 и съм също очарован като него не го жаля. Забелвам кабели чат пат и како ли не. Само след строп пак бръсне

На Менли s90 след дозаточване от моя страна бръснеше до последно. Пазех го все пак. Сега ползвам пак техен пийк от 14с28 и съм също очарован като него не го жаля. Забелвам кабели чат пат и како ли не. Само след строп пак бръсне
И бири и консерви отваряй, за това си му броил парите! А така действам с всичките си ножове.... Безсмислено е човек да има сгъвайка в джоба, на която ще трепери щом я извади!

И бири и консерви отваряй, за това си му броил парите! А така действам с всичките си ножове.... Безсмислено е човек да има сгъвайка в джоба, на която ще трепери щом я извади!
Ако си броил тия пари, съмнявам се да говориш така...

Точно за прехвалени (да, прехвалени и надценени) марки като тая пари няма да дам! Пет паяка ми минаха на времето през ръцете, шести и излишни пари да имам няма да купя!

Е , ако си броил тия пари и те е страх да отвориш една консерва …. ебаааа го …. За чий ти е да седи във витрината ???

Е , ако си броил тия пари и те е страх да отвориш една консерва …. ебаааа го …. За чий ти е да седи във витрината ???
За консервите си има създадени отварачки, скъп нож не се купува за да отваря консерви и да сече пирони, купува се като скъп предмет с колекционерска стойност и ясното съзнание че подобни дивашки интервенции намаляват рязко стойността му. Предполагам че доста от вас са членове на Блейдфорум-а, и са наясно че там всяка драскотина по острието сваля цената.

За консервите си има създадени отварачки, скъп нож не се купува за да отваря консерви и да сече пирони, купува се като скъп предмет с колекционерска стойност и ясното съзнание че подобни дивашки интервенции намаляват рязко стойността му. Предполагам че доста от вас са членове на Блейдфорум-а, и са наясно че там всяка драскотина по острието сваля цената.
Точно. И моето мнение е същото. За сечене на пирони, клони и отваряне на консерви си има секачи, брадви и отварачки. Ножа си има други определени функции.
Всякакви други действия са просто издевателства.
Форумният,,Пийк" (вече не помня от коя година е от S 90V) до сега съм го точил само един път, след всекидневно разумно ползване.

Attachments

• 20260531_004813.jpg
    20260531_004813.jpg
    386.3 KB · Прегледи: 34
Back
Нагоре